Terug naar overzicht

Kleuteronderwijs

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Kinderen maken tussen tweeënhalf en zes jaar een enorme ontwikkeling door. Ze ontdekken zichzelf, de anderen en de wereld. Ze leggen de fundamenten voor hun toekomst. Als kleuteronderwijzer(es) krijg je de kans hen te ondersteunen tijdens die boeiende ontdekkingstocht. Je krijgt een praktijkgerichte opleiding met veel afwisseling én met de nodige theoretische achtergrond. Daarbij kun je rekenen op een intensieve en persoonlijke begeleiding. Zo groei je langzaam uit tot een leraar die perfect weet hoe hij/zij in de klas moet reageren.

2
campussen

Je volgt les op Campus Aalst of Campus Brussel. 

Meer over Campus Aalst

Meer over Campus Brussel

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

Sos Studiekeuze

De kracht van klank, beeld en beweging

Je ontdekt tijdens je opleiding hoe je jonge kinderen zo goed mogelijk ondersteunt en hen helpt in hun ontwikkeling. Zo leer je bijvoorbeeld de taal en de muzische ontwikkeling van kleuters te stimuleren. Je krijgt ook vakken die je helpen om verantwoord pedagogisch te handelen. Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer praktijk. Na een eerste verkenning van de dagelijkse realiteit in een kleuterklas, groei je stilaan naar je eerste lesopdrachten toe. Natuurlijk word je daarbij geholpen. 

1
Het liefst spendeer je je hele dag tussen jonge kinderen.
2
Je bent open, creatief, speels en muzisch.
3
Je kijkt ernaar uit om kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling.
4
In jou zit een uitstekende communicator en organisator verscholen.
5
Leren van anderen vind je top, projecten met medestudenten uitwerken ook.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

ik kom
Daarom kies je voor Kleuteronderwijs bij Odisee

Ontdek Kleuteronderwijs aan hogeschool Odisee

Lager onderwijs studeren bij hogeschool Odisee

Ontdek Lager onderwijs aan hogeschool Odisee

Daarom kies je voor Secundair onderwijs bij Odisee

Ontdek Secundair onderwijs aan hogeschool Odisee

Rinske Van Rossom, Studente Kleuteronderwijs

"In de opleiding Kleuteronderwijs kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten gaan, o.a. bij natuur, media en muziek. Kleuters zijn een heel dankbaar publiek: zelfs met een simpele dennenappel kan ik hun verbazing al wekken. En ik laat de kleuters ook kennismaken met mijn stokpaardje: zorg dragen voor de natuur."

5 vakken in de kijker

1
Onderwijskunde Kleuteronderwijs

Hoe ziet een dag (week) in de kleuterklas eruit en hoe pak je die aan? Wat houdt spelend leren in en wat doe je juist als leraar? We vertrekken vanuit de theorie, maar passen die zo snel mogelijk toe door naar een kleuterklas te trekken of kleuters op onze hogeschool uit te nodigen.

Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Ontdek hier enkele belangrijke vakken die aan bod komen in de opleiding Kleuteronderwijs.

2
Muzische opvoeding

Geloof het of niet, muzisch zijn zit in ieder van ons, ook in jou. Bij muzische opvoeding leer je verschillende vaardigheden om met de muzische talen muziek, beeld, drama en dans in de hogeschool en tijdens de stages aan de slag te gaan. We zingen, dansen en dompelen je onder in een muzisch bad tijdens een creastage, we bezoeken voorstellingen en gaan naar musea. Muzische opvoeding is geen verlaten eiland, maar vormt een rode draad doorheen onze opleiding, zowel binnen als buiten de schoolmuren.

3
Communicatieve en agogische vaardigheden

Lezen, luisteren, spreken en schrijven zijn de vaardigheden waar het in dit vak om gaat. Om alle vaardigheden onder de knie te krijgen passen we verschillende werkvormen toe zoals rollenspelen, debat, observatieopdrachten en film.

4
WO-wiskunde

Kleuters ontdekken de wereld met hun zintuigen, maar tegelijk leren ze in en rond de school logisch nadenken. In de lessen WO-wiskunde triggeren we je om hetzelfde te doen, want enkel zo kun je tijdens je stage op een deskundige wijze het leerproces van de kleine ontdekkingsreizigers begeleiden.

5
Praktijk

Stage lopen is je beroep van later proeven. Dat doe je vanaf week twee met observaties, nabesprekingen, tryouts met kleuters en een stage. We bereiden je mee voor en we blikken nadien samen met jou terug.

Ga internationaal!

Ontdek

Na je diploma?

56% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Aan de slag en verder studeren!

Kleuteronderwijzer(es) is een erg boeiend beroep. Ook jij denkt wellicht nog wel eens terug aan je meester of juf uit de kleuterklas. Je keek op naar die mensen. Onbewust speelden zij een belangrijke rol in je ontwikkeling en maakten zij van jou wie je nu bent. Bij Odisee kun jij ook zo’n juf of meester worden.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Weg met de kloof tussen studenten en docenten

Odiseedocenten zijn heel aanspreekbaar en hebben een goede band met hun studenten. Ze spelen kort op de bal als er problemen zijn en verwijzen je onmiddellijk door naar de begeleidingsdiensten zoals STUVO+ wanneer je wat extra hulp kunt gebruiken. In welke situatie dan ook, onze docenten zijn er voor je.

2
Examens

Na elke examenperiode nodigen we je uit voor een bespreking van je examens. Op die afspraak zijn alle docenten aanwezig en kun je in een persoonlijk gesprek je resultaten bespreken.

3
Groeien in groeigroepen

Na een stageperiode kom je met je vaste groep van studenten samen om ervaringen uit te wisselen onder leiding van je vertrouwde praktijkbegeleider. Je staat stil bij praktijksituaties die je geraakt hebben, praktijkproblemen waar je geen antwoord op weet, positieve feedback van de kleuterjuf in je stageklas of de “Wanneer kom je terug?” van je kleuters bij het einde van je stage. Zo’n groeigroep motiveert je om zowel je talenten als werkpunten te bespreken en aan te pakken. 

4
Persoonlijk traject

Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt. Voor Campus Brussel mail je naar els.mertens@odisee.be. Voor Campus Aalst mail je naar jolien.herman@odisee.be of ellen.danckaert@odisee.be.

94% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Ga 100% voor je eigen talent!

Jouw talent telt! Dus willen we ervoor zorgen dat je je eigen talenten en die van je medestudenten kunt (h)erkennen. Je leert om elkaar waarderende feedback te geven en hoe je daarmee moet omgaan. Vanuit je eigen talenten ga je aan de slag met de talenten van kleuters. Daarnaast werk je toe naar een talentenportfolio waarmee je de brug kunt slaan naar sollicitatieprocedures en verdere professionalisering in het werkveld.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Instaptoets lerarenopleiding

Voor alle studenten in Vlaanderen

Instaptoets Lerarenopleiding?

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.

Ik wil meer weten!

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer