Oogzorg

Ben je geboeid door de werking van onze ogen en wil je later een veelzijdig paramedisch beroep in de gezondheidszorg uitoefenen en mensen met visuele problemen helpen? Kies dan voor de in Vlaanderen unieke bachelor in de Oogzorg!

Met een bachelor in de Oogzorg word je optometrist of orthoptist. In die paramedische beroepen in de oogzorg onderzoek, analyseer en behandel je stoornissen aan het oog en het visuele systeem. Je wordt een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien met aangepaste optische hulpmiddelen. Twee jobs met een stevige hands-on mentaliteit dus die je bij Odisee stap voor stap aanleert.

oogzorg

Proefritje maken? Volg een echte les mee!

Een opleiding Oogzorg. Wat houdt dat nu juist in?

 • Instapcursussen
 • Trainen in skillslabs
 • Steeds meer praktijk
 • Persoonlijke begeleiding

Ogen en lenzen

Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via de optica. Uiteraard breng je niet al je tijd door op de schoolbanken. Tijdens de skillslabs pas je je kersverse kennis over lenzenstelsels toe in de praktijk. We schotelen je een reeks van 21 optometrische en verschillende orthoptische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt. En je zet je eerste stappen in wereld van de technisch oftalmologische assistentie. 

Testing, testing!

Vanaf het tweede jaar komt ook de neurologie en pathologie van het visuele systeem aan bod. Je krijgt de finesses van de orthoptische en optometrische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast zet je de eerste stappen in de Low Vision en contactologie. Je loopt 140 uren stage in technisch oftalmologische assistentie, in een ziekenhuis of privépraktijk bij de oogarts.

Ga je voor optometrist of orthoptist?

Van bij de start proef je van alle verschillende mogelijkheden in de oogzorg zodat je na je tweede jaar een gefundeerde keuze kunt maken. Want je derde jaar staat voluit in het teken van de richting waarin je wilt afstuderen: optometrie of orthoptie.

Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk: nu ben je helemaal klaar om handelingsplannen op te stellen. Dit jaar draait  om zoveel mogelijk ervaring opdoen en om zelf de geleerde vaardigheden toe te passen. De beroepsspecifieke vakken van je afstudeerrichting helpen je daarbij. Daarnaast loop je minimaal 460 uren stage in het domein van optometrie of orthoptie, afhankelijk van de door jou gekozen afstudeerrichting.  Als laatste wapenfeit verdedig je de bachelorproef waaraan je tijdens het academiejaar werkte.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Uniek in Vlaanderen

  De bacheloropleiding Oogzorg kun je in Vlaanderen enkel bij Odisee volgen. Na je studie heb je dus een uitzonderlijk diploma in handen.

 • Kleine groepen

  Bij Odisee ben je geen nummer. We houden de groepen bewust klein zodat het contact tussen docenten en studenten laagdrempelig blijft. Daarnaast zetten we ook in op persoonlijke begeleiding. Dat doen we aan de hand van: summer courses voor Chemie en Wiskunde vóór de start van het academiejaar, taalbegeleiding om het academische taalgebruik onder de knie te krijgen en trajectbegeleiding op maat van jouw behoeften en specifieke situatie.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Oogzorg, iets voor jou?

 • Het visuele zintuig fascineert je.
 • Je bent behulpzaam.
 • Je wil theorie zo snel mogelijk omzetten in de praktijk.
 • Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt je wel wat.
Meisje - nadenkend
Om ons te helpen bij onze studiekeuze kregen we in het zesde middelbaar een overzicht van alle opleidingen in het hoger onderwijs. En daar stond Oogzorg ook bij. Ik wist niet eens dat je dat kon studeren, maar omdat het mij aansprak zocht ik meer informatie op en raakte ik steeds meer geïnteresseerd. De wetenschappelijke insteek, de vele praktijkuren en diverse jobmogelijkheden spraken me erg aan. De openlesdag en de positieve verhalen van oud-studenten gaven de doorslag.
Laura Baert
Studente Oogzorg
Oogzorg - Laura Baert
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Onder 4 ogen

In het derde jaar van je opleiding baat je samen met je medestudenten ‘Onder 4 ogen’ uit, het klinisch centrum voor oogzorg van Terranova. Studenten, personeelsleden van Odisee en partners van Terranova, maar ook andere personen met visuele klachten kunnen daar terecht voor een oogmeting of visueel advies. Ook voor advies over contactlenzen, low vision hulpmiddelen en orthoptie kunnen ze een beroep doen op jou. Een uitgelezen kans om al je kennis en vaardigheden in de praktijk om te zetten.

Op de werkvloer

Bij Interprofessioneel project (IPO) gooien we het over een andere boeg. Tijdens deze vorm van klinisch redeneren leer je samenwerken en overleggen met mensen uit andere disciplines. Samen stel je een volledig zorgplan op.

Partnerschappen in het binnenland...

De opleiding heeft sterke banden met het werkveld. Zo zijn we op nationaal niveau lid van APOOB (Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België), BFO (Belgian Federation of Optometrists) en BOV (Belgische Orthoptische Vereniging). Op Europees vlak zijn we lid van de European Academy of Optometry and Optics (EAOO) en de International Association of Contact Lens Educators (IACLE).

... én in het buitenland

Een buitenlandse stage doen kan zowat overal, van Parijs, Monaco en Boedapest tot Nepal, Ghana, Peru en Nicaragua.

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als bachelor in de oogzorg oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien met aangepaste optische hulpmiddelen Je onderzoekt, analyseert, revalideert en/of readapteert het visuele systeem. 

Waar kun je aan de slag?

 • Optiekzaken als optometrist
 • Revalidatiecentra
 • Centra voor low vision
 • Optiekgroothandel en materiaalproductenten
 • Ziekenhuizen
 • Wetenschappelijk onderzoek
 • Je kan je ook zelfstandig vestigen
Wat na je diploma 1

Wil je verder studeren?

Je hebt de keuze uit tal van verwante of aanvullende opleidingen, zoals Master of science in de gezondheidsbevordering, Master of science in het management en het beleid van de gezondheidszorg, Postgraduaten in de oogzorg (nog in ontwikkeling) of Audiologie (want slecht zien en slecht horen gaan samen). Wil je als zelfstandige aan de slag, kun je je verdiepen in businessgerelateerde opleidingen als Boekhouden, Advanced business management of Marketing management.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een stage te lopen in het buitenland. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Talentenbadge

Aan het einde van je studieloopbaan krijg je een talentenbadge, een diplomasupplement waarop je talenten en sterktes in detail vermeld staan. Misschien ben jij wel een goede organisator, ben je zorgzaam ingesteld of kun je heel goed met kinderen omgaan. Al je talenten worden – los van je examens en andere resultaten – besproken en beoordeeld door Talent Onderwijs Teams (TOTs). Tijdens verschillende workshops doorheen de verschillende opleidingsfasen ontdek je jouw talenten en werk je rond je communicatievaardigheden. Zo weet je waar je echt goed in bent en kun je je keuzestage en je bachelorproef afstemmen op je specifieke talenten. Een absolute win-win voor jou!

Campus Brussel-Terranova

Kies je voor deze opleiding dan studeer je op de unieke Campus Brussel-Terranova, vlak bij de Nieuwstraat. Hier krijg je echt voeling met de praktijk, want je werkt er met échte patiënten in échte situaties. Terranova is een innovatieve samenwerking tussen Odisee en Kliniek Sint-Jan. Het is veel meer dan een campus met leslokalen en skillslabs. Je vindt er ook consultatieruimtes, een therapeutisch centrum voor kinderen, een kinderdagverblijf... Tijdens je opleiding werk je samen met de patiënten van de gezondheidscentra. Je oefent je vaardigheden dus niet uitsluitend op collega-studenten, maar ook bij echte patiënten.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding kan je volgen met een vrijstelling van beschikbaarheid van VDAB. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts