ExploRatio

Onderzoekscentrum kritisch denken

ExploRatio maakt deel uit van de lerarenopleiding aan Odisee hogeschool  en onderzoekt hoe het kritisch denken van jongeren te stimuleren. We ontwikkelen en onderzoeken lesmethodieken waar via (filosofische) dialoog jongeren worden uitgedaagd te reflecteren over heikele thema’s, maatschappelijk kwesties, de grondslagen van de eigen kennis en  overtuigingen.

kinderen in dialoog
Mijn hoofd is open gegaan en over alles heb ik kunnen nadenken!
Leerling 6e leerjaar
Na een workshop in de klas

Benieuwd naar wat Exploratio voor jou kan betekenen?

vorming leerkrachten

Vormingen

Onderzoekscentrum ExploRatio verzorgt vormingen voor leerkrachten, lerarenopleiders en andere onderwijsprofessionals. Het centrum biedt ook workshops in de klas aan. 

kaartspel

Kaartspellen

ExploRatio ontwikkelt methodieken bruikbaar in de klas. Deze methodieken kennen een tweede leven in kaartspellen bruikbaar op school, in natuureducatieve centra, musea of aan de keukentafel.
Bestel je graag een kaartspel?
Hoe werkt het? Na het invullen van de link ontvangt u binnen een week een factuur . Na betaling sturen we u het  materiaal op. Veel plezier ermee!

Onze aanpak heeft wel nood aan een nieuwe insteek. Vorig jaar met die projectweek rond afval proberen we steeds dezelfde dingen. Acties rond brooddozen of vuilnis op de speelplaats. Meer vanuit de school van boven naar beneden. Zo zit je vaak over de hoofdjes te proberen om dingen af te vinken terwijl je in de hoofdjes van de kinderen zelf beweging wil creëren. Er was tijdens de workshop veel enthousiasme bij de kinderen.
leerkracht 5e leerjaar
Na een vorming en workshop rond duurzaamheid in de klas
podcast exploratio laura jelle 2

In de kijker!

Tijdens de OnderwijsResearchDagen in Amsterdam gingen Laura Van den Broeck en Jelle De Schrijver in gesprek voor de podcast Kortsluiting. Vanuit hun ervaring binnen Exploratio - onderzoekscentrum kritisch denken praten ze over praktijkgericht onderwijsonderzoek en de kortsluitingmomenten die je soms kan ervaren, waarin mogelijk sleutels zijn verstopt voor het slagen van dit soort onderzoek.

Kadet teaser

In de kijker!

Onderzoeksproject KADET ontving dit jaar de ‘New to the Field Award’ in Krakau op de jaarlijkse conferentie van Sophia, ‘The European Foundation for the Advancement of doing Philosophy with Children’. KADET ontwikkelt een intergenerationele ondersteuningstool voor grootouders en brussen. Collega Eef Cornelissen van exploratio werkte hier aan mee. Dankzij deze award krijgt Kadet ondersteuning van onze Europese partners om na te gaan hoe de intergenerationele tool ook ingezet kan worden om leerkrachten in het onderwijs te versterken die over gevoelige thema’s zoals verdriet, ziekte of eenzaamheid met kinderen in gesprek willen gaan.

3 à 4 keer per jaar | Nieuwe projecten, vormingen en leuke weetjes op een rijtje | Uitschrijven kan steeds.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Wat doet Exploratio?

  • We richten ons zowel op het basis- als secundair onderwijs.
  • Projecten gaan bijvoorbeeld over duurzaamheidseducatie , conceptverwerving, inzicht in de wetenschapspraktijk, waardenontwikkeling en filosoferen met kinderen en jongeren
  • We werken samen met scholen, musea, lerarenopleiders en onderzoekers.
  • We hebben een netwerk van partners in binnen-en buitenland en ontwikkelden een expertise op het vlak van dialoog en kritische reflectie.
  • Onderzoekscentrum ExploRatio verzorgt vormingen voor leerkrachten en lerarenopleiders en biedt workshops in de klas aan.
  • ExploRatio werkt ook educatief materiaal op maat uit.
nieuwswijsneuzen exploratio

Neem je graag contact met ons op?