Postgraduaat Neurologische zorg
Dit postgraduaat versterkt de competenties van neuroverpleegkundigen en andere paramedici in de zorg voor de neuropatiënt en zijn omgeving. Het is een modulaire opleiding bestaande uit een 'basisopleiding' en drie 'voortgezette opleidingen': beroertezorg, neurologische zorg en neurochirurgische zorg. Elke module telt 10 studiepunten.
Om het postgraduaatsgetuigschrift neurologische zorg (20 SP) te behalen, volg je de basisopleiding en minstens één voortgezette opleiding naar keuze.

Iets voor jou?
Europees erkende verpleegkundigen (HBO5 en bachelors) en bachelors en masters in de gezondheidszorg.
Structuur van het postgraduaat
Het postgraduaat neurologische zorg bevat 4 modules: 1 verplichte basismodule van 10 studiepunten en 3 voortgezette modules van elk 10 studiepunten.
BASISMODULE
Basisopleiding NEUROLOGISCHE ZORG - 10 SP (*)
VOORTGEZETTE MODULES
BEROERTEZORG - 10 SP
NEUROLOGISCHE ZORG - 10 SP
NEUROCHIRURGISCHE ZORG - 10 SP
Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 SP). Om een voortgezette opleiding te volgen, heb je bij voorkeur eerst de basisopleiding met succes afgewerkt.
Samenwerking en programmagids
Samenwerking
Dit postgraduaat is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen de Belgische Vereniging voor Neuroverpleegkundigen (BVNV), de Belgian Stroke Council en vier Vlaamse hogescholen: Arteveldehogeschool, Odisee Hogeschool, University College Leuven-Limburg en Katholieke Hogeschool Vives.
Basisopleiding Neurologische zorg
De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.
In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurologische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedische benadering van neurologische aandoeningen.
Voortgezette opleiding Neurologische zorg
De neurologische aandoening is een feit: de diagnose en de behandeling zijn beslist. Maar wat betekent het om verder te leven met een neurologische aandoening? Leven met een neurologische aandoening is vaak leven met een chronische ziekte.
In deze module staat niet de verpleegkundige als expert aan het woord, maar delen therapeuten zoals kinesisten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen hun kennis en ervaring zodat verpleegkundigen en andere professionals deze kaders mee kunnen integreren in hun dagelijkse zorg, zonder therapeutisch doel. Wel vanuit een visie op geïntegreerde zorg.
Deze module richt zich dan ook tot alle zorgprofessionals die dagelijkse zorg opnemen voor patiënten met een neurologische aandoening in ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra, thuiszorg en zelfs thuis als mantelzorger.

Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. het postgraduaat.
Heb je graag wat meer info? Neem deel aan onze digitale infosessie op 20 april 2023!
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan contact op met de programmacoördinator.
Overtuigd? Of toch nog iets meer informatie nodig?
Dit postgraduaat is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze navormingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
