Lager Onderwijs op maat van volwassenen
Heb je als volwassene de wens om je bij te scholen of om te scholen tot leraar Lager onderwijs?
Aan Odisee kan je terecht voor een opleiding op jouw maat: dagtraject, afstandsonderwijs, werkplekleren, leraar-In-Opleiding (LIO)-traject, OKOT-opleiding met steun van de VDAB. Je kan zelfs starten in de maand februari.
Samen met je trajectbegeleider bekijken we of je in aanmerking komt voor een verkort traject. We houden sowieso rekening met jou en je behaalde diplomaās of creditbewijzen.
Daarnaast gaan we op zoek naar een flexibel traject dat aansluit bij je mogelijkheden en contexten (o.a. combinatie werk en/of gezin).
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externen om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus!Ā Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?Ā
Verkort programma
Heb je al een diploma hoger onderwijs dan worden deze competenties gevaloriseerd enĀ kom je in aanmerking voor een verkort traject. Het programma omvat 60 tot 120 studiepunten. We werken metĀ standaardvrijstellingspakketten afhankelijk van de studierichting van jouw bepaalde diploma('s). De vrijstellingen die je krijgt worden in een intakegesprek besproken met je trajectbegeleider.
Flexibele trajecten
Studeren als LIO-student
Ben je aangesteld als leraarĀ en wil je de educatieve bachelor Lager Onderwijs volgen? āDan kan je tot 30 studiepunten praktijk invullen als leraar-in-opleiding, met een LIO-statuut. Je school neemt, inĀ samenspraak met de lerarenopleiding, een deel van je praktische opleiding op. Je ontvangt een salaris.ā
Voorwaarden:
- Je bent aangesteld als leraar en volgt tegelijk een lerarenopleiding.ā
- Je school is akkoord dat je de lerarenopleiding volgt met een LIO-statuut.ā
- Je opdracht omvat op jaarbasis minstens 500 uren-leraar, lesuren, leraarsuren of lestijdenā.
FAQ's
Ā
-
FAQ's
Hoeveel kost de opleiding?
De studiekost bestaat uit een vast en een variabel gedeelte. Meer info omtrent het studiegeld vind je hier.
Kan ik mijn stageschool zelf kiezen als afstandsstudent?
Als afstandsstudent kies je zelf je stageschool. Het onderwijsnet speelt geen rol. Geef je al les in het reguliere lager onderwijs, dan kunĀ je stage doen in je eigen school, zelfs (gedeeltelijk) binnen je eigen lesopdracht (onder voorwaarden).
Hoe vaak heb ik contact met docenten en medestudenten in afstandsonderwijs?Ā
Per opgenomen opleidingsonderdeel (vak) worden een tweetalĀ lessenĀ ingericht op dinsdagavonden. Een lesĀ duurt twee uur en kan beginnen om 18u of om 20u. Onder begeleiding van je docent en samen met je medestudenten oefen je vaardigheden in en maak je oefeningen. Je kunt ookĀ vragen stellen over de leerinhouden en opdrachten.Ā Je hebt niet alleen contact met je docenten en medestudenten tijdensĀ geplande lessen. Het is ook mogelijk om hen te contacteren per videochat (Teams).
Hoe ziet het opleidingsprogramma eruit?
Eerst verken je uitgebreid de ontwikkelings- en leergebieden die in een lagere school centraal staan. Je krijgt al doende de kans om je achtergrond van talen, wiskunde, wereldoriƫntatie, godsdienst en muzische vorming aan te scherpen. Je verkent verschillende werkvormen en je vraagt je af welke leermiddelen je in bepaalde situaties kunt inzetten. Ook ontdek je meerdere manieren om leerlingen op maat te benaderen en te evalueren.
Stages gebeuren onder leiding van gepassioneerde en ervaren docenten van de opleiding en mentoren uit de basisscholen. Nieuwe ervaringen beperken zich absoluut niet tot je klaslokaal, je leert ook samenwerken met collegaās, omgaan met ouders en contacten leggen met begeleidingsdiensten.Ā
Waar leggen wij onze accentenĀ ?
Nieuwsgierigheid en openheid zijn de sleutelwoorden tijdens je opleiding tot leraar lager onderwijs bij Odisee. Als leraarĀ heb je oog en oor voor alle kinderen en geef je elk kind de ontwikkelingskansen waar het recht op heeft. Het vraagt een flinke dosis fantasie en creativiteit om kinderen te kunnen blijven boeien, motiveren en uitdagen. Enthousiasme, openstaan voor wat er in de wereld gebeurt en zelf voortdurend willen bijleren, zijn stuk voor stuk belangrijke eigenschappen van een onderwijzer(es). Daarom neem je tijdens je opleiding deelĀ aan heel wat activiteiten:Ā vertelnamiddagen, excursies, tentoonstellingen, theaterbezoeken⦠We nemen je mee naar buiten, op ontdekking, en je krijgt ook zicht op je eigen talenten. Als afstandsstudent kan je de meesteĀ activiteiten zelf inplannen op een moment dat voor jou past.Ā
Afstandsonderwijs of (verkort) traject overdag?
Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. Als je al een hoger diploma hebt , krijg je vrijstellingen en kan je een verkort traject volgen. Je kan ook een verkort traject in dagonderwijs volgen, met of zonder steun van VDAB.
Meer FAQ's?
Klik hier.
Ā
Laat je overtuigen door onze studenten




De opleiding via afstandsonderwijs was pittig, zeker in combinatie met een gezin en een job. Maar omdat het afstandsonderwijs op zoān goede en efficiĆ«nte manier georganiseerd werd, met een heel menselijke aanpak Ć©n veel begrip, vond ik telkens opnieuw de moed om verder te gaan.

Ik studeerde af als leraar Secundair onderwijs maar toen ik een interim mocht doen in de lagere school wist ik het meteen. Dit is echt mijn context, dit wil ik blijven doen. Werkplekleren helpt me om de switch te maken.

Enkele vakken op een rijtje
De volledige Educatieve bachelor Lager onderwijs omvat 180 studiepunten en duurt in voltijds dagonderwijs drie jaar. Als je je studie combineert met een job en/of een gezin, kun je opleidingsonderdelen spreiden over een langere periode. Hoe lang hangt af van je persoonlijke situatie. De trajectbegeleider stippelt samen met jou een individueel traject uit, met het aantal studiepunten dat voor jou haalbaar is.Ā
Naast de leergebieden van de lagere school (wiskunde, Nederlands, wereldoriĆ«ntatie, ...), krijg je ook een aantal leergebiedoverstijgende vakken. Je ziet er een aantal uitgelicht hieronder.Ā
Leg jouw verplichte Ʃn bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte Ʃn bindende starttoets.
Waarom?
Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Dan kan je van meet af aan inzetten op die mindere punten.

Lager onderwijs, iets voor jou?
-
Je werkt graag samen met anderen en staat nieuwsgierig in de wereld.
-
Je vindt het uitdagend om een groep kinderen te begeleiden.
-
Kinderen iets bijleren en hun talenten zien groeien vind je ongelooflijk interessant.
-
Je houdt ervan om iets uit te leggen of het samen met anderen te ontdekken.
-
In je job wil je actief bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Onderwijzer(es) is een heel veelzijdig beroep. Je leert kinderen lezen, oefent verschillende vaardigheden met hen in en zorgt ervoor dat ze na zes jaar perfect voorbereid naar het secundair onderwijs kunnen overschakelen. Het is de taak van onze alumni om kinderen te begeleiden in hun ontdekkingstocht van de wereld en zichzelf. En dat doen ze stuk voor stuk met veel enthousiasme.
Waar kun je aan de slag?
-
Leraar lager onderwijs met doorgroeimogelijkheden op basis van ervaring en bijkomende opleidingen zoals zorgcoƶrdinator, beleidsondersteuner, directeur, pedagogische begeleiding, inspectie of navorming.
-
In een andere branche als sociaal-cultureel werk of in de administratie.

Of wil je verder studeren?
Steeds meer studenten studeren verder. Vanuit de Educatieve bachelor Lager onderwijs heb je o.a. de keuze uit een Educatieve bachelor Kleuteronderwijs of Secundair onderwijs, Master Psychologie, Master Pedagogische wetenschappen of Educatieve studies.
Ook een banaba is een optie. Denk maar aan Buitengewoon onderwijs, Zorgverbreding en remediërend leren of Schoolontwikkeling.
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Trajectbegeleiders staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aanĀ onze trajectbegeleiders.