Human Resources Management voor volwassenen

Gemotiveerde en geëngageerde medewerkers zijn cruciaal om sterke en goed presterende organisaties op te bouwen. Human Resources Management wil het beste halen uit mensen, teams en organisaties halen én timmeren aan een gezonde en duurzame werkomgeving waar alle talenten worden benut en mensen tot hun recht komen.

Of je nu aan de slag gaat in werving en selectie, als jobcoach, uitzendconsulent, loopbaanbegeleider of payroll medewerker,… als hr-professional bewaak je het evenwicht tussen de verwachtingen en talenten van medewerkers én de doelstellingen van de organisatie of het bedrijf.

Je oriënteert mensen naar een gepaste job, coacht en bemiddelt, motiveert, ondersteunt bij veranderingen in de organisatie, biedt opleidings- en ontplooiingskansen en vergroot zo de inzetbaarheid van mensen doorheen hun loopbaan. In deze opleiding staat zinvol werk centraal.

Deze opleiding is een gezamenlijk initiatief van Arteveldehogeschool, HOGENT en Odisee. Administratief gezien schrijf je je in bij HOGENT, maar het team van docenten is echt wel een co-creatief team van de drie partners. 

Je kiest zelf of je de lessen volgt bij Odisee op Campus Brussel, of op Campus Schoonmeersen in Gent; dat kan je aanduiden bij je inschrijving.

Jij houdt je leerproces in handen en jij bepaalt het tempo: je kan de opleiding op drie jaar afwerken (driemaal 60 studiepunten) of spreiden over vier jaar​. 

Sowieso is het studietraject flexibel met een dag les per week op de campus van je keuze en een avond online, zodat je ook een job kan hebben naast deze opleiding. Je krijgt ook ruim de kans om je eigen ervaring in te zetten en zo te groeien in je carrière.
 

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Human Resources management
CHECK WANNEER JOUW OPLEIDING BEGINT

Mis de start van het academiejaar niet!

Een opleiding Human Resources Management. Wat houdt dat nu juist in?

 • Je kiest voor onze campus in Brussel of campus Schoonmeersen in Gent
 • Je volgt een dag per week les op die campus:​ Brussel (les op donderdag) of Gent (les op vrijdag)
 • Een avond per week online​
 • Thematische modules​
 • Sterke link met de praktijk
 • Jij houdt de regie
 • Jij bepaalt het tempo

Je belangrijkste taken

Werk je als HR-professional op een personeelsdienst of sociaal secretariaat? Dan ben jij diegene die operationele processen, zoals het aanwerven van nieuwe medewerkers of het uitbetalen van de lonen, efficiënt aanpakt. Je praktische kennis van sociale wetgeving en je administratieve vaardigheden zijn daarbij belangrijke troeven. Is het papierwerk in orde? Dan is iedereen tevreden!

Ben je als trajectbemiddelaar of recruiter aan de slag? Dan zorg je dat talent bij de juiste organisaties terechtkomt en dat medewerkers hun competenties maximaal kunnen ontplooien. Loopt de weg naar werk wat moeizaam? Dan geef jij een duwtje in de rug. Je verhoogt de inzetbaarheid van de medewerkers en geeft het menselijk kapitaal in de organisatie vorm. Mensenkennis vereist!

Je hebt oog voor het welzijn van medewerkers en luistert naar hun behoeften en belangen. Samen met leidinggevenden werk je aan een succesvolle organisatie, die steunt op tevreden medewerkers en sterke teams. Of je nu werkt in een klein bedrijfje of een grote multinational, jouw sociale en communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor een constructief sociaal overleg. Leidinggevenden hebben jouw steun en advies nodig om de kernteams binnen de organisatie aan te sturen. Je stelt de juiste vragen, levert gepast advies en werkt HR-praktijken uit die de organisatiestrategie ondersteunen. Als HR-medewerker weet je precies welke koers de organisatie wil varen. Je bent een echte partner van de business.

Wat mag je verwachten?

Jij staat aan het roer!

100% praktijkgericht

Verwacht je aan een evenwichtige mix van praktijk en theorie. De link met het werkveld is altijd nabij. Je bouwt skills op door actuele vraagstukken uit de praktijk uit te werken, individueel of in kleine groepen. Je persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal.

Verbreden of verdiepen? Je meer inzetten op het welzijn en de veerkracht van medewerkers? Wil je een sleutelrol opnemen op strategisch niveau? Je talen opkrikken en een buitenlandse ervaring opdoen? Kan allemaal.

Je stippelt een persoonlijk traject uit van zestig studiepunten. Standaard doe je daar drie jaar over. Liever spreiden over vier jaar of langer omdat je werkt of andere nevenactiviteiten hebt? Geen probleem.

 

Opleidingstraject op maat

Wat verwachten we van jou? Dat je zelf de touwtjes in handen neemt. Jij zit mee aan het stuur van je eigen traject. Dat bestaat deels uit contactonderwijs op een studeercampus naar keuze (Gent of Brussel). Maar vooral uit digitale leerpaden, online-lessen en hybride lesmethodes en wanneer je leert: op @campus, @home of @work.

Voor wie wil kan per module gebruik maken van een support group waar je ondersteuning kan vragen en verbinden met andere studenten. Via de vakken onboarding en offboarding werken we aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. Zo sta je sterker in je schoenen en ben je helemaal klaar voor die eerste job als hr professional.

Het beste van 3 hogescholen

Uiteraard staat er tijdens deze uitdagende trip een team van doorgewinterde lesgevers voor je klaar met een grote bagage aan expertise. Een bijzondere ploeg want deze nieuwe opleiding wordt georganiseerd door drie hogescholen: HOGENT, Arteveldehogeschool (in Gent) en Odisee (in Brussel).

Het voordeel van deze co-creatie?

Een verfrissende cocktail van grootsteden met een diversiteit aan organisaties.

Je bent dus in excellent gezelschap. 

accountancy fiscaliteit
Meer weten

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Iets voor jou?

Human Resources Management, iets voor jou?

 • Je wil met mensen werken.
 • Het bedrijfsleven, de rol die medewerkers erin spelen, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de processen binnen een groep, boeien je.
 • Je bent begaan met het welzijn van werkende mensen en hun arbeidsomstandigheden.
 • Je vindt dat mensen gelijkwaardig zijn en respecteert hun verschillen.
 • Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
 • Vlot communiceren is voor jou geen probleem.
Meisje - nadenkend
Dankzij de stages maak je al snel kennis met het werkveld. Zo ontdek je wat je wel en niet graag doet. Zelf raakte ik door mijn ervaringen helemaal in de ban van HRM. Ondertussen ging ik enthousiast in de hr-sector aan de slag.
Genyo Verlinden
Afgestudeerde hr-professional
Sociaal werk afstudeerrichting Personeelswerk - Genyo Verlinden
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met een diploma HRM op zak ben je zeker van een boeiende carrière. 

Als hr-professional zijn je tewerkstellingskansen eindeloos.

 • Je kunt terecht in om het even welk type organisatie: lokaal of internationaal, van productie tot verkoop of dienstverlening, en zowel in de private als de publieke sector.
 • Ook in gespecialiseerde organisaties waar HR centraal staat, kun je een rol vervullen: sociale secretariaten, diensten voor arbeidsbemiddeling, consultancybureaus, uitzendkantoren en selectiebureaus.
Wat na je diploma 1

Knelpuntberoep

Wist je dat werkgevers continu op zoek zijn naar hr-professionals? In Brussel is hr-medewerker zelfs een knelpuntberoep. Ook in Vlaanderen blijft het aantal vacatures in Human Resources Management stijgen en blijven vacatures vaak lang open staan bij gebrek aan kandidaten. Voor studenten HRM is het vinden van een job alvast geen zorg. In de opleiding wordt veel belang gehecht aan gespreksvaardigheden en administratieve skills. Door de vele  stages leveren we taalvaardige studenten af die graag de handen uit de mouwen steken.

Loopbaan­begeleider via de VDAB?

Komt de opleiding in aanmerking als beroeps­kwalificatie voor loopbaan­begeleider via de VDAB?

De Vlaamse Regering keurde op 15 december 2023 een wets­voorstel goed dat de voorwaarden om te werken als loopbaan­begeleider sterk verandert. Op dit moment kan je de beroeps­kwalificatie nog niet behalen en leidt geen enkele studie­richting, opleiding of EVC-traject tot de beroeps­kwalificatie 'loopbaan­begeleider'. We verwachten wel dat deze opleiding in aanmerking zal komen. Hou daarom de website van de Vlaamse overheid in de gaten.

Wil je verder studeren?

Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma nog verder studeren? Dat kan! Wat dacht je van een master in de Bedrijfspsychologie, master Bedrijfskunde, master ‘Gestion des Ressources Humaines’, master ‘Sciences du travail’, master Sociologie of Communicatiewetenschappen? Aan jou de keuze!

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Jongen - Gele muts