Gezinswetenschappen op maat van volwassenen

Zoek je meer inzicht in opvoeding en relaties? Werk je graag met mensen maar mis je hiervoor het gepaste diploma? Gezinswetenschappen verruimt je inzichten en vergroot je kansen. Als volwassene volg je één dag per week les gedurende drie jaar.

Gezinswetenschappen voor volwassenen header

Een bachelor Gezinswetenschappen. Wat houdt dat nu juist in?

Ben je geboeid door relaties tussen ouders en kinderen, tussen partners? Wil je gezinsrelaties beter begrijpen en leren hoe het beter kan, voor jezelf of om anderen te ondersteunen? Of misschien doe je dat al als job maar mis je het juiste diploma? Dan is de bachelor Gezinswetenschappen iets voor jou. Voor volwassenen bieden we een aangepast traject waarbij je één dag per week naar de campus moet komen. De rest van de leerstof verwerk je via zelfstudie. Zo kun je de opleiding combineren met een job en/of de zorg voor je gezin.

 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Geënt op je persoonlijke ervaringen
 • Groeien als professional en als persoon
 • Leren met en van elkaar
 • Je bent geen nummer
 • Focus op jouw interessegebied
 • Studie- en trajectbegeleiding
 • Sterke verbinding met de praktijk
 • Je leert ook veel over jezelf
 • Gezellige campus

Uniek in Vlaanderen

De opleiding Gezinswetenschappen aan Odisee is uniek. Als enige in Vlaanderen en Brussel brengt ze op een toegankelijke manier samen wat er in verschillende wetenschappen bestaat aan kennis en vaardigheden over mens, gezin en samenleving. Je leert gezinnen in al hun diversiteit begeleiden op een wetenschappelijk onderbouwde manier. Daarbij ga je uit van de kracht van gezinnen, ook als zij het moeilijk hebben. Zowel je opleiding als je eigen levenservaring zullen je helpen om mensen te empoweren. Je bagage vormt dus een grote troef! Bovendien kun je veel zaken die je leert tijdens de opleiding inzetten in je eigen gezin. Voor velen betekent Gezinswetenschappen studeren dus ook een sterke persoonlijke groei.

Hoorcolleges

Op de campus krijg je theorie aangereikt. In het eerste jaar ligt de nadruk op menswetenschappen die gezinnen bestuderen vanuit verschillende invalshoeken, zoals sociologie, filosofie en psychologie. In het tweede jaar komen relaties in het gezin meer op de voorgrond. In het derde jaar maak je kennis met professionele methodes om gezinnen, partners en kinderen te begeleiden en proef je van beleidsmatige thema’s. Je kiest dan voor een oriëntatie: kinderen en jongeren of volwassenen en ouderen.

Zelfstudie

We werken in lesblokken van halve dagen en gaan enkele weken door met dezelfde vakken. Dat betekent dat je heel wat leerstof moet verwerken. Naast je vaste lesdag voorzie je dus best voldoende tijd om thuis te studeren. Hoeveel precies, dat verschilt van persoon tot persoon. Reken erop dat er heel wat van je vrijetijd zal gaan naar lessen bijhouden, opdrachten maken en studeren voor examens. Een goede planning is essentieel; als je wil, kunnen we je hierin begeleiden.

Traject op maat van volwassenen

Werk, gezin en studeren combineren is niet vanzelfsprekend maar in het volwassenentraject houden we daar zo veel mogelijk rekening mee. Studie- en werkopdrachten worden bovendien in de mate van het mogelijke in verband gebracht met jouw werksituatie. De combinatie van theorie en praktijk wordt door veel van de huidige studenten gezien als een meerwaarde. Bovendien kan je een persoonlijk studietraject opstellen. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt.

Wat zeggen onze studenten en docenten?

Laat je overtuigen door onze studenten en docenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

  Heb je al een hoger diploma of relevante (werk)ervaring? Dan kun je vrijstellingen krijgen op basis van die Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Als je diploma van een sociaalagogische richting is, kom je zelfs in aanmerking voor een verkort traject.

 • Stevig uit de startblokken

  Is het lang geleden dat je nog op de schoolbanken zat? Of heb je weinig ervaring met studeren? Wij ondersteunen je graag met ons aanbod ‘leren leren’ voor volwassenen: leren plannen, samenvatten en examens voorbereiden. Je kunt ook intekenen voor een coachingprogramma waarbij je in kleine groep werkt aan je studievaardigheden. Als je wil, ondersteunt een taalcoach je bij schrijfopdrachten in het eerste jaar.

 • Aansluiten bij een leergroep

  Ben jij een sociaal talent en droom je van een bacheloropleiding maar vind je die drempel naar het hoger onderwijs nog te hoog? Dan kun je bij Gezinswetenschappen starten met een beperkt aantal vakken en aansluiten bij de leergroep. Je maakt kennis met de hoofdvakken en je oefent luister- en gesprekstechnieken in kleine groep. We besteden veel aandacht aan interculturele competenties en aan taal- en studeervaardigheden.

  Bekijk wat de deelnemers er zelf over vertellen

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Gezinswetenschappen, iets voor jou?

 • Je bent geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt.
 • Je bent geëngageerd en leergierig.
 • Luisteren kun je als de beste, ook in conflictsituaties.
 • Je bent op zoek naar een diploma waarmee je een sociale job kunt vinden.
 • Je bent geïnteresseerd in gezin en opvoeding.
Meisje - nadenkend
In dit volwassenentraject zit je samen met mensen die ook al een heel parcours hebben afgelegd. Je kunt dus heel wat ervaringen uitwisselen. Dat vind ik erg waardevol. Dat je les krijgt van gepassioneerde vakexperten, zoals rouwspecialist Manu Keirse, is ook een grote troef.
Saskia Van Laere
Oud-studente Gezinswetenschappen
Gezinswetenschappen volwassenen - Saskia Van Laere - Foto 1
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Praktijkverdieping

Gezinswetenschappen houdt rekening met de ervaring die je in je persoonlijk leven, je werk en je vrije tijd hebt opgedaan. In het eerste jaar maakt iedereen kennis met het werkveld via de projectwerking. In het tweede jaar maken we samen met jou de balans op van de relevante competenties die je al hebt verworven. Op basis daarvan beslissen we of je extra praktijkverdieping nodig hebt door mee te draaien in een organisatie.

Naargelang je ervaring kan je praktijkverdieping variëren van 160 uur (waarvan 120 uur op de praktijkplek) tot 280 uur (waarvan 240 uur op de praktijkplek). We begeleiden je bij je zoektocht naar een geschikte praktijkverdiepingsplaats die past bij je specifieke levens- en werkomstandigheden.

Tijdens de praktijkverdieping leer je inspelen op concrete hulpvragen, als voorsmaakje van het soort werk dat je later zult kunnen uitvoeren. Dan kan bijvoorbeeld in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk, in scholen samen met de zorgcoördinator of bij politie, waar je kennismaakt met slachtofferhulp. 

Examens

Je legt je examens voor je theorievakken in principe af op je vaste lesdag. De examens zijn over het hele jaar gespreid en vallen telkens vrij kort nadat het betreffende vak is afgewerkt. Zo is er niet te veel tijd tussen de lessen en de examens en vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt gepland tijdens de twee laatste weken van augustus.

Als voorbereiding op de examens bieden we voor verschillende vakken een herhalingsles aan. Dat gebeurt tijdens de middagpauze van een gewone lesdag, een of twee weken voor het examen. De uitgelezen kans om concrete vragen te stellen aan de docent.

handen uit de mouwen sociaal werk volwassenen
Na Jeugd- en gehandicaptenzorg in het middelbaar merkte ik dat ik meer wou weten over werken met gezinnen. Zo kwam ik bij de bachelor Gezinswetenschappen terecht, die ik combineer met een job als begeleider en sportleerkracht. Ik leer ontzettend veel bij, ook over mezelf. Eigenlijk begin je hier als een klein zaadje dat doorheen de opleiding ontkiemt tot een boom, die later schaduw kan bieden aan mensen die ondersteuning nodig hebben.
Kenzië Ceusters
Begeleider, sportleerkracht en student Gezinswetenschappen
Kenzië Ceusters
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na deze opleiding heb je een bachelordiploma Gezinswetenschappen.

Waar kun je aan de slag?

 • Algemeen welzijnswerk
 • Kind- en gezinszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Jeugdzorg
 • Tewerkstelling en opleiding
 • Opbouwwerk
 • Integratie- en ondersteuningscentra voor etnisch-culturele minderheden
 • Ouderenzorg en thuiszorg
 • Overheid
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Huizen van het Kind
 • Onderwijs
 • Politie
Wat na je diploma volwassenen

Als bachelor in de Gezinswetenschappen ben je getraind om gezinnen te ondersteunen in hun streven naar kwaliteitsvolle relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsverhoudingen én je bent in staat om een passende begeleiding te bieden waar het fout gaat. Dat maakt dat je in veel sectoren terecht kunt. Wat je ook gaat doen, mensen staan altijd centraal.

Ik heb in Gezinswetenschappen echt veel geleerd dat van pas komt in mijn job! Kennis van verschillende psychologische en pedagogische theorieën en methodes is een enorme meerwaarde voor een drughulpverlener. De basishouding van onvoorwaardelijkheid en empathie is essentieel om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met de cliënten.
Thys De Clus
Hulpverlener in ambulant centrum voor alcohol-, medicatie- en druggebruik
Thys De Clus gezinswetenschappen volwassenen

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Schaarbeek

Campus Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de Huart Hamoirlaan, in een mooie, groene en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. Een mooie tuin en picknicktafels nodigen uit tot buiten lunchen en pauzeren.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 8
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. We geven je echter graag een duwtje in de rug.  Naast opleidingen biedt Odisee ook voor werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?