Secundair onderwijs op maat van volwassenen
Heb je als volwassene de wens om je bij te scholen of om te scholen tot leraar Secundair onderwijs?
Aan Odisee kan je terecht voor een opleiding op jouw maat: dagtraject, afstandsonderwijs, werkplekleren, leraar-in-opleiding (LIO-traject), OKOT-opleiding met steun van de VDAB. Je kan zelfs starten in de maand februari.
Samen met je trajectbegeleider bekijken we of je in aanmerking komt voor eenĀ verkort traject. We houden sowieso rekening met jou en je behaalde diplomaās of creditbewijzen.
Daarnaast gaan we op zoek naar eenĀ flexibelĀ traject dat aansluit bij je mogelijkheden en contexten (o.a. combinatie werk en/of gezin).
We voorzien ookĀ aangepast studiemateriaal Ā (kennisclips, e-courses, presentaties, studiewijzers) en je doetĀ stage in je eigen regio of secundaire school waar je een lesopdracht hebt.
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externen om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus!Ā Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?Ā
Verkort programma
Heb je al een diploma hoger onderwijs, dan worden deze competenties gevaloriseerd enĀ kom je in aanmerking voor een verkort traject.Ā We werken metĀ standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw bepaalde diploma('s).Ā De vrijstellingen die je krijgt, worden in een intakegesprek besproken met je trajectbegeleider.
Flexibele trajecten
Verschillende trajecten in afstandsonderwijs
Basistraject
- Je hebt geen bachelordiploma
- Je hebt geen lerarendiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- 180 studiepunten
Verkort programma na bachelor
- Je hebt al een bachelor- of masterdiplomaĀ
- Je hebt geen lerarendiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- Maximaal 123Ā studiepunten
Verkort programma na lerarendiploma
- Je hebt al een lerarendiploma
- Je hebt geen bachelordiploma
- Je volgt 2 onderwijsvakken
- Maximaal 120Ā studiepunten
Verkort programma extra onderwijsbevoegdheid
- Je hebt al een bachelor- of masterdiploma
- Je hebt al een lerarendiploma
- Je volgt 1 onderwijsvak
- Maximaal 42 studiepunten (of 2 semesters)

Welk vak of welke vakken wil jij geven?
Afhankelijk van het traject dat je volgt, kies je ƩƩn of twee onderwijsvakken.Ā Ontdek hier de twintig onderwijsvakken in vijf verschillende specialisatiedomeinen.Ā
Bekijk het overzichtĀ van de vakkencombinaties om te weten welke onderwijsvakken je kunt combineren.Ā Wil je toch een vakkencombinatie volgen die niet gecombineerd kan worden? Dan kan dat in afstandsonderwijs (Sint-Niklaas) op voorwaarde dat je beide vakken niet tegelijk volgt in de eerste en de tweede fase. Zo zijn Nederlands en PAV wel te combineren als je begint met Nederlands in de eerste fase en pas daarna start met PAV.Ā
Lichamelijke Opvoeding (LO), Bewegingsrecreatie (BR), Plastische Opvoeding (PO) en Project Kunstvakken (PKV) kunnen enkel in dagonderwijs gevolgd worden.
Wat leer je nog?
Behalve je onderwijsvakken leer je ook heel wat vaardigheden van een leraar in deĀ gemeenschappelijke vakken. Je trajectbegeleider vertelt je welke algemene vakken tot jouw traject behoren.
Laat je overtuigen door onze studenten




Afstandsonderwijs is voor mij de ideale manier van studeren. Door mijn job in retail is dagonderwijs of avondschool niet haalbaar maar in afstandsonderwijs maak ik mijn eigen planning en werk ik aan mijn studies wanneer en hoeveel het voor mij mogelijk is.

Al 19 jaar geef ik het beste van mezelf als leraar wetenschappen en recent besloot ik het onderwijsvak godsdienst bij te studeren.
Fulltime werken, je huishouden doen en studeren... geen evidente opgave. Gelukkig kon ik voor afstandsonderwijs kiezen. Best pittig aangezien je lesinhouden grotendeels zelfstandig verwerkt. Een aantal keer per semester is er een monitoraat met uitleg van de docenten. Dit is zeer verhelderend.
Je kan ook steeds mailen met vragen. Ik heb voor veel vakken dezelfde docent en dat vind ik fijn.
Het voordeel van afstandsonderwijs is dat je niet fysiek aanwezig moet zijn in de lessen en dat je alles op eigen tempo kan doen. Ik ben heel blij met mijn keuze voor dit vak, het afstandsonderwijs en de hogeschool.

FAQ's
Is een intakegesprek verplicht?
Ja, om te kunnen inschrijven is een intakegesprek met de trajectbegeleider (online of on campus) verplicht.
Een intakegesprek
-
Levert je een trajectvoorstel op maat op (inclusief vrijstellingen)
-
Is vrijblijvend en kosteloos
-
Beantwoordt al jouw vragen
Hoeveel kost de opleiding?
De studiekost bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Meer info omtrent het studiegeld vind je hier.
Kan ik mijn stageschool zelf kiezen als afstandsstudent?
Als afstandsstudent kies je zelf je stageschool. Het onderwijsnet speelt geen rol. Heb je al een lerarendiploma, dan kunĀ je stage doen in je eigen secundaire school, zelfs binnen je eigen lesopdracht (onder voorwaarden).
Hoe vaak heb ik contact met docenten en medestudenten in afstandsonderwijs?Ā
Per opgenomen opleidingsonderdeel (vak) worden twee Ć drie monitoraten ingericht. Het eerste monitoraat isĀ on campus, de volgende on line (tenzij praktijk of evaluatie). Ze vinden plaats op maandag-, dinsdag-, woensdag of donderdagavond, afhankelijk van de onderwijsvakken die je volgt. Een monitoraat duurt twee uur en kan beginnen om 18u of om 20u. Alle data van de monitoraten worden eind september vrijgegeven. Vraag tijdens de intake naar deĀ voorlopige planning. Tijdens de monitoraten oefen je onder begeleiding van je docent en samen met je medestudenten vaardigheden in. Je kunt ookĀ vragen stellen over de leerinhouden en opdrachten.Ā Je hebt niet alleen contact met je docenten en medestudenten tijdensĀ geplande monitoraten. Het is ook mogelijk om henĀ snel te contacteren per videochat (Teams).
Meer FAQ's?Ā
Klik hier
Instaptoets en Starttoets voor de lerarenopleiding
Studenten die zich in 2022-2023 nog willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende Instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.Ā De instaptoets heeft als doel jou als aankomende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.
Vanaf 2023-2024 organiseert de Vlaamse HogescholenraadĀ met steun van de Vlaamse overheid een verplichte en bindendeĀ Starttoets voor de lerarenopleidingen.
Voor wie?
Als je eraan denkt om te kiezen voor de educatieve bacheloropleidingen
kleuter-, lager of secundair onderwijs, moet je de Starttoets lerarenopleiding
maken voordat je je inschrijft aan een hogeschool.
Waarom?
De Starttoets heeft als doel jou als aankomende student een goed beeld
te geven van je eigen startniveau. Zo weet je waar je staat met je basiskennis:
waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meet
af aan inzetten op die mindere punten.
Verplicht Ʃn bindend?
De Starttoets is verplicht Ʃn bindend. Wat wil dat zeggen? Indien je het
streefcijfer op de toets niet haalt, en je wil inschrijven aan een hogeschool,
zal je verplicht een remediƫringstraject moeten volgen. Deze remediƫring
bestaat minstens uit een online traject, dat je zowel vóór de start van
je opleiding kan volgen, als na de start tijdens het academiejaar.
Waar en wanneer?
Als je je wil inschrijven voor academiejaar 2023-2024 kan je tussen 1 juli en
30 september de Starttoets afleggen. Dat gebeurt op ƩƩn van de verschillende locaties doorheen Vlaanderen.

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Secundair onderwijs, iets voor jou?
-
Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
-
In het middelbaar had je ƩƩn of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
-
Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
-
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
-
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs.Ā Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.
Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.
Waar kun je aan de slag?
-
In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
-
In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
-
Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
-
Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
-
In de sociale sector of in de bedrijfswereld

Of wil je verder studeren?
Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar lager onderwijs te behalen.
Streef je een academische carriĆØre na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies.Ā Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Trajectbegeleiders staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze trajectbegeleiders.