Facility Management op maat van volwassenen
Ben jij een rasechte organisator, die ervan houdt om alles tot in de puntjes te regelen? Misschien is een carrière als facility manager iets voor jou. Facility managers werken achter de schermen van grote bedrijven, winkelketens, vakantieparken en culturele evenementen, om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes blijft lopen. Ze onderhandelen met honderdeneen partijen, nemen strategische beslissingen en lossen problemen op een doordachte, duurzame manier op. Zin om die rol op jou te nemen? Dan is deze opleiding je op het lijf geschreven.
Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Een opleiding Facility management. Wat houdt dat nu juist in?
Ben jij een organisator pur sang, communiceer je als een pro en los je elk praktisch probleem binnen de vijf minuten op? En droom je van een carrièreswitch die je toelaat om die talenten in het dagelijks leven te gebruiken? Dan is Facility management vast jouw ding. Dat traject voor volwassenen in afstandsonderwijs laat je toe om de opleiding te combineren met je huidige job en/of je gezin. Ook als je al aan de slag bent in de sector maar het bijhorende diploma mist, is deze opleiding je op het lijf geschreven.
-
Persoonlijk studietraject
-
Combinatie mogelijk met je job en je gezin
-
Managementskills: check!
-
Aandacht voor uitdagingen van de toekomst
-
Uniek in Vlaanderen
Een facility manager organiseert en stuurt ondersteunende diensten zoals onthaal, catering, beveiliging, bewaking, inkoop, logistiek, werplekinrichting en -uitrusting. Als facility manager organiseer je ook evenementen als studiedagen, tentoonstellingen of opendeurdagen. Daarvoor moet je een denker én doener zijn met teamspirit. De opleiding Facility management is dus een brede, praktijkgerichte opleiding, gebaseerd op vijf pijlers: Hard facilities, Soft facilities, Management, Communicatie en Werkveld en ondernemen.
Unieke opleiding
De opleiding Facility management is uniek in Vlaanderen. Je kunt ze enkel volgen bij Odisee in Gent. Als co-hogeschool zetten wij sterk in op co-creatie. Dat wil zeggen dat je jouw opleiding mee vormgeeft. Wij zorgen ervoor dat je een brede basiskennis verwerft van ruimte en infrastructuur, mensen en organisatie. Ook bieden wij je de nodige tools op vlak van management en communicatie om expert te worden in je vak. Via toegepast onderzoek, keuzevakken, werkveldverkenning, stage en een bachelorproef bepaal jij vervolgens in welk domein jij je specialiseert.
Afstandsonderwijs
Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar je volgt een persoonlijk studietraject. Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt.
Laat je overtuigen door onze studenten.




De belangrijkste vakken op een rijtje
De professionele bacheloropleiding Facility management duurt in voltijds dagonderwijs drie jaar. Als afstandsstudent kun je de vakken spreiden over een langere periode, zodat je naast je opleiding genoeg tijd hebt om je werk- en familiale verplichtingen te vervullen. Meestal raden wij een studieprogramma van 30 tot 45 studiepunten aan. Een studiepunt staat voor 25 tot 30 studie-uren. Op die manier wordt de studieduur voor de opleiding Facility management in afstandsonderwijs vier tot zes jaar. Je studietrajectbegeleider helpt je om een haalbaar studietraject op jouw maat samen te stellen tijdens een persoonlijk intakegesprek bij de start van je opleiding.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Facility management, iets voor jou?
-
Je wilt werken aan een aangename en duurzame werkomgeving voor iedereen.
-
Je bent getriggerd door uitdagingen van de toekomst: smart buildings, klimaatverandering...
-
Je hebt een positieve mindset: je denkt in oplossingen, niet in problemen.
-
Je bent een organisator in hart en nieren.
-
Je zoekt een gevarieerde job met veel persoonlijk contact.

Het programma biedt je de mogelijkheid en flexibiliteit om in je eigen tempo het diploma te behalen. Daardoor is het een haalbare kaart om de studie te combineren met je werk- en gezinsleven.

Ik heb hard moeten werken om de opleiding af te ronden. Maar ik werd beloond met een bachelordiploma, werd laureaat met het onderzoek voor mijn bachelorproef én maakte interne promotie bij mijn werkgever.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Stage (bij je eigen werkgever)
Nadat je 52 studiepunten hebt behaald (meestal in het tweede jaar) proef je van het leven als facility manager tijdens een oriënterende stage. De eerste stageperiode duurt voor afstandsstudenten 10 dagen. Je beslist zelf of je die aaneensluitend opneemt of niet, op basis van je persoonlijke situatie. Wel moet je de stage in één semester doorlopen en dat op een stageplaats binnen de gezondheidssector. We werken met vaste stageplaatsen, dus je keuze is eerder beperkt. Uiteraard houden we wel rekening met je woonplaats om de verplaatsing minimaal te houden. In het volgende jaar (na het behalen van 114 studiepunten) staat een tweede, intensievere stageperiode op het programma. Die omvat 70 studiedagen. Afhankelijk van je huidige job kun je die stage op verschillende manieren invullen. Werk je bijvoorbeeld in de sector, dan telt je werk mogelijk (deels) als stage. In andere gevallen zul je de stage via een verlofstelsel moeten inplannen en doorlopen. Onderzoek voor de start van je opleiding of dat mogelijk is zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Tijdens het intakegesprek voor je inschrijving komen de mogelijkheden rond stage zeker aan bod. Aan je stage is ook een bachelorproef gekoppeld.
Eén avondsessie per opleidingsonderdeel
Theoretische vakken studeer je voornamelijk thuis via zelfstudie. Om je te helpen bij het verwerken van de leerstof voorzien we daarnaast één avondsessie per opleidingsonderdeel. Die sessies vinden steeds plaats van 18 tot 22 uur op de campus in Gent. Tijdens zo’n avondsessie neemt de docent de cursus door en krijg je de kans om vragen te stellen. Soms moet je ook opdrachten uitvoeren.
Je wordt alleen verwacht op de avondsessies van de opleidingsonderdelen die deel uitmaken van je studieprogramma. Dus hoe meer opleidingsonderdelen je opneemt, hoe intensiever de avondsessies. Voor sommige vakken is de avondsessie gekoppeld aan een evaluatiemoment. Dan is je aanwezigheid noodzakelijk. De andere sessies moet je niet verplicht meevolgen maar het wordt wel sterk aangeraden.
Examens
Het eerste jaar is ingedeeld in modules. Dat wil zeggen dat je steeds zes weken les hebt, gevolgd
door een examenweek. De examens vallen dus na de herfst-, kerst- en paasvakantie en in juni. Zo wordt de studielast gespreid. Vakken die in het dagtraject in het tweede en derde jaar vallen, worden geëvalueerd op het einde van het semester (in januari en juni). De examens voor afstandsstudenten vinden overdag plaats. Mogelijk zul je dus verlof moeten nemen om aanwezig te kunnen zijn.

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?
Door je brede kennis van je vakgebied vorm je een uitstekende sparringpartner voor de directie van je bedrijf, leveranciers en je team van facilitaire medewerkers. Haast in elke grote organisatie is er werk voor een facility manager. Je kunt dus terecht in een breed scala aan sectoren. Ook bij de overheid, in de evenementenbranche en in productieomgevingen zijn er heel wat mogelijkheden.
In welke jobs kun je terecht?
-
Facility coördinator in een bedrijf, scholengroep, vakantiepark, ziekenhuis of bij de overheid
-
Consultant bij een softwarebedrijf, een gebouwbeheerder of projectmanager
-
Contract manager maintenance, als contactpersoon tussen scholen en aannemers, als praktische problem solver
-
Team lead catering advisory, bij het ontwerp van nieuwe cateringprojecten of de inrichting van keukens en restaurants
-
Facility service & project leader bij de inrichting van nieuwe winkels, de opvolging van herstellingen, veiligheid en verzekeringen, in overleg met klanten
-
Facility & project consultant bij de optimalisatie van interne processen zoals de opbouw van een bedrijfsrestaurant en een datacenter, bij de coördinatie van bezoekersregistratie, camerabewaking, monitoring en projectmanagement
-
Zelfstandig ondernemer of eventorganisator

Of wil je verder studeren?
Na je bachelor Facility management kun je er ook voor kiezen om verder te studeren. Zo kun je nog een master behalen. Je volgt dan een opleiding van twee jaar: het eerste jaar een schakelprogramma, het tweede jaar de masteropleiding zelf. Denk bijvoorbeeld aan de master Organisatie en management, Bedrijfskunde, Communicatiewetenschappen of een Franstalige master Facility management aan de Haute Ecole de la Province in Luik.
Je kunt ook een andere bacheloropleiding volgen. Voor de professionele bachelor Vastgoed heb je alvast een aantal vrijstellingen op zak.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Onze trajectbegeleider staat klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Download onze brochure of stel je vraag aan onze trajectbegeleider.