Micro-credentials Agro- en biotechnologie

De opleiding Agro- en biotechnologie biedt een aantal opleidingsonderdelen als micro-credential aan. Zodoende kan je je verdiepen in onderwerpen als aquacultuur, proefdierkunde of stralingsbescherming (medische beeldvorming) zonder de volledige opleiding te volgen. 

Je kan de cursus als dag- of afstandsstudent volgen en je bepaalt je eigen leertempo. Alle beschikbare informatie zoals het e-book, presentaties, lesopnames, … worden beschikbaar gesteld op ons leerplatform.

Wanneer je de micro-credential succesvol hebt afgerond, krijg je een certificaat. Voor proefdierkunde krijg je bovendien het getuigschrift Felasa-B.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs micro-credential microdegree agro- en biotechnologie aquacultuur proefdierkunde stralingsbescherming
Micro-credentials Agro- en biotechnologie

Iets voor jou?

Micro-credentials zijn kortdurende leertrajecten van de  bachelor opleiding Agro- en biotechnologie op maat van deeltijdstudenten. Na afronding krijg je een certificaat, waarin erkend wordt dat je een kort leertraject afrondde van een bepaald aantal studiepunten rond een duidelijk afgebakend en samenhangend geheel van leerdoelen. Deze micro-credentials kunnen als opstap dienen om nadien de bachelor opleiding Agro- en biotechnologie te vervolledigen. 

Aquacultuur - basis

Je krijgt een algemene inleiding over het belang van aquacultuur in Vlaanderen en de rest van de wereld. Wekelijks wordt een specifiek deelaspect van aquacultuur behandeld waaronder visbiologie, visvoeding, recirculatietechnologie, teelt en schaaldieren, schelpdieren en algen, voorplanting bij vissen, aquaponics, larvale teelt en voeding.

Praktisch

 • 10 lessen van 3 uur op campus Sint-Niklaas & online (lesopnames beschikbaar)
 • Start:  oktober 2023
 • Kostprijs: € 322,60
 • Bij een succesvolle afronding krijg je een creditbewijs van 3 studiepunten

 

Aquacultuur (specialisatie in ondernemen)

Deze micro-credential gaat over de bedrijfsvoering van aquacultuurondernemingen. Verschillende (externe) sprekers zullen hun visie geven over de financiering en over het gezondheidsmanagement (bijvoorbeeld recirculastiesystemen) van een kwekerij. Verder werk je op eigen tempo aan een eigen businessplan van een (nieuwe) kwekerij en brengen we een bezoek aan een omegabaarskwekerij.

Praktisch

 • Waar: 10 lessen van 3 uur op campus Sint-Niklaas 
 • Start: februari 2024
 • Kostprijs: € 322,60
 • Bij een succesvolle afronding krijg je een creditbewijs van 3 studiepunten

 

Proefdierkunde

In de micro-credential proefdierkunde doe je kennis op die decretaal vereist is om actief te mogen meewerken aan dierproeven. Het certificaat Proefdierkunde (niveau Felasa B) dat je hiermee verwerft, is jouw toegangsticket tot dit boeiende werkveld.

In de opleiding maak je kennis met de geldende wetgeving en de diverse aspecten die belangrijk zijn voor het welzijn van proefdieren. Je verdiept je in risicocontrole bij dierproeven en je leert meer over de basisprincipes van verdoving en heelkundige ingrepen bij proefdieren. Je wordt begeleid door docenten die het Vlaamse proefdieren- en dierenwelzijnsbeleid mee vormgeven.

Praktisch

 • Waar: campus Sint-Niklaas & online
 • Start: februari 2024
 • Kostprijs:  363,10
 • Bij succesvolle afronding ontvang je een creditbewijs van 6  studiepunten en het getuigschrift Felasa-B

Stralingsbescherming (medische beeldvorming)

Werk je als dierenartsassistent in een dierenartspraktijk en wil je zelf als gemachtigde röntgenopnames maken, dan moet je volgens het KB Diergeneeskundige blootstellingen 09/02/2020 een passende opleiding voltooien. In deze micro-credential Stralingsbescherming komen alle verplichte onderdelen aan bod, zoals bepaald in Art. 14 (KB diergeneeskundige blootstellingen). Naast een uitgebreid aanbod van de principes van de stralingsbescherming en alle verplichte onderdelen wordt er extra aandacht besteed aan gevorderde technologieën zoals CT-scan, MRI of scintigrafie. Speciale aandacht gaat naar onderzoekstechnieken gericht op het assisteren zoals fixeren van verschillende diersoorten en specifieke aandachtspunten bij het werken met dieren. Er komen tips en tricks met vaste en mobiele toestellen aan bod, die jou kunnen helpen bij het maken van röntgenopnames en met het oog op het welzijn van de dieren en hun begeleiders.

Check hier op de website van het opleidingsfonds Liberform of je in aanmerking komt voor een opleidingspremie.

Praktisch

 • Waar: online & Campus Brussel-Terranova
 • Het verwerken van het theoretische studiemateriaal (minimum 16 h) gebeurt op zelfstandige basis, via online coaching & 4 h op Campus Brussel-Terranova (op data van praktijk)
 • De verplichte praktijk (minimum 8 h) gaat door op Campus Brussel-Terranova en is gespreid over twee opeenvolgende dagen: de praktijk voor de eerste groep (max. 20 studenten) gaat door op 6 & 7 mei 2024, de praktijk voor de tweede groep gaat door op 29 en 30 april 2024 (max. 20 studenten). Indien er minder dan 20 kandidaten zijn, zal de praktijk enkel aangeboden worden op 6 & 7 mei 2024. 
 • Start: februari 2024
 • Kostprijs: € 322,60
 • Bij succesvolle afronding ontvang je een creditbewijs "gemachtigde diergeneeskundige blootstellingen" van 3 studiepunten
 • De micro-credential staat open voor een beperkt aantal studenten. Voor meer info over de beschikbaarheid en andere vragen, kan je contact opnemen met Leen Verbist via leen.verbist@odisee.be
vissen
DAT IS LEVENSLANG LEREN

Meer opleidingen op Continue.be

Continue is het online platform voor levenslang leren van de Associatie KU Leuven, goed voor meer dan 1000 professionele en academische opleidingen. Continue is dé website voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk wil ontwikkelen of omscholen. 

 • Je kunt kiezen uit korte opleidingen zoals webinars en workshops, en langere trajecten als postgraduaten.
 • Studenten kunnen met een handige zoekfunctie een opleiding op maat vinden.
 • Je volgt de lessen online, op locatie, of gemengd.
 • Continue bundelt alle opleidingen levenslang leren van KU Leuven, LUCA School of Arts, hogescholen Odisee, Thomas More, UCLL en VIVES.
 • Bekijk het grootste aanbod vervolgopleidingen van Vlaanderen en Brussel op Continue.be!
Continue, dat is levenslang leren