Secundair Onderwijs

Kun jij je perfect verplaatsen in de leefwereld van jongvolwassenen? Wil je hen stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid? Heb jij het in je om hen te boeien en de passie voor je vak over te brengen? Schrijf je dan in voor de opleiding Secundair onderwijs en ontdek welke leraar er in jou schuilt.

Om leerlingen iets mee te geven, moet je over een dynamische persoonlijkheid en inzicht in hun leefwereld en ontwikkeling beschikken. Daarom krijg je elk jaar een aantal vakoverstijgende opleidingsonderdelen, met voorbeelden en opdrachten die helemaal afgestemd zijn op je toekomstige leerlingen. Daarnaast is er het specifieke programmagedeelte waarin je je toelegt op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven.

onderwijs

Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Nieuw

Lerarenopleiding Secundair Onderwijs in Dilbeek

Vanaf september 2024 kun je de  lerarenopleiding Secundair Onderwijs volgen op onze campus te Dilbeek. In 2025 wordt het dus iets drukker, maar vooral gezelliger, in Dilbeek. 

De verkorte educatieve bachelor blijft op campus Brussel.

Wij zetten de voordelen even op een rijtje:

 • Fijne, open, warme, familiale campus
 • Goed bereikbaar: op wandelafstand van station, goede buslijnen vanuit de deelgemeentes en plannen voor een fietsautostrade
 • Hart voor de grootstad Brussel blijft: projecten en stages in de stad mogelijk
 • Samen met studenten Orthopedagogie en Lichamelijk opvoeding
 • Door meer studenten secundair onderwijs op 1 plek, kan je ook meer keuzevakken combineren

De opleiding Secundair onderwijs. Wat houdt dat nu juist in?

 • Focus op twee onderwijsvakken
 • Steeds meer stage
 • Geen kloof tussen docenten en studenten
 • Persoonlijk traject mogelijk

Kies je duo

Als student Secundair onderwijs concentreer je je op de twee onderwijsvakken die je later wilt geven. In principe kun je alle vakken combineren. De enige beperking is de praktische haalbaarheid van je combinatie. Verder op de website vind je alle mogelijkheden. Je kunt dus kiezen wat je persoonlijk het meest interesseert, maar houdt best ook de toekomstperspectieven van een bepaalde combinatie op de arbeidsmarkt in je achterhoofd. Voor meer uitleg kun je terecht bij onze studietrajectbegeleiders.

Stage vanaf het eerste jaar

Naarmate je opleiding vordert, heb je steeds minder les en steeds meer stage. Om je vlot te laten wennen aan de schoolomgeving, bouwen we het stagetraject geleidelijk op. Je begint met observaties en begeleide didactische oefeningen. Pas daarna zet je je eerste stappen in het echte lesgeven. Gaandeweg krijg je meer verantwoordelijkheden en gaat de klemtoon meer liggen op de specifieke onderwijsvakken die je koos. Je maakt ook actief kennis met verschillende schoolculturen en onderwijsvormen. Een hele uitdaging!

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

STARTTOETS

Leg jouw verplichte én bindende starttoets voor de lerarenopleiding af.

Inschrijven voor de Educatieve Bachelor Secundair onderwijs?

Studenten die zich willen inschrijven voor een lerarenopleiding moeten in heel Vlaanderen deelnemen aan een verplichte én bindende starttoets. 

Waarom?

Het resultaat van de starttoets geeft aan waar je staat met je basiskennis: waar liggen je sterktes en wat beheers je minder? Zo kan je van meet af aan inzetten om die mindere punten. 

Meer informatie over de starttoets 

Bewijs van deelname:

Het bewijs van deelname dien je niet op te laden bij je aanvraag tot inschrijving. Je kan je inschrijving  dus nu al doorsturen. Wij controleren je deelname aan de starttoets in een databank. 

Twee studentes aan een computer
Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Afstandsonderwijs

  De Educatieve bachelor Secundair onderwijs kun je op Campus Sint-Niklaas ook in afstandsonderwijs volgen. Ideaal voor wie werk, gezin en studie wil combineren en een (extra) volwaardig diploma hoger onderwijs wil behalen. Kies je voor de opleiding in afstandsonderwijs, dan krijg je persoonlijke begeleiding en een traject op maat.

  Lees er hier alles over. 

 • Verkorte educatieve bachelor

  Beschik je al over een diploma hoger onderwijs? Dan kun je de Verkorte educatieve bachelor Secundair onderwijs volgen, in één jaar (Brussel) of over een lange periode gespreid (Aalst en Brussel). In Aalst kun je deze opleiding ook volgen via afstandsonderwijs.

  Surf naar onze pagina over Secundair onderwijs op maat van volwassenen voor meer info. 

 • Een extra onderwijsvak

  Je hebt de mogelijkheid om na het behalen van je diploma op één jaar je onderwijsbevoegdheid uit te breiden met één onderwijsvak.

  Meer weten? Bekijk de pagina Secundair onderwijs op maat van volwassenen.

 • Extra diploma Kleuter- of Lager onderwijs

  Met een bachelordiploma Secundair onderwijs op zak heb je toegang tot de verkorte trajecten van Kleuteronderwijs en Lager onderwijs.

  Meer informatie vind je op de opleidingspagina's van Kleuteronderwijs op maat van volwassenen en Lager onderwijs op maat van volwassenen. 

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‚ÄėEntrepreneurial Skills‚Äô waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Secundair onderwijs, iets voor jou?

 • Je wil jongeren stimuleren in hun ontwikkeling en hen ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.
 • In het middelbaar had je √©√©n of meerdere lievelingsvakken. Nu wil je je vol passie daarin specialiseren.
 • Je hebt een creatieve, open geest en vindt het leuk om projecten uit te werken.
 • Diversiteit zie je niet als een beperking, maar als een meerwaarde.
 • Je houdt van praktijkgerichte lessen en direct contact met het werkveld.
Meisje - nadenkend
Omdat ik uit een familie van leraars kom, zag ik hoe zij met passie spreken en voldoening halen uit de vooruitgang van hun leerlingen. Dat wou ik ook doen: jongeren helpen in hun ontwikkeling en mee de basis leggen voor hun verdere leven. Liefst wil ik als leerkracht aan de slag met een mooie mix van aardrijkskunde, geschiedenis en techniek.
Janik Horckmans
Student Secundair onderwijs
Secundair onderwijs - Janik Horckmans
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Authentiek onderwijs

Voor alle vakken proberen we de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen: voor Biologie en Aardrijkskunde heb je regelmatig veldwerk en voor Geschiedenis bezoek je erfgoed, tentoonstellingen en musea. Wie Project algemene vakken (PAV) volgt, maakt uitgebreid kennis met het beroepsonderwijs. Bij Plastische opvoeding en Informatica verdiep je je dan weer in multimedia en grafische computerprogramma’s.

Kom die klas uit

Leren doe je niet enkel tussen vier klasmuren. Studenten verlaten dan ook met regelmaat van de klok de lesgebouwen voor een bedrijfsstage, een bezoek aan het natuurhistorisch museum of het Vlaams Parlement, een vakkenstage plastische opvoeding in Berlijn, een meerdaagse studiereis naar de Provence, een skistage, een trektocht, een stage in het bredere werkveld of projecten in samenwerking met scholen. Je krijgt bovendien de kans om deel te nemen aan het internationaal uitwisselingsproject Erasmus. Doen!

Aan de slag

Voor de eerstejaars organiseren we in oktober een expressielab, waar je drie dagen lang aan je communicatieve en expressieve vaardigheden werkt. In diezelfde periode starten de didactische practica: vier keer doe je onder begeleiding van twee docenten je eerste ervaringen op in het secundair onderwijs. Na de herfstvakantie loop je een eerste keer stage, al beperkt die stage zich tot de observatie van een ervaren mentor. In februari volgt een tweede observatiestage en geef je ook daadwerkelijk les. In april doe je dat nog eens over.

Leraar worden doe je niet alleen

Merken we bij een werkpunt op, dan spreken we je¬†daar direct en persoonlijk over aan. Niet vanuit een destructieve visie, maar met de bedoeling om je te helpen evolueren tot een goede leraar aan de hand van opbouwende kritiek. Samen met de docent neem je de problemen onder de loep en probeer je ze zo effici√ęnt mogelijk op te lossen.¬†

organisatie en management
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Met je bachelordiploma kun je natuurlijk aan de slag als leraar in het secundair onderwijs. Daarnaast kun je in het onderwijs aan de slag als administratief ondersteunend personeel. De competenties die je bij ons verwerft, maken je tot een vlot inzetbare werkkracht.

Maar ook buiten het onderwijs liggen de kansen voor het grijpen. In de socioculturele sector en in de bedrijfswereld kun je je kandidaat stellen voor diverse leidinggevende, organisatorische, informatieverstrekkende en vormende functies. Bedrijven en organisaties waarderen beslist je degelijke vakopleiding, je gestructureerd en flexibel denken en vooral je vlotte omgang met mensen.

Waar kun je aan de slag?

 • In de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs
 • In de derde en vierde graad van het beroepsonderwijs
 • Als leraar in het het buitengewoon onderwijs, deeltijds onderwijs of volwassenenonderwijs
 • Als administratief ondersteunend personeel in het onderwijs
 • In de sociale sector of in de bedrijfswereld
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Met je bachelordiploma Secundair onderwijs op zak kun je eenvoudig lesbevoegdheid voor een extra onderwijsvak verwerven via een verkort studietraject. Je kunt er ook voor kiezen om via een deeltijds traject het diploma van leraar Lager onderwijs te behalen.

Streef je een academische carrière na, dan kun je na je bacheloropleiding voor een masterdiploma gaan. Via een schakelprogramma start je een masteropleiding aan de universiteit, bijvoorbeeld de Master in de Educatieve studies. Of misschien is de Banaba Schoolontwikkeling wel iets voor jou?

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo ‚Äď via een verkort traject ‚Äď een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk.¬†Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Levenslang leren

Als leraar leer je een leven lang. Ontdek hier al onze postgraduaten, kort- en langlopende opleidingen, studiedagen, seminaries... op maat van leraars. 

Odisee leest en doet lezen

In het studiegebied Onderwijs binnen Odisee tekenden we een leesbeleidsplan uit. De focus ligt op daarbij op leesbevordering, het verhogen van leesmotivatie en -plezier bij onze studenten en hen versterken in hun rol van leraar als cultuurparticipant. Via verschillende opleidingsonderdelen leren onze studenten wat een sterke didactiek rond lezen inhoudt, hoe ze hierbij kunnen monitoren en hoe ze een krachtige leesomgeving kunnen opzetten. 

Postgraduaat Leescoach

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Kies uit drie campussen

Campus Brussel

Kies je voor Secundair onderwijs op Campus Brussel, dan word je ondergedompeld in de rijke diversiteit van onze hoofdstad. Het ideale vervoermiddel om de campus te bereiken is de trein. Vanuit Leuven sta je in 25 minuten in Brussel-Centraal. Vanuit Antwerpen en Gent spoor je 35 minuten, vanuit Brugge 1 uur en vanuit Hasselt doe je er 1 uur en 15 minuten over.

Campus Dilbeek

Campus Dilbeek ligt net buiten de Brusselse grootstad. Het is een sportcampus met vier sporthallen en een eigen fitnesscentrum, allemaal in een groene omgeving. Vlakbij vind je een atletiekpiste, een zwembad en een voetbalveld. De campus ligt vlak naast het station van Dilbeek en is dus makkelijk te bereiken.

Campus Sint-Niklaas

Valt je oog op de opleiding Secundair onderwijs op Campus Sint-Niklaas, dan kom je terecht in een omgeving waar een moderne infrastructuur en een warme, familiale sfeer centraal staat. Samen met 1300 medestudenten geniet je er elke dag opnieuw van je zalige studententijd. De campus is vlot te bereiken met het openbaar vervoer. Reken tien minuten wandeltijd vanaf de Grote Markt en vijftien minuten vanaf het station.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB. Let wel, informeer je goed want dit geldt enkel voor specifieke vakkencombinaties en op welbepaalde campussen.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts