Terug naar overzicht

Opleiding Elektromechanica

Overtuigd van je studiekeuze?

Inschrijven doe je gewoon online.

Start je inschrijving

Elektromechanica of klimatisering?

Bij Elektromechanica leer je stap voor stap de werking, opbouw en sturing van machines te doorgronden. Via projectwerk, een stage en bachelorproef specialiseer je je in machines uit de industrie, bouw, landbouw of de medische wereld. Of wil je je verdiepen in verwarming, koeling en airconditioning, dan ga je voor de afstudeerrichting Klimatisering. Een specialisatie in energie behoort ook tot de opties. Het keuzepakket ‘Energiecoördinator’ maakt van jou een specialist in duurzame energie en rationeel energieverbruik.

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

SOS studiekeuze

Ga all-in

Tijdens de labo’s ga je aan de slag met mechanische en elektrotechnische praktijkoefeningen. Je zet energie om tussen elektrische en mechanische systemen. Je oefentijd deel je zelf in op basis van de verschillende interessegebieden. De oefeningen zijn zo veelzijdig dat je al je talenten én die van je medestudenten moet inzetten om de opdracht tot een goed einde te brengen. Samenwerken is dus een must.

Iets voor jou?

1
Je bent een doener en haalt meer voldoening uit praktijk dan uit theorie.
2
Je wil de werking en opbouw van machines doorgronden.
3
Je denkt technologisch. Problemen oplossen is je ding.
4
Je bent geboeid door energie, verwarming, koeling en airconditioning.
5
Je wil later een job waarin je niet de hele dag aan een bureau zit.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodag

Ik kom

Katrien, Studente Elektromechanica

"Vanaf de infodag was ik verkocht. De inzet en vriendelijkheid van de docenten gaven de doorslag bij mijn studiekeuze. De stage en bedrijfsbezoeken van de opleiding bereiden ons perfect voor op het latere beroepsleven. En natuurlijk zijn er ook veel labo's waar je in kleine groepen begeleid wordt. Het labo verspaning is mijn favoriet, daarin leren we een werkstuk draaien of frezen. Ik heb er heel veel bijgeleerd!"

2
afstudeer- richtingen

Elektro- mechanica

Meer info

Klimatisering

Meer info

Na je diploma?

97,5% van de afgestudeerden is na 1 jaar al aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Als bachelor in de Elektromechanica ben je de schakel tussen de ingenieur en de uitvoerder. Je bent de spilfiguur in verschillende processen: van ontwerp tot planning en uitvoering, en zowel in de test- als optimalisatiefase. Na je opleiding ben je een echte probleemoplosser. De vaardigheden die je in je opleiding onder de knie kreeg, komen ongetwijfeld dagelijks van pas in je toekomstige job.

aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Instroom- begeleiding

Nog voor het schooljaar begint, zetten we al in op instroombegeleiding. In juni kun je een dag kennismaken met de wondere wereld van de elektromechanica. Je leert er wat het domein van techniek en technologie inhoudt. Aan wie geen technische voorkennis heeft bieden we een vakantiecursus Wiskunde en een vakantiecursus Mechanische technieken aan. Daarnaast organiseren we een introductiedag waarbij we onder andere rond veiligheid werken.

2
Je bent geen nummer

Bij Odisee ben je geen nummer. Tijdens het academiejaar krijg je labo’s in kleine groepen. De drempel student-docent is heel klein. Na de les maken onze docenten graag tijd vrij om een antwoord te geven op je vragen.

3
Deelexamens

In november neem je (verplicht) deel aan de deelexamens. De resultaten van die examens tellen voor een beperkt percentage mee voor je totale eindresultaat. Gingen de examens goed, dan hoef je je geen zorgen te maken. Vielen je punten wat tegen, dan is er zeker nog geen reden tot paniek.

4
Coaching

Je staat er natuurlijk niet alleen voor. Bij Odisee begeleiden we je zo goed als we kunnen. We bieden je bijvoorbeeld een wekelijks studiebegeleidingsuurtje aan. Tijdens dat uur krijg je een sessie over (examen)planning en mag je vragen stellen aan de docenten. Daarnaast krijg je ook een coach toegewezen die je studietraject van dichtbij opvolgt. Heb je nog vragen over de indeling en flexibiliteit van je opleiding, dan kun je op elk moment terecht bij de trajectbegeleider.

72% van de starters stroomt door naar het 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

In Elektromechanica gaan we samen met jou op zoek naar je talenten en bouwen we stap voor stap je professionele identiteit op. Tijdens de opleiding ontdek je via coaching welke professionele rol je het best ligt: probleemanalyse, optimalisatie, ontwerp, montage of veiligheid. Je leert je sterktes kennen, maar komt ook te weten in welke domeinen je nog een tandje kunt bijsteken. Aan de hand van een portfolio bepaal je welke inhoud je het best ligt. Dat portfolio geeft niet alleen een overzicht van je talenten, maar kun je ook gebruiken om aan het begin van het tweede jaar je afstudeerrichting te kiezen.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Dit is een OKOT-opleiding

Ook onze opleidingspartner Edu organiseert verschillende infosessies

OKOT: OnderwijsKwalificerend OpleidingsTraject

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Lees hier meer