Terug naar overzicht

Opleiding Sociaal werk

Meer weten over onze opleidingen?

Vraag je brochure aan!

Zorg voor verandering

De opleiding Sociaal werk leidt je op tot maatschappelijk werker, personeelswerker of sociaal-cultureel werker. Ze leert je mensen helpen om beter tot hun recht te komen in hun sociaal netwerk. Je leert de structurele oorzaken van maatschappelijke problemen benoemen en onder de aandacht brengen. Misschien kun je er wel iets aan veranderen.

Eigen accenten leggen

Het modeltraject van de Bachelor in het Sociaal werk telt drie jaar. Het praktijkwerk en de verantwoordelijkheid die je draagt, nemen voortdurend toe. Ook aan je eigen persoonlijkheid werk je constant. Eigen accenten leggen kan vanaf het tweede jaar, met je keuze voor een afstudeerrichting.

6
Troeven
1
Drie afstudeerrichtingen

Door de keuze van je afstudeerrichting kun je je vanaf het tweede jaar specialiseren, maar de basis is voor de hele opleiding dezelfde. Je kiest voor Maatschappelijk werk, Personeelswerk of Sociaal-cultureel werk. Om die keuze goed te kunnen maken, laten we je tijdens het eerste jaar uitgebreid kennismaken met de drie richtingen.

2
Sterke band met het werkveld

Welke afstudeerrichting je ook kiest, als student Sociaal werk aan Odisee zit je met je neus op de praktijk. Onze opleiding is een vertrouwde partner van de organisaties uit het Brusselse werkveld.

3
Brussel als leerkans

Campus Brussel is de vaste stek van de opleiding Sociaal werk. Je studeert dus vlak bij het Centraal Station en echt in het hart van de hoofdstad. Midden in de Brusselse, bruisende, multiculturele samenleving. Een gedroomde locatie voor een toekomstig sociaal werker.

4
Maximale ondersteuning

Je kunt rekenen op een persoonlijke aanpak en een sterke studie- en studentenbegeleiding. Zo haal je het beste uit jezelf en vorm je het belangrijkste werkinstrument van de sociaal werker: een open en sterke persoonlijkheid!

5
Deskundig onderwijsteam

Je krijgt les van docenten die buiten hun lesopdracht ook nog aan onderzoek en projectwerk doen. Op die manier houdt de opleiding de vinger aan de pols met de actualiteit en breidt ze haar expertise voortdurend uit.

6
Met de voeten in de praktijk

Vanaf het eerste jaar duik je de praktijk van het sociaal werk in. Via projectwerk, een kijk- en luisterstage en vrijwilligerswerk zoek je boeiende beroepservaringen op. Natuurlijk krijg je als student alle mogelijke begeleiding van docenten en mensen uit het werkveld.

Aan de slag met je diploma

Afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest, kun je met je bachelordiploma Sociaal werk aan de slag als maatschappelijk werker, personeelswerker of sociaal-cultureel werker.

Jobmogelijkheden

A little help?

Vraag individuele begeleiding voor een goede studieplanning

STUDIEBEGELEIDING

Inschrijven?

Schrijf je in!

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL

Ines vertelt haar verhaal

“Mijn job is zoveel meer dan ik eerst dacht”

“Ik ben maatschappelijk werker bij een dienst Begeleid Wonen van Huis van Vrede VZW, in het centrum van Brussel. Mijn job biedt me heel veel mogelijkheden en vrijheden. Ik ga op stap met mensen, ik stippel een parcours of een traject voor hen uit en ik neem deel aan verschillende projecten. Mijn job is dus veel meer dan het beeld dat ik ervan had bij de start van mijn opleiding.”

Ines Gallez, alumna Maatschappelijk werk

“Ik wil zoveel mogelijk doen voor de mensen”

“Ik ben groepswerker bij JES vzw en ik probeer in de Brusselse Maritiemwijk samen met een straathoekwerker een jongerenwerking op te zetten. Ik geef ook vormingen om jongeren op te leiden tot wijkanimator, zodat zij zelf activiteiten kunnen organiseren. Mijn takenpakket is heel gevarieerd, maar het komt er altijd op neer dat we zoveel mogelijk proberen te doen voor de mensen van de wijk en liefst mét de mensen van de wijk.”

Glenn Govaert, alumnus Sociaal-cultureel werk

Glenn vertelt zijn verhaal

Céline vertelt haar verhaal

“Wat ik leerde komt dagelijks van pas”

“Ik ben projectopvolger bij VDAB in Brussel. In mijn functie moet ik veel overleggen en onze partners in hun opdrachten coachen. Die vaardigheden heb ik zeker meegekregen vanuit de opleiding, bijvoorbeeld uit het vak Ontwikkeling. Daar hebben we veel coachingstips gekregen die ik nog dagelijks kan gebruiken. Maar ook uit de vakken Groepsdynamica en Sociaal overleg heb ik veel geleerd dat me vandaag regelmatig van pas komt!”

Céline Taillieu, alumna Personeelswerk

Hoog bezoek voor Sociaal werk

Niemand minder dan Koning Filip bezocht Insjalet in Molenbeek, een project waar docenten en studenten Sociaal werk nauw bij betrokken zijn. Inwoners van Molenbeek kunnen er hun levensverhalen vertellen en delen met andere wijkbewoners. Het zijn verhalen van geweld en discriminatie, maar ook van hoop en vertrouwen in de toekomst. Odisee-studenten hielpen mee om de verhalen te verzamelen, te verwerken en er ‘digitale verhalen’ van te maken. Een prachtig project, dat dus ook onze koning niet onberoerd laat!

Project in de kijker

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Kom naar de infodag van 17.03.2018

Alle velden zijn verplicht