Terug naar overzicht

Opleiding Chemie

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Praktijk én theorie

De opleiding Chemie is een praktijkgerichte opleiding met een theoretische onderbouw. Die combinatie maakt de opleiding zo veelzijdig en afwisselend. In het eerste jaar bouw je met vakken als Chemie, Fysica, Biologie, Microbiologie, Wiskunde en Statistiek een brede algemene wetenschappelijke basis op die voor de drie afstudeerrichtingen gelijk is. De volgende stap: een afstudeerrichting kiezen zodat je je kunt specialiseren. In het derde jaar loop je stage in een bedrijf of onderzoeksinstelling.

We staan voor je klaar

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

sos studiekeuze

Stage in het werkveld

De stage aan het einde van je opleiding is de kers op de taart. We houden rekening met je voorkeur en het soort werk dat je wilt doen zoals milieuanalyses met ultramoderne apparatuur, DNA-onderzoek van micro-organismen in voeding of een stage in een productie- of controlelabo van een chemisch bedrijf. Tijdens je stage word je begeleid door een docent van de hogeschool. En je kunt natuurlijk ook voor een buitenlandse stage kiezen. De presentatie en verdediging van je bachelorproef vormen het eindpunt van je opleiding.

Daarom kies je voor Chemie bij Odisee

Welkom bij Odisee

Welkom bij Odisee!

Dit is de co-hogeschool!

Iets voor jou?

1
Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je wakker maken.
2
Je wilt weten hoe chemische processen in elkaar zitten.
3
Je ziet het praktische werk in een labo wel zitten.
4
Je hebt oog voor veiligheid en milieu.
5
Orde, precisie en verantwoordelijk- heidszin zijn je niet vreemd.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodag

ik kom
3
afstudeer- richtingen

Biochemie

Meer info

Chemie

Meer info

Milieutechnologie

Meer info

Yoshi, Student Chemie

"De labo’s hier bij Odisee zijn veel beter uitgerust dan die van mijn secundaire school. Ik kreeg meteen een wowgevoel bij de eerste proeven die ik zelf uitvoerde. We mochten zelfs de bunsenbrander al aanzetten. Een nieuwe wereld ging voor mij open. De sfeer binnen Odisee zit ook juist: op de open dag voelde alles vertrouwd en huiselijk aan. En de docenten zijn heel sympathiek."

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

Wist je dat 92,7% van de afgestudeerden na 1 jaar al aan het werk is?

Aan de slag en verder studeren!

Ben je op zoek naar een opleiding met een brede wetenschappelijke basis én specialisatie op maat? Dan is Chemie iets voor jou. Vraag maar aan onze alumni: met een professionele bachelor in de Chemie heb je een gegeerd diploma op zak.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Instapcursus

Heb je geen wiskundige (minder dan 3 uur) en/of chemische (enkel het vak natuurwetenschappen gevolgd) achtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je voor de start van het academiejaar een instapcursus volgen.

Ik schrijf me in!

En kun je nog wat extra hulp gebruiken bij bepaalde vakken (zoals Fysica en Wiskunde), dan kun je  ookbij het monitoraat terecht.

2
Weg met de kloof tussen docenten en studenten

Uit een bevraging bij onze eerstejaarsstudenten blijkt dat de kloof tussen studenten en docenten miniem is. Zit je met een specifiek probleem, dan staat het docententeam voor je klaar. 

3
Je bent geen nummer

Aan Odisee ben je geen nummer. Een persoonlijke aanpak vinden we bij Odisee heel belangrijk. Labo’s en oefeningen doen we daarom altijd in een kleine groep.

4
Persoonlijke begeleiding

Na elke examenperiode krijg je een individueel gesprek met de eerstejaarscoördinator. Ook na de deelexamens (een soort van testexamens) in november kun je met de coördinator eventuele moeilijkheden of resultaten uit de LEMO-test (leermotivatie) bespreken. Kan de eerstejaarscoördinator je problemen niet oplossen, dan verwijst hij je door naar de gespecialiseerde studiebegeleiding bij STUVO+.

73% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Bij Odisee zetten we stevig in op je talent. In het eerste jaar leg je een online talententest af. Zo krijg je meteen een eerste overzicht van en inzicht in je talenten. Vervolgens ontdek je je eigen talenten via de LEMO-test. In het tweede en derde jaar beoordeel je de talenten van je medestudenten en zij die van jou. Aan het einde van je opleiding zijn je talenten volledig in kaart gebracht en weet je perfect op welke manier je je sterktes kunt inzetten tijdens sollicitaties of in je toekomstige job.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer