Met Kaatje Klank in een doorgaande leeslijn werken aan (voorbereidend) technisch lezen: van eerste kleuterklas tot eerste leerjaar
Kleuters worden ondergedompeld in de wereld van klanken en letters. Daarna leren ze in het eerste leerjaar de code kraken: zelf letters, woorden, zinnen en boeiende teksten lezen en schrijven. Een nieuwe wereld gaat open.
Vroeg inzetten op sterk leesonderwijs loont voor alle kinderen, maar zeker voor risicolezers.
Ben je benieuwd naar het wetenschappelijk onderbouwd antwoord op onderstaande vragen?
- Waarom zijn klankbewustzijn, letterkennis en functioneel schrijven zo belangrijk?
- Welke activiteiten, spelletjes en tussendoortjes zijn effectief Ʃn efficiƫnt voor (voorbereidend) technisch lezen?
- Hoe kan je de overgang van voorbereidend naar aanvankelijk lezen en schrijven zo vlot mogelijk laten verlopen?
- Hoe kan je alle kinderen op hun niveau motiveren en stimuleren?
- Hoe vertaal je deze inzichten naar jouw klas- en schoolpraktijk? Hoe neem je jouw collegaās mee op weg?
Wil je daarnaast profiteren van de unieke kans om ervaringen en good practices te delen met andere (zorg)leerkrachten van het eerste leerjaar? En: wil je kennismaken met de lieveling van de kinderen, de handpop Kaatje Klank?
Dan is deze opleiding Ʃcht iets voor jou! Welkom!
Ik schrijf me in!
- 19-9-2025: Met Kaatje Klank in een doorgaande leeslijn werken aan (voorbereidend) technisch lezen: van eerste kleuterklas tot eerste leerjaar - Aalst
- 9-1-2026: Met Kaatje Klank in een doorgaande leeslijn werken aan (voorbereidend) technisch lezen: van eerste kleuterklas tot eerste leerjaar - Sint-Niklaas

Iets voor jou?
Kleuterleerkrachten (eerste t.e.m. derde kleuterklas), (zorg)leerkrachten eerste leerjaar (of eerste graad), beleidsondersteuners, taalcoaches, onderwijsondersteuners, logopedisten die werkzaam zijn op school, leerondersteuners, pedagogisch begeleiders, lerarenopleiders, directeursā¦
Programma
Dag 1
Op dag 1 krijg je inzicht in de leer(s)lijn ā(voorbereidend) technisch lezenā van de jongste kleuters tot het eerste leerjaar: je komt te weten wat klankbewustzijn, klankletterkoppelingen en functioneel schrijven zijn en waarom deze belangrijk zijn. Je maakt kennis met in de praktijk toepasbare principes voorbereidend en aanvankelijk leesonderwijs. Je leert welke activiteiten, spelletjes en tussendoortjes effectief en efficiĆ«nt zijn. Er is aandacht voor de gerichte ondersteuning van risicolezers.
Na dag 1 probeer je enkele activiteiten uit in de eigen klas- of schoolpraktijk met de aangereikte materialen van de lesgevers. Je maakt een opname en/of fotomateriaal van de activiteiten in de eigen praktijk.
Dag 2
Op dag 2 deel je de ervaringen in de praktijk met de andere deelnemers en reflecteer je er samen op. Je leert hoe je de overgang van voorbereidend naar aanvankelijk lezen en schrijven zo vlot mogelijk kan laten verlopen. Je wordt geĆÆnspireerd om in de kleuterschool en van bij de start van het eerste leerjaar in te zetten op functioneel schrijven. Je leert op welke manier je met de kinderen in interactie kan gaan over het schrijfproces.
Om de inzichten die je tijdens deze workshops opdeed Ć©cht te laten landen in de praktijk, is het belangrijk dat er op school een drijvende kracht is, die collegaās informeert, motiveert om zaken uit te proberen en stimuleert om van elkaar te leren. We geven handvaten om rond deze inhouden op weg te gaan, samen met je team.
Docenten
Evelien Gheeraert is sinds 2019 taaldocent - praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding ābachelor in het onderwijs: kleuteronderwijsā, ābachelor in het onderwijs: lager onderwijs (via werkplekleren)ā (Hogeschool Odisee, campus Brussel). Evelien werkte van 2006 tot 2019 als onderwijsondersteuner voor Onderwijscentrum Brussel en deed zo veel praktijkervaring in de kleuterklas en het eerste leerjaar op. Het goed (voorbereiden op het) leren lezen van kinderen is voor Evelien een heel boeiende uitdaging.
Lieve Van Severen is sinds 2012 onderzoeker - taaldocent - praktijkbegeleider aan de lerarenopleiding 'bachelor in het onderwijs: kleuteronderwijs' (Hogeschool Odisee, campus Aalst). Lieve verdiepte zich tijdens haar doctoraatsonderzoek in de taalontwikkeling van jonge kinderen. Ze is al sinds 2013 betrokken bij het praktijkonderzoek āKaatje Klankā en wil Ć©lke kleuter onderdompelen in de wondere wereld van klanken en letters.

Onderzoeksproject Kaatje Klank
Binnen het onderzoeksproject 'Kaatje Klank' ontwierpen we de methode Kaatje Klank. De methode leert je hoe je speels en doelgericht de voorbereidende technische leesvaardigheden van kleuters kan stimuleren in een doorgaande leerlijn: van de eerste kleuterklas tot en met de overgang naar het eerste leerjaar. Samen met de handpop Kaatje beleven de kleuters allerlei klank-, letter- en schrijfavonturen. Kaatje Klank is inzetbaar bij elke taal- of leesmethode.
Taalbouwers
De Taalbouwers voeren praktijkgericht onderzoek in samenwerking met het kleuter-, lager en secundair onderwijs. De onderzoeksprojecten focussen zowel op mondelinge als schriftelijke taalvaardigheid. We analyseren de huidige praktijk, ontwerpen instrumenten en methodieken en streven een diepgaand inzicht na in de voorwaarden die leiden tot een succesvolle professionalisering.


Het Leesoffensief van de Vlaamse Overheid en Odisee Hogeschool werkten samen aan 'Sarah: Sokpop en de klanken'. Team Kaatje Klank ontwikkelde educatief materiaal bij de filmpjes!

Praktische info over de bijscholing
Wie is jouw contactpersoon?
Heb je nog een vraag m.b.t. de bijscholing of wens je te spreken met de programmacoƶrdinator?
Neem dan vlug contact op!
Op zoek naar een bijscholing?
Overtuigd? Of wil je graag op de hoogte blijven van onze bijschlingen?
Deze bijscholing is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit de bijscholing is die je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven!
Blijf je graag op de hoogte van onze bijscholingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!
