Elektronica-ICT - afstudeerrichting Elektronica

De kern van de afstudeerrichting Elektronica binnen de bachelor Elektronica-ICT? Elektronische toestellen doorgronden, bedenken, ontwerpen, optimaliseren en onderhouden. Broodnodig want smartphones en computers zijn alomtegenwoordig. Met een simpele druk op een knop of touchscreen zetten we  een heel proces in werking. Vanzelfsprekend voor buitenstaanders maar insiders – zoals jij binnenkort – weten wel beter.  En wat wordt jouw specialisatie? Ga je voor Telecommunications Engineer of Internet of Things Developer? Jij beslist!

Ontdek hierna hoe je studie Elektronica bij Odisee eruit ziet, welke vakken je mag verwachten, hoeveel stage je kunt volgen en in welke beroepen je na je opleiding terecht komt!

elektronica ict

Volg een les mee tijdens de openlesdagen!

Wat is Elektronica en wat houdt de opleiding precies in?

 • Jouw docent = jouw coach
 • Jouw interesses staan centraal
 • Met de voeten in de praktijk
 • Geen examens, wel permanente evaluatie

Binnen de bachelor Elektronica-ICT kies je vanaf het eerste jaar één van de twee afstudeerrichtingen. Ben je in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, audio- en videoapparatuur, draadloze communicatie en robots, dan kies je voor Elektronica. Ben je meer geïnteresseerd in computers, websites, artificiële intelligentie, softwareapplicaties en netwerken, dan is ICT meer jouw ding.

In het eerste semester maak je kennis met de belangrijkste domeinen van elektronica én ICT: elektronica, netwerk- en systeembeheer, programmeren en web & mobile. Ook volg je al een module eigen aan je gekozen afstudeerrichting. Vanaf het tweede semester spits je je verder toe op het domein dat jou het meest aanspreekt, via één specialisatie. Binnen Elektronica heb je de keuze uit Telecommunications Engineer en Internet of Things Developer

 1. 1

  Telecommunications Engineer

  Kies je voor de specialisatie Telecommunications Engineer, dan heeft geen enkel communicatienetwerk weldra geen geheimen meer voor jou. Je doorgrondt de wereld van de analoge elektronica. En vergis je niet: elektronica komt niet alleen uit China. Integendeel, in Vlaanderen zijn er heel wat belangrijke bedrijven die aan ontwikkeling én productie doen. De afwisseling tussen hardware en software in de modules zorgt ervoor dat je na afstuderen op vele plaatsen gegeerd bent. Werk jij mee aan het draadloze netwerk van morgen?

  Wat leer je?

  Je leert alle industrieel relevante netwerken kennen, van het analoge FM-netwerk tot digitale gsm-netwerken. Je voert metingen uit met gesofisticeerde apparatuur en maakt gebruik van krachtige softwaretools. Zowel kleine consumerelektronica zoals smartphones als grote telecominfrastructuur voor Digital Video Broadcasting behoren tot je werkterrein.

  En daarna?

  Oud-student Timo vertelt: “Ik werk als test engineer bij een van de grote telecomproviders in ons land. We zorgen voor de introductie van 5G en ontwikkelen daarvoor de apparatuur en protocollen die binnenkort uitgerold worden op de Belgische markt. Zo kunnen onze klanten binnenkort supersnel draadloos surfen.”

 2. 2

  Internet of Things Developer

  Als toekomstige Internet of Things (IoT) Developer combineer je twee boeiende werelden: Elektronica en ICT. Je integreert sensoren en microcontrollers zoals Arduino met netwerktechnologieën en zelfgeschreven software. Je maakt bijvoorbeeld zelfsturende robots, smart homes en eHealth-toepassingen. Je specialiteit helpt om digitale elektronica te integreren met moderne ICT-toepassingen. Bouw jij mee aan een slimme wereld?

  Wat leer je?

  Je ontdekt verschillende technieken om data te versturen tussen sensoren en processorsystemen, al dan niet draadloos. Je verdiept je in embedded Linux voor IoT. Je brengt geavanceerde toepassingen tot stand zoals timers, interrupts, seriële communicatie en bluetooth. Binnen de kortste keren weet je alles over de eerste drie lagen van het OSI-model.

  En daarna?

  Oud-student Ruben vertelt: “Als IoT-developer ontwerp ik technologie om sporters te ondersteunen. Tijdens hun inspanning worden zij gemonitord met verschillende sensoren. De data wordt in real time geanalyseerd en gevisualiseerd op een online dashboard, zodat de coach meteen ziet wie bijvoorbeeld overtraind is. De kennis die ik opdeed over sensoren en programmeren gaf me de ideale basis voor deze uitdagende job.”

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma Elektronica?

Extra troeven van je opleiding

Ook dit kan in de bachelor Elektronica-ICT

 • Modulair

  Je opleiding wordt georganiseerd in ‘modules’, waarin je vakken of opleidingsonderdelen telkens geconcentreerd worden in blokken van zeven weken. Hierdoor behandel je minder verschillende onderwerpen tegelijk en word je er veel intensiever in ondergedompeld.

 • Persoonlijk traject

  Wil je graag een flexibel traject volgen, dan stelt de trajectbegeleider samen met jou een individueel uurrooster op waarin je de kans krijgt om alle vakken te volgen. Ongeveer de helft van onze studenten kiest hiervoor.

 • Studeer en onderneem tegelijk

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen? Dan kun je bij Odisee een traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

Checklist!

Is de opleiding Elektronica iets voor jou?

 • In je vriendengroep ben jij de persoon die problemen oplost.
 • Koop je een nieuw toestel, dan ben je meer geïnteresseerd in de werking dan in de prijs.
 • Je bent in de ban van microcontrollers, elektronische sturingen, multimedia en gewone of draadloze communicatienetwerken.
 • In je toekomstige job wil je elektronische apparaten, systemen en installaties ontwerpen, realiseren en onderhouden.
 • Je wil alles te weten komen over de nieuwste technologische evoluties binnen de analoge en digitale elektronica.
Meisje - nadenkend
Onze opleiding werkt met permanente evaluatie doorheen het jaar, in plaats van grote examens. Dat vind ik beter, omdat je sneller gerichte feedback krijgt. Bovendien word je zo gemotiveerd om elke dag te studeren waardoor je dingen beter onthoudt. En je hebt geen examenstress!
Atal Abdul Khalil
Student Elektronica-ICT, afstudeerrichting Elektronica
Atal
Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Wat mag je verwachten van de bachelor Elektronica?

Weg met de kloof

Bij Odisee ben je geen nummer. De afstand tussen onze studenten en docenten is heel klein. Dus heb je nog vragen bij de leerstof? Na de les maakt je docent graag tijd voor je vrij. Of zit je met iets anders? Dan kun je altijd terecht bij onze studie- en trajectbegeleiders.

Up-to-date

Net als de Elektronica-ICT-wereld is onze opleiding voortdurend in verandering. Bij Odisee zijn we  altijd mee met de laatste ontwikkelingen, software en technologieën. En ook in onze labo’s vind je alleen het recentste materiaal.

Trek erop uit

Zowel in de afstudeerrichting ICT als Elektronica staan  heel wat bedrijfsbezoeken en gastcolleges op het programma. Zo brengen onze studenten Elektronica minstens een keer per jaar een bezoek aan een internationale elektronicabeurs.

Interessante partners

Om je de best mogelijke opleiding te bieden, werken we samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld, zoals componentleveranciers RS-components en Farnell. Als student Elektronica kun je bij die bedrijven aan industriële voorwaarden elektronicacomponenten kopen die je niet in gewone elektronicazaken vindt. En bij Eurocircuits kun je tegen voordelige prijzen gespecialiseerde printplaten laten maken voor je projecten.

wat moet je verwachten
Na je diploma

Wat na Elektronica?

Met je praktijkgericht bachelordiploma Elektronica-ICT van Odisee op zak ben je erg gegeerd op de arbeidsmarkt. Heel wat studenten hebben dan ook al een contract beet nog voor ze afgestudeerd zijn.

 • Developer
 • Telecommunications engineer
 • Internet of Things developer
 • Informaticamedewerker in een (internationaal) bedrijf
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren na je diploma Elektronica?

Maar liefst 75% van onze studenten Elektronica studeert verder voor een masterdiploma! Van alle technische opleidingen ligt het slaagpercentage van die groep studenten het hoogst (ca. 70%). Via een schakelprogramma kun je doorstromen naar verschillende universitaire opleidingen zoals een master in de Industriële wetenschappen – Elektronica-ICT, een master in de Industriële Wetenschappen – Informatica of een master in de Toegepaste Informatica. En daarvoor moet je niet eens van campus veranderen want op Technologiecampus Gent kun je zowel het schakelprogramma als de master in de Industriële Wetenschappen volgen. Handig!

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kun je in snel tempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je op odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Bij Odisee verwelkomen we elk jaar gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Ook buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding of stage in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Elektronica-ICT bij Odisee, dan volg je net als 3500 andere studenten les op Technologiecampus Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. Je campus is trouwens makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de deur en er is gratis parking.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren bij Odisee volledig zitten?

Jongen - Gele muts