Terug naar overzicht

Gezinswetenschappen

Welkom van 10u tot 14u

Zaterdag 6 maart digitale infodag

Info en aanmelden

Gezinnen, partners en kinderen

Tijdens de opleiding Gezinswetenschappen leer je gezinnen, partners en kinderen te begeleiden. In het eerste jaar staan vooral algemene menswetenschappen zoals Sociologie, Filosofie, Psychologie en Pedagogie op het programma. In het tweede jaar focus je op het gezin zelf. Je bestudeert de relatie tussen partners: de partnerkeuze, seksualiteit en communicatie tussen gezinsleden. Ook de ouder-kindrelatie en de opvoeding komen op de voorgrond: wat is een ‘goede’ opvoeding en hoe kun je ouders ondersteunen?

We staan voor je klaar!

Op zoek naar studiekeuzeadvies?

sos studiekeuze

Gezocht: de doelgroep die bij jou past

In het derde jaar kies je de oriëntatie die het best aansluit bij je interesses. Wil je vooral met kinderen en jongeren werken of wil je je verdiepen in de begeleiding van volwassenen en ouderen? Je bestudeert de achtergrond van specifieke problemen die in de verschillende levensfasen kunnen voorkomen. Daarnaast oefen je ondersteuningsmethodieken in en maak je kennis met therapeutische richtingen die bij de verschillende doelgroepen passen. 

Iets voor jou?

1
Je bent geboeid door de relaties tussen mensen, hun drijfveren en wat hen bindt.
2
Je bent bereid de handen uit de mouwen te steken en al doende te leren.
3
Je staat steeds klaar voor anderen met een luisterend oor.
4
Je bent geïnteresseerd in gezin en opvoeding.
5
Je bent geëngageerd en leergierig.

Schrijf je eigen verhaal

Kun je je vinden in vier of meer stellingen?

Inschrijven

Infodagen

Ik kom

Vrijwilligerswerk in Gezinswetenschappen

Interactie met het werkveld

Dankzij werkplekleren in Gezinswetenschappen meteen een job gevonden

Anke Cloet, afgestudeerde gezinswetenschappen

"Een groot deel van de opleiding bestaat uit werkplekleren, een beetje te vergelijken met een stage. Ik begeleidde kwetsbare jongeren die in het deeltijds onderwijs zitten. Een geweldige praktijkervaring!"

5 vakken in de kijker

1
Ontwikkelings- psychologie

In het vak Ontwikkelingspsychologie sta je stil bij de verschillende levensfasen van de mens, van babytijd tot adolescentie en volwassenheid. Je leert wat gehechtheid betekent vanaf de babytijd en hoe die later nog meespeelt wanneer mensen een partnerrelatie aangaan. Je bestudeert ook de psychoseksuele ontwikkeling van kinderen en volwassenen en de betekenis van de relaties tussen broers en zussen.

Als je start met een nieuwe opleiding, krijg je een heleboel nieuwe vakken voorgeschoteld. Hieronder ontdek je de belangrijkste vakken die aan bod komen in de opleiding Gezinswetenschappen.

2
Fundamentele pedagogiek

Fundamentele pedagogiek gaat over verantwoord opvoeden. Welke vragen stellen kinderen, op welke manier geef je antwoord, vanuit welk perspectief voed je kinderen op en hoe ga je om met machtsverschillen? Daarnaast neem je de ouder-kinderrelatie onder de loep (verwantschap, rechten, plichten, morele praktijk) en maak je kennis met verschillende visies op opvoeden.

3
Sociologie en samenleving

Waarom kan de mens niet leven zonder cultuur en sociale structuur? Hoe weten we welke rollen we wanneer moeten opnemen? Hoe komt het dat de meeste mensen de regels volgen en welke systemen helpen ons daarbij? Het antwoord op al die vragen ontdek je in het vak sociologie. Daarna bekijk je de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen. Want hoewel we in een welvarende en stabiele samenleving leven, worden we toch met z’n allen geconfronteerd met heel wat onzekerheden. Denk bijvoorbeeld aan individualisering, superdiversiteit of globalisering. 

4
Projectwerk en werkplekleren I

In Projectwerk en werkplekleren I leer je het werkveld en de thema’s van de menswetenschappen echt kennen. Je zet je eerste stappen als professional in een sociale organisatie naar keuze waar je 120 uur vrijwilligerswerk doet. Daarnaast maak je kennis met de verschillende doelgroepen tijdens werkplekbezoeken en thematische workshops. 

5
Methodieken

In het onderdeel ‘groepsdynamica’ ontdek je de theoretische achtergrond rond groepen. Hoe ontwikkelen groepen zich, wat kunnen waarden en normen in groepen zijn en welke groepsrollen bestaan er? Vervolgens pas je die theorie toe op groepen waarvan je zelf lid bent. De gespreksmethodiek ‘luisteren’ oefen je in kleine groepen tijdens een tweedaagse vorming. De nadruk ligt altijd op ervaringsgericht werken.

Ga internationaal

In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Go international

Na je diploma?

96,4% van de afgestudeerden is na 1 jaar aan het werk

Aan de slag en verder studeren!

Als bachelor in de Gezinswetenschappen ben je getraind om gezinnen te ondersteunen in hun streven naar kwaliteitsvolle relaties. Je hebt inzicht in de vaak complexe gezinsverhoudingen én je bent in staat om een passende begeleiding te bieden waar het fout gaat.

Aan de slag of verder studeren?

Persoonlijke begeleiding

1
Coach

De docenten van Projectwerk en werkplekleren I hebben een actieve coachende rol. Ze volgen het hele jaar je traject van dichtbij op en sturen bij waar nodig.

2
Studie- en traject- begeleiding

Met vragen over je studieloopbaan, je studieprogramma of heroriëntering kun je bij de studie- en trajectbegeleider terecht voor een gesprek. Voel je je niet goed in je vel of maak je je ergens zorgen over, dan staat de studentenbegeleider voor je klaar. We organiseren ook sessies studievaardigheden waarin je uitleg, tips en advies krijgt waarmee je zelf aan de slag kunt. De onderwerpen van de sessies zijn planning en actief studeren, omgaan met faalangst, voorbereiding op examens, tools voor zelfstudie en omgaan met piekeren.

3
Taalondersteuning

De taalcoach begeleidt je bij het structureren van een tekst, zinsbouw en grammatica, spelling, woordenschat en het gebruik van online taalbronnen. Bij Odisee organiseren we zowel groepslessen als individuele begeleiding. 

4
Studeren met functiebeperking

Wil je graag verder studeren, maar ben je onzeker omwille van een visuele, auditieve, motorische of andere functiebeperking zoals dyslexie, ADHD of ASS (autisme)? Of heb je misschien een chronische aandoening? Kom zeker eens langs om te bespreken hoe we je tijdens je opleiding kunnen ondersteunen. We zijn ervan overtuigd dat we samen een traject kunnen uitstippelen dat bij jouw noden en wensen past.

59% van de starters stroomt door naar 2de jaar

Ga 100% voor je eigen talent!

Wij geloven in het talent van elke student! Vanaf het eerste jaar gaan we met jou op zoek naar je talenten en interesses. Dat doen we o.a. via creatieve opdrachten, vrijwilligerswerk en de keuze van het projectthema. Door sterk in te zetten op werkplekleren ontwikkel je de talenten en competenties die je nodig hebt als beginnende professional. Wanneer je afstudeert heb je zicht op je sterktes, talenten en uitdagingen. We laten je reflecteren over de ervaringen die je opdoet tijdens je werkplekleren en hoe je die optimaal kan inzetten in je verdere loopbaan.

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Sara vertelt haar verhaal

"Ik wil gezinsbegleider worden"

“Ik wist al van jongs af aan dat ik met kinderen wilde werken, maar wel in een job met een wat breder perspectief. Ik zou bijvoorbeeld graag gezinsbegeleider worden voor pleeggezinnen. Dat biedt veel carrièremogelijkheden. Ik wil niet studeren om later maar één job te kunnen uitoefenen. De vele uren werkplekleren zorgen ervoor dat we tijdens onze opleiding veel ervaring opdoen. Een grote troef!”
Sara Van Elewyck

VERKORT PROGRAMMA GEZINSWETENSCHAPPEN

Behaalde je eerder al een hoger onderwijsdiploma in een sociale richting, dan kan je de opleiding starten in een verkort traject. Met een ander diploma of credits in het hoger onderwijs, kan je vrijstellingen aanvragen.

ONDERNEMEND?

Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je samen met studenten uit andere opleidingen, bijvoorbeeld Bedrijfsmanagement, Vroedkunde, of zelfs Ontwerp- en Productietechnologie, je businessplan kunt uitwerken. Een echte win-win!

Banaba Psychosociale gerontologie

Wil je graag een opleiding over 'werken met ouderen' volgen? Dan kun je kiezen voor de tweejarige bachelor-na-bacheloropleiding Psychosociale gerontologie. De opleiding biedt verbreding én verdieping aan mensen die al een diploma hebben in de sociale sector of die aan de slag zijn in de ouderenzorg.

Meer info over de banaba Psychosociale gerontologie vind je hier

Meer weten over de banaba Psychosociale gerontologie?

Bel 02-240 68 40

Of stuur een mail