Terug naar overzicht

Vroedkunde

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Gezocht: vroedvrouw (m/v)

De opleiding Vroedkunde leert je alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed. Je houdt het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw in de gaten. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en –dagen en blijft alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed gaat, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Daarnaast zorg je voor vrouwen na een gynaecologische ingreep. 

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Eerst de theorie en dan veel praktijk

In het eerste jaar leer je alles over gezonde zwangerschappen, bevallingen, het postpartum en pasgeborenen. Daarna komen laagrisicozwangerschappen en gynaecologie aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschappen en –bevallingen, preterme pasgeborenen en fertiliteitsproblematiek. Stage vormt de rode draad door je opleiding. Daarin pas je toe wat je in de theorie zag. Tijdens je stages doe je ervaring op bij verschillende diensten: kraamafdeling, verloskamer, neonatologie en gynaecologie.

Iets voor jou?

1
Je bent verantwoordelijk en sociaal vaardig.
2
Je werkt graag met mensen.
3
Het wonder van het leven en het moederschap boeien jou.
4
Je hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale van anderen.
5
Je bent alert, stressbestendig, ook als het minder goed loopt.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Ontdek Verpleegkunde

Ontdek Vroedkunde

Dit is de co-hogeschool

Emillie Holvoet, Studente vroedkunde

"Bij Odisee verdwijn je niet in de massa, de docenten kennen je bij naam en ondersteunen je in de dingen die je graag doet, zowel binnen als buiten de opleiding."

5 vakken in de kijker

1
Fysiologie van de verloskunde

In dit vak leer je alles (ja echt alles) over normale zwangerschappen en bevallingen.

Een nieuwe opleiding betekent een heleboel nieuwe vakken. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Vroedkunde. 

2
Zwangerschaps - en borstvoedings- begeleiding

Als vroedvrouw ben je het eerste aanspreekpunt voor (aanstaande) ouders. Je begeleidt hen bij prenatale oefeningen, geeft hun tips om borstvoeding te starten en lost kleine probleempjes op. Ook voor voedingsadvies kloppen zwangere vrouwen bij jou aan. Al die zaken krijg je onder de knie in dit vak.

3
Gezondheids- promotie

Gezondheidspromotie is één van de belangrijke taken van een vroedvrouw. Je geeft koppels advies over gezond zwanger worden, begeleidt hen tijdens het proces en zorgt ervoor dat ze maximaal van hun zwangerschap kunnen genieten. 

4
Stage

Tijdens je stage doe je de nodige werkveldervaring op. Je integreert alles wat je geleerd en geoefend hebt tijdens de colleges en in de skillslabs, en je leert die technieken en vaardigheden stap voor stap toepassen in het werkveld.

5
Farmacologie

Een vroedvrouw mag medicatie voorschrijven. Daarom krijg je in dit vak de basis van Farmacologie en Medisch rekenen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

98,8% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Onze alumni Vroedkunde weten alles over nieuw leven, het moederschap en zorg dragen voor het welzijn van anderen. Interesse? 

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Kleine groepen

Bij Odisee krijg je les in kleine groepen van een klein, hecht team docenten. Je wordt tijdens je opleiding dus niet enkel door je trajectbegeleider begeleid, maar ook door het volledige docententeam.

2
100% voorbereid aan de start

Tijdens de introductieweek kun je je inschrijven voor een instapcursus Chemie. Zo ben je bijgewerkt en kun je de lessen meteen vlot volgen. Je kunt ook een instapcursus Wiskunde volgen als voorbereiding op Medisch rekenen. Daarnaast leg je de LEMO-test en een taalscreening af. Zo krijg je inzicht in je eigen motivatie en leerstijlen. Op basis van die testen kunnen we je nog beter begeleiden.

3
Studieplanning onder de loep

Voor vragen over je studieplanning moet je bij de studietrajectbegeleider zijn. Na elke examenperiode krijg je uitgebreide feedback en de mogelijkheid om daarover in gesprek te gaan met je trajectbegeleider. Stellen we tijdens dat gesprek een (onderliggend) probleem vast, dan verwijzen we je door naar STUVO+. Wees er maar zeker van, bij Odisee doen we er alles aan om je studie zo vlot mogelijk te laten verlopen.

4
Persoonlijk traject

Wil je je opleiding afstemmen op je persoonlijke situatie? Dan volg je een flexibel traject. Contacteer onze trajectbegeleiders als je zo’n persoonlijk programma overweegt.

64% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

In het eerste jaar ontdek je jezelf en je talenten in het opleidingsonderdeel ‘Persoonlijke referentiekaders’. Op basis van die inzichten stellen we in het tweede jaar de groepen samen voor de groepswerken in andere opleidingsonderdelen. Ook je keuzestage krijg je toegewezen aan de hand van je persoonlijke talenten en voorkeuren.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Health Care Management?

Wil je later in de gezondheidszorg of in de farmasector aan de slag, maar daarom niet aan het bed van de patiënt? Dan is Health Care Management* misschien wel iets voor jou!

*een afstudeerrichting van Organisatie en management.

Ontdek Health Care Management