Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Landbouw

De bachelor Agro- en Biotechnologie - afstudeerrichting Landbouw is jouw beste keuze als je je actief wil inzetten voor een toekomstgerichte landbouwsector en verantwoorde productie. Bij Odisee leer je landbouwdieren kweken, houden en verzorgen. Je komt alles te weten over teeltmanagement, landschapsbeheer en wetgeving. Je krijgt een brede opleiding waarin de maatschappelijke evolutie naar meer duurzaamheid centraal staat. En op woensdagen duik je het werkveld in met praktijksessies en bedrijfsbezoeken. Je sleutelt aan motoren, leert de nieuwste lastechnieken, bezoekt studiedagen en kijkt mee achter de schermen van bedrijven uit de productie- en verwerkende sector.

Landbouw

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Landbouw en wat houdt de opleiding precies in?

 • Les in kleine groepen
 • Instapcursussen mogelijk
 • Focus op jouw interesse
 • Proeven van praktijk

Boer zoekt kennis

In de afstudeerrichting Landbouw leer je landbouwdieren kweken, houden en verzorgen. Je komt ook alles te weten over teeltmanagement, landschapsbeheer en wetgeving. Je krijgt een brede opleiding waarin de maatschappelijke evolutie naar duurzaamheid centraal staat. Met de afstudeerrichting Landbouw sla je trouwens twee vliegen in één klap, want je behaalt ook meteen je fytolicentie P3 (certificaat voor professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen).

Interessante stages

Je loopt stage in de productiesector, mechanisatie, veevoeding of wetenschappelijk onderzoek. Kortom, elk type bedrijf waarin jij je wilt specialiseren.

Aan de slag

De landbouwwereld beperkt? Niets is minder waar! Je kunt niet alleen terecht in de primaire sector (melkvee, vleesvee, varkens, kippen, geiten, akkerbouw, mechanisatie) maar vindt ook heel wat jobmogelijkheden in de toelevering (veevoeders, meststoffen, zaden) of in instellingen als de Mestbank, de Bodemkundige Dienst en andere overheidsinstellingen.

 

Laat je overtuigen door onze studenten

Landbouw studeren? Onze studenten aan het woord!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma van de opleiding Landbouw?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Agro- en Biotechnologie

 • Op afstand

  Je kunt Agro- en biotechnologie ook studeren in afstandsonderwijs. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding. Je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma. Het grote verschil is dat je geen theorielessen bijwoont. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien.

 • Onderzoek

  Veel docenten zijn ook actieve onderzoekers. De nieuwste bevindingen stoppen ze in je cursussen. De opleiding heeft zelfs een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF). In Agro- en biotechnologie kun je zelf proeven van de echte wetenschap.

 • Ondernemende student

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‚ÄėEntrepreneurial Skills‚Äô aan,¬†waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Checklist!

De opleiding Landbouw, iets voor jou?

 • Je hebt een brede interesse in de natuur, planten en dieren.
 • Je wil graag landbouwdieren houden en kweken.
 • Landbouwgewassen telen? Yes please!
 • Je bent gepassioneerd door landbouwtechniek.
 • Je wil je actief inzetten voor een toekomstgerichte landbouw met een verantwoorde productie.
Meisje - nadenkend
Ik werk als technisch-commercieel adviseur, ik help varkenshouders bij de keuze van biggenvoeding. Mijn opleiding bereidde me goed voor op die taak: tijdens de stages deed ik heel wat praktijkervaring op en tijdens de lessen kwamen communicatie en veevoeding regelmatig aan bod.
Dorien
Oud-student Landbouw
DOrien
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Agro- en Biotechnologie - Landbouw?

Kennis opfrissen?

Heb je weinig wetenschappen of wiskunde gehad in je vooropleiding? Voor de start van de opleiding kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie en/of Wiskunde. Zo kun je tijdens de lessen beter volgen. De instapcursussen vinden half september plaats. 

Jij aan het roer

In de opleiding Agro- en biotechnologie ligt de focus op jouw eigen inbreng, werkveldervaring en keuzemogelijkheden. In alle afstudeerrichtingen geven we je eerst een brede visie op het werkveld mee. Daarin leer je alle basisprincipes die je later in je job nodig zult hebben. Als je die basisprincipes onder de knie hebt, kun je ze zelf gaan toepassen op de thema’s die je echt interesseren. We vertrekken dus altijd van jouw talenten en passies.

Praktisch bekeken

Vanaf het eerste jaar duik je op woensdag de praktijk en het werkveld in.‚ÄĮIn het tweede en derde jaar doe je een grote stage waarvan je zelf de inhoud kiest. In het laatste jaar heb je nog amper theorielessen en bestaat de opleiding vooral uit werkplekleren. Je hebt dus veel minder les dan in een klassieke opleiding. We werken¬†samen met meer dan vijfhonderd stagebedrijven, van klein tot groot, in binnen- en buitenland. Een meer structurele samenwerking is er met de Zoo van Antwerpen, FAVV, Boerenbond¬†en de Groendienst van Sint-Niklaas. We hebben ook een nauwe band met verschillende onderwijsinstellingen zoals KU Leuven en UGent.

Beter duurzaam

De rode draad doorheen de opleiding Agro- en biotechnologie is duurzaamheid. We leren je duurzaam en ethisch verantwoord omgaan met onze aarde, onze voeding, onze dieren en planten. Duurzaamheid komt aan bod in al haar aspecten, zowel economisch als ecologisch en sociaal. Die aanpak garandeert je een solide opleiding die je voorbereidt op een carrière in een snel veranderende wereld. Ook moet je ethisch kunnen omgaan met mens, dier en omgeving. Betrokkenheid en ethisch denken zijn daarom zowel in het curriculum als in de omgang student-docent-werkveld van groot belang.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

Wat na Landbouw?

Uiteraard kun je landbouwer worden na de afstudeerrichting Landbouw. Maar er zijn ook heel wat andere opties!

Waar kun je aan de slag?

 • Als zelfstandige landbouwer
 • In de toelevering
 • In de verwerkende industrie
 • Bij de overheid
Secundair onderwijs wat na

Op de koffie bij alumni

Het werkveld van agro- en biotechnologen is breed, héél breed. Lees hier een aantal persoonlijke verhalen van onze afgestudeerden en het pad dat ze kozen: waar zijn ze beland, hoe zijn ze daar geraakt, hebben ze  tips en tricks om aan die begeerde job te komen? 

Of wil je verder studeren met je diploma Agro- en Biotechnologie?

¬†Via een schakelprogramma kun je een master in de Industri√ęle Wetenschappen of een master in de Biowetenschappen behalen.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď ook een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je op¬†odisee.be/vrijstellingen.

 

Ga internationaal

Binnen de opleiding zijn er heel wat mogelijkheden om internationale ervaring op te doen. In het tweede en derde jaar kun je binnen of buiten Europa op stage. We hebben contacten in het noorden (o.a. de Verenigde Staten, Engeland, Frankrijk, Canada) en het zuiden van de wereld (in Benin, Bolivi√ę, de Filipijnen en Zuid-Afrika). Uiteraard kun je ook in buitenlandse instellingen gaan studeren.

Universal Design for Learning

In de opleiding hanteren we het UDL-principe (Universal Design for Learning). Heb je studie- of examenfaciliteiten nodig? De meeste activiteiten zijn zo georganiseerd dat ze op dezelfde manier kunnen gevolgd worden door studenten met en zonder studiebeperkingen. Zijn de bestaande faciliteiten niet voldoende voor jou? Bespreek dat dan zeker met je studie(traject)begeleider.

Campus Sint-Niklaas

Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: het gebouw ligt op tien minuten wandelen van de Grote Markt en op vijftien minuten van het station. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Daarnaast heeft de campus ook een eigen onderzoekscentrum voor aquacultuur (Aqua-ERF), waar je tijdens stages en korte projecten kunt proeven van de echte wetenschap.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Meisje - luisterend naar muziek