Accounting administration op maat van volwassenen

Heb je interesse in accountancy, fiscaliteit, ICT en recht? Ben je vooral op zoek naar een praktische opleiding en wil je liefst zo snel mogelijk het werkveld in om te leren? Dan is het graduaat in Accounting administration beslist iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel. De opleiding is erg praktijkgericht en slaat de brug tussen het secundair onderwijs en een bacheloropleiding.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Accounting administration

Een opleiding Accounting administration. Wat houdt dat nu juist in?

Ben je aan de slag in de financiële of administratieve sector maar heb je geen hoger diploma dat aansluit bij je job? Dankzij het e-learningtraject van de graduaatsopleiding Accounting administration kun je dat toch behalen. Je past de verworven theorie onder andere toe tijdens het werkplekleren bij je eigen werkgever.

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Traject via e-learning
 • Werkplekleren

Online traject voor werkende studenten

Dit traject richt zich vooral tot werkenden die bij hun eigen werkgever aan werkplekleren kunnen doen en daar dus de kans krijgen om een financiële functie uit te oefenen, al dan niet op de eigen dienst. Aan de hand van online studiemateriaal doorloop je de cursus terwijl je tijdens een aantal online contactmomenten dieper ingaat op de kern van de cursus, oefeningen en vragen van studenten. Bij onduidelijkheden kun je steeds terecht bij je docent, via mail of MS Teams. Je kunt ook altijd aansluiten bij (online) live lessen die overdag doorgaan. Het online-programma wordt gespreid over drie jaren. Laat jouw werk- of privésituatie het niet toe om in te stappen in het modeltraject, dan kun je een aangepast programma uitstippelen in samenspraak met je trajectbegeleider. Zo kun je de opleiding spreiden over een langere periode. Tijdens een intakegesprek voor de start van je opleiding bekijk je samen je persoonlijke mogelijkheden.

Heb je al hoger onderwijs gevolgd?

Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor opleidingsonderdelen waarvoor je al een creditbewijs behaalde. Neem contact op met je trajectbegeleider voor meer info.

 

Iets voor jou?

Accounting administration, iets voor jou?

 • Je bent administratief sterk.
 • Je bent een communicatieve teamspeler.
 • Je kunt nauwkeurig werken.
 • Je hebt interesse in accountancy fiscaliteit, ICT en recht.
 • Je wil de geheimen van BTW, personen- en venootschapsbelasting kennen.
 • Je wil alles leren over het opmaken en inboeken van facturen en creditnota's.
 • Je wil bankverrichtingen leren coderen en inboeken én betalingen van klanten opvolgen.
Meisje - nadenkend
Als backoffice employee ben ik verantwoordelijk voor de facturen en creditnota’s van herstellingen die onze technici uitvoeren bij klanten. Nu mijn backoffice manager op pensioen gaat, zal ik enkele taken overnemen. Daarvoor heb ik kennis van boekhouding nodig. Daarom koos ik voor deze opleiding, die perfect te combineren is met mijn job.
Albana Arifaj
Studente avondtraject Accounting administration
Albana Arifaj
Wat moet je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Zo werkt e-learning

Dit graduaat wordt aangeboden in de vorm van e-learning. Dat wil zeggen dat je via een interactief leerpad de theorie doorloopt. Je docent zal tijdens een tweetal online momenten via MS Teams jouw vragen beantwoorden, dieper ingaan op specifieke onderdelen van de cursus en de focus leggen op praktische toepassingen. Die momenten hebben vooral een meerwaarde als je je hierop voorbereidt. De focus ligt dus op jouw zelfstandigheid: je plant je werk- en begeleidingsmomenten in op basis van de kwartaalplanning die je bij aanvang van elk kwartaal wordt meegedeeld. Reken erop dat je een 15-tal uur per week vrij moet maken voor je studie. Je kunt ook altijd aansluiten bij (online) live lessen die overdag doorgaan.

Werkplekleren

Naast de theorievakken is praktijk in de vorm van werkplekleren een heel belangrijk deel van het graduaat Accounting administration. Het omvat 40 studiepunten, dus ruim een derde van de hele opleiding. In tegenstelling tot een stage, waarin de theorie die je eerder leerde toegepast wordt in de praktijk, vertrekt werkplekleren vanuit ervaringen op de werkvloer. Die worden in de lesmomenten gelinkt aan de theorie.

Als je bij je werkgever de mogelijkheid krijgt om financieel-administratieve taken te vervullen, kun je aan werkplekleren doen op je huidige job. Bespreek dat tijdig met je werkgever en met de Odisee-coördinator Werkplekleren (filip.leyssen@odisee.be) want werkplekleren maakt al vanaf het eerste jaar deel uit van je programma.

Examens per kwartaal

Elk jaar van je opleiding bestaat uit vier kwartalen van zeven lesweken. Per kwartaal neem je een tweetal opleidingsonderdelen op. In de achtste week leg je examens af van de opleidingsonderdelen die je volgde. Hierdoor moet je veel kleinere pakketten leerstof verwerken dan in een semestersysteem het geval zou zijn. Werkplekleren wordt geëvalueerd in samenspraak met je mentor op de werkvloer.

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Als je je opleiding afrondt, behaal je een diploma hoger onderwijs — dat van gegradueerde.

In welke jobs kun je terecht?

 • Op de financiële dienst van een kmo of (internationaal) bedrijf
 • In een boekhoud- of accountantskantoor
 • In alle bedrijven en overheidsdiensten waar administratieve ondersteuning nodig is
 • In een administratieve functie op een school of een profit- of non-profitorganisatie
Wat na je diploma 2

Na je opleiding heb je inzicht in bedrijfsbeleid, accountancy en fiscaliteit. Je bent sterk in de praktijk en hebt bedrijfservaring. Je kunt een antwoord geven op courante boekhoudkundige vragen, je zorgt voor een relevante rapportering en maakt daarbij gebruik van de juiste digitale tools en systemen. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Of wil je verder studeren?

Misschien heeft deze opleiding je zin en vertrouwen gegeven om verder te studeren. Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten en zo je bachelordiploma Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Acchountancy-Fiscaliteit behalen.

Leren op de werkvloer

Tijdens je opleiding ligt de klemtoon op het werkplekleren: al doende leren op de werkplek (40 studiepunten). Werkplekleren gaat verder dan stage. Je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde maar je verruimt ook je kennis en vaardigheden door echt mee te draaien op de werkplek. Zo merk je al snel of het beroep je ligt en ben je meteen klaar om het beroep ook uit te oefenen wanneer je je graduaatsdiploma in handen hebt.

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen. 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen.

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent en heb je een luisterend oor nodig? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen met je studentencoach. Die treedt op als tussenschakel tussen jou, je opleiding en alle diensten van Odisee. Zij helpt je bij allerlei administratieve verplichtingen en bij persoonlijke vragen. Zo kun jij je volledig focussen op je studie.

 • Contacteer je studentencoach Isabel T'Jampens via isabel@odisee.be (Campus Brussel).

Campus Brussel

Kies je voor het graduaat Accounting administration, dan volg je les op Odisee Campus Brussel. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?