Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs
Heb je een bachelordiploma maar geen onderwijsdiploma en wil je jongeren inwijden in jouw vakgebied? Ga voor de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs. Omdat je al expert bent in jouw domein omvat de opleiding slechts 60 studiepunten.
Informeer je nu voor een start in februari '23!Ā

De Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
60 studiepunten
-
Diploma in ƩƩn jaar
-
Flexibiliteit troef
De reguliere educatieve bachelor Secundair onderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Als je al een bachelordiploma hebt en je wilt lesgeven in jouw domein, kun je voor de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs kiezen. Dat is een op zichzelf staande opleiding, die 60 studiepunten telt. Hierdoor is het mogelijk om het extra diploma op ƩƩn jaar te behalen (in Brussel). Uiteraard kun je de opleiding ook over een langere periode spreiden als je de studie wilt combineren met je job en/of de zorg voor je gezin (in Aalst of Brussel). Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider stippel je een traject op maat uit.
Flexibiliteit troef
De grootste troef van de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs is de flexibiliteit. Je kiest niet alleen of je voltijds of deeltijds wilt studeren, je bepaalt ook wanneer je naar de les komt.
⢠Brussel: dag- of avondtraject (afstand light). Vraag gerust meer informatie via een gesprek (hilde.vanderhaegen2@odisee.be) en start in februari '23!
⢠Aalst: avondtraject of afstandsonderwijs (De volgende infosessie is op dinsdag 13/12 om 19u00 op campus Aalst. Meer info: steffi.decock3@odisee.be. Volgend instapmoment in de opleiding is februari 2023.)
Ā
Ā
Ā
Jouw programma
Voor praktisch georiƫnteerde vakken heb je steeds les samen met een groep studenten die gespecialiseerd zijn in hetzelfde domein:
⢠Kunst en creatie
⢠Economie en organisatie
⢠Gezondheid en welzijn
⢠STEM
⢠Plant, dier en milieu
(technieken)
⢠Horeca en voeding
⢠Gedrag en maatschappij
⢠Talen
Via de keuzevakken (āVerbredingā en āVerdieping vakdidactiekā) is het mogelijk om een deel van je opleiding te volgen in een onderwijsvak buiten je vereiste bekwaamheidsbewijzen.

Leg jouw verplichte maar niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleiding af.
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.Ā De instaptoets heeft als doel jou als aankomende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.

Secundair onderwijs, iets voor jou?
-
Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
-
In het middelbaar had je ƩƩn of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
-
Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
-
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
-
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Je hele leven voor dezelfde werkgever of in dezelfde sector werken is niet meer van deze tijd. Na 14 jaar in de luchtvaart maakte ik een carrièreswitch. Ik koos voor het dagtraject, waarbij ik een paar dagen per week les had van 14 tot 17 uur. Dat viel het best te combineren met mijn gezinsleven. Door slechts één jaar in de opleiding te investeren kan ik nu een volledig nieuwe weg inslaan.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Verschillende praktijkroutes
Werk je buiten het onderwijs?
Dankzij de flexibele praktijkroute kun je je stages flexibel invullen, zodat je naast je huidige job toch stage kunt lopen op verschillende scholen.
Kun jij je vrijmaken om je deeltijds op een school te engageren tijdens je opleiding?
Doe ervaring op in een van onze partner-scholen dankzij de werkplekleren-route.
Werk je (minstens halftijds) op een school?
Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je kiezen voor de Leraar-in-opleiding-route (LIO-route). Je wordt dan binnen je eigen onderwijspraktijk begeleid.
Lesmomenten op de campus en online
Tijdens lesmomenten op de campus ben je vooral praktisch bezig: oefeningen, microteaching, rollenspelen, intervisie ... Maar ook de online lesmomenten vullen we graag interactief en praktijkgericht in! Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met een heleboel materiaal en opdrachten via de elektronische leeromgeving.

De docenten staan altijd paraat om te helpen. Ze zijn makkelijk te contacteren via mail als je vragen hebt. En omdat de meeste studenten binnen de Verkorte educatieve bachelor net zoals ik werken, zijn ze flexibel met de deadlines.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs.Ā Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.
Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.
Waar kun je aan de slag?
-
In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
-
In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
-
Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
-
Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
-
In de sociale sector of in de bedrijfswereld

Of wil je verder studeren?
Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar lager onderwijs te behalen.
Streef je een academische carriĆØre na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies.Ā Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Trajectbegeleiders staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze trajectbegeleiders.