Leesexpert

Leesbevordering en leesbeleid: naar meer en krachtig leesplezier op school!

Lezen is een sleutelvaardigheid in het onderwijs en in de maatschappij. Vele scholen voelen dan ook de nood om hun lees- en taalonderwijs te versterken.

Maar hoe begin je daaraan in je klas? Hoe zorg je er als leerkracht voor dat je leerlingen vaardige en gemotiveerde lezers worden én blijven? In deze opleiding helpen we je op weg om een duurzaam leesbeleid uit te bouwen als motor voor krachtig leesonderwijs.

Vanuit recente wetenschappelijke inzichten reiken we handvatten en concrete tips aan om je lees- en taalonderwijs in de klas en op school vorm te geven. We illustreren deze met inspirerende praktijkvoorbeelden uit het kleuter- en lager onderwijs. 

Inschrijven voor deze opleiding die start in academiejaar 2024-2025 is voorlopig nog niet mogelijk maar wil je graag op de hoogte gehouden worden van zodra de lesplanning bekend is? Laat je gegevens na via 'Preregistratie'. Je ontvangt een mail en krijgt de eerste kans om in te schrijven op dit nieuwe aanbod.

Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hét aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

PG Leescoach - Continue
Leesexpert

Voor wie?

De opleiding richt zich op leerkrachten, zorgcoördinatoren, zorgleerkrachten, directies en taalcoaches uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Je krijgt een grondig overzicht over de laatste stand van zaken in verband met (wetenschappelijk onderzoek over) wat een sterke leesontwikkeling en sterk leesonderwijs inhouden. Daarnaast krijg je de kans om je te verdiepen in een bepaalde ontwikkelingsfase (kleuter, overgang kleuter - eerste leerjaar, lager onderwijs, secundair onderwijs).

 

Programma

In de navorming komen verschillende invalshoeken aan bod om het lees- en taalonderwijs op je school te versterken:

 • Leesbeleid: van leesscan naar leesplan. Wat zijn de pijlers van krachtig leesonderwijs? En hoe start je met een leesbeleid op jouw school? 

 • Leesomgeving. Hoe creëer je een motiverende leesomgeving in je klas en school? 

 • Didactiek begrijpend lezen & luisteren. Hoe zet je als leerkracht en schoolteam in op effectief lees- en luisteronderwijs? Wat zijn de ingrediënten van een doordachte leesdidactiek? Hoe leggen we linken tussen lezen, luisteren, spreken en schrijven?

 • Didactiek technisch lezen. Waarom zijn klankbewustzijn, actieve letterkennis en doe-alsof schrijven zo belangrijk in de kleuterklas? Hoe breng je een klank- en letterverhaal speels en boeiend aan, zodat je ook minder taalsterke kleuters motiveert en stimuleert? Hoe kan je het aanvankelijk leesonderwijs optimaliseren? En wat doe je met oudere lezers die moeite hebben met technisch lezen? 

 • Brede leesmonitoring. Waarom is leesmonitoring belangrijk, hoe zet je in op leesmonitoring, met wie en wanneer? Hoe vertaal je je leesmonitoring naar effectieve feedback? Hoe zet je in op gedifferentieerd lees- en luisteronderwijs? 

 • Leesnetwerk. Hoe bouw je een breed leesnetwerk uit met leerlingen, ouders, leesbevorderende organisaties,…? En waarom is een breed leesnetwerk zo belangrijk? 

Inschrijfmogelijkheden

Deze opleiding gaat van start in academiejaar 2024-2025.

Je kunt zelf kiezen in welke mate je je wil verdiepen. Ga je voor een aantal losse sessies? Of wil je alle sessies volgen? 

Je kan je inschrijven voor: 

 • Een aantal vrij te kiezen sessies. Je ontvangt een attest van deelname voor de gevolgde sessies.  

 • De volledige opleiding:

  • per thema volg je een sessie die het algemene kader van dit thema belicht;

  • per thema volg je een sessie naar keuze die aansluit bij jouw onderwijsniveau; 

  • je volgt 2 coachingsessies en neemt deel aan de evaluatie;

  • je ontvangt bij succesvol afronden het postgraduaatgetuigschrift.

Docenten

Voor deze opleiding bundelen wij de expertise van verschillende Odisee docenten die tevens deel uitmaken van het onderzoekscentrum De Taalbouwers.

kleuter lezen

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je er van overtuigd dat dit postgraduaat is wat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Meisje - luisterend naar muziek
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren