Biomedische Laboratoriumtechnologie - Medische Laboratoriumtechnologie
Ben je klaar voor je eerste stappen in de medische wereld? Wil je stalen van bloed, weefsel, urine en andere lichaamsvochten onderzoeken? En kijk je ernaar uit om ziekten op te sporen die het gevolg zijn van een infectie, een intoxicatie, een genetische afwijking of een storing in het metabolisme? Dan kies je voor de afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie.

Een opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie - Medische BLT. Wat houdt dat nu juist in?
-
Instapcursussen
-
Les in kleine groepen
-
Focus op jouw interessegebied
-
Theorie, praktijk Ʃn onderzoek
Het eerste jaar van je opleiding is gemeenschappelijk voor de twee afstudeerrichtingen. Daarna specialiseer je je. Je wordt een laboratoriumtechnoloog met theoretische kennis en praktische vaardigheden in hematologie, medische microbiologie, klinische chemie en moleculaire diagnostiek. Je ontwikkelt ook je communicatieve vaardigheden en verwerkt gegevens uit de vakliteratuur.
Stagemogelijkheden
Je sluit je opleiding af met een stage van zeventien weken in een ziekenhuis of medisch privélaboratorium. Je werkt daar op de afdelingen klinische chemie, hematologie, microbiologie, medische genetica en pathologische anatomie. Daarover schrijf je ook je bachelorproef. Een stage in het buitenland behoort ook tot de mogelijkheden.
Ā
Laat je overtuigen door onze studenten
De belangrijkste vakken op een rijtje
De opleiding Biomedische laboratoriutechnologie met afstudeerrichting Medische laboratoriumtechnologie duurt drie jaar, van telkens 60 studiepunten. Ontdek hier alvast wat je belangrijkste vakken inhouden.Ā
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Medische laboratoriumtechnologie, iets voor jou?
-
Voor een dag vol wetenschappen mogen ze je altijd wakker maken.
-
Je bekijkt het leven het liefst door een microscoop.
-
Je werkt nauwkeurig, bent betrouwbaar en praktisch ingesteld.
-
In een labo voel je je als een vis in het water.
-
De oorzaken van ziektes bij mensen, planten en dieren boeien je.

Ik heb gekozen voor Medische laboratoriumtechnologie omdat de opleiding een unieke combinatie brengt. Enerzijds is er het medische aspect, waarbij je meehelpt aan de diagnosevorming van patiĆ«nten. Anderzijds doe je praktisch labowerk. De laboās van Odisee zijn heel goed uitgerust: een aangename omgeving om nieuwe dingen te leren.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Laboās Ć volontĆ©
Alle lessen vinden plaats op de Technologiecampus in Gent. Dat betekent: op eender welk moment een perfect uitgerust laboratorium ter beschikking. En aan laboās geen gebrek bij Biomedische laboratoriumtechnologie. Tijdens integratielaboās combineer je zelfs laboās uit andere vakken, zodat je je nog beter kunt voorbereiden op je stages. De begeleide werkcolleges zijn er dan weer om je te verdiepen in de leerstof. In kleinere groepen maak je oefeningen terwijl je intensief begeleid wordt. Heb je een vraag, dan lost de docent die ter plekke op.
Met ƩƩn been in het werkveld
Al tijdens je opleiding proef je van alle toekomstmogelijkheden die Biomedische laboratoriumtechnologie biedt. Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we nauw samen met verschillende partners uit het studie- en werkveld. Je bezoekt bedrijven en medische, farmaceutische en biotechnologische laboās. En we verwelkomen regelmatig gastsprekers uit het werkveld op onze campus.Ā In het tweede jaar krijg je maar liefst twee stages: een kijkstage en een sociale stage. Tijdens de kijkstage loop je ƩƩn of twee volledige dagen mee met een derdejaarsstudent op de stageplaats. De sociale stage maakt deel uit van het empathieproject.
Koppen bij elkaar
Als je kiest voor Medische laboratoriumtechnologie, dan neem je deel aan het IPO-project. Dat houdt in dat je een hele dag samenwerkt met andere disciplines zoals Verpleegkunde en Ergotherapie. Tijdens dat IPO-project stel je een gezamenlijk zorgplan op voor een patiënt. Een goede oefening voor later, wanneer je op de werkvloer met veel zorgverleners samenwerkt. Of je kiest voor een innovatieproject waarbij je samen een case uitwerkt binnen de digitale zorginnovatie.
Aan jou de keuze
Bij Odisee sta jij aan het roer. Daarom bieden we je verschillende keuzevakken aan. Wil je later als vertegenwoordiger aan de slag, dan kies je in het derde jaar de Inleiding in de basisprincipes van de verkoop.Ā
En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Medisch laboratoriumtechnoloog is een erkend beroep. Dat betekent dat je alleen met dit diploma in een klinisch of medisch labo mag werken. Als MLTāer mag je ook bloed prikken. Naast de dagelijkse laboanalyses kom je dus ook regelmatig in contact met patiĆ«nten.
Kies zelf uit een groot aantal werkgevers:
-
Zekenhuizen
-
PrivƩlabo's
-
Universiteiten
-
De medische sector, bijvoorbeeld als technisch-commercieel vertegenwoordiger van apparatuur of producten

Of wil je verder studeren?
Studeer je graag verder, dan kun je kiezen uit heel wat vervolgopleidingen. Je kunt bijvoorbeeld je kennis verbreden met een banaba Farmaceutische en biologische laboratoriumtechnologie (één jaar) na Medische laboratoriumtechnologie. Of verdiep je in marketing en bedrijfsontwikkeling via een postgraduaat Marketing en business development. Behaal via een schakelprogramma een master in de Industriële wetenschappen (biochemie, chemie of biowetenschappen), Biomedische wetenschappen, Biochemie-biotechnologie. Lijkt lesgeven je wel wat? Stap in het onderwijs na een Verkorte educatieve bachelor.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.Ā Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan ƩƩn van onze coaches of download een brochure.
