Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs

Heb je een bachelordiploma maar geen onderwijsdiploma en wil je jongeren inwijden in jouw vakgebied? Ga voor de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs. Omdat je al expert bent in jouw domein omvat de opleiding slechts 60 studiepunten.

Informeer je nu voor een start in september 2024! 

Ook in 24-25 gaat deze opleiding door op Campus Aalst en Brussel (niet Dilbeek).

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs Lerarenopleiding

De Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • 60 studiepunten
 • Diploma in één jaar
 • Flexibiliteit troef

De reguliere educatieve bachelor Secundair onderwijs telt 180 studiepunten, wat overeenkomt met drie jaar voltijds studeren. Als je al een bachelordiploma hebt en je wilt lesgeven in jouw domein, kun je voor de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs kiezen. Dat is een op zichzelf staande opleiding, die 60 studiepunten telt. Hierdoor is het mogelijk om het extra diploma op één jaar te behalen (in Brussel). Uiteraard kun je de opleiding ook over een langere periode spreiden als je de studie wilt combineren met je job en/of de zorg voor je gezin (in Aalst of Brussel). Tijdens een persoonlijk gesprek met je trajectbegeleider stippel je een traject op maat uit.

Flexibiliteit troef

De grootste troef van de verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs is de flexibiliteit. Je kiest niet alleen of je voltijds of deeltijds wilt studeren, je bepaalt ook wanneer je naar de les komt.


• Brussel: dag- of avondtraject (afstand light).  Vraag gerust meer informatie via een gesprek (hilde.vanderhaegen2@odisee.be) en start in september '24! Ook in 24-25 gaat deze opleiding door op Campus Brussel (en niet op Campus Dilbeek)

 

• Aalst: avondtraject of afstandsonderwijs.  Contacteer voor meer info: steffi.decock3@odisee.be.

 

 

 

Vakken

Jouw programma

Voor praktisch georiënteerde vakken heb je steeds les samen met een groep studenten die gespecialiseerd zijn in hetzelfde domein:• Kunst en creatie

• Economie en organisatie

• Gezondheid en welzijn

• STEM

• Horeca en voeding

• Gedrag en maatschappij

• Talen

• Land- en tuinbouw Via de keuzevakken (‘Verbreding’ en ‘Verdieping vakdidactiek’) is het mogelijk om een deel van je opleiding te volgen in een onderwijsvak buiten je vereiste bekwaamheidsbewijzen. Vraag meer informatie tijdens een trajectgesprek.

secundair onderwijs volwassenen
Je hele leven voor dezelfde werkgever of in dezelfde sector werken is niet meer van deze tijd. Na 14 jaar in de luchtvaart maakte ik een carrièreswitch. Ik koos voor het dagtraject, waarbij ik een paar dagen per week les had van 14 tot 17 uur. Dat viel het best te combineren met mijn gezinsleven. Door slechts één jaar in de opleiding te investeren kan ik nu een volledig nieuwe weg inslaan.
Joachim Vanvoorden
Student Verkorte educatieve bachelor (voltijds)
Joachim Vanvoorden
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Verschillende praktijkroutes

Werk je buiten het onderwijs?

Dankzij de flexibele praktijkroute kun je je stages flexibel invullen, zodat je naast je huidige job toch stage kunt lopen op verschillende scholen.Werk je (als leraar) op een school?

Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je kiezen voor de Leraar-in-opleiding-route (LIO-route). Je wordt dan binnen je eigen onderwijspraktijk begeleid.

Lesmomenten op de campus en online

Tijdens lesmomenten op de campus ben je vooral praktisch bezig: oefeningen, microteaching, rollenspelen, intervisie ... Maar ook de online lesmomenten vullen we graag interactief en praktijkgericht in! Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met een heleboel materiaal en opdrachten via de elektronische leeromgeving.

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL
De docenten staan altijd paraat om te helpen. Ze zijn makkelijk te contacteren via mail als je vragen hebt. En omdat de meeste studenten binnen de Verkorte educatieve bachelor net zoals ik werken, zijn ze flexibel met de deadlines.
Amandine Carlier
Studente Verkorte educatieve bachelor (deeltijds)
Amandine Carlier
Iets voor jou?

Secundair onderwijs, iets voor jou?

 • Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
 • In het middelbaar had je één of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
 • Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
 • Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
 • Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.
Meisje - nadenkend
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs. Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.

Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.

Waar kun je aan de slag?

 • In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
 • In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
 • Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
 • Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
 • In de sociale sector of in de bedrijfswereld
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar lager onderwijs te behalen.

Nieuw - Wil je jouw expertise als onderwijsprofessional verrijken en verdiepen? Professionaliseer je dan verder in leermethoden, leerpsychologie en schoolontwikkeling via de nieuwe opleiding master in het Basisonderwijs

Streef je een academische carrière na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies. Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, kmo-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures op de onderstaande pagina's. 

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet. 

Campussen

Campus Aalst

Volg je de Verkorte educatieve bachelor op Campus Aalst, dan studeer je vlak bij de stad, maar toch in een rustige, groene omgeving. In het natuureducatief centrum steek je extra veel op over natuur- en omgevingseducatie. En ook ons snoezeldorp is een echte blikvanger.

Campus Brussel

Kies je voor de Verkorte educatieve bachelor op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Daarnaast stimuleren we je om je meest creatieve ik naar boven te halen.

 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?