Airco-energiedeskundige

Airco's met een nominaal koelvermogen van meer dan 12 kW moeten regelmatig energetisch gekeurd worden door een erkende airco-energiedeskundige opdat ze optimaal afgesteld zijn voor een zo minimaal mogelijk energieverbruik, rekening houdend met de koelingsbehoefte van het gebouw.

Indien een airco bestaat uit een aantal individuele installaties die d.m.v. een centrale sturing of buizensysteem met elkaar verbonden zijn, dan moeten de nominale koelvermogens van de verschillende individuele installaties opgeteld worden op gebouwenniveau. Indien de som groter is dan 12 kW geldt de keuringsverplichting.

De energetische keuring is verplicht voor airco's die gebruikt worden voor comfortkoeling, niet voor proceskoeling. Indien een installatie zowel gebruikt wordt voor comfort- als proceskoeling en het gezamenlijk koelvermogen is hoger dan 12 kW is een energetische keuring eveneens verplicht.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Airco-energiedeskundige - Continue
Airco-energiedeskundige

Inhoud

Tijdens de opleiding worden een aantal begrippen opgefrist die het energieverbruik van een airco kunnen beïnvloeden. Ook leert de cursist correcte metingen uit te voeren op een airco-installatie. Het ingeven van deze meetwaarden dient te gebeuren in een softwaretoepassing ontwikkeld door de Vlaamse Overheid. Deze software is enkel via het internet ter beschikking. Aan de hand van oefeningen wordt dit aangeleerd. De inhoud van de opleiding is vastgelegd door de Vlaamse overheid.
 

Iets voor jou?

De toelatingsvoorwaarden om de opleiding “airco-energiedeskundige” te mogen volgen werden vastgelegd door de Vlaamse Overheid.  Deze worden vermeld in Vlarel Bijlage 13.

Evaluatie theoretisch deel

Het examen omvat een selectie van een 50 meerkeuzevragen die komen uit de database van vragen ter beschikking gesteld door Departement Omgeving. Je krijgt 60 minuten de tijd om deze vragen te beantwoorden.

Je bent geslaagd voor het examen als je voor ieder onderdeel minstens zeventig procent van de punten behaalt.

Evaluatie praktisch deel

Dit deel van het examen bestaat uit de mondelinge verdediging van een gevallenstudie. De cursist moet een airco-installatie die  onderworpen is aan de wetgeving ingeven in de softwaretoepassing. Via de verdediging van de case worden de vereiste competenties getoetst. Voor de verdediging van de case-study wordt 30 minuten voorzien.

 

Airco-energiedeskundige

Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?

Deze opleiding is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit de opleiding is die je zoekt? 

Dan kun je meteen inschrijven. 

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag? Contacteer ons! Wij zullen je graag een antwoord geven. 

volwassen student en studente
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

  • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
  • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
  • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
  • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
  • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren