Leesbevordering en leesbeleid

Naar meer en krachtig leesplezier op school!

Lezen is een sleutelvaardigheid in het onderwijs en in de maatschappij. Vele scholen voelen dan ook de nood om hun leesonderwijs te versterken.

Maar hoe begin je daaraan in je klas? Hoe zorg je er als leerkracht voor dat je leerlingen vaardige en gemotiveerde lezers worden én blijven? In deze opleiding helpen we je op weg om een leesbeleid uit te bouwen, samen met je collega’s én leerlingen! 

Vanuit wetenschappelijke literatuur geven we handvatten en concrete tips om je leesonderwijs in je klas vorm te geven. We illustreren deze met inspirerende praktijkvoorbeelden uit verschillende scholen in het kleuter- en lager onderwijs. 

Inschrijven voor deze opleiding die start in academiejaar 2024-2025 is voorlopig nog niet mogelijk maar wil je graag op de hoogte gehouden worden zodra de lesplanning bekend is? Laat je gegevens na via 'Preregistratie'. Je ontvangt en mail en krijgt de eerste kans om in te schrijven op dit nieuwe aanbod.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

PG Leescoach - Continue
Leesbevordering en leesbeleid

Voor wie?

De opleiding richt zich op leerkrachten, zorgcoördinatoren, zorgleerkrachten, directies en taalcoaches uit zowel kleuter, lager als secundair onderwijs. 

Programma

In de navorming komen heel verschillende thema’s aan bod: 

 • Leesbeleid in de praktijk: van leesscan naar leesplan. Wat zijn de ingrediënten van sterk leesonderwijs? Hoe start je met een leesbeleid op jouw school en wat is een leesscan? 

 • Leesomgeving. Hoe creëer je een motiverende leesomgeving in je klas en op school? 

 • Didactiek begrijpend lezen. Hoe zet je als leerkracht en schoolteam in op effectief leesonderwijs? Wat zijn de verschillende ingrediënten van een doordachte leesdidactiek? 

 • Didactiek technisch lezen. Waarom zijn klankbewustzijn en spontaan schrijven zo belangrijk in de kleuterklas? Hoe breng je het klank- en letterverhaal speels en boeiend aan, zodat je ook taalzwakkere kleuters motiveert en stimuleert? 

 • Leesnetwerk. Hoe bouw je een breed leesnetwerk uit met ouders, leesbevorderende organisaties,…? 

 • Brede leesmonitoring. Waarom is leesmonitoring zo belangrijk, hoe doe je het, met wie en wanneer? Hoe vertaal je je leesmonitoring naar effectieve feedback en hoe zet je in op gedifferentieerd leesonderwijs? 

Inschrijfmogelijkheden

Deze opleiding gaat in academiejaar 2024-2025 van start.

Je kunt zelf kiezen in welke mate je in het onderwerp duikt: ga je voor een aantal losse sessies? Of wil je alle sessies volgen? 

Je kan je inschrijven voor: 

 • Een aantal vrij te kiezen sessies en ontvangt een attest van deelname voor de gevolgde sessies.  

 • Je volgt de volledige opleiding, neemt deel aan de evaluatie en ontvangt, bij succesvol afronden, het postgraduaatgetuigschrift.

Docenten

Voor deze opleiding bundelen wij de expertise van verschillende Odisee docenten die tevens deel uitmaken van het onderzoekscentrum De Taalbouwers.

kleuter lezen

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je er van overtuigd dat dit postgraduaat is wat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Meisje - luisterend naar muziek
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren