Lager onderwijs

Al doende leren
Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je opleiding. Als onderwijzer(es) heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft. Eerst verken je de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldoriëntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en leermiddelen.
3 campussen
Bij Odisee studeer je Lager onderwijs in Aalst, Brussel of Sint-Niklaas, drie steden met een heleboel lagere scholen. De lespraktijk bevindt zich net buiten de schoolmuren, een ideale carrièrestart.
Campus Aalst
Campus Brussel
Campus Sint Niklaas
Je eerste stappen in de klas
Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds meer stage. Je begint met observaties. Daarna maak je begeleide didactische oefeningen, gevolgd door een participatie- of introductiestage met de eerste opdrachten. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg gaat de klemtoon meer liggen op de omgang met een klasgroep en functioneer je steeds zelfstandiger.

Iets voor jou?
Infodagen
Ik komDaarom kies je voor Lager onderwijs
Daarom kies je voor Kleuteronderwijs
Daarom kies je voor Secundair onderwijs

Jeroen Cooreman, student Lager onderwijs
"Het was nog veel leuker dan ik het me had ingebeeld. We hebben heel toffe docenten die dicht bij ons staan en ik had nooit verwacht dat alle studenten zo sociaal zouden zijn."
Lees meer getuigenissen
5 vakken in de kijker
Dit onderdeel geeft je meer inzicht in hoe je je lessen grondig kunt voorbereiden, hoe je breed kunt evalueren en hoe je verschillende werkvormen in je les kunt hanteren.
Geen didactiek zonder leerinhoud
Natuurlijk verwachten we dat je aan het eind van de opleiding de leerinhouden kent. Die leerinhouden herhalen we meermaals doorheen de opleiding, maar we koppelen er ook meteen de didactiek aan. Daarin leer je hoe je de leerinhouden overbrengt aan de kinderen. Zo krijg je inzicht in de manier waarop kinderen leren. Je leert ook wat je moet doen als het leren niet zo vlot gaat. Dan kun je een stapje terugzetten of een andere didactiek toepassen.
In deze vakken oefen je communicatieve vaardigheden die je als leraar nodig hebt. Je pakt het heel praktisch aan: je gaat voorlezen, je praat met ouders, zet vergaderingen op... Je leert ook begrijpen hoe een groep functioneert en je ontdekt hoe je leerlingen stimuleert tot samenleven en samen leren.
In dit opleidingsonderdeel maak je kennis met de identiteitsontwikkeling van jongeren en hoe je die als leraar kunt stimuleren in een wereld die superdivers geworden is. Je leert jongeren gezond kritisch nadenken
over de wereld waarin ze leven en respectvol met elkaar omgaan.
In je derde jaar verdiep je je in de ontwikkeling en het leren van jonge kinderen. Je leert alles over de didactiek van aanvankelijk lezen en rekenen, van muzisch werken en van wereldoriëntatie voor zesjarigen, met telkens de nadruk op een speelse en fantasierijke aanpak.
Praktijkonderzoek bereidt je niet alleen voor op je bachelorproef, maar laat je ook je eerste stappen zetten in onderwijsonderzoek en geeft je tips om je eigen aanpak te onderzoeken en te verbeteren.
Studieprogramma
Afstandsonderwijs
Verkort traject

In het eerste jaar ga je op creastage

In het tweede jaar doe je een maatschappelijke stage

In je derde jaar doe je een project in een Brusselse school
Instaptoets lerarenopleiding
Voor alle studenten in Vlaanderen
Instaptoets Lerarenopleiding?
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte, maar niet-bindende instaptoets. De resultaten zijn niet bepalend om je te kunnen inschrijven, maar je moet de toets wel afgelegd hebben.
Ik wil meer weten!
Na je diploma?

Aan de slag en verder studeren!
Onderwijzer(es) is een heel veelzijdig beroep. Je leert kinderen lezen, oefent verschillende vaardigheden met hen in en zorgt ervoor dat ze na zes jaar perfect voorbereid naar het secundair onderwijs kunnen overschakelen. Het is de taak van onze alumni om kinderen te begeleiden in hun ontdekkingstocht van de wereld en zichzelf. En dat doen ze stuk voor stuk met veel enthousiasme.
Aan de slag of verder studeren?
Persoonlijke begeleiding
Bij Odisee sta jij centraal. We focussen ons dus niet op een groep studenten, maar op jou als persoon. Resultaten nemen we dus ook persoonlijk onder de loep. Die gebruiken we om je bij te werken waar nodig, maar ook om je al een stap verder te brengen wanneer je goede resultaten liet zien. We triggeren je met andere woorden om het beste uit jezelf te halen. Dat doen we aan de hand van monitoraten, peer teaching en keuzeopdrachten.
We kiezen bewust niet voor één grote opleiding op één campus, maar voor drie (quasi dezelfde) opleidingen verspreid over drie campussen. Dat zorgt ervoor dat de docenten je kennen. Met je vragen kun je dus altijd bij hen terecht en omgekeerd spreken ze je op je sterktes aan, want ze weten dat je in een muziekband speelt of dat je cursussen geeft bij het Rode Kruis.
Je examenresultaten volgen we individueel op zodat we jouw traject samen met jou perfect op je noden en wensen kunnen afstemmen. En daarbij betrekken we het volledige docententeam. Een vertrouwensband vinden we nu eenmaal heel belangrijk.
Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt.
- Voor Campus Brussel mail je naar ria.desadeleer@odisee.be.
- Voor Campus Dirk Martens (Aalst) mail je naar erwin.declercq@odisee.be.
- Voor Campus Waas (Sint-Niklaas) mail je naar sarah.helon@odisee.be.

Ga 100% voor je talent!
Leren doe je het best als je er zélf verantwoordelijk voor bent. Daarom krijg je doorheen je opleiding prikkels om je eigen talenten te ontdekken en te doen groeien. Vanaf de start leg je een portfolio aan dat je aanvult met stage-ervaringen en belevenissen uit projecten en reacties van kinderen, docenten en van medestudenten. Aan het einde van je opleiding heb je een heel arsenaal aan beelden en getuigenissen verzameld, die bij een sollicitatie meteen tonen wie jij als leraar bent geworden.
Lager onderwijs is een erkende opleiding.
Onze opleidingen worden beoordeeld door onafhankelijke deskundigen.
Dit is een OKOT-opleiding
Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies
OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject
Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.
Lees hier meer