Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer op maat van volwassenen

Binnen het domein informatica bieden we twee graduaatsopleidingen aan. Beide zijn toegespitst op onze snel veranderende – digitale – maatschappij en helpen je vlot de arbeidsmarkt te betreden. Je kiest voor een diploma waarmee je zelfstandig in team kunt functioneren binnen een specifiek IT-domein: Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer. 

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Programmeren Systeembeheer Netwerkbeheer Systeem- en netwerkbeheer

Een opleiding Programmeren of Systeem- en netwerkwerkbeheer. Wat houdt dat nu juist in?

Als er één sector is waarin de carrièremogelijkheden werkelijk eindeloos zijn, is het wel informatica. Alle bedrijven hebben digitale talenten nodig. Wil jij je graag verdiepen in de wereld van programmeren of systemen en netwerken? Ga voor een van onze twee graduaatsopleidingen. Het eerste semester is gemeenschappelijk. Nadien kies je voor Programmeren of voor Systeem- en netwerkbeheer als specialisatie. 

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Flexibel traject
 • Werkplekleren

Klaar voor een job in de ICT? Ga voor het graduaat Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer. Een graduaat maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich tussen het secundair onderwijs en een bachelor. Centraal binnen een graduaat is het leren meedraaien in een reële bedrijfscontext: werkplekleren. Beide opleidingen hebben een avondtraject voor volwassenen zodat je de studie kunt combineren met je werk en de zorg voor je gezin. 

Heb je relevante werkervaring of volgde je al hoger onderwijs?

Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen op basis van Eerder Verworven Competenties. Volgde je al hoger onderwijs in een aanverwante richting? Dan kun je verworven credits laten erkennen als Eerder Verworven Kwalificaties om vrijstellingen te krijgen. Meer info krijg je bij de trajectbegeleider.

Twee specialisaties

De graduaten Informatica werken in modules, wat de leerstof behapbaar maakt. Het eerste semester legt een stevige basis in de werking van informatiesystemen, aangevuld met een introductie van programmeerconcepten en netwerkfundamenten. Vanaf het tweede semester leg je eigen accenten in je beroepsprofiel, door je te specialiseren in één van de twee opleidingen: Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer. Beide kun je volgen tijdens de dag of ‘s avonds vanuit onze vaste uitvalsbasis Campus Brussel, of ‘s avonds in Campus Aalst.

De graduaten Programmeren en Systeem- en netwerkbeheer omvatten elk 120 studiepunten. In voltijds dagonderwijs duren de opleidingen dus standaard twee jaar. Kies je voor het avondtraject, dan studeer je drie jaar. In de laatste, vierde fase, start je als professional in een bedrijf. We bieden ook de mogelijkheid om de opleidingsonderdelen over een langere periode te spreiden, om de studielast te beperken en je slaagkansen te vergroten. Tijdens een intakegesprek voor de start van je opleiding stippel je samen met je trajectbegeleider een persoonlijk studieprogramma uit.

 1. 1

  Programmeren

  Met Programmeren groei je uit tot een expert in het ontwerpen, bouwen en testen van mobiele- en softwaretoepassingen.

 2. 2

  Systeem- en netwerkbeheer

  Met Systeem- en netwerkbeheer groei je uit tot een expert in het uitbouwen en testen van betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken.

Iets voor jou?

Programmeren of Systeem- en netwerkwerkbeheer, iets voor jou?

 • Je wil weten hoe die leuke app, het internet of de cloud in elkaar zit.
 • Je hebt interesse in de toekomst van onze digitale samenleving.
 • Je bijt je graag vast in een uitdagend probleem.
 • Je bent eerder een doener dan een analytische denker.
 • Je wil je talenkennis aanscherpen om te netwerken en je interne en externe klanten te ondersteunen.
Meisje - nadenkend
Een vlotte start bij digital

Lees meer over onze onthaaldagen

Deze graduaatsopleidingen zijn de ideale manier om te switchen naar een knelpuntberoep.
Kevin Picalausa
Opleidingshoofd en trajectbegeleider
Kevin Picalausa
WAT MOET JE VERWACHTEN?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Blended onderwijs

Het programma van de graduaatsopleidingen Programmeren en Systeem- en netwerkbeheer is
erg gevarieerd. Wekelijks staan er twee avonden in het teken van les en labo. Eentje volg je van thuis uit, voor het contactrijke labo zien we elkaar op jouw gekozen campus (Brussel of Aalst). Tijdens het lesgedeelte ga je dieper in op de theorie. Nadien duiken we meteen in een reeks oefeningen, wat de leerstof heel concreet maakt.

We voorzien ook een vaste avond waarop we jou verwachten in ons open leercentrum. Hier verwerk je zelf de materie aan de hand van de beschikbare online opdrachten. Loop je vast? Dan stel je vlot jouw vraag aan de docent die dienst doet als coach. Resterende weekavonden kun je je thuis verder verdiepen in de leerstof. Dat is ook het ideale moment om vragen voor te bereiden voor de praktijklessen van de volgende week.

Projectwerk

De kennis die je opdoet pas je elk jaar toe in een nieuw projectwerk. In het eerste jaar werk je aan een IT-opdracht die matcht met de bedrijfswereld. In het tweede jaar focus je op de vraag welke rol je graag wilt spelen in een IT-omgeving. Ook ethiek in de online wereld komt aan bod. Tijdens het derde jaar haal je in een werkomgeving buiten de hogeschool een certificaat naar keuze.

In de laatste fase van je opleiding werk je een portfolio uit, over je werk als professional in de IT-sector. Veel van onze studenten maken op dat moment de switch naar een job in een ITomgeving en kunnen de opdracht dus volbrengen op de eigen werkvloer.

Examens volgens modulesysteem

Zowel het graduaat Programmeren als Systeemen netwerkbeheer werkt volgens een modulesysteem. Dat betekent dat je vier tot acht weken les hebt, gevolgd door een finale test. Op die manier blijft de hoeveelheid leerstof behapbaar.

Doorheen de opleiding begeleiden we je ook naar het behalen van kwaliteitsvolle certificaten, zoals CompTIA A+, CCNA, Cybersecurity operations ...

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Met een diploma Programmeren of Systeem- en netwerkbeheer kun je meteen aan de slag in de sector. Koos je voor het traject Programmeren, dan ben je expert in het ontwerpen, bouwen en testen van softwaretoepassingen. Als specialist Systeemen netwerkbeheer kun je betrouwbare, stabiele en schaalbare netwerken uitbouwen en testen.

In welke jobs kom je terecht?

 • Programmeur
 • Systemen- en netwerkbeheerder
 • Support-, service- of helpdeskmedewerker in eerste of tweede lijn
 • Medewerker technische ICT-ondersteuning sales
 • IT-medewerker betrokken bij het uitrollen van systemen en applicaties
 • Verantwoordelijke voor monitoring, troubleshooting en gebruikersondersteuning
Wat na je diploma 2

Het verschil op de arbeidsmarkt

Certificaten doen het goed op ieder cv en vooral binnen de IT-branche. Binnen je opleiding vinden we het behalen van kwaliteitsvolle certificaten belangrijk. Een certificaat staat niet alleen voor jouw kennis en expertise, maar vertaalt zich vaak ook in een extra troef voor jouw toekomstige carrière. We begeleiden je naar het behalen van o.a. CompTIA A+, Certified Network Associate, Cybersecurity expert …

Meteen aan de slag

Als je je diploma beet hebt, heb je veel praktijkervaring opgedaan. Laat je creativiteit de vrije loop als programmeur of netwerkkenner bij een digitaal bureau, op de IT-dienst van een bedrijf, kmo of non-profitorganisatie. Je bent direct inzetbaar en kunt vanuit een ondersteunende rol klanten professioneel te woord staan en adviseren.

Schakelen naar bachelor

Met je graduaatsdiploma op zak kun je verder doorstromen naar een bachelor. Via een vrijstellingspakket kan dat zelfs binnen onze eigen opleidingscluster Digital! Onze Campus Brussel biedt namelijk een schakelprogramma van 90 studiepunten: zo wandel je buiten met een bachelordiploma in de Toegepaste informatica. Je zult er vooral je opgedane kennis verbreden en verdiepen, in drie verschillende IT-domeinen, met een focus op business, programmeren, security en netwerken.

 

Leren op de werkvloer

Van bij de start laten we je kennismaken met hands-on werken én verplaatsen we ons geleidelijk aan meer en meer naar de werkvloer. Hierdoor maak je al snel kennis met de reële werkcontext. De kers op de taart is een uitdagend project in het bedrijf van jouw keuze. Hier draai je zes maanden mee als échte werknemer voor en achter de schermen.

Coachende aanpak

Je zult minder op de schoolbanken zitten, dat is duidelijk. Maar ook de aanpak op de campus is to-the-point, met kleinere hoeveelheden leerstof en échte vakexperten als coach doorheen je modules. Loop je toch nog verloren? Dan pikt onze opleidingscoach dat signaal op en stippelt samen met jou een individueel traject uit. Zo ben je in no time weer bijgebeend.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en on campus onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt onze focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen. Inhoud en opdrachten die toelaten om hiervoor online te schakelen brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met onze webcams aan en headsets op.

Interactief en digitaal studiemateriaal is een grote meerwaarde. Wij kiezen er bewust voor om dat gratis aan te bieden via het online platform voor studenten. Geen hele reeks dure boeken, maar enkel wat je écht nodig hebt. Benieuwd? Neem een kijkje op graduaat.ikdoeinformatica.be.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen. 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee. Zij helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

 • Contacteer je studentencoach Isabel T'Jampens via isabel@odisee.be (Campus Aalst en Campus Brussel).

Multicampus

Onze hybride aanpak van lesgeven laat toe dat je jouw praktijkmomenten op onze cozy campus in Aalst of onze centraal gelegen uitvalsbasis in Brussel kunt volgen. Dezelfde klasgroep, dezelfde straffe docent, maar toegespitst op wat het best haalbaar is voor jouw persoonlijke situatie.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?