Voeding jonge kind en adolescent
Begeleiden van kinderen, jongeren en hun ouders in hun zoektocht naar juiste voedingsgewoonten is een grote uitdaging voor alle voedings- en dieetkundigen.
Deze opleiding biedt handvaten en methodieken om professionelen te ondersteunen in hun opdracht.
De eerstvolgende opleiding in Odisee hogeschool zal doorgaan in academiejaar 2024-2025. Wil je er graag bij zijn, schrijf je dan snel in!
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Iets voor jou?
Deze navorming is zowel bedoeld voor pas afgestudeerde als meer ervaren bachelors in de Voedings- en dieetkunde. Ook studenten Voedings– en dieetkunde die reeds 140 studiepunten behaalden, kunnen deelnemen.
Andere geïnteresseerden (vroedkundigen, verpleegkundigen, pediaters...) kunnen enkel inschrijven voor één of meerdere losse dagen zonder deelname aan het assessment.
Programma
De opleiding 'Voeding jonge kind en adolescent' wordt afwisselend georganiseerd door Odisee hogeschool en Thomas More/UCLL. De programma's zijn in grote mate gelijkend.
De opleiding van Odisee hogeschool telt vijf themadagen en één dag assessment. Je kan inschrijven voor het volledige programma met of zonder assessment of voor afzonderlijke studiedagen.
Later volgt hieronder het concreet programma. Alvast toch een greep uit de inhouden:
- Voedselallergie bij kinderen
- Erfelijke stofwisselingsziekten, aanpak moeilijke eters en de Proeftoren
- Rapley methode, functionele buikklachten, groeiwijzer en communicatie
- Interventies bij kinderen met overgewicht, obesitas en diabetes
- Omgaan met beginnende eetproblemen bij adolescenten en culturele diversiteit
- Assessment
Aanpak
Je krijgt theorie rond actuele topics aangevuld met concrete praktische workshops. Experten brengen nieuwe inzichten en modellen aan die je toetst aan eigen praktijkervaringen. Je rondt de opleiding af met de presentatie van je eigen praktijkrelevant verbeterproject.
Het programma is wetenschappelijk onderbouwd en praktijkgericht.
Docenten
Onze lesgevers zijn diëtisten, psychologen of anderen met een professionele activiteit in de voedingszorg en met ervaring in het lesgeven aan volwassenen.
Studiedag 1: Voedselallergie bij kinderen
- Koemelkeiwitallergie bij kinderen
> Charlotte Matton, diëtiste kinderallergiecentrum en algemene pediatrie, AZMM Gent - Allergie bij kinderen: casuïstiek
> Charlotte Matton, diëtiste kinderallergiecentrum en algemene pediatrie, AZMM Gent - Pseudo-allergie, kruisallergie en intoleranties: theorie en praktijk
> Marieken Callebaut, Zelfstandig diëtiste en allergiediëtiste Gentbrugge
Studiedag 2: Erfelijke stofwisselingsziekten, aanpak moeilijke eters en de Proeftoren
- Erfelijke stofwisselingsziekten
> An De Meyer, Diabeteseducator bij Praktijk Terlinde/Pediatrische diëtiste Universitair ziekenhuis Antwerpen - Aanpak van moeilijke eters: theorie en casuïstiek
> Vicky De Beule, Zelfstandig diëtiste, auteur van 'Ik lust dat niet' - Proeftoren (spelregels, doelgroep, toepassingen) in een dieetpraktijk of klinische setting
> Vicky De Beule, Zelfstandig diëtiste, auteur van 'Ik lust dat niet'
Studiedag 3: Rapley methode, functionele buikklachten, groeiwijzer en communicatie
- Rapley-methode
> Hylke Hakelbracht, kinderdiëtiste en lactatiekundige - Functionele buikklachten: theorie en casuïstiek
> Hylke Hakelbracht, kinderdiëtiste en lactatiekundige - Groeiwijzer
> An Vandeputte, Eetexpert - Communicatie rond gewicht en lichaamsperceptie bij kinderen en adolescenten
> An Vandeputte, Eetexpert
Studiedag 4: Interventies bij kinderen met overgewicht, obesitas en diabetes
- Project AZ Alma “Maatjes in Balans”
> Sofie Van De Steene, diëtiste AZ Alma Eeklo - Aanpak van overgewicht en obesitas bij kinderen en jongeren
> Annelies Malengier, Praktijk Joossens - Behandeling van diabetes bij kinderen: theorie en casuïstiek
> Dimitri Declercq, Diëtist team diabetes centrum kinderen UZ Gent
Studiedag 5: Omgaan met beginnende eetproblemen bij adolescenten en culturele diversiteit
- Beginnende eetproblemen bij adolescenten
> Tiffany Naets, UGent en Odisee hogeschool - Culturele Diversiteit in voeding en overgewicht
> Marjolein Tratsaert, Diëtiste en gezondheidspromotor WGC De sleep en de Brugse Poort, Gent
Assessment
De evaluatie van deze opleiding gebeurt door middel van een afsluitend assessment.
Dit omvat de analyse van een praktijkrelevante casus, het uitschrijven in een paper van een gepast voedings- of dieetadvies en het uitwerken van een behandelplan a.d.h.v. de voorgeschreven richtlijnen.
De papers worden aan een deskundige jury en de medestudenten gepresenteerd.
Enkel cursisten die reeds in het bezit zijn van een bachelordiploma Voedings- en dieetkunde en studenten uit de bacheloropleiding die reeds 140 studiepunten behaalden, kunnen deelnemen aan de evaluatie.
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische informatie m.b.t. de navorming.
Neem contact op
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan vlug contact op!
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Deze navorming is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de navorming is die je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze navormingen?
Abonneer je dan vlug op onze nieuwsbrief!