Sociaal Werk - Personeelswerk
Of je nu aan de slag gaat in werving en selectie, als jobcoach, uitzendconsulent, HR-professional of loopbaanbegeleider, personeelswerkers houden het goede evenwicht tussen de verwachtingen en talenten van medewerkers Ʃn de doelstellingen van de organisatie. Je oriƫnteert mensen naar een gepaste job, coacht en bemiddelt, motiveert, biedt opleidings- en ontplooiingskansen en vergroot zo de inzetbaarheid van mensen doorheen hun loopbaan.

Een opleiding Sociaal werk - Personeelswerk. Wat houdt dat nu juist in?
-
Je bent gƩƩn nummer
-
Focus op jouw interessegebied
-
Studie- en trajectbegeleiding
-
Sterke verbinding met de praktijk
-
Je leert ook veel over jezelf
-
Campus in het hart van Brussel
Je belangrijkste taken
Werk je als HR-professional op een personeelsdienst of sociaal secretariaat? Dan ben jij diegene die operationele processen, zoals het aanwerven van nieuwe medewerkers of het uitbetalen van de lonen, efficiënt aanpakt. Je praktische kennis van sociale wetgeving en je administratieve vaardigheden zijn daarbij belangrijke troeven. Is het papierwerk in orde? Dan is iedereen tevreden!
Ben je als trajectbemiddelaar of recruiter aan de slag? Dan zorg je dat talent bij de juiste organisaties terechtkomt en dat medewerkers hun competenties maximaal kunnen ontplooien. Loopt de weg naar werk wat moeizaam? Dan geef jij een duwtje in de rug. Je verhoogt de inzetbaarheid van de medewerkers en geeft het menselijk kapitaal in de organisatie vorm. Mensenkennis vereist!
Je hebt oog voor het welzijn van medewerkers en luistert naar hun behoeften en belangen. Samen met leidinggevenden werk je aan een succesvolle organisatie, die steunt op tevreden medewerkers en sterke teams. Of je nu werkt in een klein bedrijfje of een grote multinational, jouw sociale en communicatieve vaardigheden zijn essentieel voor een constructief sociaal overleg.
Leidinggevenden hebben jouw steun en advies nodig om de kernteams binnen de organisatie aan te sturen. Je stelt de juiste vragen, levert gepast advies en werkt HR-praktijken uit die de organisatiestrategie ondersteunen. Als personeelswerker weet je precies welke koers de organisatie wil varen. Je bent een echte partner van de business.
Bachelorproef
In het derde jaar ga je praktijkgericht op onderzoek en breng je hierover verslag uit in je bachelorproef. Je kiest een actueel en relevant thema dat je uitermate boeit. Je werkt bijvoorbeeld een retentiebeleid uit bij uitzendconsulenten, onderzoekt de mogelijkheden van sociale media voor de rekrutering van ingenieurs, stelt een leeftijdsbewust personeelsbeleid op bij een topspeler in de elektronica of gaat na wat nodig is om stress en burn-out te voorkomen bij een grote winkelketen. Je gaat aan de slag met langdurig werkzoekenden bij de Vlaamse overheid of in de sociale economie. Uitdagende themaās rond werk in overvloed.
Laat je overtuigen door onze studenten.
De belangrijkste vakken op een rijtje
ls je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Sociaal werk.
Volg een echte les mee
De beste manier om kennis te maken met onze co-hogeschool en onze opleidingen is natuurlijk... een echte les mee volgen, samen met echte studenten. Klinkt goed, toch?
Hiernaast kun je één of meer lesopnames herbekijken en ervaren hoe er aan onze co-hogeschool écht wordt lesgegeven.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Personeelswerk, iets voor jou?
-
Je wil met mensen werken.
-
Het bedrijfsleven, de rol die medewerkers erin spelen, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de processen binnen een groep, boeien je.
-
Je bent begaan met het welzijn van werkende mensen en hun arbeidsomstandigheden.
-
Je vindt dat mensen gelijkwaardig zijn en respecteert hun verschillen.
-
Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
-
Vlot communiceren is voor jou geen probleem.

Omdat je de kans krijgt om in je tweede en derde jaar stage te lopen, maak je al snel kennis met het werkveld. Zo ontdek je wat je wel en niet graag doet. Zelf ben ik door mijn ervaringen helemaal in de flow van het personeelswerk geraakt. Ik ben dan ook heel enthousiast om binnenkort in de hr-sector aan de slag te gaan.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Brussel als leeromgeving
De stad is ons laboratorium. Met haar verscheidenheid aan talen, culturen en maatschappelijke klassen bestaat er geen boeiendere omgeving waarin we je kunnen opleiden tot een sociale expert. We gaan intensief aan de slag met organisaties uit het Brusselse, via projecten en stages. En we dagen je uit om als toekomstige HRM-professional een Ʃcht maatschappelijk engagement op te nemen.
Leren in de praktijk
Nergens kun je de knepen van het HRM-vak beter leren dan op de werkplek. Onze samenwerking met organisaties uit het werkveld is dan ook onze grootste troef. Al van in het eerste jaar maak je aan de hand van cases en gastsprekers kennis met de praktijk. In het tweede jaar sturen we je ā goed begeleid ā voor een lange periode op stage. In het derde jaar werk je een heel semester mee als jonge human resources professional in het bedrijf van jouw keuze. Je voert ook een praktijkonderzoek uit en geeft advies rond een HRM-topic aan een Ć©chte organisatie.
Ervaren docenten
Onze docenten zijn ervaren professionals die hun rol als docent combineren met een boeiende job in het Human Resources Management. Ze coachen je in je ontwikkeling naar de HR-professional die jij wil zijn en hebben oog voor je talenten en interesses. Als je afstudeert heb je niet alleen de competenties van een HR-professional onder de knie, maar weet je ook wat je sterktes zijn en in welke werkcontext je het beste van jezelf kunt geven.
Jij aan het roer
Wist je dat je bij Odisee je eigen leertraject vorm kunt geven? Zowel binnen de vakken, stages en themaās van de bachelorproeven krijg je verschillende keuzemogelijkheden. Zo vaar je tijdens je opleiding de koers die jij wilt.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Met een diploma Personeelswerk op zak ben je zeker van een boeiende carriĆØre.Ā
Als personeelswerker zijn je tewerkstellingskansen eindeloos.
-
Je kunt terecht in om het even welk type organisatie: lokaal of internationaal, van productie tot verkoop of dienstverlening, en zowel in de private als de publieke sector.
-
Ook in gespecialiseerde organisaties waar HR centraal staat, kun je een rol vervullen: sociale secretariaten, diensten voor arbeidsbemiddeling, consultancybureaus, uitzendkantoren en selectiebureaus.

Knelpuntberoep
Wist je dat werkgevers continu op zoek zijn naar HRM-professionals? In Brussel is personeelswerker zelfs een knelpuntberoep. Ook in Vlaanderen blijft het aantal vacatures in Human Resources Management stijgen en blijven vacatures vaak lang open staan bij gebrek aan kandidaten. Voor studenten personeelswerk-HRM is het vinden van een job alvast geen zorg. In de opleiding wordt veel belang gehecht aan gespreksvaardigheden en administratieve skills. Door de vele Ā stages in een Brusselse context leveren we taalvaardige studenten af die graag de handen uit de mouwen steken.
Wil je verder studeren?
Misschien wil je na het behalen van je bachelordiploma nog verder studeren? Dat kan! Wat dacht je van een master in de Bedrijfspsychologie, master Bedrijfskunde, master āGestion des Ressources Humainesā, master āSciences du travailā, master Sociologie of Communicatiewetenschappen? Aan jou de keuze!
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.Ā We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten voor het interessegebied 'social'Ā in een handigĀ overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan ƩƩn van onze docenten of download een brochure.
