Facility Management op maat van volwassenen

UPDATE 2024: Deze bachelor wordt vanaf september 2024 niet langer georganiseerd. Je kan bij Odisee wél nog terecht voor de Navorming Facility management voor professionals (zowel voor beginnende als voor ervaren professionals). Bekijk zeker ook eens onze bachelors Vastgoed en Organisatie en Management. Misschien zijn die ook wel helemaal jouw ding? 

Ben jij een rasechte organisator, die ervan houdt om alles tot in de puntjes te regelen? Misschien is een carrière als facility manager iets voor jou. Facility managers werken achter de schermen van grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en culturele evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Ze onderhandelen met honderdeneen partijen, nemen strategische beslissingen en lossen problemen op een doordachte, duurzame manier op. Zin om die rol op jou te nemen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Facility management

Een opleiding Facility management. Wat houdt dat nu juist in?

Ben jij een organisator pur sang, communiceer je als een pro en los je elk praktisch probleem binnen de vijf minuten op? En droom je van een carrièreswitch die je toelaat om die talenten in het dagelijks leven te gebruiken? Dan is Facility management vast jouw ding. Dat traject voor volwassenen in afstandsonderwijs laat je toe om de opleiding te combineren met je huidige job en/of je gezin. Ook als je al aan de slag bent in de sector maar het bijhorende diploma mist, is deze opleiding je op het lijf geschreven.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Managementskills: check!
 • Aandacht voor uitdagingen van de toekomst
 • Uniek in Vlaanderen

Een facility manager organiseert en stuurt ondersteunende diensten zoals onthaal, catering, beveiliging, bewaking, inkoop, logistiek, werplekinrichting en -uitrusting. Als facility manager organiseer je ook evenementen als studiedagen, tentoonstellingen of opendeurdagen. Daarvoor moet je een denker én doener zijn met teamspirit. De opleiding Facility management is dus een brede, praktijkgerichte opleiding, gebaseerd op vijf pijlers: Hard facilities, Soft facilities, Management, Communicatie en Werkveld en ondernemen.

Unieke opleiding

De opleiding Facility management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van management en communicatie om expert te worden in je vak. Via toegepast onderzoek, keuzevakken, werkveldverkenning, stage en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar je volgt een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of (werk)ervaring in facility management?

  Waarschijnlijk heb je recht op vrijstellingen op basis van die Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure krijg je van de trajectbegeleider.

 • Unieke opleiding

  Facility management is een unieke opleiding, je kunt ze aan geen enkele andere Vlaamse hogeschool volgen. Het overwegen waard, want na je studies heb je een uitzonderlijk diploma in handen.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Facility management, iets voor jou?

 • Je wilt werken aan een aangename en duurzame werkomgeving voor iedereen.
 • Je bent getriggerd door uitdagingen van de toekomst: smart buildings, klimaatverandering...
 • Je hebt een positieve mindset: je denkt in oplossingen, niet in problemen.
 • Je bent een organisator in hart en nieren.
 • Je zoekt een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.
Meisje - nadenkend
Het programma biedt je de mogelijkheid en flexibiliteit om in je eigen tempo het diploma te behalen. Daardoor is het een haalbare kaart om de studie te combineren met je werk- en gezinsleven.
Sjoerd Van Mol
Volgde een traject van zes jaar
Sjoerd Van Mol
Ik heb hard moeten werken om de opleiding af te ronden. Maar ik werd beloond met een bachelordiploma, werd laureaat met het onderzoek voor mijn bachelorproef én maakte interne promotie bij mijn werkgever.
Cathy Desmedt
Oud-studente Facility management
Cathy Desmedt
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Stage (bij je eigen werkgever)

Nadat je 52 studiepunten hebt behaald (meestal in het tweede jaar) proef je van het leven als facility manager tijdens een oriënterende stage. De eerste stageperiode duurt voor afstandsstudenten 10 dagen. Je beslist zelf of je die aaneensluitend opneemt of niet, op basis van je persoonlijke situatie. Wel moet je de stage in één semester doorlopen en dat op een stageplaats binnen de gezondheidssector. We werken met vaste stageplaatsen, dus je keuze is eerder beperkt. Uiteraard houden we wel rekening met je woonplaats om de verplaatsing minimaal te houden. In het volgende jaar (na het behalen van 114 studiepunten) staat een tweede, intensievere stageperiode op het programma. Die omvat 70 studiedagen. Afhankelijk van je huidige job kun je die stage op verschillende manieren invullen. Werk je bijvoorbeeld in de sector, dan telt je werk mogelijk (deels) als stage. In andere gevallen zul je de stage via een verlofstelsel moeten inplannen en doorlopen. Onderzoek voor de start van je opleiding of dat mogelijk is zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Tijdens het intakegesprek voor je inschrijving komen de mogelijkheden rond stage zeker aan bod. Aan je stage is ook een bachelorproef gekoppeld.

Eén avondsessie per opleidingsonderdeel

Theoretische vakken studeer je voornamelijk thuis via zelfstudie. Om je te helpen bij het verwerken van de leerstof voorzien we daarnaast één avondsessie per opleidingsonderdeel. Die sessies vinden steeds plaats van 18 tot 22 uur op de campus in Gent. Tijdens zo’n avondsessie neemt de docent de cursus door en krijg je de kans om vragen te stellen. Soms moet je ook opdrachten uitvoeren.

Je wordt alleen verwacht op de avondsessies van de opleidingsonderdelen die deel uitmaken van je studieprogramma. Dus hoe meer opleidingsonderdelen je opneemt, hoe intensiever de avondsessies. Voor sommige vakken is de avondsessie gekoppeld aan een evaluatiemoment. Dan is je aanwezigheid noodzakelijk. De andere sessies moet je niet verplicht meevolgen maar het wordt wel sterk aangeraden.

Examens

Het eerste jaar is ingedeeld in modules. Dat wil zeggen dat je steeds zes weken les hebt, gevolgd

door een examenweek. De examens vallen dus na de herfst-, kerst- en paasvakantie en in juni. Zo wordt de studielast gespreid. Vakken die in het dagtraject in het tweede en derde jaar vallen, worden geëvalueerd op het einde van het semester (in januari en juni). De examens voor afstandsstudenten vinden overdag plaats. Mogelijk zul je dus verlof moeten nemen om aanwezig te kunnen zijn.

facility management 2
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

Door je brede kennis van je vakgebied vorm je een uitstekende sparringpartner voor de directie van je bedrijf, leveranciers en je team van facilitaire medewerkers. Haast in elke grote organisatie is er werk voor een facility manager. Je kunt dus terecht in een breed scala aan sectoren. Ook bij de overheid, in de evenementenbranche en in productieomgevingen zijn er heel wat mogelijkheden.

In welke jobs kun je terecht?

 • Facility coördinator in een bedrijf, scholengroep, vakantiepark, ziekenhuis of bij de overheid
 • Consultant bij een softwarebedrijf, een gebouwbeheerder of projectmanager
 • Contract manager maintenance, als contactpersoon tussen scholen en aannemers, als praktische problem solver
 • Team lead catering advisory, bij het ontwerp van nieuwe cateringprojecten of de inrichting van keukens en restaurants
 • Facility service & project leader bij de inrichting van nieuwe winkels, de opvolging van herstellingen, veiligheid en verzekeringen, in overleg met klanten
 • Facility & project consultant bij de optimalisatie van interne processen zoals de opbouw van een bedrijfsrestaurant en een datacenter, bij de coördinatie van bezoekersregistratie, camerabewaking, monitoring en projectmanagement
 • Zelfstandig ondernemer of eventorganisator
lager onderwijs

Of wil je verder studeren?

Na je bachelor Facility management kun je er ook voor kiezen om verder te studeren. Zo kun je nog een master behalen. Je volgt dan een opleiding van twee jaar: het eerste jaar een schakelprogramma, het tweede jaar de masteropleiding zelf. Denk bijvoorbeeld aan de master Organisatie en management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen of een Franstalige master Facility management aan de Haute Ecole de la Province in Luik.

Je kunt ook een andere bacheloropleiding volgen. Voor de professionele bachelor Vastgoed heb je alvast een aantal vrijstellingen op zak. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Technologiecampus Gent

De Technologiecampus is een gezellige campus met veel groen en een bijzondere aandacht voor milieuzorg, geconcretiseerd via de deelname aan het Milieucharter. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is gemakkelijk bereikbaar: de trams en bussen stoppen voor de campus en je kunt er gratis parkeren. Je hebt hier het gezelschap van 3500 medestudenten.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?