Vroedkunde op maat van volwassenen

Ben jij gefascineerd door nieuw leven? Kun je niet wachten om alles te leren over zwangerschappen en bevallingen? En wil je graag mensen bijstaan tijdens één van de mooiste momenten in hun leven? Dan ben jij de vroedvrouw (m/v) in spe die we zoeken.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Vroedkunde vroedvrouw

Een opleiding Vroedkunde. Wat houdt dat nu juist in?

Heb je er altijd van gedroomd om als vroedvrouw (m/v) mensen bij te staan tijdens één van de mooiste momenten van hun leven maar koos je destijds voor een andere richting? Het is nooit te laat om je om te scholen. Dankzij de bachelor Vroedkunde in afstandsonderwijs kun je je eigen studietraject samenstellen dat te combineren valt met je huidige job en/of de zorg voor je gezin. Werk je als verpleegkundige of heb je een ander aanverwant diploma? Dan heb je recht op heel wat vrijstellingen.

  • Persoonlijk studietraject
  • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
  • Voorkennis is geen must
  • Oefenen in skillslabs en tijdens stages

Als vroedvrouw bied je gepaste zorg aan gynaecologische patiënten, jonge ouders en pasgeborenen. Ook gezondheidspromotie en -opvoeding behoren tot je takenpakket. In de opleiding Vroedkunde bereiden we je aan de hand van vakken als Wetenschappen, Psychologie, Verloskunde en veel praktijk voor op dat mooie beroep. Om te beginnen leer je alles over gezonde zwangerschappen, bevallingen, het postpartum en pasgeborenen. Daarna komen laagrisicozwangerschappen, gynaecologie en preterme pasgeborenen aan bod. Ten slotte spits je je toe op de hoogrisicozwangerschappen en -bevallingen en hoogrisicopasgeborenen. Stage en praktijk vormen de rode draad door je opleiding.

Gezocht: vroedvrouw (m/v)

Als vroedvrouw hou je het lichamelijke en psychosociale welzijn van de vrouw in de gaten tijdens de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Je verzorgt de baby in zijn eerste levensuren en -dagen en blijft alert in crisissituaties. Ook wanneer het minder goed gaat, bied je deskundige zorg en psychologische ondersteuning. Verder geef je voorlichting rond zwangerschap, bevalling en ouderschap. Daarnaast zorg je voor vrouwen na een gynaecologische ingreep. Je werkt samen met andere zorgverleners zoals artsen, kinesisten, psychologen... en staat in voor de bijbehorende administratie.

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. 

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

  • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

    Heb je al een diploma Verpleegkunde op zak? Dan krijg je heel wat vrijstellingen en kun je het modeltraject in afstandsonderwijs afronden op drie jaar in plaats van vier jaar. Ook als je een ander hoger diploma of relevante werkervaring hebt, kun je vrijstellingen aanvragen. Contacteer je trajectbegeleider hierover voor meer info.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

  • Voltijdse dagopleiding

    Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Vroedkunde, iets voor jou?

  • Verantwoordelijkheidszin, sociale vaardigheden en psychologisch doorzicht kenmerken jou.
  • Je werkt graag met mensen.
  • Je bent geboeid door het wonder van het leven en het moederschap.
  • Je hebt aandacht voor het lichamelijke en psychosociale welzijn van anderen.
  • Je bent alert en stressbestendig, ook als het minder goed loopt.
Meisje - nadenkend
Ja, het was hard werken en het vraagt heel wat organisatie. Maar ik voelde me steeds ondersteund door de docenten en ze wisten me telkens weer te motiveren.
Nathalie Baeyens
Oud-studente Bachelor in de vroedkunde in afstandsonderwijs
Nathalie Baeyens oud-studente vroedkunde volwassenen
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Theorie + praktijk

Ieder semester start met een introductiedag waar je meer informatie krijgt over de opleidingsonderdelen die op je programma staan. De introductiedag valt telkens op maandag en duurt een volledige dag. Daarna kun je aan de slag. Je studeert de theoretische vakken thuis, via zelfstudie. Vragen kun je altijd kwijt op het online leerplatform Toledo of per mail aan de docent. Bovendien voorzien we halverwege het semester één volledige of twee halve terugkomdagen (eveneens op maandag), waarop je uitleg kunt vragen. Je hebt ook de mogelijkheid om aan te sluiten bij online lessen.

Met theorie alleen kom je in een verloskamer niet ver. Als vroedvrouw moet je dus ook heel wat praktische vaardigheden onder de knie krijgen. Daarom worden vanaf het eerste semester al praktijklessen georganiseerd. Hiervoor kom je een zevental maandagen per semester naar het volledig uitgeruste vaardigheidscentrum op Campus Sint-Niklaas. Je krijgt op voorhand een duidelijke planning die vermeldt welke vaardigheden wanneer aan bod komen. Zo kun je je thuis voorbereiden op de lessen aan de hand van de cursus en de demofilmpjes op het digitaal leerplatform. In het skillslab kun je vervolgens in een realistische omgeving op een veilige manier je vroedkundige vaardigheden oefenen.

38 weken stage

Heb je de basistheorie en -vaardigheden onder de knie? Dan ben je klaar om te proeven van het échte leven als vroedvrouw. Dat doe je tijdens 38 weken stage, in toenemende mate gespreid doorheen je opleiding. In principe start je hiermee in het eerste semester van je tweede jaar maar het is ook mogelijk om een vervroegde stage aan te vragen eens je geslaagd bent voor het eerste deel van de opleidingsonderdelen Perinatale zorgen en Perinatale vaardigheden. Standaard omvat je stage 38 uur per week maar je kunt ook kiezen om de werkveldervaring te spreiden. Minstens drie aansluitende dagen per week op je stageplaats zijn wel een minimum. Hou er dus rekening mee dat je praktijkervaring niet te combineren valt met een fulltime job. Verder kun je de stage wel flexibel invullen: er zijn elk semester stageperiodes tussen drie en negen weken voorzien. Je kiest bovendien zelf of je stage loopt op één van onze stageplaatsen of op eigen initiatief een stageplaats zoekt in België of Nederland. Je dient dan wel zelf duidelijke afspraken te maken met je stageplaats en te zorgen dat het stagecontract in orde is.

Examens

Als afstandsstudent leg je jouw examens af samen met de dagstudenten. Tijdens de kantooruren, dus. Hou hiermee rekening bij je verlofplanning op het werk. Eén examen per week kun je indien nodig verschuiven naar maandagnamiddag, je vaste lesdag.

Sommige examens gebeuren online. In de eerste opleidingsfase is er een examenblok in januari en in mei, de volgende jaren in januari en juni. Slaag je niet in eerste zit, dan krijg je een tweede examenkans in augustus.

Praktische skills zoals verloskunde, neonatologie en verpleegtechnische vaardigheden worden getoetst tijdens een praktijkexamen op de campus, waarvoor je je online inschrijft.

Handen uit de mouwen 2
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na deze opleiding heb je een bachelordiploma Vroedkunde. 

Waar kun je aan de slag?

  • Op een kraamafdeling en het verloskwartier van een ziekenhuis. Sommige artsen werken ook samen met een vroedvrouw voor prenatale raadplegingen.
  • Op een dienst neonatologie, gynaecologie of fertiliteit.
  • In een gezondheidscentrum, centrum voor menselijk erfelijk vruchtbaarheidsonderzoek, een dienst voor zwangerschapsbegeleiding of bij Kind en Gezin.
  • Als zelfstandige vroedvrouw, die zwangere vrouwen begeleidt tijdens de zwangerschap, bij een thuisbevalling of in het kraambed.
  • Omwille van de verkorte ligduur na een bevalling gaan veel vroedvrouwen aan de slag in de ‘postpartumzorg’ aan huis.
Wat na je diploma volwassenen

Onze alumni Vroedkunde weten alles over nieuw leven, het moederschap en zorg dragen voor het welzijn van anderen. Je bent dus voor de volle 100% voorbereid op je belangrijke en boeiende rol als vroedvrouw. Wil je nog meer weten over je vak? Ontdek ons ruim aanbod navormingen, zoals Lactatiekunde. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Sint-Niklaas

Op Campus Sint-Niklaas studeer je samen met 1700 medestudenten. De moderne infrastructuur en de warme, familiale sfeer zullen je zeker bevallen. Campus Sint-Niklaas is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: de campus bevindt zich op vijftien minuten wandelen van het station. De opleiding Vroedkunde beschikt over een perfect uitgerust skillslab, waar je als student alle kansen krijgt om je vaardigheden te oefenen.

  • 6
    campussen
  • + 11.000
    studenten
  • 27
    bacheloropleidingen
  • 12
    graduaatsopleidingen
  • 1 op 4
    volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?