Educatief graduaat Secundair Onderwijs

Heb je een getuigschrift of diploma van het secundair onderwijs en minstens drie jaar professionele ervaring als vakspecialist? Wil je jouw praktische kennis doorgeven aan jongeren om hen voor te bereiden op het beroepsleven? Dan is het Educatief graduaat Secundair onderwijs iets voor jou! Ook als je al gestart bent als (praktijk)leraar is de opleiding een aanrader om je lespraktijk verder te ontwikkelen. Het traject is heel flexibel zodat je het kunt combineren met je werk en/of gezin.

Interesse? Neem contact op met de opleidingscoördinator om te bekijken of je in aanmerking komt.

odisee volwassen student met laptop in klas

Een Educatief graduaat Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

Een graduaatsopleiding situeert zich qua niveau tussen het secundair onderwijs en een bachelor. De focus ligt sterk op leren in de praktijk.

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Voltijds of deeltijds
 • Dag of avond
 • Twee praktijkroutes

Theorie + praktijk

Het Educatief graduaat Secundair onderwijs bereidt je in theorie én in de praktijk voor op een job als vakdocent. Tijdens theoretische vakken leer je wat het betekent om met klas- en leergroepen te werken. Je komt meer te weten over communicatieve en teamgerichte skills en je ontdekt welke rol een leraar speelt bij leerlingen, binnen het onderwijs en in de samenleving. Daarnaast voer je praktijkopdrachten uit, waar je uitgebreide feedback op krijgt. Je trekt bovendien snel naar een school waar je de kennis die je hebt opgedaan meteen toepast. Je wordt daarbij goed ondersteund door vakleraren en andere experten uit het onderwijsveld.

Voltijds of deeltijds

Het programma is héél flexibel. Op basis van je werk- en privésituatie kies je zelf of je deeltijds (in Aalst of Brussel) of voltijds (in Brussel) wilt studeren. In samenspraak met je trajectbegeleider bepaal je dus of je de vakken spreidt over anderhalf jaar, tweeënhalf jaar of nog langer.

Dag of avond of zelfs op afstand!

Je kiest zelf of je de lessen overdag volgt (in Brussel), of ‘s avonds (in Aalst of Brussel). De lesmomenten zijn deels op de campus en deels online. Tijdens de lesmomenten op de campus ben je vooral praktisch bezig: oefeningen, microteaching, rollenspelen, intervisie... Maar ook de online lesmomenten vullen we graag interactief en praktijkgericht in! Daarnaast ga je zelfstandig aan de slag met een heleboel materiaal en opdrachten via de elektronische leeromgeving.

Alleen bij Odisee

Wist je dat je deze opleiding ook volledig in afstandsonderwijs kunt volgen?

Sinds september 2022 is de educatieve graduaatsopleiding ook te volgen in volledig afstandsonderwijs. Dit is een unieke opleiding die je in Vlaanderen alleen aan Odisee kan volgen. Wens je studeren te combineren met een gezin, een drukke job of leven? Dat kan! In afstandsonderwijs zal je kennis, inzichten en vaardigheden via begeleide zelfstudie verwerven. De focus van dit traject ligt op flexibiliteit en er wordt zoveel mogelijk tijds- en plaatsonafhankelijk, maar toch vanuit een praktijkgerichte insteek, geleerd.

Kom zeker naar een van onze digitale infomomenten!

 • 8 mei 17u30
 • 6 juni 19u00
 • 4 juli 19u00
 • 22 augustus 19u00
 • 2 september 19u00
 • 18 september 14u00
sociaal werk
Na 25 jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste wil ik me omscholen tot lerares bio-esthetiek en schoonheidszorg. Dit graduaat is een goede voorbereiding. De docenten weten waarover ze spreken: omdat de meesten zelf in het onderwijs staan, geven ze heel goede praktijkgerichte tips.
Nancy Anné
Graduaatsstudente Secundair onderwijs
Nancy Anné
Als jongere had ik zelf problemen in het secundair maar er waren toen een paar leerkrachten die me er altijd doorheen hebben getrokken. Nu wil ik zelf een steunpilaar zijn voor leerlingen die het moeilijk hebben. Daarom heb ik deze stap gezet, om docent te worden in het vak Verkoop.
Robin-Jordan Feltham
Graduaatsstudente Secundair onderwijs
Robin-Jordan Feltham

Programma

Hier zie je het programma in een notendop

Programma

Toelatingsvoorwaarden

Om te starten met een graduaatsopleiding moet je beschikken over specifieke studiebewijzen:

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs, dat minstens 3 jaar behaald is;
 • een diploma van het secundair onderwijs;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimaal 900 lestijden;
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimaal 900 lestijden;
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie;
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs;
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan;
 • een bachelor- of masterdiploma;
 • een studiebewijs dat wordt erkend als gelijkwaardig met een van de bovenstaande studiebewijzen;

Heb je geen diploma secundair onderwijs? Lees dan hier wat de mogelijkheden zijn. Heb je een niet-Vlaams diploma? Lees dan hier hoe je het kunt aanpakken.

Daarnaast moet je 3 jaar nuttige ervaring kunnen aantonen in het vak waarvoor je wilt inschrijven en 5 jaar nuttige ervaring indien je basisdiploma niet aansluit bij dit vak. 

Studentencoach

Ben je graduaatsstudent? Dan kan je rechtstreeks contact opnemen met de studentencoach.

Ze helpt je graag verder op weg met al je specifieke vragen op:

 • administratief vlak: (her)inschrijving, accounts, studentenkaart, studieprogramma,… 
 • informatief vlak: examens, examenresultaten, studievoortgangsdossier, begeleidingsmogelijkheden,…
 • financieel vlak: studiegeld, eventuele drempels,…
 • praktisch vlak: bib, studeerruimtes, ICT, studentenrestaurant,…

Multicampus

Campus Aalst

Campus Aalst is uitgerust met moderne lokalen en ligt in een mooi groen gebied met vierhonderd parkeerplaatsen rondom het gebouw. Aalst is een kleinduimpje onder de studentensteden. Toch telt de stad verschillende studentenclubs en is er een ruim aanbod aan koten. Voor veel studenten is Odisee in Aalst de hogeschool vlakbij huis. Op de campus zelf valt regelmatig wat te beleven. 

Campus Brussel

Odisee heeft vier campussen in en om Brussel, waaronder Campus Brussel in het centrum. Die bestaat uit drie gebouwen, Hermes, Erasmus en T'Serclaes. Stuk voor stuk zijn ze prima bereikbaar met het openbaar vervoer en overal vind je broodjes, drankjes en snacks tegen democratische prijzen. Kiezen voor Brussel als jouw studentenstad is kiezen voor een spannende mix van bedrijvigheid en ontspanning. Bovendien leer je de talen waar ze gesproken worden: in de hoofdstad van Europa.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?