Postgraduaat Neurologische zorg

Dit postgraduaat versterkt de competenties van neuroverpleegkundigen en andere paramedici in de zorg voor de neuropatiënt en zijn omgeving. Het is een modulaire opleiding bestaande uit één 'basisopleiding' en drie 'voortgezette opleidingen': beroertezorg, voorgezette neurologische zorg of neurochirurgische zorg. Elke module telt 10 studiepunten.

Om het postgraduaatgetuigschrift neurologische zorg (20 SP) te behalen, volg je de basisopleiding en minstens één voortgezette opleiding naar keuze.  

Odisee Hogeschool organiseert enkel de basisopleiding en de voortgezette neurologische zorg. Dit academiejaar 2023-2024 staat enkel de voortgezette neurologisch zorg in gepland. De basismodule komt terug in 2024-2025. Er is geen strikte volgtijdelijkheid tussen de modules.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

PG Neurologische zorg - Continue
Postgraduaat Neurologische zorg

Iets voor jou?

Europees erkende verpleegkundigen (HBO5 en bachelors) en bachelors en masters in de gezondheidszorg.

Structuur van het postgraduaat

Het postgraduaat neurologische zorg bevat 4 modules: 1 verplichte basismodule van 10 studiepunten en 3 voortgezette modules van elk 10 studiepunten.

BASISOPLEIDING

BASISMODULE NEUROLOGISCHE ZORG - 10 SPVOORTGEZETTE OPLEIDINGEN

1. BEROERTEZORG - 10 SP

2. VOORTGEZETTE NEUROLOGISCHE ZORG - 10 SP

3. NEUROCHIRURGISCHE ZORG - 10 SP

Om het getuigschrift van postgraduaat neurologische zorg te behalen, volg je de basisopleiding en minstens één voortgezette opleiding naar keuze (dus in totaal 20 SP). Om een voortgezette opleiding te volgen, heb je bij voorkeur eerst de basisopleiding met succes afgewerkt.

Odisee hogeschool organiseert enkel de Basismodule neurologische zorg en de Voortgezette neurologische zorg. 

Samenwerking en programmagids

Samenwerking

Dit postgraduaat is het resultaat van een duurzame samenwerking tussen de Belgische Vereniging voor Neuroverpleegkundigen (BVNV), de Belgian Stroke Council en vier Vlaamse hogescholen: Arteveldehogeschool, Odisee Hogeschool, University College Leuven-Limburg en Katholieke Hogeschool Vives.

 

Basisopleiding Neurologische zorg - 10 SP

De basisopleiding is een must voor elke zorgverlener die te maken heeft met patiënten met een neurologische aandoening, ongeacht de setting waarin de patiënt verblijft.

In de basisopleiding neurologische zorg krijg je eerst de normale werking van het perifeer en centraal zenuwstelsel uitgelegd. Vervolgens leggen experts de meest voorkomende neurolo­gische ziektebeelden en hun behandelingen uit. De focus ligt dus voornamelijk op de biomedi­sche benadering van neurologische aandoeningen.

Opleidingsonderdelen

1. De normale werking van het zenuwstelsel (3 SP)

Anatomie en fysiologie van het zenuwstelsel, diagnostiek binnen de neurologie, fysiologie en assessment van pijn, normale intracraniële druk en het monro-kellieprincipe

2. Pathologie van het zenuwstelstel (4 SP)

Mutltiple sclerose, amyotrofische laterale sclerose, Parkinson en parkinsonisme, epilepsie, neurotrauma, hoofdpijn en vertigo, CVA, Guillain-Barré, neuropathieën, infecties van het zenuwstelsel, neuro-oncologie, slaap en slaapstoornissen, liquorcirculatiestoornissen, dementie en gedragsstoornissen

3. Interdisciplinaire benadering van patiënten met een neurologische aandoening (3 SP)

Basishandvaten binnen de ergotherapie, kinesitherapie, diëtiek, logopedie, ethische en juridische aspecten, rol van de eerste lijn, rol van de podoloog en psycholoog. 

 

 

Voortgezette neurologische zorg - 10 SP

De neurologische aandoening is een feit: de diagnose en de behandeling zijn beslist. Maar wat betekent het om verder te leven met een neurologische aandoening? Leven met een neurologische aandoening is vaak leven met een chronische ziekte.

In deze module staat niet de verpleegkundige als expert aan het woord, maar delen therapeuten zoals kinesisten, ergotherapeuten, diëtisten en psychologen hun kennis en ervaring zodat verpleegkundigen en andere professionals deze kaders mee kunnen integreren in hun dagelijkse zorg, zonder therapeutisch doel. Wel vanuit een visie op geïntegreerde zorg.

Deze module richt zich dan ook tot alle zorgprofessionals die dagelijkse zorg opnemen voor patiënten met een neurologische aandoening in ziekenhuizen, revalidatiecentra, woonzorgcentra, thuiszorg en zelfs thuis als mantelzorger.

Opleidingsonderdelen

1. Neurologie (3 SP)

Niet-aangeboren hersenafwijkingen, gedragsfuncties, gedrags- en emotionele gevolgen van NAH, taal- en spraakstoornissen, dwarslaesie, neuropathie, infecties, neuro-oncologie, post-intensive-care syndroom

2. Emotionele en contextuele zorg (3 SP)

Omgaan met agressie in de zorg, effectieve communicatie, slechtnieuwsgesprekken: begeleiding en opvolging, zelfmanagement, motiverende gespreksvoering 

3. Communicatie en Klinisch leiderschap + Geïntegreerde proef (4 SP)

Presentie, zelfzorg, burn-out, cultuursensitieve zorg, verlies en rouw, euthanasievragen en DNR codes,  contextuele zorg, moreel beraad, seksualiteit en fertiliteit,  casuïstiek en geïntegreerde opdracht

 

Postgraduaat Neurologische zorg
Meer info?

Meer info? Neem deel aan de digitale infosessie op 11 september 2024 om 10u30!

Praktische info op een rijtje

Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. het postgraduaat.

 • Waar?

  De basisopleiding Neurologische zorg gaat door in het UZA , Wilrijkstraat 10, 2650 Edegem.

  De locatie van de voortgezette opleiding Neurologische zorg gaat deels door in RevArte, Drie Eikenstraat 659, 2560 Edegem en deels in Odisee - Campus Sint-Niklaas, Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas. 

 • Wanneer?

  Hieronder de data van de eerstvolgende basisopleiding en voortgezette opleiding neurologische zorg.  Er is geen strikte volgtijdelijkheid tussen de modules.

  Basisopleiding neurologische zorg: bestaat uit 8 lesdagen, 2 congresdagen en 1 examendag. De eerstvolgende editie van deze module is voorzien voor academiejaar 2024-2025. Exacte data volgen later. Je kan nu reeds inschrijven op de preregistratielijst.   Voortgezette opleiding neurologische zorg: Deze opleiding gaat van start in het voorjaar van 2024 en is geïntegreerd in ons postgraduaat Revalidatiezorg en onderverdeeld in drie opleidingsonderdelen/modules met volgende data en locaties. Je volgt de onderdelen in de hieronder aangegeven volgorde. 

  OPO 1: Voortgezette neurologie: 25 januari, 8 en 22 februari, 7 en 21 maart 2024 - RevArte

  OPO 2: Communicatie en Klinisch leiderschap: 26 september, 10 en 24 oktober 2024 - RevArte

  OPO 3: Emotionele en contextuele zorg: 7, 14 en 28 november, 12 december 2024 - Odisee - Campus Sint-Niklaas

  Alle lessen van de voortgezette opleiding gaan door van 9 tot max. 16.30 uur.   

 • Studiegeld 2023-2024

  Het studiegeld bedraagt:

  Basisopleiding neurologische zorg: € 880

  Voortgezette neurologische zorg: € 980

  Alle prijzen zijn inclusief digitale syllabi, het gebruik van het leerplatform en koffie. 

 • Getuigschrift

  Slaag je voor zowel de basis- als de voortgezette opleiding, dan ontvang je het postgraduaatgetuigschrift.

 • Vlaams opleidingsverlof

  Het postgraduaat Neurologische zorg omvat 20 studiepunten en is erkend voor Vlaams opleidingsverlof (VOV): 10 SP voor de basisopleiding en 10 SP voor de voortgezette opleiding.

 • KMO-Portefeuille

  Het postgraduaat Neurologische zorg is erkend voor het gebruik van KMO-Portefeuille. Het erkenningsnummer van Odisee Advanced Education is DV.O100347.

  Alle informatie m.b.t. het gebruik van KMO-Portefeuille vind je hier.

Praktische informatie studeren als volwassene

Vanaf wanneer ben ik ingeschreven?

Je bent ingeschreven van zodra je je persoonsgegevens bezorgt aan Odisee via het online inschrijvingsformulier.  Je ontvangt een automatische e-mail na ontvangst van deze gegevens. Vanaf dat ogenblik zijn de algemene voorwaarden van toepassing. 

Kan ik mijn inschrijvingsgeld spreiden?

In sommige uitzonderlijke gevallen is spreiden van betaling mogelijk. Neem contact op met de administratief verantwoordelijke van de opleiding om dit te bespreken.

Wat als ik niet aanwezig kan zijn?
 

 • Als je niet aanwezig kan zijn, dien je zo snel mogelijk de administratief verantwoordelijke te verwittigen.
 • Schreef je je in voor een studiedag en kan je niet aanwezig zijn? Indien je dit wenst, kan een collega jouw plaats innemen. Verwittig de administratief verantwoordelijke hiervan.

Wat als ik mijn inschrijving wil annuleren?

Je dient steeds schriftelijk te annuleren via oae.gent@odisee.be, oae.brussel@odisee.be of rechtstreeks via je opleidingsverantwoordelijke.

Ik volg een postgraduaat of navorming met getuigschrift:

 • Annuleer je tot 15 dagen voor de start van de opleiding, dan dien je een vergoeding van € 50 te betalen.
 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 250 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de start van de opleiding t.e.m. 30 dagen na de startdatum, dan ben je de helft van het inschrijvingsgeld verschuldigd. 
 • Annuleer je later dan 30 dagen na de start van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd. 

Ik volg een navorming met attest van deelname (bv. studiedag):

 • Annuleer je vanaf 15 dagen voor de start t.e.m. 1 dag voor de start van de opleiding, dan ben je € 50 verschuldigd.
 • Annuleer je vanaf de startdatum van de opleiding, ben je het volledige inschrijvingsgeld verschuldigd.

Odisee als inclusieve hogeschool

Odisee staat voor open, toegankelijke leergemeenschappen want deze vormen een krachtige hefboom voor effectief leren. Als we inclusief zeggen, denken we aan:

1. Toegankelijkheid: breed scala lerenden en afstuderenden

2. Vaardig in differentiatie: én uitdagen én ondersteunen

3. Samenwerkend leren

4. Sociale binding

5. Living campus als een open huis

Ontdek hoe Odisee Hogeschool jou kan ondersteunen tijdens jouw studie

 

Digitale leeromgeving

Volg je een langlopende opleiding, dan vind je het cursusmateriaal in de digitale leeromgeving TOLEDO. Ook de communicatie met jou verloopt grotendeels via deze leeromgeving.

Hoe activeer ik mijn Toledo-account?

Handen uit de mouwen volwassenen student LLL

Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!

volwassen student en studente
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren