Postgraduaat Intensieve zorg en spoedgevallenzorg

Droom je ervan om als verpleegkundige aan de slag te gaan op de eenheid intensieve zorg en spoedgevallenzorg? Dit postgraduaat bereidt je voor op die veeleisende maar erg boeiende job!

Het postgraduaat voldoet aan de huidige regelgeving om een bijzondere beroepstitel Intensieve zorg en Spoedgevallenzorg te behalen. 

IZ en Spoed

Waarom kiezen voor deze opleiding?

In dit postgraduaat van 60 studiepunten (SP) kan je kiezen om voltijds of deeltijds te studeren. We combineren theorie (30 SP) met een uitgebreid luik praktijk en stage (30 SP).

 • Studeren op eigen tempo
 • Praktijkgericht
 • Stage op de eigen werkplek
 • Bijzondere beroepstitel

Voltijds traject

Kies je ervoor om deze opleiding in 1 jaar af te werken? Dan heb je elke week les op maandag en dinsdag. Ontdek welke vakken je krijgt in deze opleiding hieronder.

Deeltijds traject

Kies je liever voor deeltijds studeren? Dat kan! Gespreid over 2 academiejaren kan je dit traject afwerken. In het eerste jaar heb je telkens les op maandag. In het tweede jaar volg je wekelijks les op dinsdag. 

Aangepast traject

Heb je al enkele vakken IZ en Spoed afgewerkt? Wil je graag een aangepast traject volgen? Neem dan contact op met de programmacoördinator om te bekijken of zo'n traject voor jou mogelijk is.  Na toestemming van de coördinator, kan je je inschrijven voor dit traject. 

Iets voor jou?

Ben je in het bezit van een bachelor- of masterdiploma in de verpleegkunde, dan kun je rechtstreeks inschrijven. Beschik je over een andere vooropleiding? Dan neem je best even contact op met de programmacoördinator. Inschrijven voor afzonderlijke opleidingsonderdelen is enkel mogelijk na overleg met de programmacoördinator. 

In de praktijk

Ook praktijk maakt een belangrijk deel uit van deze opleiding! Via 2 stages en een zelf gekozen kwaliteitsproject ga je met de leerstof aan de slag op jouw eigen werkplek. 

 • Persoonlijk ontwikkelingsplan en stage 1 (13 SP)

  In het onderdeel POP 1 reflecteer je over je eigen professionele groei en ontwikkeling en krijg je inzicht in eigen sterktes en zwaktes.

  Stage 1 omvat 200 uur (of 250 uur) stage op een erkende dienst Spoed of IZ. Het totaal aantal uren stage in de opleiding bedraagt 450 uur.  We laten tot 50 uur keuzestage toe op Spoed, IZ of een erkende ambulancedienst. 
  POP 1 en Stage 1 dienen altijd samen gevolgd te worden.

 • Persoonlijk ontwikkelingsplan en stage 2 (13 SP)

  In het onderdeel POP 2 reflecteer je over je eigen professionele groei en ontwikkeling en krijg je inzicht in eigen sterktes en zwaktes.

  Stage 2 omvat 200 uur (of 250 uur) stage op een erkende dienst Spoed of IZ. Het totaal aantal uren stage in de opleiding bedraagt 450 uur.  We laten tot 50 uur keuzestage toe op Spoed, IZ of een erkende ambulancedienst. 
  POP 2 en Stage 2 dienen altijd samen gevolgd te worden.

 • Kwaliteitsproject (6 SP)

  In dit onderdeel werk je aan een project waarbij je de verschillende stappen van het kwaliteitsdenken doorloopt en een praktijkvraag binnen het vakgebied IZ of Spoed formuleert. Dit omvat efficiënt opzoeken, kritisch lezen, interpreteren, synthetiseren en beoordelen van enkele wetenschappelijke publicaties. Je vertaalt wetenschappelijke informatie naar de eigen beroepspraktijk en formuleert innovatieve verbetervoorstellen. Je communiceert hierover met deskundigen, je verdedigt je eigen standpunt en visie, je schrijft je project uit en presenteert en verdedigt dit.

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Dit postgraduaat is echt iets voor mij!

Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kun je meteen inschrijven!

Toch nog bijkomende vragen of twijfels?

Heb je nog een grote of kleine vraag? Kom je graag eens langs om ze te stellen? Kom dan naar een infodag!  Je kunt je nu aanmelden voor onze infodag op 4 september.

Meisje - nadenkend