Oogzorg
Ben je geboeid door de werking van onze ogen en wil je later een veelzijdig beroep in de gezondheidszorg? Help je graag mensen met visuele problemen? Kies dan voor de in Vlaanderen unieke bachelor in de Oogzorg!
De bachelor in de oogzorg onderzoekt, analyseert, revalideert en/of readapteert het oog en het visueel systeem . Hij begeleidt ook bij de zoektocht naar een geschikt visueel hulpmiddel. Een job met een stevige hands-onmentaliteit dus, die we je tijdens de opleiding stap voor stap aanleren. Vanuit een brede algemene basis zoomen we steeds verder in op specifieke onderdelen en stomen we je klaar voor het echte werk.

Een opleiding Oogzorg. Wat houdt dat nu juist in?
-
Instapcursussen
-
Trainen in skillslabs
-
Steeds meer praktijk
-
Persoonlijke begeleiding
Ogen en lenzen
Het eerste jaar start met de anatomie en fysiologie van het volledige lichaam. Daarna is de anatomie en fysiologie van het oog aan de beurt. Verder ontrafel je de geheimen van lenzenstelsels via de optica. Uiteraard breng je niet al je tijd door op de schoolbanken. Tijdens de skillslabs pas je je kersverse kennis over lenzenstelsels toe in de praktijk. We schotelen je een reeks van 21 optometrische en verschillende orthoptische tests voor die je in het tweede jaar verder onder de knie krijgt. En je zet je eerste stappen in wereld van contactlenzen en de technisch oftalmologische assistentie. In je eerste jaar loop je enkele dagen observatiestage binnen de verschillende domeinen van de oogzorg.
Testing, testing!
Vanaf het tweede jaar komt ook de neurologie en pathologie van het visuele systeem aan bod. Je krijgt de finesses van de orthoptische en optometrische tests in de vingers. Je voert ze niet alleen uit, maar analyseert ook de resultaten. Daarnaast zet je de eerste stappen in de Low Vision. Je loopt acht weken stage verdeeld over 2 domeinen in de oogzorg.
Praktisch bekeken
Het derde jaar is het jaar van de beroepspraktijk: nu ben je helemaal klaar om handelingsplannen op te stellen. Je zet een stap verder in Low Vision en Technologisch Oftalmologische Assistentie. Voor de rest draait dit jaar om zoveel mogelijk ervaring opdoen en om zelf de geleerde vaardigheden toe te passen. Het klinisch centrum helpt je daarbij. Daarnaast loop je twaalf weken stage, waarvan 4 weken in een verplicht domein. Je sluit af met acht weken keuzestage: hier ben je zelf aan zet en kies je de discipline(s) waarin je verder wilt gaan. Je gaat dan naar een contactlenscentrum, een low vision centrum, een revalidatiecentrum, een optiekzaak, een zelfstandig orthoptist, het ziekenhuis op een oftalmologische dienst, een privépraktijk van een oogarts of een zelfstandig optometrist. Als laatste wapenfeit verdedig je de bachelorproef waaraan je tijdens het academiejaar werkte.
Laat je overtuigen door onze studenten
De belangrijkste vakken op een rijtje
Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hier ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Oogzorg, iets voor jou?
-
Het visuele zintuig fascineert je.
-
Je bent behulpzaam.
-
Je wil theorie zo snel mogelijk omzetten in de praktijk.
-
Specialist worden in het zicht en de verbetering ervan, zegt je wel wat.

Om ons te helpen bij onze studiekeuze kregen we in het zesde middelbaar een overzicht van alle opleidingen in het hoger onderwijs. En daar stond Oogzorg ook bij. Ik wist niet eens dat je dat kon studeren, maar omdat het mij aansprak zocht ik meer informatie op en raakte ik steeds meer geïnteresseerd. De wetenschappelijke insteek, de vele praktijkuren en diverse jobmogelijkheden spraken me erg aan. De openlesdag en de positieve verhalen van oud-studenten gaven de doorslag.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Onder 4 ogen
In het derde jaar van je opleiding baat je samen met je medestudenten ‘Onder 4 ogen’ uit, het klinisch centrum voor oogzorg van Terranova. Studenten, personeelsleden van Odisee en partners van Terranova, maar ook andere personen met visuele klachten kunnen daar terecht voor een oogmeting of visueel advies. Ook voor advies over contactlenzen, low vision hulpmiddelen en orthoptie kunnen ze een beroep doen op jou. Een uitgelezen kans om al je kennis en vaardigheden in de praktijk om te zetten.
Op de werkvloer
Bij Interprofessioneel project (IPO) gooien we het over een andere boeg. Tijdens deze vorm van klinisch redeneren leer je samenwerken en overleggen met mensen uit andere disciplines. Samen stel je een volledig zorgplan op.
Partnerschappen in het binnenland...
De opleiding heeft sterke banden met het werkveld. Zo zijn we op nationaal niveau lid van APOOB (Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België), BFO (Belgian Federation of Optometrists) en BOV (Belgische Orthoptische Vereniging). Op Europees vlak zijn we lid van de European Academy of Optometry and Optics (EAOO) en de International Association of Contact Lens Educators (IACLE).
... én in het buitenland
Een buitenlandse stage doen kan zowat overal, van Parijs, Monaco en Boedapest tot Nepal, Ghana, Peru en Nicaragua.
En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Als bachelor in de oogzorg oefen je een veelzijdig beroep uit in de gezondheidszorg. Je bent in de eerste plaats een visueel zorgverlener en specialist van het zicht en de verbetering ervan. Je helpt mensen beter te zien met aangepaste optische hulpmiddelen Je onderzoekt, analyseert, revalideert en/of readapteert het visuele systeem.
Waar kun je aan de slag?
-
Optiekzaken als optometrist
-
Revalidatiecentra
-
Centra voor low vision
-
Optiekgroothandel en materiaalproductenten
-
Ziekenhuizen
-
Wetenschappelijk onderzoek
-
Je kan je ook zelfstandig vestigen

Wil je verder studeren?
Je hebt de keuze uit tal van verwante of aanvullende opleidingen, zoals Master of science in de gezondheidsbevordering, Master of science in het management en het beleid van de gezondheidszorg, Postgraduaten in de oogzorg (nog in ontwikkeling) of Audiologie (want slecht zien en slecht horen gaan samen). Wil je als zelfstandige aan de slag, kun je je verdiepen in businessgerelateerde opleidingen als Boekhouden, Advanced business management of Marketing management.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download een brochure.
