Elektronica-ICT - ICT

Kies je voor de afstudeerrichting ICT, dan kies je voor een domein dat in volle ontwikkeling is waarin je de allernieuwste technologieën leert. De kans bestaat zelfs dat je na afstuderen een job zult uitoefenen die nu nog misschien niet bestaat. Je zal je tijdens je opleiding verdiepen in zaken zoals het verwerken, analyseren en beveiligen van grote hoeveelheden data, het ontwikkelen van de hipste apps en websites, het beveiligen van netwerken en het opzetten van virtuele servers in de cloud. Vanaf het tweede semester zit je zelf aan het roer van je studietraject en kies je zelf welke specialisatie het beste bij je past.

ICT

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Elektronica-ICT - afstudeerrichting ICT. Wat houdt dat nu juist in?

 • Jouw docent = jouw coach
 • Je interesses staan centraal
 • Voeten in de praktijk
 • Geen examens, wel permanente evaluatie

Binnen de bachelor Elektronica-ICT kies je vanaf het eerste jaar één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robotjes, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT wellicht meer jouw ding.

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van Elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web. Ook volg je een module eigen aan de door jou gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één van de mogelijke specialisaties. Binnen ICT heb je de keuze uit Network & security engineer, Software & AI developer en Web developer.

Network & security engineer

Wil je server- en netwerkinfrastructuur leren opzetten? Wil je weten hoe die systemen volledig gevirtualiseerd en geautomatiseerd kunnen worden, rekening houdend met veelvoorkomende beveiligingsrisico’s? Of wil je kennismaken met de onuitputtelijke mogelijkheden van cloudtechnologie? Als toekomstig network, security en cloud engineer ga je de uitdagingen van die technologische trends aan. 

Je gaat aan de slag in ons eigen datacenter om zelf servers in te bouwen, maar je zal ook leren werken met de grote aanbieders van cloudoplossingen zoals Amazon AWS en Google Cloud. Deze platformen staan je toe om de principes van DevOps toe te passen door gebruik te maken van CI/CD pipelines, technologieën zoals Git(hub) te integreren, deploy-on-demand voor microservices te voorzien, ...

Wat leer je?

Je leert Microsoft en Linux-besturingssystemen configureren, beheren en beveiligen. Ook zet je infrastructuren op waarbij je de principes van een client-servermodel implementeert, met technieken als DNS, DHCP, Active Directory ... Je slaat aan het automatiseren met behulp van scripts, in o.a. PowerShell, Bash en Python en intelligentere technieken als Ansible en Terraform. Zowat alle IT-systemen communiceren met elkaar over een netwerk. Onze vaste partners als Cisco en Palo Alto laten ons die complexe netwerken van switches, routers en firewalls in realistische scenario’s opzetten. Je virtualiseert ook servers en netwerken met VMware en Hyper-V en gaat aan de slag met containertechnologie zoals Docker en Kubernetes om software en servers vlot te deployen.

En daarna?

Oud-studente Emilie vertelt: “Als network engineer in een Zweeds datacenter zet ik dagelijks de servers van een bekend sociaal netwerk op punt. Ik zorg er mee voor dat elke like veilig wordt opgeslagen en verwerkt.”

Software & AI developer

Ben je nieuwsgierig naar hoe goede software ontwikkeld wordt? Als toekomstig software & AI developer leer je veilige en intelligente softwareapplicaties ontwikkelen in onder meer Java, Python en C#. Daarbij leer je toekomstgericht denken, want wat als de noden veranderen en de software moet worden uitgebreid? Ook besteden we aandacht aan goede communicatie: hoe zorg je ervoor dat je het product aflevert dat de gebruiker wenst, in plaats van wat jij denkt dat hij of zij nodig heeft?

Naast het ontwikkelen van aan gebruikersnoden aangepaste software zal je ook leren hoe je met behulp van artificiële intelligentie slimme software-applicaties maakt. Na het volgen van deze specialisatie zullen buzz words zoals deep leaning en scrum voor jou geen geheimen meer hebben.

Wat leer je?

Je start met het programmeren van eenvoudige stand-alone toepassingen in Java. Die worden steeds complexer, tot je volwaardige, object-georiënteerde client-servertoepassingen kunt afleveren in Java en C# met het servergedeelte in de cloud. Je leert hierbij gebruikmaken van databanken, frameworks en softwarepatronen die je applicatie beter uitbreidbaar en veiliger maken. Je maakt ook kennis met data science, AI en machine learning algoritmes, waarmee je grote hoeveelheden data kunt analyseren en waarin je patronen leert ontdekken. Op het einde van het traject leer je aan de hand van een agile softwareontwikkelmethode (Scrum) om in team te werken aan een complexe realisatie voor een externe klant.

En daarna?

Oud-student Pieter-Jan vertelt: “Als .NET developer bij een van de grootste IT-bedrijven van Vlaanderen werk ik als consultant aan internationale businessapplicaties. We werken volgens de Scrum-methode, met sprints van twee weken. Daarbij kom ik geregeld in contact met klanten.”

Web developer

Wil je weten hoe je een webshop of een platform als Facebook of Netflix bouwt? Welkom in de specialisatie Web developer! We maken van jou een expert in HTML, CSS, JavaScript, PHP, NodeJS, .NET Core, schotelen jou web frameworks voor zoals Laravel, .NET, VueJS, React of Angular en laten je beveiligde mobiele applicaties maken voor zowel iOS als Android.

Wat leer je?

Vanaf les één bouw je een eigen website in HTML/CSS, die je meteen online zet. Je bouwt ook direct een webshop met een content management systeem. Je maakt een interactieve webapplicatie met JavaScript waarbij je de gegevens van de app leert opslaan in een databank. Je verdiept je ook in PHP: wat gebeurt er als je een contactformulier wil verzenden, hoe bewaar je wat een gebruiker koopt in een webshop … Al die zaken leer je combineren in een allesomvattend project met frameworks. Daarnaast maak je kennis met verschillende soorten mobiele applicaties. Je leert een gegronde keuze maken in de technologie die je best gebruikt en bouwt apps die communiceren met een webserver of zelfs met sensoren. Als kers op de taart heb je de optie om je kennis te verbreden met keuzevakken die bijvoorbeeld UI/UX design of WebVR behandelen.

En daarna?

Oud-studente Hanne vertelt: “Ik werk als full-stack developer bij een financiële instelling, waar de mainframeapplicatie wordt overgezet naar een webplatform met een mobiele app. Mijn kennis van systeembeheer komt van pas om van de hardware over te schakelen naar een serverplatform.”

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Modulair

  We spreken binnen de opleiding niet van ‘vakken’, maar van ‘modules’. De meeste opleidingsonderdelen lopen namelijk geen volledig semester door, maar zijn geconcentreerd tot blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

 • Persoonlijk traject

  Wil je om een bepaalde reden een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten kiest hiervoor. 

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

ICT, iets voor jou?

 • Je passie voor computers kent geen grenzen, maar je wil vooral weten welke technologie achter die intelligente machines zit.
 • Je kunt niet wachten om de wondere wereld van programmeren en computer-, netwerk- en webtechnologie te ontdekken.
 • Je wil op de hoogte blijven van de nieuwste snufjes binnen het domein van de communicatietechnologie.
 • In een praktijkgerichte opleiding wil je het beste van jezelf geven.
Meisje - nadenkend
Door de vele keuzemogelijkheden in het nieuwe curriculum kun je bijna alleen die vakken kiezen die je zelf leuk vindt. Front-end Development is tot nu toe mijn favoriet opleidingsonderdeel. Daarin mag je zelf een webapplicatie maken. Je begint van nul en realiseert iets moois dat echt werkt.
Ruben Poppe
Student ICT
Elektronica-ICT Ruben Poppe
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Weg met de kloof

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Zit je met iets anders? Dan kun je op eender welk moment terecht bij onze studie(traject)begeleiders.

Up-to-date

Net als de Elektronica-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in de labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Op bezoek

Zowel in de afstudeerrichting ICT als Elektronica staan er heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Onze ICT’ers nemen een kijkje bij de VRT, waar ze kennismaken met de ICT van de openbare omroep. De studenten Elektronica brengen minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Interessante partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Voor de afstudeerrichting ICT gaat het om internationale samenwerkingen met de hogescholen en universiteiten van o.a. Porto (Portugal), Graz (Oostenrijk), Paderborn en Siegen (Duitsland), Kreta (Griekenland), Glasgow (Verenigd Koninkrijk), het Geo Institution van Italië en de European Association of Coordinators. Daar kun je stage lopen of je bachelorproef maken. We hebben ook een nauwe band met CISCO, Palo Alto, Microsoft, het ministerie van Defensie en andere onderwijsinstellingen van de KU Leuven en de Luca School of Arts.

wat moet je verwachten
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met een bachelordiploma Elektronica-ICT op zak ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Heel wat studenten hebben dan ook al een contract beet nog voor ze afgestudeerd zijn.

 • Network engineer
 • Software ontwikkelaar
 • Computerprogrammeur
 • ICT-medewerker in een (internationaal) bedrijf
 • Developer
 • Consultant
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – elektronica-ICT, master in de Industriële wetenschappen – informatica of een master in de Toegepaste informatica. En daarvoor hoef je niet eens van campus te veranderen. Op de Technologiecampus in Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële wetenschappen volgen. Handig!

25% van onze ICT-studenten studeert verder. Om die stap te verkleinen, riepen we de module Academische mobiliteit in het leven. Concreet houdt dat in dat je nog tijdens je bacheloropleiding een vak van de KU Leuven in Gent kunt volgen. Zo leer je enerzijds je potentiële vervolgopleiding al kennen en krijg je anderzijds een vrijstelling voor dat vak als je daadwerkelijk aan die vervolgopleiding begint.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

OKOT-opleiding

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleidng worden terugbetaald door VDAB.

Meer weten? Klik hier!

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Meisje - nadenkend