Terug naar overzicht

Opleiding Vroedkunde

Meer weten over onze opleidingen?

Vraag je brochure aan!

Alles over zwangerschap, arbeid, bevalling en kraambed

Je geeft zorg aan zwangere vrouwen, jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en zorg aan de gynaecologische patiënten behoren tot je takenpakket. Wetenschappen, psychologie, verloskunde en heel wat praktijk bereiden je voor op het mooie beroep van vroedvrouw (m/v).

Vijf leerlijnen

De opleiding Vroedkunde is opgebouwd volgens vijf leerlijnen: professionele deskundigheid, wetenschappelijke deskundigheid, waardenontplooiing en leiderschap, zorgorganisatie en -innovatie en werkveldervaring en integratie. Doorheen het studieprogramma van de verschillende opleidingsjaren maak je kennis met die verschillende leerlijnen. 

Aan de slag met je diploma

Je kan aan de slag in de kraam­afdeling en verloskamer van zieken­huizen, in de diensten MIC, gynaecologie en neonatologie. Ook in gezondheids­centra, centra voor menselijk erfelijk vrucht­baar­heids­on­der­zoek en diensten voor zwanger­schaps­bege­leiding kun je als vroed­vrouw aan het werk. Als zelf­standige kun je zwangere vrouwen bege­leiden tijdens de zwanger­schap, bij een thuis­bevalling of in het kraambed.

Jobmogelijkheden

A little help?

Vraag individuele begeleiding voor een goede studieplanning

STUDIEBEGELEIDING

Inschrijven?

Schrijf je in!
Go international

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL
7
Troeven
1
Studie­bege­leidings­plan voor eerste­jaars

De opleiding heeft een specifiek bege­lei­dings­plan voor eerste­jaars­stu­den­ten. Dit bestaat uit curriculum­gerichte stu­den­ten­be­ge­leiding, probleem­bege­leiding en crisis­inter­ventie. Alle eerste­jaars­studenten doen in de intro­ductie­week een leer- en moti­vatie­test, die de basis vormen voor een eerste studie­bege­leidings­gesprek. Daarna word je op regel­matige basis uit­ge­nodigd om je studie­planning te bespreken. Studenten die dat wensen, kunnen een faalangst- of asser­tivi­teits­training volgen.

2
Nauwe band tussen docent en student op een gezellige campus 

De opleiding Vroedkunde op Campus Waas in Sint-Niklaas bestaat uit een klein en hecht team docenten, waarvan enkelen zelf nog in de praktijk staan in een naburig ziekenhuis. Je komt terecht in een klasgroep met aandacht voor het individu waar geen sprake is van een kloof tussen docent en student.

3
Buitenlandse stages mogelijk

In het derde jaar kun je op buitenlandse stage naar Italië, Portugal, Nederland, Tanzania, Benin of Rwanda. Zo’n buitenlandse ervaring geeft je een pak levenservaring én je ziet hoe de vroedvrouw elders soms andere verantwoordelijkheden krijgt.

4
Starten in februari

Je kunt de opleiding Vroedkunde starten in september en in februari. Door een verkeerde studiekeuze of heroriëntering komt het jou misschien beter uit om te starten met een (nieuwe) studie in februari. Je bekijkt dit met je persoonlijke studietrajectbegeleider.

5
Liever in afstandsonderwijs?

Je kunt Vroedkunde ook volgen in afstandsonderwijs. Dan studeer je de theorie in je eentje en kom je naar de campus voor het inoefenen van de vaardigheden onder begeleiding. Voor de stage moet je wel voldoende tijd voorzien in combinatie met je thuissituatie en je werk. De inhoud van de opleiding verschilt niet van de dagopleiding en je ontvangt na afloop ook hetzelfde diploma.

6
Uitdagend en afwisselend beroep

Je begeleidt de arbeid en de bevalling, je verzorgt de jonge moeders en pasgeboren baby’s. Elke bevalling en elke baby is anders. Op gynaecologie verleen je zorg en advies aan de patiënten na een ingreep. Bovendien werk je met mensen: een uitdaging!

7
Enthousiast en gedreven docententeam

Je krijgt les van een enthousiast en gedreven docententeam, waarvan verschillende docenten nog in de praktijk staan.

Wint Emillie de Bachelorprijs?

Persbericht

STUDENTE ONTWIKKELT APP VOOR OUDERS VAN PREMATURE BABY’S

Odisee-studente Vroedkunde Emillie Holvoet ontwikkelde een app waarmee ouders van premature baby’s de toestand van hun kind op de voet kunnen volgen. Ze worden nog meer betrokken bij de zorg voor hun kind en kunnen alle info over de verzorging nalezen. Emillie is met haar onderzoek genomineerd voor de Bachelorprijs van de Vlaamse Scriptieprijs 2016.

Klik hier voor het volledige artikel.

 

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Kom naar de infodag van 17.03.2018

Alle velden zijn verplicht