Met het project CodeFun Brussels ā secundair onderwijs willen we de Brusselse leerlingen en leerkrachten uit de eerste en de tweede graad van het secundaire onderwijs op een speelse, uitdagende en onderzoekende manier kennis laten maken met het coderen.
CodesCools zijn basisscholen die "computationele vaardigheden" een plekje geven in hetĀ aanbod naar hun leerlingen. Ze doen gratis en vrijblijvend beroep op het aanbod van CodesCool om aan de hand van oefeningen en activiteiten te werken rond 21e eeuwse vaardigheden.
Denkende Doener is een project dat zowel hands-on als minds-on omgaat met diverse wiskundige onderwerpen door jongeren uit te dagen met praktische en abstracte problemen uit de dagelijkse wereld. Concrete aanleidingen en de interventies van de leerkracht tijdens de wiskundeles zorgen ervoor dat steeds op het niveau en met de kennis van de kinderen wordt gepraat en gewerkt.Ā Het doel is kinderen van 10 tot 14 te laten deelnemen aan handson en mindson activiteiten over wiskunde op deze wijze de motivatie van kinderen te Ā stimuleren, hun nieuwsgierigheid voor wiskunde en wetenschappen aan te scherpen en het creatief denken te vergroten.Ā Bekijk enkele leuke filmpjes over het project.Ā Lees het eindrapport.
Ideeënfabriek is een didactische methode om het proces van wetenschappelijke conceptvorming te vergemakkelijken bij leerlingen wetenschappen uit de eerste graad secundair onderwijs.
De Kritikat stimuleert het kritisch denken over non-fictieboodschappen bij lagereschoolkinderen door in te zetten op de methodiek van het filosoferen met kinderen en het gebruik van verhalen en nieuwsberichten.Ā
MISVERSTAND is een project Ā waarin tweedejaarsstudenten van de opleiding Beeldende Vormgeving (LUCA) hun design thinking inzetten om leraren te informeren over neuromythes.Ā Design + wetenschapscommunicatie = mythbustingMeer info opĀ http://neuromythes.odisee.be/misverstandĀ In totaal waren er 10 projecten van 10 groepen van 10 studenten.EnkeleĀ mooie voorbeeldenĀ van projectfilmpjes:Er onstondenĀ 10Ā websitesĀ waarbij elke project op unieke manier werd vorm gegeven:NeurokalenderNeuroquizNeurosapHologramBrainosutraBraintalesWaar is BrainyNeurorushGlas in loodBreen+
De Vlaamse overheid streeft er naar kwaliteitsvol STEM-onderwijs te realiseren. Onze huidige maatschappij heeft nood aan jongeren die beschikken over technische basiscompetenties. STEM gaat hiervoor de strijd aan met een aantal maatschappelijk uitdagingen.
Dit project richt zich op taalontwikkelend wiskundeonderwijs in de lerarenopleiding en de lagere school.Ā Naar aanleiding van de meer realistische insteek voor het wiskundeonderwijs en van de grote aandacht voor 'begrijpen, verwoorden, verantwoorden' binnen datzelfde wiskundeonderwijs, ondersteunt "Rekenen op taal" het wiskundeonderwijs in haar streven naar de integratie van taalgericht vakonderwijs.