Gezinswetenschappen op maat van volwassenen

Geboeid door gezinnen en opvoeding? Gefascineerd door relaties en seksualiteit? Misschien zit er wel een gezinscoach in jou? Of wie weet, een kindercoach? Of denk je eerder aan opvoedingsondersteuning, of bemiddeling? Gezinswetenschappen biedt je de opleiding die je hiervoor nodig hebt.

Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Zoek je een opleiding die je kan combineren met je werk, je gezin, je leven? Als volwassene volg je één dag per week les. En je leert ook veel over jezelf; door Gezinswetenschappen ga je sterker in je schoenen staan!

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Gezinswetenschappen

Een bachelor Gezinswetenschappen. Wat houdt dat nu juist in?

Ben je geboeid door relaties tussen ouders en kinderen, tussen partners? Wil je gezinsrelaties beter begrijpen en leren hoe het beter kan, voor jezelf of om anderen te ondersteunen? Of misschien doe je dat al als job maar mis je het juiste diploma? Dan is de bachelor Gezinswetenschappen iets voor jou. Voor volwassenen bieden we een aangepast traject waarbij je één dag per week naar de campus moet komen. De rest van de leerstof verwerk je via zelfstudie. Zo kun je de opleiding combineren met een job en/of de zorg voor je gezin.

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Geënt op je persoonlijke ervaringen
 • Groeien als professional en als persoon
 • Leren met en van elkaar
 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Gezellige campus

Uniek in Vlaanderen

De opleiding Gezinswetenschappen aan Odisee is uniek. Als enige in Vlaanderen en Brussel brengt ze op een toegankelijke manier samen wat er in verschillende wetenschappen bestaat aan kennis en vaardigheden over mens, gezin en samenleving. Je leert gezinnen in al hun diversiteit begeleiden op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Daarbij ga je uit van de kracht van gezinnen, ook als zij het moeilijk hebben. Zowel je opleiding als je eigen levenservaring zullen je helpen om mensen te empoweren. Je bagage vormt dus een grote troef! Bovendien kun je veel zaken die je leert tijdens de opleiding inzetten in je eigen gezin. Voor velen betekent Gezinswetenschappen studeren dus ook een sterke persoonlijke groei.

Hoorcolleges

Op de campus krijg je theorie aangereikt. In het eerste jaar ligt de nadruk op menswetenschappen die gezinnen bestuderen vanuit verschillende invalshoeken, zoals sociologie, filosofie en psychologie. In het tweede jaar komen relaties in het gezin meer op de voorgrond. In het derde jaar maak je kennis met professionele methodes om gezinnen, partners en kinderen te begeleiden en proef je van beleidsmatige thema’s. Je kiest dan voor een oriëntatie: kinderen en jongeren of volwassenen en ouderen.

Zelfstudie

We werken in lesblokken van halve dagen en gaan enkele weken door met dezelfde vakken. Dat betekent dat je heel wat leerstof moet verwerken. Naast je vaste lesdag voorzie je dus best voldoende tijd om thuis te studeren. Hoeveel precies, dat verschilt van persoon tot persoon. Reken erop dat er heel wat van je vrije tijd zal gaan naar lessen bijhouden, opdrachten maken en studeren voor examens. Een goede planning is essentieel; als je wil, kunnen we je hierin begeleiden.

Traject op maat van volwassenen

Werk, gezin en studeren combineren is niet vanzelfsprekend maar in het volwassenentraject houden we daar zo veel mogelijk rekening mee. Studie- en werkopdrachten worden bovendien in de mate van het mogelijke in verband gebracht met jouw werksituatie. De combinatie van theorie en praktijk wordt door veel van de huidige studenten gezien als een meerwaarde. Bovendien kan je een persoonlijk studietraject opstellen. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt.

Een traject echt op jouw maat!

Een bacheloropleiding van 180 studiepunten geeft jou een stevige basis! We weten dat deze studie combineren met een job, een gezin, zorgtaken, of andere engagementen een stevige boterham is. We bieden daarom verschillende trajecten aan, afgestemd op ieders persoonlijke situatie.  

Je volgt één dag les per week, maar jij kiest hoeveel studiepunten je elk jaar op je bord legt en hoe snel je de studie afrondt. Daarnaast moet je sowieso voldoende tijd vrijhouden om de leerstof te verwerken via zelfstudie.

Hou er rekening mee dat de overheid vraagt dat je alle studiepunten die je bij de start opneemt, na twee jaar ook effectief hebt behaald, en dat je dus slaagt voor de examens van deze vakken.

Sowieso kan je best advies vragen aan een van onze trajectbegeleiders (zie ook hieronder); zij bekijken samen met jou welk traject het beste bij jou past.

En wees gerust: we bieden ook extra ondersteuning met het LEGO-programma = Learn & Go!

 

Drie jaar = 3 x 60 studiepunten

Met één dag les per week en een flink pak zelfstudie kan je de opleiding op drie jaar afronden. 

 1. In het eerste jaar volg je les op maandag of zaterdag;
 2. In het tweede jaar valt je lesdag op dinsdag of zaterdag;
 3. In het derde jaar kom je opnieuw op maandag of zaterdag.

Reserveer daarnaast nog een tweetal dagen thuis om je taken rond te krijgen en je examens voor te bereiden.

Vier jaar = 4 x 45 studiepunten

Doe je het liever iets rustiger aan, kies dan voor dit traject. Dan kom je gedurende vier jaar één dag per week naar de les. In jouw eerste jaar neem je slechts een deel van de eerstejaarsvakken op. Het jaar nadien neem je de resterende vakken uit de eerste opleidingsfase op, en combineer je die met enkele vakken uit de tweede opleidingsfase.

 1. In het eerste jaar volg je les op maandag of zaterdag;
 2. In het tweede valt je lesdag op dinsdag of zaterdag;
 3. In het derde valt je lesdag ook op dinsdag of zaterdag;
 4. In het vierde jaar zal dat opnieuw een maandag zijn of zaterdag.

Zelfstudie blijft essentieel, maar in deze formule heb je iets meer tijd. Zo kan je ook extra ondersteuning krijgen via het LEGO-programma.

Start in de leergroep = 30 studiepunten

Vind je de drempel naar het hoger onderwijs nog iets te hoog om alleen te nemen? Ben je anderstalig? Zoek je meer begeleiding?

Start dan met een beperkt aantal vakken, maximum 30 studiepunten, en sluit je aan bij de leergroep.

 • Je maakt kennis met de hoofdvakken;
 • Je oefent extra luister- en gesprekstechnieken;
 • Je oefent studeer- en taalvaardigheden in;
 • Je volgt les op maandag.

LEGO - Learn & Go

Opnieuw gaan studeren, een cursus samenvatten, een examen voorbereiden... Hoe pak je dat aan? Wij helpen jou op weg! Op maandagen bieden we extra sessies aan:

 • om je studievaardigheden bij te spijkeren;
 • om je wegwijs te maken in de digitale wereld van het onderwijs;
 • maar ook om je tips te geven hoe alles vlot te combineren, want we willen vooral dat jij je goed voelt!

Daarnaast kan je beroep doen op onze taalcoach, en staan de trajectbegeleiders steeds klaar met advies op jouw maat!

Al een diploma hoger onderwijs op zak?

Ben je geïnteresseerd in de opleiding Gezinswetenschappen en behaalde je reeds een diploma in een andere master-, bachelor- en/of graduaatsopleiding, dan kan je de opleiding starten in een verkort traject.  

Je volgt dan nog een deel van de vakken en kan de studie in een kortere tijd afwerken.

Neem hiervoor contact op met een van onze trajectbegeleiders.

NIEUW - Starten in februari

Past starten in september jou helemaal niet? Vanaf 2023-2024 kan je ook starten in het tweede semester (februari 2024).

Hou er wel rekening mee dat je je traject dan wellicht verlengt, en niet op drie jaar kan afstuderen.

Vraag steeds eerst advies aan een trajectbegeleider!

Wat mag je verwachten?

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Praktijkverdieping

Gezinswetenschappen houdt rekening met de ervaring die je in je persoonlijk leven, je werk en je vrije tijd hebt opgedaan. In het eerste jaar maakt iedereen kennis met het werkveld via de projectwerking. In het tweede jaar maken we samen met jou de balans op van de relevante competenties die je al hebt verworven. Op basis daarvan beslissen we of je extra praktijkverdieping nodig hebt door mee te draaien in een organisatie.

Naargelang je ervaring kan je praktijkverdieping variëren van 160 uur (waarvan 120 uur op de praktijkplek) tot 280 uur (waarvan 240 uur op de praktijkplek). We begeleiden je bij je zoektocht naar een geschikte praktijkverdiepingsplaats die past bij je specifieke levens- en werkomstandigheden.

Tijdens de praktijkverdieping leer je inspelen op concrete hulpvragen, als voorsmaakje van het soort werk dat je later zult kunnen uitvoeren. Dan kan bijvoorbeeld in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, in scholen samen met de zorgcoördinator of bij politie, waar je kennismaakt met slachtofferhulp. 

Examens

Je legt je examens voor je theorievakken in principe af op je vaste lesdag. De examens zijn over het hele jaar gespreid en vallen telkens vrij kort nadat het betreffende vak is afgewerkt. Zo is er niet te veel tijd tussen de lessen en de examens en vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt gepland tijdens de twee laatste weken van augustus.

Als voorbereiding op de examens bieden we voor verschillende vakken een herhalingsles aan. Dat gebeurt tijdens de middagpauze van een gewone lesdag, een of twee weken voor het examen. De uitgelezen kans om concrete vragen te stellen aan de docent.

handen uit de mouwen sociaal werk volwassenen
Wat zeggen onze studenten en docenten?

Laat je overtuigen door onze studenten en docenten.

Wist je dat dit ook mogelijk was in je bachelopopleiding?

Odisee steunt studenten met ondernemerszin

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Heb je plannen om met een eigen praktijk of organisatie te starten na je studies?

Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat.

Een mooi voorbeeld:
Twee afgestudeerden Gezinswetenschappen startten in september 2023 met een eigen praktijk voor de begeleiding van jonge kinderen met een eetstoornis en hun gezin: Anneke Erkelens lanceerde EetMee en Naomi Zammatio opende de deuren van De Gezinspraktijk.
Ze maakten een ijzersterke bachelorproef over dit thema en ze kregen begeleiding bij Odisee als startende onderneemsters via het programma ‘Entrepreneurial Skills’.
En vooral: ze zetten deze problematiek op de kaart in Vlaanderen en ze bieden hulp op maat van de gezinnen, zoals het Gezinswetenschappers betaamt. Veel succes allebei!

PS Ben je aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Anne Erkelens en Naomi Zammatio
In dit volwassenentraject zit je samen met mensen die ook al een heel parcours hebben afgelegd. Je kunt dus heel wat ervaringen uitwisselen. Dat vind ik erg waardevol. Dat je les krijgt van gepassioneerde vakexperten, zoals rouwspecialist Manu Keirse, is ook een grote troef.
Saskia Van Laere
Oud-studente Gezinswetenschappen
Gezinswetenschappen volwassenen - Saskia Van Laere - Foto 1

Micro-degree 'Werken met mensen: basisvaardigheden'

Werk je al met mensen, maar mis je nog wat skills? Heb je (nog) geen tijd om de volledige bacheloropleiding te volgen? Dan is deze micro-degree geknipt voor jou.

Gedurende een jaar volg je enkele vakken waarin je leert om te communiceren als een social professional. Theoretische onderbouw krijg je via het vak 'Pedagogiek'. Daarnaast kies je één of twee keuzevakken.

"In de sociale sector werken mensen met veel talenten, maar ze hebben niet altijd een gepaste basisopleiding kunnen volgen. Dit miniprogramma is een prima kans voor mensen die al ervaring hebben in een sociaal beroep en die zich heel gericht willen bijscholen in een hogeschool", zegt Tanja Nuelant, directeur van de cluster Sociaal-agogisch werk.

Deze micro-degree kan ook een opstapje zijn naar een volledige bacheloropleiding. De credits die je hiermee opbouwt, kan je meteen als studiepunten inzetten voor de bacheloropleiding Gezinswetenschappen of Orthopedagogie. Zo kan je deze opleidingen starten met een lichter studieprogramma.

 

Drie basisvakken en twee keuzevakken

Drie basisvakken (15 studiepunten in totaal)

Communiceren als hulpverlener 1
De basis van werken met mensen is empathisch en actief kunnen luisteren. Tijdens dit opleidingsonderdeel krijg je deze grondhouding onder de knie. Je volgt lessen tijdens een tweedaagse zodat je meteen intensief kan oefenen.

Communiceren als hulpverlener 2
Hoe ga je als hulpverlener een gesprek aan waarbij je een houding en stijl aanneemt die helpend en krachtgericht is? In dit opleidingsonderdeel krijg je hierin basisvaardigheden aangereikt.

Pedagogiek
Je krijgt een theoretisch kader dat je helpt respectvol omgaan met mensen, werken vanuit een kritische reflectie, ethisch en duurzaam handelen en de context te benutten.

Keuzevak (3 studiepunten per vak) 
Je kiest voor een van beide; je mag ook de beide volgen 

Ondersteuningsmodellen en -praktijken
Je leert hoe je cliënten kan begeleiden met specifieke noden zoals ADHD, ASS, GES, leerstoornissen…

Ondersteunen van gezinnen in crisissituaties
Hoe kan je omgaan met gezinnen die een ingrijpende verlieservaring meemaken? Hoe kan je als hulpverlener instrumenten aanreiken die mensen kunnen helpen tot hun recht te komen in de zorg?

Inschrijvingsgeld en studiekosten

Inschrijvingsgeld

€ 525,10 (met één keuzevak)
of € 565,60 (met twee keuzevakken)

Studiekosten

 • Handboek Communiceren als hulpverlener I en II (ongeveer € 35)
 • Handboek Pedagogiek
 • Aanbevolen: Handboek Jeugdhulpverlening en orthopedagogisch perspectief op kinderen en jongeren met problemen (€ 55)
 • Alle andere cursussen worden enkel digitaal aangeboden.

Meer weten?

Meer weten?

Bekijk de flyer.

Of neem contact op met opleidingshoofden Miet Timmers (Gezinswetenschappen) of Bart Van den Steen (Orthopedagogie).

De smaak te pakken?

De credits die je hiermee opbouwt, kan je meteen als studiepunten inzetten voor de bacheloropleiding Gezinswetenschappen of Orthopedagogie. Zo kan je deze opleidingen starten met een lichter studieprogramma.

Noteer alvast

 • Lessen zijn op campussen Schaarbeek en Dilbeek
 • Het lesrooster is ter beschikking begin juli
 • Onthaaldag: dinsdag 19 september in de voormiddag op campus Dilbeek

Inschrijven

Dat kan van 11 maart tot 15 september via www.odisee.be/inschrijven

Na Jeugd- en gehandicaptenzorg in het middelbaar merkte ik dat ik meer wou weten over werken met gezinnen. Zo kwam ik bij de bachelor Gezinswetenschappen terecht, die ik combineer met een job als begeleider en sportleerkracht. Ik leer ontzettend veel bij, ook over mezelf. Eigenlijk begin je hier als een klein zaadje dat doorheen de opleiding ontkiemt tot een boom, die later schaduw kan bieden aan mensen die ondersteuning nodig hebben.
Kenzië Ceusters
Begeleider, sportleerkracht en student Gezinswetenschappen
Kenzië Ceusters
Na je diploma

Wat kan je doen met dit diploma?

Als Gezinswetenschapper ben je een volbloed gezins- en opvoedingsondersteuner. Je ondersteunt gezinsrelaties in de verschillende levensfasen van de gezinsleden en je hebt hierbij oog voor een diversiteit aan relaties en samenlevingsvormen. Je begeleidt zowel ouder-kindrelaties als partnerrelaties, grootouder-kleinkindrelaties en relaties tussen broers en zussen.

Waar kun je aan de slag?

 • Algemeen welzijnswerk
 • Kind- en gezinszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Tewerkstelling en opleiding
 • Opbouwwerk
 • Integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden
 • Ouderenzorg en thuiszorg
 • Overheid
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Huizen van het Kind
 • Onderwijs
 • Politie
Wat na je diploma volwassenen

Een gezinsbegeleider wordt ook wel eens gezinscoach genoemd, of gezins- en contextbegeleider, trajectbegeleider gezinnen of zelfs regisseur gezinszorg.

Je kan ook aan de slag als pedagogisch medewerker, opvoeder-begeleider, jeugdzorgwerker.

Je kan ook reageren op vacatures voor sociale en gezinsinterveniënt, consulent-hulpverlener, psychosociaal hulpverlener, welzijnsconsulent, relatie- en gezinsbemiddelaar, casemanager, diversiteitsconsulent, integratiemedewerker.

Deze sector is zeer sterk in beweging; bij Gezinswetenschappen volgen we dit op de voet!

Ik heb in Gezinswetenschappen echt veel geleerd dat van pas komt in mijn job! Kennis van verschillende psychologische en pedagogische theorieën en methodes is een enorme meerwaarde voor een drughulpverlener. De basishouding van onvoorwaardelijkheid en empathie is essentieel om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met de cliënten.
Thys De Clus
Hulpverlener in ambulant centrum voor alcohol-, medicatie- en druggebruik
Thys De Clus gezinswetenschappen volwassenen
Iets voor jou?

Gezinswetenschappen, iets voor jou?

 • Je bent geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt.
 • Je bent geëngageerd en leergierig.
 • Luisteren kun je als de beste, ook in conflictsituaties.
 • Je bent op zoek naar een diploma waarmee je een sociale job kunt vinden.
 • Je bent geïnteresseerd in gezin en opvoeding.
Meisje - nadenkend

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Schaarbeek

Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de Huart Hamoirlaan, in een mooie, groene en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. Een mooie tuin en picknicktafels nodigen uit tot buiten lunchen en pauzeren.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?