Secundair Onderwijs
Kun jij je perfect verplaatsen in de leefwereld van jongvolwassenen? Wil je hen stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Schrijf je dan in voor de opleiding Secundair onderwijs en ontdek welke leraar er in jou schuilt.
Om leerlingen iets mee te geven, moet je over een dynamische persoonlijkheid en inzicht in hun leefwereld en ontwikkeling beschikken. Daarom krijg je elk jaar een aantal vakoverstijgende opleidingsonderdelen, met voorbeelden en opdrachten die helemaal afgestemd zijn op je toekomstige leerlingen. Daarnaast is er het specifieke programmagedeelte waarin je je toelegt op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven.

Lerarenopleiding Secundair Onderwijs Brussel verhuist naar Dilbeek
Lerarenopleiding secundair onderwijs verhuist in het academiejaar 2024-2025 van Brussel naar Dilbeek. Dit wil zeggen dat studenten Secundair onderwijs volgend academiejaar (2023-2024) 1 jaar les krijgen te Brussel, daarna vinden alle lessen plaats in Dilbeek. In 2025 wordt het dus iets drukker, maar vooral gezelliger, in Dilbeek.Ā
Wij zetten de voordelen even op een rijtje:
- Fijne, open, warme, familiale campus
- Goed bereikbaar: op wandelafstand van station, goede buslijnen vanuit de deelgemeentes en plannen voor een fietsautostrade
- Hart voor de grootstad Brussel blijft: projecten en stages in de stad mogelijk
- Samen met studenten Orthopedagogie en Lichamelijk opvoeding
- Door meer studenten secundair onderwijs op 1 plek, kan je ook meer keuzevakken combineren
De opleiding Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?
-
Focus op twee onderwijsvakken
-
Steeds meer stage
-
Geen kloof tussen docenten en studenten
-
Persoonlijk traject mogelijk
Kies je duo
Als student Secundair onderwijs concentreer je je op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Verder op de website vind je alle mogelijkheden. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert, maar houdt best ook de toekomstperspectieven van een bepaalde combinatie op de arbeidsmarkt in je achterhoofd. Voor meer uitleg kun je terecht bij onze studietrajectbegeleiders.
Stage vanaf het eerste jaar
Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!
Welke vakken wil jij geven?
Je kiest zelf twee onderwijsvakken, die jij later aan je leerlingen zult geven. Ontdek hier de twintig mogelijkheden in vijf verschillende specialisatiedomeinen.Ā
De gemeenschappelijke vakken op een rijtje
Daarnaast krijg je nog een hoop gemeenschappelijke opleidingsonderdelen voorgeschoteld. Ontdek hier wat enkele van de belangrijkste vakken inhouden.Ā
Laat je overtuigen door onze studenten
Volg een echte les mee
De beste manier om kennis te maken met onze co-hogeschool en onze opleidingen is natuurlijk... een echte les mee volgen, samen met echte studenten. Klinkt goed, toch?
Hiernaast kun je één of meerdere lessen herbekijken en ervaren hoe er aan onze co-hogeschool écht wordt lesgegeven. Je krijgt ook een écht beeld van de studenten die de opleiding volgen waarin jij geïnteresseerd bent.
Leg jouw verplichte Ʃn bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.
Inschrijven voor de Educatieve Bachelor Secundair onderwijs?
Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte Ć©n bindendeĀ starttoets.Ā
Waarom?
Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Zo kan je van meet af aan inzetten om die mindere punten.Ā Algemene info over de starttoets vind jeĀ hier.
Wil je graag meer weten over de starttoets bij Odisee? Dat hebben weĀ hierĀ ook voor je samengebundeld.Ā
Bewijs van deelname:
HetĀ bewijs van deelnameĀ dien jeĀ niet op te ladenĀ bijĀ je aanvraag tot inschrijving. Je kan je inschrijvingĀ dus nu al doorsturen.Ā WijĀ controleren je deelname aan de starttoets in een databank.Ā

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Secundair onderwijs, iets voor jou?
-
Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
-
In het middelbaar had je ƩƩn of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
-
Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
-
Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
-
Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.

Omdat ik uit een familie van leraars kom, zag ik hoe zij met passie spreken en voldoening halen uit de vooruitgang van hun leerlingen. Dat wou ik ook doen: jongeren helpen in hun ontwikkeling en mee de basis leggen voor hun verdere leven. Liefst wil ik als leerkracht aan de slag met een mooie mix van aardrijkskunde, geschiedenis en techniek.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
Authentiek onderwijs
Voor alle vakken proberen we de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen: voor Biologie en Aardrijkskunde heb je regelmatig veldwerk en voor Geschiedenis bezoek je erfgoed, tentoonstellingen en musea. Wie Project algemene vakken (PAV) volgt, maakt uitgebreid kennis met het beroepsonderwijs. Bij Plastische opvoeding en Informatica verdiep je je dan weer in multimedia en grafische computerprogrammaās.
Kom die klas uit
Leren doe je niet enkel tussen vier klasmuren. Studenten verlaten dan ook met regelmaat van de klok de lesgebouwen voor een bedrijfsstage, een bezoek aan het natuurhistorisch museum of het Vlaams Parlement, een vakkenstage plastische opvoeding in Berlijn, een meerdaagse studiereis naar de Provence, een skistage, een trektocht, een stage in het bredere werkveld of projecten in samenwerking met scholen. Je krijgt bovendien de kans om deel te nemen aan het internationaal uitwisselingsproject Erasmus. Doen!
Aan de slag
Voor de eerstejaars organiseren we in oktober een expressielab, waar je drie dagen lang aan je communicatieve en expressieve vaardigheden werkt. In diezelfde periode starten de didactische practica: vier keer doe je onder begeleiding van twee docenten je eerste ervaringen op in het secundair onderwijs. Na de herfstvakantie loop je een eerste keer stage, al beperkt die stage zich tot de observatie van een ervaren mentor. In februari volgt een tweede observatiestage en geef je ook daadwerkelijk les. In april doe je dat nog eens over.
Leraar worden doe je niet alleen
Merken we bij een werkpunt op, dan spreken we jeĀ daar direct en persoonlijk over aan. Niet vanuit een destructieve visie, maar met de bedoeling om je te helpen evolueren tot een goede leraar aan de hand van opbouwende kritiek. Samen met de docent neem je de problemen onder de loep en probeer je ze zo efficiĆ«nt mogelijk op te lossen.Ā

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag als leraar in het secundair onderwijs.Ā Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.
Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.
Waar kun je aan de slag?
-
In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
-
In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
-
Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
-
Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
-
In de sociale sector of in de bedrijfswereld

Of wil je verder studeren?
Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar Lager onderwijs te behalen.
Streef je een academische carriĆØre na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies.Ā Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ā via een verkort traject ā een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.Ā Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Levenslang leren
Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onzeĀ postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars.Ā
Odisee leest en doet lezen
In het studiegebied Onderwijs binnen Odisee tekenden we eenĀ leesbeleidsplanĀ uit. DeĀ focusĀ ligt op daarbij opĀ leesbevordering, het verhogen van leesmotivatie en -plezier bij onze studenten en hen versterken in hun rol van leraar als cultuurparticipant. Via verschillende opleidingsonderdelen leren onze studenten wat eenĀ sterke didactiek rond lezen inhoudt, hoe ze hierbij kunnen monitoren en hoe ze eenĀ krachtige leesomgevingĀ kunnen opzetten.Ā

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Contacteer ƩƩn van onze coachesĀ of download een brochure.Ā
