Terug naar overzicht

Opleiding Elektromechanica

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Elektromechanica of klimatisering?

Ben je in de ban van de werking en de opbouw van machines? Kun je niet wachten om zelf toestellen te ontwerpen of te optimaliseren, door eraan te sleutelen of in hun programmeercode te duiken? Wil je alles te weten komen over duurzaam energieverbruik? Dan ben je bij de opleiding Elektromechanica aan het juiste adres. Heb je  geen technische voorkennis?  Geen probleem, via onze vakantiecursussen en een aangepast traject kan je je kennis snel bijspijkeren. 

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Duaal leren

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je past de theorie toe in de praktijk. Vanaf het eerste jaar word je uitgedaagd om een oplossing te vinden voor echte problemen uit de industrie. Hiervoor werk je nauw samen met industriële bedrijven. Ook in het tweede en het derde jaar duik je het werkveld in via verschillende projecten, via keuzevakken in de bedrijven en natuurlijk via je bachelorproef en stage van een volledig semester.  De perfect voorbereiding om een carrière uit te bouwen in een werkzekere omgeving.

Welkom in onze labo's!

Stijn vertelt waarom hij koos voor de bachelor Elektromechanica

Seppe volgt het graduaat Elektromechanische systemen

Iets voor jou?

1
Je bent een doener en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
2
Je denkt technologisch. Problemen oplossen is je ding.
3
Je wil de werking en opbouw van machines doorgronden.
4
Je bent geboeid door energie, verwarming, koeling en airconditioning.
5
Je wil later een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodag

Ik kom

De opleiding Elektromechanica kun je ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal als je werken en studeren wilt combineren.

Meer info

Stijn Henuset, Student Elektromechanica (Klimatisering)

"De klasgroep in Elektromechanica is niet groot. Je medestudenten worden na een tijdje dus echt vrienden, zeker na de driedaagse in de Ardennen in het eerste jaar. Je leert bovendien je docenten steeds beter kennen, en zij jou. Naarmate de groep hechter wordt, wordt studeren steeds plezanter." 

2
afstudeer- richtingen

Elektro- mechanica

Meer info

Klimatisering

Meer info

Na je diploma?

97,5% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Instroom- begeleiding

Nog voor het schooljaar begint, zetten we al in op instroombegeleiding. In juni kun je een dag kennismaken met de wondere wereld van de elektromechanica. Je leert er wat het domein van techniek en technologie inhoudt. Aan wie geen technische voorkennis heeft bieden we een vakantiecursus Wiskunde en een vakantiecursus Mechanische technieken aan. Daarnaast organiseren we een introductiedag waarbij we onder andere rond veiligheid werken.

2
Je bent geen nummer

Bij Odisee ben je geen nummer. Tijdens het academiejaar krijg je labo’s in kleine groepen. De drempel student-docent is heel klein. Na de les maken onze docenten graag tijd vrij om een antwoord te geven op je vragen.

3
Deelexamens

In november neem je (verplicht) deel aan de deelexamens. De resultaten van die examens tellen voor een beperkt percentage mee voor je totale eindresultaat. Gingen de examens goed, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vielen je punten wat tegen, dan is er zeker nog geen reden tot paniek.

4
Coaching

Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Bij Odisee begeleiden we je zo goed als we kunnen. We bieden je bijvoorbeeld een wekelijks studiebegeleidingsuurtje aan. Tijdens dat uur krijg je een sessie over (examen)planning en mag je vragen stellen aan de docenten. Daarnaast krijg je ook een coach toegewezen die je studietraject van dichtbij opvolgt. Heb je nog vragen over de indeling en flexibiliteit van je opleiding, dan kun je op elk moment terecht bij de trajectbegeleider.

72% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Doorheen de opleiding ontdek je welke professionele rol je het best ligt: probleemanalyse, optimalisatie, ontwerp, montage of veiligheid. Het talentverhaal start met een kick-off waar bedrijven het belang van zelfkennis komen toelichten. Kort daarna vertrek je als eerstejaars op driedaagse. Je maakt kennis met de verschillende rollen zoals leider, creatieveling of denker. In het tweede jaar krijg je meer zicht op je professionele identiteit door een bezoek aan de derdejaars in het bedrijf waar ze hun bachelorproef uitwerken. Op die manier leer je je latere werkwereld kennen en kun je ontdekken waar jij het liefst zou werken.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer