Een opleiding Sociaal werk. Wat houdt dat nu juist in?

Werk je in de sociaal-culturele sector of het welzijnswerk en wil je graag een bachelordiploma in sociaal werk behalen? Of wil je je herscholen om aan de slag te gaan in één van die sectoren? Dan is de bachelor Sociaal werk voor volwassenen iets voor jou. Om de combinatie met je job en je gezinsleven mogelijk te maken bieden wij een deeltijds programma aan in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel, waarbij je één dag per week naar de les komt. Zo haal je op vier jaar je bachelordiploma.

In dit traject zijn er geen aparte afstudeerrichtingen, maar je kan wel zelf accenten leggen. Zowel thema’s en vaardigheden uit het sociaal cultureel werk als uit het maatschappelijk werk komen aan bod.

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Les op vaste dagen
 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Campus in het hart van Brussel

Of je nu werkt op de sociale dienst van een ziekenhuis, op de personeelsdienst van een groot bedrijf, in een cultureel centrum of in een asielcentrum, als sociaal werker heb je altijd oog voor het welzijn van mensen.

Sociale verandering

Als sociaal werker voel je je aangesproken door de levens- en werkomstandigheden van individuen en groepen. Je zet je elke dag in voor meer sociale rechtvaardigheid. Dat doe je niet over de hoofden van mensen heen, maar samen met hen. Je geeft mensen alle mogelijkheden om sterker in hun schoenen te staan zodat ze ook zélf verandering kunnen brengen in hun leven, op de werkplaats, in het gezin of in de buurt waar ze wonen.

Twee hogescholen 

De opleidingsonderdelen van de eerste twee en een deel van het derde jaar van het modeltraject worden gegeven aan Odisee, de opleidingsonderdelen van een deel van het derde en het vierde jaar van het modeltraject aan Erasmushogeschool Brussel. Je schrijft je telkens in aan de hogeschool waar jouw lessen plaatsvinden. Volg je les aan beide hogescholen, dan dien je je bij beide afzonderlijk in te schrijven. Beide hebben een verschillend (examen) reglement.

Persoonlijk traject

Als volwassen student volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Werk, gezin en studeren combineren is niet vanzelfsprekend maar in het volwassenentraject houden we daar zo veel mogelijk rekening mee. Studie- en werkopdrachten worden bovendien in de mate van het mogelijke in verband gebracht met jouw werksituatie. De combinatie van theorie en praktijk wordt door veel van de huidige studenten gezien als een meerwaarde.

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

  Heb je al een hoger diploma of relevante (werk)ervaring? Dan kun je vrijstellingen krijgen op basis van die Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Als je diploma van een sociaal-agogische richting is, kom je zelfs in aanmerking voor een verkort traject van twee jaar.

 • Starten in de loop van het academiejaar

  Wil je in de loop van het academiejaar starten met de opleiding Sociaal werk voor volwassenen? Geen probleem. Elke module vormt een op zichzelf staand geheel. Dat laat je toe om na elke module in de opleiding te stappen. Inschrijven blijft mogelijk tussen september en maart.

 • OKOT-statuut

  Sociaal Werk is een knelpuntberoep en deze opleiding komt in aanmerking  voor het OKOT-statuut. OKOT staat voor OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject. 

  Studenten met een werkloosheidsuitkering die via VDAB als OKOT-student willen studeren nemen best contact op met anja.desmedt@odisee.be of met marjan.plasschaert@vdab.be.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’, waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

 • Microcredential ‘Sociale Verandering’

  Wil je graag eerst even proeven van onze opleiding, en een beperkt pakket vakken opnemen vooraleer je je inschrijft voor de gehele opleiding? Kies dan voor de microcredential Sociale verandering! Die omvat drie opleidingsonderdelen: werken aan verandering, perspectieven op sociaal werk en werkveldverkenning. Alle credits die je behaald blijven geldig en kan je later inzetten als vrijstellingen voor de opleiding sociaal werk voor volwassenen.

Iets voor jou?

Sociaal werk, iets voor jou?

 • Je kan de actiekriebel niet onderdrukken als het gaat om rechtvaardigheid en wil je mouwen wel opstropen voor mensen in nood.
 • Je wil gaan voor een loopbaan vol kansen om jezelf te ontplooien, met boeiende ontmoetingen en met uitdagingen waarvoor je creatieve oplossingen zoekt.
 • Je behandelt mensen op een gelijkwaardige manier maar respecteert hun verschillen.
 • Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
 • Je vindt dat iedereen recht heeft op een goede job, op een veilige plek om te wonen, op goed onderwijs... kortom het recht om een fijn en menswaardig leven te kunnen uitbouwen.
Meisje - nadenkend
Mijn doel is om via een intermenselijke relatie te spreken voor wie niet voor zichzelf kan spreken.
Wasim Zomlot
Student Sociaal werk en medewerker bij Gemeenschapscentrum De Markten
Wasim Zomlot sociaal werk volwassenen
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Modulesysteem

Tijdens je lesdagen heb je hoorcolleges van 9 tot 18 uur. Reken daarnaast op ongeveer acht tot twaalf uur tijd per lesdag om de leerstof te verwerken en werkstukken voor te bereiden. In totaal komt dat op zo’n 75 tot 90 studie-uren per vak van drie studiepunten. De opleiding is opgedeeld in modules. Een opleidingsonderdeel van drie studiepunten telt zes lesweken, een opleidingsonderdeel met meer studiepunten telt er meer. Kort erna volgt een evaluatie.

Stage (op je eigen werkplek)

In het laatste jaar van je traject staan twee stages op het programma, van respectievelijk 40 en 80 dagen. Je kunt de stage eventueel ook deeltijds lopen. Bij voorkeur trek je twee keer naar dezelfde stageplaats. Je kiest zelf of die zich situeert in de sociaal-culturele sector of binnen het maatschappelijk werk. Onder bepaalde voorwaarden kan je eigen werkplek dienst doen als stageplaats. Ben je niet aan de slag in de sociale sector of leunt het takenpakket niet voldoende aan bij de doelen van de opleiding? Dan kun je kiezen uit onze lijst met gekende stageplaatsen of zelf een stagemogelijkheid voorstellen.

Examens

Net zoals in het gewone dagonderwijs moet je ook in de bachelor Sociaal werk voor volwassenen examens afleggen over je leerstof. Die kunnen mondeling of schriftelijk zijn en vallen op je vaste lesdagen of op zaterdag. Voor een aantal opleidingsonderdelen staan er ook punten op je werkopdrachten en de papers die je schrijft tijdens het jaar.

Omdat we werken volgens een modulesysteem zijn er geen echte examenperiodes. Telkens als een module is afgerond, volgt een examen over de vakken in kwestie. Zo wordt de studielast gespreid over het hele academiejaar, waardoor je de opleiding beter kunt combineren met je werk en je gezin.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na deze opleiding heb je een bachelordiploma Sociaal werk. 

Waar kun je aan de slag?

 • Op sociale diensten
 • In het jeugdwerk
 • In begeleidingstehuizen en opvangcentra
 • In samenlevingsopbouw
 • Op diensten voor thuiszorg, medische zorg, pleegzorg of medische zorg
 • En veel meer!
Wat na je diploma volwassenen

Als sociaal werker werk je met en voor mensen. Je helpt hen om zich optimaal te ontwikkelen in hun sociaal netwerk en in onze maatschappij. Dat kan in een heel breed scala aan jobs en met erg diverse doelgroepen. 

Trajectbegeleider

Voor al jouw studietrajectbegeleidingsvragen voor de Bacheloropleiding Sociaal werk - Traject voor volwassenen (BSV): Anja Desmedt

Meer algemene informatie over studietrajectbegeleiding vind je hier:

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren met een uitkering

Studenten met een werkloosheidsuitkering die via VDAB als OKOT-student willen studeren, nemen best contact op met anja.desmedt@odisee.be  of met marjan.plasschaert@vdab.be

 • Anja is de opleidingscoördinator en trajectbegeleider.
 • Marjan is de VDAB-bemiddelaar voor onze opleiding.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Brussel

Kies je voor Sociaal werk aan Odisee, dan volg je les op Campus Brussel. Die campus ligt op wandelafstand van het station Brussel-Centraal en is dus heel makkelijk bereikbaar. Je vind overal broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?