Secundair onderwijs op maat van volwassenen
Kun jij je perfect verplaatsen in de leefwereld van jongvolwassenen? Wil je hen stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Schrijf je dan in voor de opleiding Secundair onderwijs en ontdek welke leraar er in jou schuilt.
De opleiding Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?
Wil je leraar secundair onderwijs worden maar laat je werk- of privĆ©situatie het niet toe om overdag te studeren? Kies voor de Educatieve bachelor Secundair onderwijs in afstandsonderwijs. Je verwerkt de leerstof grotendeels via zelfstudie en wordt alleen op een aantal maandag- of dinsdagavonden op de campus verwacht.Ā Om de opleiding te starten in afstandsonderwijs moet je eerst op intakegesprek komen.Ā Na dit gesprek ontvang je van de trajectbegeleider een toelatingsformulier dat je nodig hebt om te kunnen inschrijven. Ā
Heb je al een hoger diploma en kunĀ je overdag wel naar de les komen? Dan kom je in aanmerking voor een verkort traject overdag.Ā
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Focus op ƩƩn of twee onderwijsvakken
-
Stage in eigen regio
-
Begeleiding op de campus
Om leerlingen iets mee te geven, moet je over een dynamische persoonlijkheid en inzicht in hun leefwereld en ontwikkeling beschikken. Daarom krijg je elk jaar een aantal vakoverstijgende opleidingsonderdelen, met voorbeelden en opdrachten die helemaal afgestemd zijn op je toekomstige leerlingen. Daarnaast is er het specifieke programmagedeelte waarin je je toelegt op de ƩƩn of twee onderwijsvakken die je later wilt geven.
Kies je onderwijsvak(ken)
Afhankelijk van het traject dat je volgt, kies je één of twee onderwijsvakken. Lichamelijke Opvoeding (LO), Project Kunstvakken (PKV) en Bewegingsrecreatie (BR) worden niet ingericht in afstandsonderwijs. Bekijk het overzicht op deze pagina om te weten welke vakken je kunt combineren. Wil je toch een vakkencombinatie volgen die niet gecombineerd kan worden? Dat kan op voorwaarde dat je beide vakken niet tegelijk volgt in de eerste en de tweede fase. Zo zijn Nederlands en PAV wel te combineren als je begint met Nederlands in de eerste fase en pas daarna start met PAV.
Stage vanaf het eerste jaar
Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!
Afstandsonderwijs of verkort traject overdag
Leraar secundair onderwijs worden in afstandsonderwijs betekent begeleid zelfstandig leren. āBegeleidā slaat op de persoonlijke ondersteuning die je krijgt vanuit de opleiding, enerzijds face-to-face tijdens een beperkt aantal monitoraten en anderzijds digitaal. āZelfstandigā wil zeggen dat je studeert op een door jou gekozen plaats, tijdstip en in een door jou gekozen tempo. Zo kun je studeren combineren met werk en gezin.Ā Als je al een hoger diploma hebt en je overdag kunt vrijmaken om naar de les te komen, kun je ook inschrijven voor een verkorte Educatieve bachelor Secundair onderwijs in dagonderwijs.Ā
Zes verkorte trajecten
Al een diploma hoger onderwijs? Je wordtĀ vrijgesteld voor een groot aantalĀ opleidingsonderdelen.
-
1
Lerarendiploma, geen bachelor of master
Je hebt een lerarendiploma, maar geen bachelor- of masterdiploma?
-
2
Na bachelor of master, geen lerarendiploma
Je hebt een bachelor- of een masterdiploma, maar geen lerarendiploma?
-
3
Na bachelor of master + lerarendiploma, 1 vak studeren
Je hebt een bachelor- of een masterdiploma plus een lerarendiploma en je wilt 1 onderwijsvak studeren?
-
4
Na Kleuteronderwijs, 1 vak studeren
Je hebt een lerarendiploma kleuteronderwijs en je wilt 1 onderwijsvakĀ studeren?
-
5
Na Lager onderwijs, 1 vak studeren
Je hebt een lerarendiploma lager onderwijs en je wilt 1 onderwijsvak studeren?
-
6
Na Secundair onderwijs, 1 extra vak studeren
Je hebt een lerarendiploma secundairĀ onderwijs en je wilt 1 onderwijsvak studeren?
Welke vakken wil jij geven?
Afhankelijk van het traject dat je volgt, kies je ƩƩn of twee onderwijsvakkenĀ die jij later aan je leerlingen zult geven. Ontdek hier de twintig mogelijkheden in vijf verschillende specialisatiedomeinen.Ā
Enkele vakken op een rijtje
Daarnaast krijg je nog een hoop gemeenschappelijke opleidingsonderdelen voorgeschoteld. In totaal omvat de volledige opleiding Secundair onderwijs (zonder vrijstellingen) 180 studiepunten. Het basistraject Secundair onderwijs in afstandsonderwijs is gespreid over vijf academiejaren. Afhankelijk van je persoonlijke situatie is het ook mogelijk om korter of langer over de opleiding te doen. Dat bespreek je bij inschrijving met je trajectbegeleider. Kies je voor een verkort programma overdag? Dan hangt het aantal studiepunten dat je moet volgen af van je vooropleiding.Ā
Leg jouw verplichte maar niet-bindende instaptoets voor de lerarenopleiding af.
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.Ā De instaptoets heeft als doel jou als aankomende student een spiegel voor te houden over je startcompetenties.
Laat je overtuigen door onze studenten




Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Secundair onderwijs, iets voor jou?
-
Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
-
In het middelbaar had je ƩƩn of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
-
Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
-
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
-
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Afstandsonderwijs is voor mij de ideale manier van studeren. Door mijn job in retail is dagonderwijs of avondschool niet haalbaar maar in afstandsonderwijs maak ik mijn eigen planning en werk ik aan mijn studies wanneer en hoeveel het voor mij mogelijk is.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Monitoraten
Je studeert grotendeels thuis. Daarnaast worden per opgenomen opleidingsonderdeel (vak) twee Ć drie monitoraten ingericht: het eerste op de campus in Sint-Niklaas, de andere via een digitale live-les. Onderwijsvakken Biologie, Chemie, Fysica, Economie en Geschiedenis vinden plaats op maandagavond, de andere onderwijsvakken op dinsdag- of woensdagavond. De precieze data worden gecommuniceerd bij de start van het academiejaar. Tijdens een monitoraat oefen je vaardigheden of maak je oefeningen, onder begeleiding van de docent. Je kunt ook vragen stellen over de leerinhouden en opdrachten. Op die manier leer je ook je medestudenten kennen.
Stage
Doorheen de opleiding zitten verschillende stages verweven. Je kiest zelf je stageschool en stageperiode. Hou er wel rekening mee dat je voldoende beschikbaar moet zijn tijdens de week om alle stagelessen te kunnen geven. Wie al leraar is, mag bijna alle stages lopen in de eigen school.Ā
Authentiek onderwijs
Voor alle vakken proberen we de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen: voor Biologie en Aardrijkskunde heb je regelmatig veldwerk en voor Geschiedenis bezoek je erfgoed, tentoonstellingen en musea. Wie Project algemene vakken (PAV) volgt, maakt uitgebreid kennis met het beroepsonderwijs. Bij Plastische opvoeding en Informatica verdiep je je dan weer in multimedia en grafische computerprogrammaās.
Evaluatie
Je legt enkel examens af van je onderwijsvakken. Gemeenschappelijke vakken worden geevalueerd op basis van opdrachten, portfolioās of presentaties tijdens de monitoraten. Examens worden overdag georganiseerd tijdens de week. Je kent de examenregeling al bij de start van het academiejaar, zodat je tijdig een regeling kunt treffen met je werkgever. Schriftelijke examens kun je wel op zaterdagvoormiddag afleggen.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag in het secundair onderwijs.Ā Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.
Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.
Waar kun je aan de slag?
-
In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
-
In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
-
Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
-
Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
-
In de sociale sector of in de bedrijfswereld

Of wil je verder studeren?
Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar lager onderwijs te behalen.
Streef je een academische carriĆØre na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies.Ā Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Trajectbegeleiders staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze trajectbegeleiders.