Actualisatie-examen Koeltechniek

De Vlaamse overheid verplicht bedrijven om een certificering te behalen als ze werken uitvoeren aan koelinstallaties met een 'nominale koelmiddelinhoud' van 3 kg of meer. Dit om de uitstoot van koelinstallaties die gevuld zijn met gefluoreerde broeikasgassen (HFK's) of ozonlaagbrekende stoffen (HCFK's) te beperken.

Alle koeltechnici van koeltechnische bedrijven die effectief werken aan dergelijke koelinstallaties moeten een geldig certificaat bezitten om veilig te kunnen werken en de emissies van koelmiddelen te vermijden.

Het is verplicht om Om de 5 jaar een actualisatie-examen af te leggen om je huidig certificaat te verlengen.
Je kan je certificaat van bekwaamheid in de koeltechniek actualiseren bij Odisee!   

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Actualisatie-examen Koeltechniek - Continue
Actualisatie-examen Koeltechniek

Voor wie?

Als je wil inschrijven voor het actualisatie-examen moet je over een Vlaams erkenningsbewijs of geldig Europees certificaat beschikken. Deze erkenning werd verleend voor onbepaalde duur.

 

Inhoud

Het actualisatie-examen bestaat uit één theoretisch onderdeel met betrekking tot de relevante milieuwetgeving en technologie inzake koeltechniek en duurt 1 uur.

Het actualisatie-examen bevat geen praktijkexamen!

Erkenning

Odisee is door het Vlaams Gewest erkend als opleidingscentrum voor koeltechnieken.

Door te slagen voor het examen van koeltechnicus behaal je een Europees certificaat in de koeltechniek dat onbeperkt geldig is.

Indien je slaagt voor het initiële examen maar niet erkend wil worden in het Vlaams Gewest, reikt het opleidingscentrum enkel een Europees certificaat uit. Met dit Europees certificaat alleen is het niet toegelaten om in het Vlaams Gewest te werken. Gelieve expliciet te vermelden bij inschrijving indien je geen Vlaamse erkenning wenst!

Om administratief in orde te zijn voor Vlaanderen zal de bevoegde Vlaamse overheidsdienst (OMG) jaarlijks een retributie aanrekenen. Een overschrijvingsformulier wordt dan opgestuurd naar de geslaagde in het examen. Na betaling ben je dan in orde met de wetgeving.

 

Warmtepompen

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag? Contacteer ons! Wij zullen je graag een antwoord geven. 

Volwassen student
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren