Terug naar overzicht

Sociaal werk voor volwassenen

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Werken en studeren

De Bachelor Sociaal werk voor volwassenen (BSV) is de ideale opleiding voor wie werkt en toch graag een hogeronderwijsdiploma voor de sociale sector in handen wil. Via het deeltijdse studieprogramma kun je in drie, vier of vijf jaar het diploma Bachelor in het Sociaal werk behalen.

De Bachelor Sociaal werk voor volwassenen (BSV) is een professionele opleiding en biedt je een unieke combinatie van opleiding en werk. Het modeltraject beslaat vijf jaar. Als je de opleiding afwerkt in vier jaar, combineer je het eerste en het tweede jaar. Kies je voor het traject van drie jaar dan worden ook het derde en het vierde jaar samengevoegd. Je volgt één of twee dagen per week les en kunt eventueel stage lopen bij je eigen werkgever of tijdens je werkuren. Ook de theorie en de studie- en werkopdrachten houden zo veel mogelijk verband met je werksituatie en je werkpraktijk.

7
Troeven
1
Persoonlijke aanpak

De Bachelor Sociaal werk voor volwassenen garandeert een persoonlijke aanpak. Voor je start met de opleiding is er een intakegesprek. We bespreken dan je individueel leertraject op basis van je werkervaring. Een mentor begeleidt je tijdens je hele studietraject. Je volgt les in kleine groepen (een 30-tal studenten) en je hebt een persoonlijk contact met je docenten.

2
Vaste lesdagen

In het academiejaar 2020-2021 vallen de lessen van het eerste, derde en vijfde jaar van het modeltraject op dinsdag. De lessen van het tweede en vierde jaar vallen op donderdag. 

3
Gespreide studielast

Naast de vaste lesdagen besteed je wekelijks acht à twaalf uur tijd aan je studie. Je moet immers de theorie studeren en werkstukken en examens voorbereiden. Op jaarbasis kun je rekenen op een studielast van 750 uur, lesdagen inbegrepen.

4
Modulair systeem

De bachelor Sociaal werk voor volwassenen werkt met een modulair systeem. Dit is een systeem waarbij de lessen geconcentreerd in blokken worden gegeven. Voor een vak van 3 studiepunten krijg je bijvoorbeeld 6 weken les, waarna een examen volgt. Dit zorgt ervoor dat examens gespreid zijn over een jaar, en bijgevolg gemakkelijk combineerbaar zijn met gezin en werk. Een ander voordeel van het modulair systeem is dat je je gedurende heel het schooljaar nog kunnen inschrijven, elke x aantal weken start immers een nieuwe module.

5
Leren in de praktijk

In het vierde en vijfde jaar loop je stage. In het vierde jaar bedraagt de stageduur 40 dagen of acht weken. Voor deze stageperiode kun je vrijstellingen krijgen. In het vijfde jaar loop je gedurende 80 dagen of 16 weken stage. Daarvoor zijn geen vrijstellingen mogelijk. Je kunt je stage doen bij je huidige werkgever. Als die je geen volwaardige stage kan aanbieden, zoeken we samen met jou een geschikte stageplaats.

6
Studiebegeleiding

Persoonlijke studieproblemen of andere moeilijkheden? Bij de Dienst Studiebegeleiding ben je steeds welkom. Ook vóór de opleiding kun je met hen contact opnemen.

7
Vrijstellingen

Krijg je een vrijstelling voor bepaalde opleidingsonderdelen (een vak of je stage), dan moet je die niet meer volgen. Vrijstellingen moet je aanvragen bij het begin van het academiejaar. Een vrijstelling kun je krijgen:

  • op basis van vroegere opleidingen of  "Eerder Verworven Kwalificaties" (EVK);
  • op basis van relevante beroepservaring of "Eerder Verworven Competenties" (EVC).

Infobrochure!

Download

A little help?

Vraag extra instapbegeleiding.

INSTAPBEGELEIDING

Vragen, opmerkingen...

Mail naar BSV@odisee.be

Of stuur een mail naar Anja Desmedt

Aan de slag met je diploma

Als je de opleiding Sociaal werk voor volwassenen succesvol afrondt, ben je Maatschappelijk Assistent en werk je vooral met mensen. Je kunt met je diploma in tal van sectoren terecht.

Jobmogelijkheden

A little help?

Vraag individuele begeleiding voor een goede studieplanning

STUDIEBEGELEIDING

Inschrijven?

Schrijf je in!
Go international

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL