Bouw op maat van volwassenen

Is het jouw grote droom om een gebouw, weg, brug of ander bouwproject mee vorm te geven? Hou je van organiseren? Ben je niet bang om verantwoordelijkheid op te nemen? Dan ben jij een echte student Bouw in spe.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Bouw

Een opleiding Bouw. Wat houdt dat nu juist in?

Werk je in de bouw en zou je graag het bijhorende bachelordiploma behalen? Of ben je aan de slag in een ander domein en wil jij je heroriënteren naar de bouwsector? Kies voor de bachelor Bouw in afstandsonderwijs. Je stelt een individueel studiepakket samen op jouw maat, zodat je kunt studeren in je eigen tempo. Voor je het weet geef je gebouwen, wegen, bruggen en andere bouwprojecten mee vorm.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Voorkennis is geen must
 • Portfoliogesprek

In de bacheloropleiding Bouw leer je hoe je de uitvoering van bouwwerken moet aanpakken. Je verwerft een grondig technologisch inzicht in gebouwen, wegen en ‘kunstwerken’ (bruggen, tunnels en sluizen). Je bestudeert o.a. de materialen, de funderingen en de constructiemethoden en leert onderbouwde beslissingen nemen. Daarnaast verdiep je je in de innovatieve wereld van hedendaags, duurzaam, ecologisch en veilig bouwen en ga je aan de slag met bouwtechnische en organisatorische ICT-toepassingen. Kostprijsberekening, werkorganisatie en planning staan ook op je programma: een bijkomende troef op de arbeidsmarkt.

Als een echte aannemer

Vanaf het eerste jaar vullen theorie en praktijk elkaar aan. In een team van studenten werk je aan praktijkgerichte cases, zoek je informatie op en leer je die op een correcte manier te interpreteren. Overleg en discussie scherpen niet alleen je teamvaardigheden aan, maar leren je ook grondiger nadenken over het hoe en waarom van constructies en uitvoeringstechnieken. Die aanpak zorgt voor een open en aangename omgang met elkaar en met je docenten. In het laatste jaar vormen je stage en je bachelorproef het hoogtepunt van je opleiding. Je volgt dan een reële werf op en bereidt de uitvoering (inclusief de plannen), het budget en de planning voor. Net alsof je zelf als aannemer aan de slag gaat. 

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. 

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of werkervaring in de bouwsector?

  Dan krijg je mogelijk vrijstellingen voor bepaalde vakken op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Zo kun je vlugger afstuderen. Meer info hierover krijg je van je trajectbegeleider.

 • Bijzondere trajecten

  Ben je in september aan een andere opleiding begonnen maar wil je graag overschakelen naar de opleiding Bouw? Geen probleem. Instappers (of overstappers) kunnen bij Odisee een aangepast programma volgen dat start vanaf februari. Voor studenten die werken en studeren willen combineren, stippelen we persoonlijke studietrajecten uit. En wie al credits of een diploma behaalde in een andere opleiding, kan in samenspraak met onze studietrajectbegeleider een verkort traject samenstellen.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Bouw, iets voor jou?

 • Je hebt een bijzondere fascinatie voor gebouwen, wegen en bruggen.
 • Aan technologie geef je graag een creatieve draai.
 • Je steekt graag de handen uit de mouwen, zowel in team als zelfstandig.
 • Een job als projectleider, werfleider, calculator of zelfstandige zegt je wel wat.
 • Je komt uit het aso of tso en bent op zoek naar een opleiding vol praktijk.
Meisje - nadenkend
Als je een doenersmentaliteit hebt, haal je zeker de eindmeet en heb je je toegangsticket vast voor een boeiende bouwcarrière.
Mike Kerckaert
Oud-student Bouw in afstandsonderwijs
Mike Kerckaert
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Begeleide zelfstudie

De opleiding Bouw biedt een boeiende mix van theoretische en praktijkvakken. Theorie studeer je thuis via zelfstudie. Uiteraard word je daarbij goed begeleid. Via de digitale leeromgeving Toledo krijg je heel wat studiemateriaal en studeeraanwijzingen aangereikt, zodat je tijdens het verwerken van de leerstof weet waar je de focus moet leggen. Bij vragen kun je altijd terecht op de online discussiefora van de opleiding. De docenten zijn ook steeds bereikbaar per mail. Tijdens het semester leggen we avondsessies in bij de aangeboden leeractiviteiten. Afhankelijk van de leeractiviteit gaat het om vragensessies, een toelichting of terugkoppeling bij een opdracht, de uitwerking van toepassingen, of verduidelijkt de docent een inhoudsdeel dat wat complexer is. Die sessies beginnen om 17 uur en de precieze data maken we bekend bij de start van elk semester.

Praktijk en stage

Voor praktische vakken zoals Uitvoeringspraktijk en Topografie zul je een aantal keren per
semester naar de campus in Aalst moeten komen voor labosessies en/of praktische oefeningen. Als jij je regelmatig overdag kunt vrijmaken, mag je hiervoor aansluiten bij de dagstudenten tijdens hun praktijkuren. Is dat voor jou geen optie? Kies voor het specifieke praktijktraject voor afstandsstudenten. In het afstandstraject heb je iets minder contacturen, de leerstof wordt dus vlugger behandeld. Tijdens het startmoment aan het begin van elk semester bekijk je samen met de docenten welk van de twee mogelijkheden jou het beste past.

In de laatste fase van je opleiding loop je minstens 32 dagen stage. Als het organisatorisch nodig is, kun je de stage in samenspraak met de opleiding ook spreiden over je laatste twee studiejaren. Je gaat zelf op zoek naar een geschikt bouwbedrijf waar je taken kunt uitvoeren die aansluiten bij een beroepsprofiel op bachelorniveau, gericht op de voorbereiding, uitvoering, begeleiding en/of nazorg van minstens middelgrote bouwprojecten. In bepaalde gevallen is het mogelijk om stage te lopen bij je eigen werkgever.

Innovatie & inspiratie

Hoewel de bouw een conservatief imago heeft, is de sector voortdurend in beweging. Daarom zetten we je aan om zelf op zoek te gaan naar innoverende trends. Die breng je in kaart, of je vindt er gewoon zelf een uit. Kun je nog wat inspiratie gebruiken? Die vind je ongetwijfeld op de innovatiebeurs, georganiseerd door de derdejaars.

Spring eens binnen

Tijdens je opleiding staan er heel wat bedrijfsbezoeken op de planning. Zo nemen we een kijkje in het opleidings centrum van de VDAB, waar enkele Odisee-docenten meewerken aan de leerinhouden. We nemen er o.a. de dak constructies onder de loep. Daarnaast staan bezoeken aan fabrikanten van bouwmaterialen en -materieel en aan diverse bouwprojecten in uitvoering op het programma. Voor de tweedejaars is de Baumabeurs in München het hoogtepunt van het jaar. Op die gigantische beurs kun je bouwmachines bewonderen uit alle domeinen van de bouw.

Evaluatie

Praktijk wordt geëvalueerd doorheen het academiejaar. Voor theoretische vakken leg je een schriftelijk of mondeling examen af. De examenperiodes vallen in januari en in juni. Ben je niet geslaagd in eerste zit? Dan krijg je een tweede examenkans in de tweede helft van augustus. Hou er rekening mee dat de examens plaatsvinden tijdens de kantooruren. Je moet je hiervoor dus voldoende tijd kunnen vrijmaken, bijvoorbeeld door verlof te nemen.

Bouw in afstandsonderwijs 2
Na je diploma

In welke job kom je terecht met dit (extra) diploma?

De Vlaamse bouwwereld ontvangt je met open armen in allerhande functies die verband houden met de uitvoering van bouwwerken: bij aannemers, in de toelevering, in de ontwerpwereld en bij bouwheren. De bouwsector kent nog altijd heel wat knelpuntberoepen. Daarom ben je als bachelor in de Bouw heel gegeerd op de arbeidsmarkt.

Waar kun je aan de slag?

 • Bij aannemingsbedrijven: als werfleider, werkvoorbereider, calculator of planner.
 • In de toeleveringssector bij bedrijven die bouwmaterialen of machines leveren of produceren zoals bijvoorbeeld de prefabindustrie.
 • Bij bouwheren en beheerders van een patrimonium bouwwerken, zowel in de sector gebouwen als in de sector infrastructuur : als technisch beheerder of als onderhouds- of renovatiecoördinator.
 • In de ontwerpwereld: als tekenaar of opvolger van bouwprojecten.
 • Als bedrijfsleider van je eigen bouwbedrijf.
 • Bij de technische diensten van overheden (gemeentelijk, provinciaal, gewestelijk en federaal).
lager onderwijs

Of wil je verder studeren?

Ook na je bacheloropleiding Bouw bij Odisee liggen de wegen voor je open. Via een schakelprogramma van zestig studiepunten kun je een universitair diploma behalen. 25% van onze studenten studeert verder voor een masterdiploma Industrieel ingenieur – bouw. Als je daarvoor kiest, dan maak je je profiel nog aantrekkelijker op de arbeidsmarkt: dankzij je bachelor- én masterdiploma kun je zowel meedraaien aan de ontwerpkant als aan de uitvoeringskant. Wees er maar zeker van dat zulke professionals overal werk vinden in de bouwsector. Ook specialisaties in Landmeten en Vastgoed zijn mogelijk.

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Studeren als werkzoekende

Ben je werkzoekend, dan kun je onder bepaalde voorwaarden een hoger diploma halen met behoud van je werkloosheidsuitkering. Als de opleiding die je kiest erkend is als OKOT-opleiding (voluit: onderwijskwalificerend leertraject, dat leidt tot een knelpuntberoep) word je bovendien automatisch vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, krijg je je inschrijvingsgeld en materiaalkosten terugbetaald en kom je in aanmerking voor vergoedingen zoals een verplaatsingsvergoeding. In andere gevallen moet je hiervoor eerst een aanvraag indienen bij de VDAB. Telt je studieprogramma minder dan 27 studiepunten of vallen de lessen ‘s avonds en/of op zaterdag, dan moet je sowieso beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt. 

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?