Biomedische Laboratoriumtechnologie - Medische Laboratoriumtechnologie

Ben je klaar voor je eerste stappen in de medische wereld? Wil je stalen van bloed, weefsel, urine en andere lichaamsvochten onderzoeken? En kijk je ernaar uit om ziekten op te sporen die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme? Dan kies je voor de afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie.

biomedische labo

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie - Medische BLT. Wat houdt dat nu juist in?

 • Instapcursussen
 • Les in kleine groepen
 • Focus op jouw interessegebied
 • Theorie, praktijk √©n onderzoek

Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Je wordt een laboratoriumtechnoloog met theoretische kennis en praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek. Je ontwikkelt ook je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.

Stagemogelijkheden

Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een ziekenhuis of medisch privélaboratorium. Je werkt daar op de afdelingen klinische chemie, hematologie, microbiologie, medische genetica en pathologische anatomie. Daarover schrijf je ook je bachelorproef. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Instapcursus

  Heb je geen chemische, wiskundige (minder dan drie uur per week) of laboachtergrond vanuit het middelbaar, dan kun je vóór de start van het academiejaar een instapcursus volgen. Op die manier krik je jouw kennis op tegen het begin van de lessen. 

 • Begeleiding troef

  Heb je vragen over vrijstellingen, deelevaluaties of je examens, dan kun je terecht bij een van de trajectbegeleiders of eerstejaarscoördinatoren. We krijgen ook jaarlijks bezoek van STUVO+ om je studieplanning te bespreken. Zo zie je maar, we doen er alles aan om je een aangename studententijd te laten beleven.

 • Ga 100% voor je eigen talent

  Tijdens de opleiding zetten we ook in op je persoonlijke & professionele ontwikkeling (P&P). Met je coach werk je o.a. rond teamspirit, empathie en conflicthantering. Daarnaast doe je aan maatschappelijke dienstverlening. Je kunt bijvoorbeeld worden ingeschakeld om wetenschapslessen te geven in de multiculturele lagere Rabotschool in Gent.  

 • Ondernemen

  Er stroomt ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‚ÄėEntrepreneurial Skills‚Äô¬†waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Medische laboratoriumtechnologie, iets voor jou?

 • Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
 • Je bekijkt het leven het liefst door een microscoop.
 • Je werkt nauwkeurig, bent betrouwbaar en praktisch ingesteld.
 • In een labo voel je je als een vis in het water.
 • De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien je.
Meisje - nadenkend
Ik heb gekozen voor Medische laboratoriumtechnologie omdat de opleiding een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van pati√ęnten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. De labo‚Äôs van Odisee zijn heel goed uitgerust: een aangename omgeving om nieuwe dingen te leren.
Zo√ę Vanhoenacker
Studente Medische laboratoriumtechnolgie
zoe vanhoenacker
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Labo’s à volonté

Alle lessen vinden plaats op de Technologiecampus in Gent. Dat betekent: op eender welk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan labo’s geen gebrek bij Biomedische laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielabo’s combineer je zelfs labo’s uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. De begeleide werkcolleges zijn er dan weer om je te verdiepen in de leerstof. In kleinere groepen maak je oefeningen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.

Met één been in het werkveld

Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische laboratoriumtechnologie biedt. Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we nauw samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische labo’s. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus. In het tweede jaar krijg je maar liefst twee stages: een kijkstage en een sociale stage. Tijdens de kijkstage loop je één of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. De sociale stage maakt deel uit van het empathieproject.

Koppen bij elkaar

Als je kiest voor Medische laboratoriumtechnologie, dan neem je deel aan het IPO-project. Dat houdt in dat je een hele dag samenwerkt met andere disciplines zoals Verpleegkunde en Ergotherapie. Tijdens dat IPO-project stel je een gezamenlijk zorgplan op voor een pati√ęnt. Een goede oefening voor later, wanneer je op de werkvloer met veel zorgverleners samenwerkt. Of je kiest voor een innovatieproject waarbij¬†je samen een case uitwerkt binnen de digitale zorginnovatie.

Aan jou de keuze

Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop. 

Handen uit de mouwen 3
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Medisch laboratoriumtechnoloog is een erkend beroep. Dat betekent dat je alleen met dit diploma in een klinisch of medisch labo mag werken. Als MLT‚Äôer mag je ook bloed prikken. Naast de dagelijkse laboanalyses kom je dus ook regelmatig in contact met pati√ęnten.

Kies zelf uit een groot aantal werkgevers:

 • Zekenhuizen
 • Priv√©labo's
 • Universiteiten
 • De medische sector, bijvoorbeeld als technisch-commercieel vertegenwoordiger van apparatuur of producten
Jongeren in groep

Of wil je verder studeren?

Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis verbreden met een banaba Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (√©√©n jaar) na Medische laboratoriumtechnologie. Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en business development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industri√ęle wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische wetenschappen, Biochemie-biotechnologie.¬†Lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte educatieve bachelor.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv.

Jaarplanning

Per week heb je gemiddeld 24 uur les, zo goed mogelijk gegroepeerd zodat pendelstudenten niet onnodig veel moeten reizen. Twee halve dagen per week heb je ‚Äėvrij‚Äô. Die tijd kun je gebruiken om opdrachten te maken, verslagen te schrijven, samen te komen voor groepswerken of te studeren. In het eerste jaar heb je anderhalve dag labo per week. Vanaf het tweede jaar bouwen we de labo-uren op tot ongeveer de helft van je totale aantal lesuren. Gespreid over de hele opleiding loop je 600 uur stage, waaronder een volledig semester stage in het derde jaar. Aan het einde van de opleiding schrijf je je bachelorproef.¬†

Technologiecampus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Biomedische laboratoriumtechnologie bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent. Die moderne, open en groene campus is uitgerust met nieuwe ruime laboratoria waar je de theorie onmiddellijk toepast in de oefeningen. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 9
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts