Sociaal Werk op maat van volwassenen
Wil jij met en voor mensen werken? Vind je het belangrijk dat we iedereen op een gelijkwaardige manier behandelen? En ben je ervan overtuigd dat een samenleving met een mix van culturen en achtergronden mogelijk is? Dan schuilt er ongetwijfeld een sociaal werker in jou.
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Een opleiding Sociaal werk. Wat houdt dat nu juist in?
Werk je in de sociaal-culturele sector of het welzijnswerk en wil je graag een bachelordiploma in sociaal werk behalen? Of wil je je herscholen om aan de slag te gaan in ƩƩn van die sectoren? Dan is de bachelor Sociaal werk voor volwassenen iets voor jou. Om de combinatie met je job en je gezinsleven mogelijk te maken bieden wij een deeltijds programma aan in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel, waarbij je ƩƩn of twee dagen per week naar de les komt. Zo haal je op drie, vier of vijf jaar je bachelordiploma.
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Les op vaste dagen
-
Je bent geen nummer
-
Focus op jouw interessegebied
-
Studie- en trajectbegeleiding
-
Sterke verbinding met de praktijk
-
Je leert ook veel over jezelf
-
Campus in het hart van Brussel
Of je nu werkt op de sociale dienst van een ziekenhuis, op de personeelsdienst van een groot bedrijf, in een cultureel centrum of in een asielcentrum, als sociaal werker heb je altijd oog voor het welzijn van mensen.
Sociale verandering
Als sociaal werker voel je je aangesproken door de levens- en werkomstandigheden van individuen en groepen. Je zet je elke dag in voor meer sociale rechtvaardigheid. Dat doe je niet over de hoofden van mensen heen, maar samen met hen. Je geeft mensen alle mogelijkheden om sterker in hun schoenen te staan zodat ze ook zélf verandering kunnen brengen in hun leven, op de werkplaats, in het gezin of in de buurt waar ze wonen.
Twee hogescholenĀ
De opleidingsonderdelen van de eerste drie jaar van het modeltraject worden gegeven aan Odisee, de opleidingsonderdelen van de twee laatste jaren van het modeltraject aan Erasmushogeschool Brussel. Je schrijftĀ je telkens in aan de hogeschool waar jouw lessen plaatsvinden. Volg je les aan beide hogescholen, dan dien je je bij beide afzonderlijk in te schrijven. Beide hebben een verschillend (examen) reglement.
Persoonlijk traject
Als volwassen student volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Werk, gezin en studeren combineren is niet vanzelfsprekend maar in het volwassenentraject houden we daarĀ zo veel mogelijk rekening mee. Studie- en werkopdrachten worden bovendien in de mate van het mogelijke in verband gebracht met jouw werksituatie. De combinatie van theorie en praktijk wordt door veel van de huidige studenten gezien als een meerwaarde.
Zit je nog met vragen over het traject, vrijstellingen of stages?
Laat je overtuigen door onze studenten.


Ontdek je studieprogramma
De bachelor Sociaal werk omvat 180 studiepunten. Volg je het deeltijdse traject voor volwassenen, dan kies je zelf of je de vakken spreidt over drie, vier of vijf jaar. In het academiejaar 2023-2024 vallen de lessen van het eerste, derde en vijfde jaar van het modeltraject op donderdag. De lessen van het tweede en vierde jaar vallen op dnsdag.
We bieden dit traject aan in samenwerking met de Erasmushogeschool Brussel. Hier vind je het studieprogramma van de eerste drie jaren; we noemen dat ook opleidingsfasen. Op de website van de ErasmushogeschoolĀ vind je het studieprogramma van de laatste twee jaren of opleidingsfasen.
Volg een echte les mee
De beste manier om kennis te maken met onze co-hogeschool en onze opleidingen is natuurlijk... een echte les mee volgen, samen met echte studenten. Klinkt goed, toch?
Hiernaast kun je een lesopname herbekijken en ervaren hoe er aan onze co-hogeschool écht wordt lesgegeven.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Sociaal werk, iets voor jou?
-
Je kan de actiekriebel niet onderdrukken als het gaat om rechtvaardigheid en wil je mouwen wel opstropen voor mensen in nood.
-
Je wil gaan voor een loopbaan vol kansen om jezelf te ontplooien, met boeiende ontmoetingen en met uitdagingen waarvoor je creatieve oplossingen zoekt.
-
Je behandelt mensen op een gelijkwaardige manier maar respecteert hun verschillen.
-
Je kunt goed luisteren als iemand je in vertrouwen neemt.
-
Je vindt dat iedereen recht heeft op een goede job, op een veilige plek om te wonen, op goed onderwijs... kortom het recht om een fijn en menswaardig leven te kunnen uitbouwen.

Mijn doel is om via een intermenselijke relatie te spreken voor wie niet voor zichzelf kan spreken.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Modulesysteem
Tijdens je lesdagen heb je hoorcolleges van 9 tot 18 uur. Reken daarnaast op ongeveer acht tot twaalf uur tijd per lesdag om de leerstof te verwerken en werkstukken voor te bereiden. In totaal komt dat op zoān 75 tot 90 studie-uren per vak van drie studiepunten. De opleiding is opgedeeld in modules. Een opleidingsonderdeel van drie studiepunten telt zes lesweken, een opleidingsonderdeel met meer studiepunten telt er meer. Kort erna volgt een evaluatie.
Stage (op je eigen werkplek)
In het laatste jaar van je traject staan twee stages op het programma, van respectievelijk 40 en 80 dagen. Je kunt de stage eventueel ook deeltijds lopen. Bij voorkeur trek je twee keer naar dezelfde stageplaats. Je kiest zelf of die zich situeert in de sociaal-culturele sector of binnen het maatschappelijk werk. Onder bepaalde voorwaarden kan je eigen werkplek dienst doen als stageplaats. Ben je niet aan de slag in de sociale sector of leunt het takenpakket niet voldoende aan bij de doelen van de opleiding? Dan kun je kiezen uit onze lijst met gekende stageplaatsen of zelf een stagemogelijkheid voorstellen.
Examens
Net zoals in het gewone dagonderwijs moet je ook in de bachelor Sociaal werk voor volwassenen examens afleggen over je leerstof. Die kunnen mondeling of schriftelijk zijn en vallen op je vaste lesdagen of op zaterdag. Voor een aantal opleidingsonderdelen staan er ook punten op je werkopdrachten en de papers die je schrijftĀ tijdens het jaar.
Omdat we werken volgens een modulesysteem zijn er geen echte examenperiodes. Telkens als een module is afgerond, volgt een examen over de vakken in kwestie. Zo wordt de studielast gespreid over het hele academiejaar, waardoor je de opleiding beter kunt combineren met je werk en je gezin.
En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Na deze opleiding heb je een bachelordiploma Sociaal werk.Ā
Waar kun je aan de slag?
-
Op sociale diensten
-
In het jeugdwerk
-
In begeleidingstehuizen en opvangcentra
-
In samenlevingsopbouw
-
Op diensten voor thuiszorg, medische zorg, pleegzorg of medische zorg
-
En veel meer!

Als sociaal werker werk je met en voor mensen. Je helpt hen om zich optimaal te ontwikkelen in hun sociaal netwerk en in onze maatschappij. Dat kan in een heel breed scala aan jobs en met erg diverse doelgroepen.Ā
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Wij staan voor je klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze BSV-opleidingscoƶrdinator en trajectbegeleider.