Terug naar overzicht

Gezinswetenschappen

zaterdag 23 juni 2018

Infodag

Laat weten dat je komt

Ondersteuning voor gezinnen

De opleiding Gezinswetenschappen leidt mensen op om een goede ondersteuning te bieden aan gezinnen. Enerzijds op een wetenschappelijk onderbouwde manier, anderzijds met veel empathie en presentie. De opleiding leert menselijke en maatschappelijke verhoudingen vanuit de gezinscontext te begrijpen en gezinnen op een professionele manier te begeleiden.

Uniek in Vlaanderen

De bacheloropleiding Gezinswetenschappen kun je in Vlaanderen en in Brussel enkel aan Odisee volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen. De opleiding geeft inzicht in de dynamiek van relaties, analyseert de verschillende aspecten van gezinsrelaties en leert je ook veel over je eigen functioneren als ‘kind van’, partner of (toekomstige) ouder.

Werkplekleren

Leren in de praktijk doe je via werkplekleren. Dat is een uitgebreide vorm van stage: je past niet alleen toe wat je in de lessen leerde, je draait ook echt mee op de werkvloer. Vanaf het tweede jaar ga je twee tot drie dagen per week aan de slag in een organisatie. In het tweede jaar is dat in een onderneming uit de sociale economie: een kringloopcentrum, buurtdienst, beschutte werkplaats... In het derde jaar kies je zelf de organisatie waarin je aan praktijkleren wilt doen.

Aan de slag met je diploma

Afgestudeerden Gezinswetenschappen zijn getraind in de ondersteuning, versterking en begeleiding van gezinnen en gezinsrelaties. Zij kunnen hun vaardigheden inzetten in diverse sectoren als algemeen welzijnswerker, bij de jeugdzorg, het onderwijs, overheid of politie.

Jobmogelijkheden

A little help?

Vraag individuele begeleiding voor een goede studieplanning

STUDIEBEGELEIDING

Meer weten?

Kom naar de infodag!
Met al een diploma of werkervaring kun je een verkort studietraject volgen.

Behaalde je al een diploma in een menswetenschappelijke of sociaal-agogische richting? Of heb je een bachelordiploma ‘Pedagogie van het jonge kind’? Dan kun je de opleiding Gezinswetenschappen in een kortere tijd afwerken. Meestal betekent dit nog twee jaar studeren, omdat we aanbevelen dat je de opleiding combineert met werk. Bovendien moet je nog vakken volgen uit alle opleidingsfasen, wat dus toch wel enige planning en flexibiliteit vraagt. Meer informatie: info.hig@odisee.be
 

Odisee goes international

Studeren, stage lopen of deelnemen aan projecten over de grens

GO INTERNATIONAL
3
Troeven
1
Studeren én werken

Al in het eerste jaar leer je diverse sectoren van het welzijnswerk kennen door werkbezoeken en ontmoetingen. In het tweede en derde jaar ga je zelf halftijds aan de slag op een relevante werkplek. De overige twee dagen van de week heb je les en studieactiviteiten.

2
Unieke opleiding

De professionele Bachelor in de Gezinswetenschappen is uniek in Vlaanderen en Brussel. Gezinswetenschappen brengt op een toegankelijke manier samen wat er in verschillende disciplines bestaat aan kennis over opvoeding, relaties en samenleving.

3
Fraaie campus

Campus Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen in Schaarbeek is een stijlvol gerenoveerde fabriek aan de groene Huart Hamoirlaan, in een mooie en rustige omgeving. De campus is vlot bereikbaar, zowel met de auto als met het openbaar vervoer. Hij heeft een eigen (beperkte) parking en ligt op wandelafstand van het station van Schaarbeek. De openbare bibliotheek van Schaarbeek is vlakbij en heeft haar collectie en haar openingsuren afgestemd op de behoeften van onze studenten.

Vrijwilligerswerk in Gezinswetenschappen

Interactie met het werkveld

Moeder en dochter in Gezinswetenschappen

Sara vertelt haar verhaal

"Ik wil gezinsbegleider worden"

“Ik wist al van jongs af aan dat ik met kinderen wilde werken, maar wel in een job met een wat breder perspectief. Ik zou bijvoorbeeld graag gezinsbegeleider worden voor pleeggezinnen. Dat biedt veel carrièremogelijkheden. Ik wil niet studeren om later maar één job te kunnen uitoefenen. De vele uren werkplekleren zorgen ervoor dat we tijdens onze opleiding veel ervaring opdoen. Een grote troef!”
Sara Van Elewyck

"Ik doe een prachtige ervaring op"

Anke is nu aan het werkplekleren bij Groep INTRO. "Ik begeleid jongeren die in het deeltijds onderwijs zitten en zware problemen hebben. Ik doe daar zo’n prachtige ervaring op. Ik vind het heel leuk dat we de kans krijgen om aan zoiets mee te werken. Werkplekleren is niet helemaal hetzelfde als een stage. Bij een stage krijg je eerst de theorie op school en pas je die daarna toe in de praktijk. Wij combineren theorie en praktijk in het werkveld."

Anke Cloet

Anke vertelt haar verhaal

Kwaliteitsvol onderwijs

Daar staan we voor!

Meer info

Kom naar de infodag van 15.06.2018

Alle velden zijn verplicht