Maatschappelijk werk
Werk je graag met mensen, ook als ze het moeilijk hebben? Wil je leren hoe je mensen professioneel kan helpen? Leer je het best in de praktijk? En wil je op korte tijd veel werkervaring opbouwen? Dan is het graduaat Maatschappelijk werk echt iets voor jou! Een graduaatsopleiding maakt deel uit van het hoger onderwijs en heeft een heel eigen profiel.
Je programma
Het graduaat Maatschappelijk werk omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Elke week heb je twee dagen les op op Campus Brussel. Je aanwezigheid in de lessen is verplicht. DaarnaastĀ doe je 2,5 dagen aan werkplekleren in een sociale organisatie. Met deze voltijdse, intensieve opleiding zal je week dus goed vol zitten. Maar je krijgt er veel voor terug!
Groeien als mens
Hoe luister je naar mensen die het moeilijk hebben? Hoe reageer je op iemand die plots kwaad wordt? Hoe organiseer je een groepsactiviteit? Hoe schrijf je een goed verslag van een vergadering? Hoe ga je om met moeilijke feedback? Er valt zoveel te leren en te ontdekken in de opleiding. Je groeit als maatschappelijk werker en tegelijk als mens. En dat willen we zien. Daarom focussen we op 12 competenties. Een competentie is een combinatie van kennis (theorie), vaardigheden (wat kan ik?) en attitudes (hoe sta ik in het leven?). Alles wat je doet in de opleiding kun je linken aan competenties.Ā
Ervaringsgericht leren
Wat je meemaakt op je werk en in jouw persoonlijk leven is ons startpunt om te leren. We praten hierover tijdens de lessen en gaan jouw ervaringen koppelen aan theorie. Door de theorie ga je nadien nog beter leren in de praktijk.
Laat je overtuigen door onze studenten



Je vakken zijn opgebouwd rond vier leerlijnen
Graduaat Maatschappelijk werk, iets voor jou?
-
Je wil werken met mensen, ook wanneer ze het moeilijk hebben of in een moeilijke situatie zitten.
-
Je vindt sociale thema's zoals armoede en rechtvaardigheid belangrijk en wil in je job later de wereld op jouw manier wat beter maken.
-
Je bent een doener en wil vooral leren vanuit de praktijk.
-
Je organiseert graag en houdt van actie.
-
Je wil veel variatie in je job: met groepen of met individuele mensen werken, mensen warm ontvangen in een organisatie of met mensen werken in de buurt waar ze wonen.
-
Je wil leren en werken in Brussel.
-
Je wil luisteren naar mensen hun levensverhaal en staat open voor diversiteit en andere meningen.

Kies niet zomaar voor een bachelor of master. Als je, zoals ik, eerder praktijkgericht bent en minder theoretisch aangelegd bent, is een graduaat een betere optie. Het is belangrijk om te weten wie je bent en hoe je in elkaar zit en om te kiezen voor een richting waar je sterk in bent.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Na je opleiding heb je veel praktijkervaring opgedaan. Je bent direct inzetbaar op de arbeidsmarkt.
Met welke doelgroepen kun je aan de slag?
-
Jongeren in kwetsbare situaties
-
Mensen in armoede
-
Nieuwkomers
-
Gezinnen of ouderen
Met een graduaatsdiploma ben je vooral uitvoerend bezig: je organiseert het onthaal, zorgt dat mensen zich welkom en veilig voelen, je organiseert activiteiten of individuele gesprekken en je kunt ook met groepen werken. Elke dag sta je in contact met mensen die heel verschillende achtergronden en specifieke vragen hebben. Je takenpakket is dus elke dag anders.
Ā Of wil je verder studeren?
Na een opleiding van twee jaar heb je een graduaatsdiploma. Daarmee kun je veel richtingen uit en word je voor veel mensen ongetwijfeld een vertrouwensfiguur in hun leven. Na je graduaatsdiploma heb je al een mooi parcours afgelegd Ʃn deed je heel wat werkervaring op. Maar wil je toch nog wat meer verdieping met meer theorie? Dan kun je verder studeren voor een bachelordiploma in het studiegebied Sociaal-agogisch werk, in een verkort traject.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Nog niet overtuigd?
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan een van onze coaches.
