Psychosociale Gerontologie
Heb je een bachelor- of masterdiploma in de sociale of zorg- en welzijnssector en werk je met of voor ouderen? Of wil je je loopbaan een nieuwe wending geven en met die doelgroep aan de slag gaan? Dankzij de banaba Psychosociale Gerontologie krijg je een beter inzicht in de leefwereld en de noden van ouderen, zodat je de schakel kunt vormen tussen oudere personen, hun omgeving, het aanbod van dienst- en hulpverlening en het beleid.
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Een opleiding Psychosociale Gerontologie. Wat houdt dat nu juist in?
-
EƩn lesdag
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Meerwaarde voor je carriĆØre
-
Multidisciplinair werken
De bachelor-na-bachelor Psychosociale Gerontologie brengt mensen van verschillende disciplines bij elkaar en stimuleert hen actief om samen te werken. Zo krijg je via een interdisciplinaire benadering antwoorden op de levens-, hulp- en zorgvragen van oudere personen en op nieuwe uitdagingen rond hun maatschappelijke positionering. Het doel is om de competenties die je al hebt te verbreden en aan te vullen. Ervaringsgericht leren en innovatieve onderwijsmethodes staan voorop.
DĆ© oudere bestaat niet
Een van de uitgangspunten van de opleiding is dat dƩ oudere persoon niet bestaat. Het gaat om een zeer diverse groep op vlak van leeftijd, sociodemografische kenmerken, culturele achtergrond, seksuele geaardheid... Iedere mens wordt op een andere manier ouder. In de opleiding komt de oudere persoon in verhouding tot zichzelf, zijn lichaam, zijn omgeving en de maatschappij aan bod. Bachelors in de Psychosociale Gerontologie werken met en voor vitale oudere personen, kwetsbare oudere personen en oudere personen met een geriatrisch profiel.
Multidisciplinair werken
De bachelor in de Psychosociale Gerontologie vertaalt vakkennis van ouderdomsspecifieke themaās voor de oudere persoon en zijn omgeving en is aanspreekpunt voor collega-professionals over het thema oudere personen. Hij of zij werkt verbindend tussen verschillende beroepsgroepen die in de ouderensector actief zijn. De opleiding zet sterk in op multiprofessioneel werken aan initiatieven die de leefsituatie van oudere personen kunnen verbeteren, en de kwaliteit van leven van oudere personen kunnen verhogen.
Op het programma
Op het programma staan tien thematische opleidingsonderdelen, vier opleidingsonderdelen gericht op geĆÆntegreerd handelen, waarbij vaardigheden worden ingeoefend en een werkveldproject. Daarbij beantwoord je een concrete vraag of probleemstelling van een organisatie die met of voor oudere personen werkt. Dat kan ook op je eigen werkvloer.
Laat je overtuigen door onze studenten.





Bekijk het studieprogramma
De opleiding Psychosociale Gerontologie omvat 60 studiepunten, gespreid over twee academiejaren. De lessen vinden steeds plaats op donderdag van 9 tot 17 uur. De examens, eveneens op donderdag, zijn gespreid over het jaar. Zo vermijden we lange examenperiodes. De tweede zittijd wordt altijd gepland tijdens de laatste week van augustus.
Het studieprogramma bestaat uit: 10 thematische opleidingsonderdelen, 4 opleidingsonderdelen 'geĆÆntegreerd handelen' en 1 werkveldproject.
Elk jaar bieden we 5 Ā thematische opleidingsonderdelen aan en 2 Ā opleidingsonderdelen 'geĆÆntegreerd handelen'. Je werkveldproject start je in je eerste opleidingsfase en rond je af in de laatste opleidingsfase.

Ontdek de opleidingsonderdelen
De uiteenlopende opleidingonderdelen tonen een holistische visie op ouder worden en garanderen een multidiscipinaire invulling van de begeleiding van ouderen in alle aspecten van hun leven.
De inzichten en vaardigheden uit de opleiding Psychosociale Gerontologie hebben mij in staat gesteld om me goed in te leven in de uitzonderlijke problematieken waarmee we tijdens de coronacrisis geconfronteerd werden. Het ging vlotter om te anticiperen en in te gaan op reacties van bewoners, familieleden of medewerkers. Ik had, net dankzij het brede perspectief van deze opleiding, de kaders gekregen om te begrijpen waarom mensen zo divers reageren op situaties en waarom de kloof tussen jong en oud niet altijd evident is om te dichten.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Als bachelor in de Psychosociale Gerontologie kun je oudere personen en hun omgeving psychosociaal begeleiden in een empowerend traject. Bovendien kun je de expertise die je hier verwerftĀ inzetten om een brugfunctie te vervullen tussen de oudere persoon, zijn omgeving en andere professionals.
Waar kun je aan de slag?
-
In woonzorgcentra
-
Bij lokale overheden
-
In mutualiteiten
-
In verenigingen voor mantelzorgers
-
In vakverenigingen
-
In de thuiszorg

In woonzorgcentra ben je aanspreekpersoon voor ouderen en hun omgeving. Je ziet toe op het opvolgen en behalen van kwaliteitsindicatoren, je volgt actuele trends en innovaties in het werkveld op en je implementeert die binnen jouw organisatie.
In woonzorgcentra krijg je met je diploma bovendien automatisch erkenning als 'referentiepersoon dementie' en kom je in aanmerking voor aanwerving als reactiveringspersoneel.
Bij lokale overheden werk je samen met de ouderenadviesraad, de schepen bevoegd voor oudere personen en andere diensten aan een inclusief ouderenbeleid. Ā
Ga je aan de slag bij een mutualiteit? DanĀ ben je de referentiepersoon voor een betere afstemming van de dienstverlening op de noden van oudere personen en volg je e-healthtoepassingen op.
In verenigingen voor mantelzorgers organiseer je contacten tussen de verschillende betrokkenen. Je voorziet vormings- en informatiemomenten. Ook bij vakverenigingen kun je terecht, waar je instaat voorĀ de trajectbegeleiding van ouder wordende werknemers. Je informeert over eindeloopbaanmaatregelen en voorbereiding op het pensioen.
In de thuiszorg zie je toe op een betere afstemming van de hulp- en dienstverlening op de noden van oudere personen.
Als ziekenhuismedewerker ga je inĀ het kader van het Zorgstrategisch Plan Vlaanderen met verschillende actoren in overleg over vergrijzing en geĆÆntegreerde zorg.
De opleiding Psychosociale Gerontologie kadert voor mij in een eigentijdse visie op ouder worden, die competenties, talenten en empowerment van ouderen centraal stelt en die een positieve toekomstvisie geeft.
Wat ik bijzonder boeiend vond waren de opleidingsonderdelen 'Psychische aspecten van het ouder worden' en 'Innoveren en ondernemen'. Bij 'Psychische aspecten' kreeg ik inzichten in de psychische noden van ouderen en het belang van het narratief bij de begeleiding van de ouder wordende mens. 'Innoveren en ondernemen' gaf dan weer inzichten in de behoeftenanalyse van een organisatie.
Beide opleidingsonderdelen hielpen me bij mijn inzet als vrijwilliger in de palliatieve zorg en bij mijn professionele activiteiten als organisatieadviseur.

Op jouw maat
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Wij staan voor je klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan de opleidingscoƶrdinator.