Kaatje Klank: Klankbewustzijn en verklanken voor kleuters
Kaatje Klank 2.0. Kaatje klank in de VOLLEDIGE KLEUTERSCHOOL!
Werken met klanken en letters in de volledige kleuterschool.
Wil je meer weten over hoe je met klanken en letters aan de slag kan, van de eerste tot en met de derde kleuterklas?
Wil je weten welke activiteiten en spelletjes echt effectief zijn en welke niet?
Wil je weten waarom klankbewustzijn, lettersĀ en spontaan schrijven zo belangrijk zijn in de kleuterklas, en wat de rol van articulatie en executieve functies hierbij is?
Vraag je je af hoe je het klank- en letterverhaal speels en boeiend kan aanbrengen, zodat je ook taalzwakkere en jonge kleuters op hun niveau kan motiveren en stimuleren?
En: wil je kennis maken met de lieveling van alle kleuters, handpop Kaatje Klank?
Dan is deze navorming over 'Kaatje Klank' iets voor jou!

Kaatje Klank
Iets voor jou?
Kleuteronderwijzers (van eerste tot derde kleuterklas), leerkrachten van het eerste leerjaar, zorgondersteuners, zorgcoördinatoren en directies.  We raden aan om de vorming met twee leerkrachten van dezelfde school te volgen.
Kaatje Klank?
De taaleducatieve en methode-onafhankelijke didactiek 'Kaatje Klank'Ā stimuleert op een speelse en doelgerichte manier de voorbereidende technische leesvaardigheden van kleuters.
Samen met Kaatje Klank en haar vriendjes beleven de kleuters allerlei spannende klank- en letteravonturen. Ze oefenen speels de letter-tekenkoppeling en de auditieve klankbewustzijnsvaardigheden die van belang zijn om te leren lezen.
Kaatje Klank 2.0. hanteert een systematischeĀ aanpak, en is uitgebreid met een leerlijn van de eerste tot de derde kleuterklas. De didactiekĀ houdt bovendien rekening met de belangrijke rol die articulatie en executieve functiesĀ tijdens deze eerste stapjes in het leesproces spelen.Ā
Kaatje Klank werd uitgewerkt, herwerkt en uitgetest in diverse klascontexten in het kader van de PWO-onderzoeksprojecten āSpreken verfijnen in de kleuterklas1ā en āKlank Klaar voor de leesstart2ā, gefinancierd door OdiseeĀ en in samenwerking met KU Leuven, VUBĀ en Onderwijscentrum Brussel.
De onderzoeksprojecten maken deel uit van het Onderzoekscentrum De Taalbouwers van Odisee.Ā De Taalbouwers voeren praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De onderzoeksprojecten focussen zowel op mondelinge als schriftelijke taalvaardigheid. We analyseren de huidige praktijk, ontwerpen instrumenten en methodieken en streven een diepgaand inzicht na in de voorwaarden die leiden tot een succesvolle professionalisering.
Programma
Tijdens de navorming verkennen we met een kookmetafoor de wetenschappelijke achtergrond en de didactische principes die aan de grondslag liggen van Kaatje Klank.
We krijgen inzicht in de meest effectieve activiteiten om aan klankbewustzijn en andere voorbereidende technische leesvaardigheden te werken Ʃn bekwamen ons ook in het stapsgewijs begeleiden van deze activiteiten. We besteden hierbij speciale aandacht aan de begeleiding van kleuters met een verhoogd risico op leesproblemen.
De navorming bestaat uit 3 halve dagen.

Dag 1
OpĀ dag 1Ā kom jeĀ te weten wat klankbewustzijn, letterkennis, letter-tekenkoppeling en spontaan schrijven is en waarom dit belangrijk is. JeĀ ontdektĀ welke klankbewustzijnstaakjes ertoe doen in het kleuteronderwijs. Je krijgtĀ inspiratie en materialenĀ om rond klankbewustzijn, letterkennis, letter-tekenkoppeling en spontaan schrijven te werken in het kleuteronderwijs.Ā
Na dag 1Ā probeer jeĀ een activiteitĀ uitĀ in deĀ eigen klaspraktijkĀ met de aangereikte materialen van de lesgevers.
Dag 2
Op dag 2Ā krijg jeĀ inzicht in de leerlijn āvoorbereidende technische leesvaardighedenā van de jongste tot de oudste kleuters. Je ontdekt hoe jeĀ kleuters stapsgewijs en doelgericht kuntĀ begeleiden tijdens klank- en letteractiviteiten. Je maaktĀ uitgebreid kennis met de didactiek, de website en de materialen rond handpop Kaatje Klank en de kindvriendelijke avonturen die ze beleeft.Ā
Na dag 2Ā probeer je opnieuwĀ enkele activiteiten uit in de eigen klaspraktijk met de aangereikte materialen van de lesgevers. Je stuurtĀ een opname en/of fotomateriaal van de activiteiten in de eigen klaspraktijk op.
Dag 3
Op dag 3Ā reflecteer jeĀ met behulp van de docent over de try-out in de eigen klaspraktijk. Je bekwaamt je verder inĀ het begeleiden van klankbewustzijns- en letteractiviteiten. Je komt te weten hoe je risicokleuters met problemen op vlak van articulatie en executieve functies kuntĀ ondersteunen tijdens klank- en letteractiviteiten.
Docenten
Marlies Algoet is onderzoeker, taaldocent en praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding 'bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs' (Hogeschool Odisee, campus Brussel & Aalst). Ze maakt handleidingen voor kleuter, lager en secundair onderwijs. Ze is coördinator van het Postgraduaat Leescoach en coacht leraars en scholen in het opstellen van een leesbeleidsplan. Ze is gek op het schrijven van gedichten, verhalen en poppenspelen.
Ā
Lieve Van Severen is sinds 2012 onderzoeker - taaldocent - praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding 'bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs' (Hogeschool Odisee, campus Aalst). Lieve verdiepte zich tijdens haar doctoraatsonderzoek in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ze is al sinds 2013 betrokken bij het praktijkonderzoek āKaatje Klankā en wil Ć©lke kleuter onderdompelen in de wondere wereld van klanken en letters.
Ā
Evelien Gheeraert is sinds 2019 taaldocent ā praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding ābachelor in het onderwijs: kleuteronderwijsā, ābachelor in het onderwijs: lager onderwijs (via werkplekleren)ā (Hogeschool Odisee, campus Brussel).Ā Evelien werkte van 2006 ā 2019 als onderwijsondersteuner voor Onderwijscentrum Brussel en deed zo veel praktijkervaring in de kleuterklas en het eerste leerjaar op.Ā Het goed (voorbereiden op het) leren lezen van kinderen is voor Evelien een heel boeiende uitdaging.
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de opleiding op een rijtje.
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag m.b.t. de opleiding of wens je te spreken met de programmacoƶrdinator?
Neem dan vlug contact op!
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is dieĀ je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van ons vormingsaanbod?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
