Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Bedrijfsmanagement - Financiën en Verzekeringen. Wat houdt dat nu juist in?

  • Praktijkgericht
  • Dicht bij het bedrijfsleven
  • Functionele talenkennis & sociale vaardigheden
  • Communicatieve training

Twee pijlers

In het eerste jaar volg je het financieel-boekhoudkundig traject. Vanaf het tweede jaar specialiseer je je in de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen. Je opleiding telt twee pijlers. De pijler financiewezen maakt je vertrouwd met de geld- en kapitaalmarkt. Dankzij concrete praktijkvoorbeelden leer je onder meer de kredietwaardigheid en het beleggersprofiel van je klant bepalen. In de pijler verzekeringen maak je kennis met de uitgebreide waaier aan verzekeringsactiviteiten. Het diploma geeft je wettelijk toegang tot het gereglementeerde beroep van bank- en verzekeringsbemiddelaar. Je kunt via Odisee ook het attest van kredietbemiddelaar behalen.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacherloropleiding?

  • Twee diploma's

    Je laatste jaar kun je volgen aan de Franstalige hogeschool EPHEC in Brussel. Je traint je talenkennis en geeft zo je carrière een extra duwtje in de rug. Bovendien studeer je af met een dubbel diploma: van Odisee én van EPHEC.

  • Ondernemende student

    Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

  • Engelstalig programma

    Bedrijfsmanagement kun je bij Odisee ook in het Engels volgen. In dit programma leggen we de nadruk op alle internationale mogelijkheden en gaan we ook dieper in op digitale marketing: de ideale keuze voor wie een internationale carrière op het oog heeft.

    Lees er hier meer over.

     

Iets voor jou?

Financiën en Verzekeringen, iets voor jou?

  • Je hebt interesse in financiën, verzekeringen en beleggingen.
  • Een beginnende commerciële feeling is je niet vreemd.
  • Later wil je klanten advies geven, bijvoorbeeld over vermogensplanning, krediet of verzekering.
  • De begrippen 'creatief' en 'dynamisch' zijn op jou van toepassing.
  • Je kunt vlot omgaan met mensen en moeilijke materie op een begrijpbare manier overbrengen.
Meisje - nadenkend
Ik wil graag aan de slag als klantadviseur in een bank. Daarom koos ik voor Financie- en verzekeringswezen. We krijgen vakken als Financieel risicobeheer, waarin we kennismaken met de werking van banken en inzicht verwerven in de financiële markt, en Financiële analyse, waarin we bedrijven leren evalueren aan de hand van hun balans. Een zeer goede voorbereiding voor later!
Maxim Ndirembako
Student Financie- en verzekeringswezen
Bedrijfsmanagement Maxim Ndirembako financie- en verzekeringswezen
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Geen voorkennis?

Ook als je in het middelbaar geen economische vakken had, kun je zonder problemen starten met de opleiding Bedrijfsmanagement. Ongeacht welk traject of welke afstudeerrichting je kiest, je krijgt sowieso een brede economische en bedrijfskundige vorming. Ook talen, praktijkgerichtheid, persoonlijke accenten en doorstroommogelijkheden zijn vaste waarden in de opleiding Bedrijfsmanagement.

Praktijkgericht

Elk jaar leer je de toekomstige werkwereld beter kennen. Casussen, projecten, seminaries en gastlezingen brengen je voortdurend in contact met de praktijk. Daarnaast ga je ook letterlijk de sfeer opsnuiven in verschillende bedrijven waaronder de Big Four, KBC, Haven van Antwerpen, Nike, Coca-Cola en RSCA Anderlecht.

Ga 100% voor je eigen talent

Je leert je talenten kennen in verschillende workshops. Je benoemt drie persoonlijke professionele talenten. Het is de taak van je stagementor om te bevestigen of de talenten inderdaad je aangeboren sterktes zijn. We leren je om die sterktes in te zetten, maar geven ook kritische en opbouwende feedback. Zo bouw je je professionele persoonlijkheid verder uit en ben je aan het einde van de rit klaar voor het bedrijfsleven. Via een competentieportfolio sta je stil bij de ontplooiing van je competenties. Een niet te onderschatten troef voor je toekomstige sollicitaties.

Projecten en studiereizen

Tijdens de European Taxation and Accounting in Practice Week in een land van de EU wordt ons land vertegenwoordigd door enkele studenten en docenten Bedrijfsmanagement van Campus Brussel. Een hele week lang werken onze studenten in groepen van vier rond casestudy’s. Elke dag behandelen ze een nieuw topic zoals actief, eigen vermogen, vreemd vermogen en financiële analyse. Tijdens die week ontstaan er elk jaar opnieuw mooie internationale vriendschappen. Daarnaast organiseren we ook een studiereis voor de tweedejaars naar Londen en internationale projecten met buitenlandse hogescholen. En in het laatste jaar doen we mee aan de Fin Competition, een spannend business game, opgezet door de Febelfin Academy en verschillende hogescholen. In 2020 eindigden we derde - maar met jou erbij, zullen we zeker winnen!

brussel bedrijfs
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als expert Financiën en Verzekeringen heb je de jobs voor het uitkiezen. 

Waar kun je aan de slag?

  • Bankmedewerker
  • Verzekeringsagent
  • Verzekeringsmakelaar
  • Financieel adviseur
  • Schadebeheerder
  • Risicobeheerder
  • Kredietbeheerder
  • Beleggingsadviseur
  • Kantoordirecteur
wat na je diploma

Of wil je verder studeren?

Met een diploma Bedrijfsmanagement op zak kun je ook je academische carrière verderzetten. Na een schakelprogramma kun je een academische master volgen in het binnen- of buitenland. Je hebt de keuze uit een master in Handelswetenschappen, Communicatiewetenschappen, Bedrijfskunde, Logistiek management en Business administration.

Daarnaast kun je opteren voor een postgraduaat, bijvoorbeeld Sales, HRM, Digitale marketing en communicatie of je kunt kiezen voor een opleiding aan de Fiscale Hogeschool.

Ook een banaba is een optie. Kies een nieuwe afstudeerrichting binnen de opleiding Bedrijfsmanagement, of ga voor een compleet andere bacheloropleiding.

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. Mogelijkheden genoeg, met andere woorden!

Wat je moet weten

Elk semester bestaat uit twaalf lesweken. Voor de meeste vakken heb je regelmatig tussentijdse evaluaties in de vorm van individuele of groepsopdrachten, presentaties of testen. Aan het einde van elk semester (januari en juni) leg je examens af. In de herfst- en krokusvakantie heb je geen les. In maart vervangen we een lesweek door andere teamactiviteiten, zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken en gesprekken met oud-studenten.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Brussel

Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning in een internationale omgeving. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant De Mineen terecht.

Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

  • 6
    Campussen
  • + 10.000
    Studenten
  • 25
    Bacheloropleidingen
  • 9
    Graduaatsopleidingen

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts