Toegepaste Informatica

Google, Amazon, Netflix en Spotify: het internet bracht ons nieuwe en onmisbare bedrijven die tegen een razendsnel tempo groeien met onze data als grootste factor. Experts breken dagelijks hun hoofd om alles sneller, beter, toegankelijker en veiliger te maken. Kiezen voor onze opleiding in dit technologische domein maakt je automatisch erg gegeerd op de arbeidsmarkt. 

Ontdek jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

Bachelor toegepaste informatica header

Eens proeven van het studentenleven? Volg een echte les mee!

Een opleiding Toegepaste informatica. Wat houdt dat nu juist in?

 • Je docent = je coach
 • Jouw interesses staan centraal
 • Voeten in de praktijk
 • Futureproof skills

Focus op praktijk

Bij ons maak je oefeningen gebaseerd op reële contexten die je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in aula’s maar enkel ter ondersteuning, rechtstreeks in labo’s of online. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende businesswereld.

Stap voor stap naar de werkwereld

Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. In de tweede opleidingsfase doe je dat door een groepswerk gelinkt aan een bedrijfsopdracht, later in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.

Interactief onderwijs

Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en ‘on campus’ onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt de focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen! Inhoud en opdrachten die online gegeven kunnen worden, brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met de webcams aan en de headsets op. Als eerstejaarsstudent breng je dus nog steeds meer dan de helft van jouw tijd door - in real life - op onze campus, no worries!

Alle nodige skills

We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om een modern informaticaproject te realiseren en de nodige bedrijfskundige- en communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Keuzetrajecten in de kijker

Stel jouw studie-shake samen

Samen met het werkveld ontwikkelden we een uniek, nieuw curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit en je daarin te verdiepen. Concreet is het programma van de opleiding Toegepaste informatica opgebouwd rond zeven beroepsprofielen. Na een stevige basis in het eerste jaar, kies je er drie beroepsprofielen uit. We begeleiden je daarbij aan de hand van meerdere coachingsgesprekken. De drie beroepsprofielen die je kiest vormen de fundamenten van je toekomstige professionele carrière. Duidelijk kiezen bezorgt je nog steeds een brede waaier aan jobmogelijkheden.

 • Business & system analyst

  Als business-analist begeleid je de klant om op een gestructureerde manier tot het juiste inzicht te komen van de noden. Als je goede vragen kunt stellen en goed kunt luisteren naar de antwoorden, word je een prima analist!

 • System administrator

  Je gebruikt verschillende besturingssystemen om een netwerk te organiseren en te beveiligen. Je vertaalt de visie en het beleid van een organisatie naar een efficiënte structuur die zowel technisch als praktisch door jou geconfigureerd wordt. Je volgt de dagelijkse werking van computer- en cloudsystemen op.

 • Software developer

  Je ontwerpt, test en documenteert applicaties die gebruikers in staat stellen hun werk vlotter en sneller uit te voeren. Een grondige kennis van programmeren stelt je in staat om in een waaier van programmeertalen applicaties te ontwikkelen.

 • Web developer

  Je vindt het een uitdaging om moderne, performante mobiele apps, webtoepassingen en websites te ontwikkelen die de verwachtingen van de klant overtreffen. Je zoekt voor ieder project naar creatieve oplossingen op maat van je klant.

 • Network specialist

  Als network specialist werk je in team aan de planning, beveiliging en troubleshooting van een digitaal netwerk voor video, voice, web, mail, sociale media, data en bedrijfsapplicaties.

 • Digital consultant

  Als digital consultant probeer je de meerwaarde van digitale technologieën in te schatten, innovatieve businessmodellen te bedenken en die toe te passen in één of meer domeinen. Je overtuigt en/of helpt anderen om die technologieën toe te passen. Daarbij ben je continu op zoek naar nieuwe IT-trends.

 • Artificial Intelligence & data engineer

  Als AI-expert speel je in op technologische ontwikkelingen en vertaal je bedrijfsuitdagingen via krachtige frameworks voor machine learning en deep learning naar een slimme software-oplossing. Daarnaast zul je vanuit een rol als data engineer groeiende datastromen diepgaand bekijken, verwerken en er patronen in herkennen. Gebruik makend van onder meer cloudtoepassingen maak je voorspellingen en bedenk je creatieve oplossingen om een antwoord te bieden op de steeds luider klinkende vraag uit het werkveld en de maatschappij.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Bedrijfsexperten als docent

  Wist je dat heel wat van onze docenten die les geven aan derdejaarsstudenten maar 25% van hun tijd in het onderwijs staan? Ze zijn dus experts in hun domein en geven les vanuit hun specialisatie. Je cursussen zijn ook altijd up-to- date, want er wordt nauw samengewerkt met internationale bedrijven.

 • Van student tot ondernemer

  Heel wat oud-studenten schopten het tot ondernemer. Ze zijn nu verantwoordelijk voor een webshop, ontwikkelen mobiele beveiligingsoplossingen, werken voor klanten een digitaal businessmodel uit of helpen hen met het optimaliseren van hun online imago. Nu al een businessidee? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Persoonlijke begeleiding

  Tijdens je opleiding heb je nauw contact met je docenten. Ze zijn je coach en werken heel persoonlijk met je samen. Als je werkt aan een project in ons aantrekkelijk digitaal leercentrum, geven ze je graag feedback en antwoorden op al je vragen. Na elke examenperiode krijg je ook feedback. Je kunt bij je docenten langsgaan om je examenresultaten te bespreken. Ook staan er meerdere trajectbegeleiders klaar om samen op zoek te gaan naar jouw menu van vakken dat haalbaar en persoonlijk is. Jouw leertijd heb je dus zelf in handen!

Iets voor jou?

Toegepaste informatica, iets voor jou?

 • Je bent gepassioneerd door digitale communicatie en informatie.
 • Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze je inschakelen.
 • Je staat niet toe te kijken aan de zijlijn maar bent ondernemend en steekt de handen uit de mouwen.
 • Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat andere hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen.
 • Je bent niet bang van een uitdaging en toont veel inzet.
Meisje - nadenkend
Een vlotte start bij DIGITAL

Lees meer over onze onthaaldagen

Oorspronkelijk wou ik later vooral apps en websites gaan ontwikkelen. Intussen weet ik dat ik veel meer richtingen uit kan na mijn opleiding. Nu wil ik digital consultant worden: een professional die advies geeft aan klanten over hun digitale projecten en die erna uitvoert.
Aïcha Mokhtar
Studente Toegepaste informatica
Aicha mokhtar - TI
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

No-nonsense IT

Alles wat je in de opleiding meekrijgt, is nodig om uit te groeien tot een professional: veel praktijk, teamwerk en haalbare uitdagingen.

Partners

Door haar ligging in de bedrijvige hoofdstad is Campus Brussel een ideale uitvalsbasis. We werken samen met heel wat partners uit het werkveld. Niet-IT-bedrijven waarmee we o.a. in contact staan zijn AB InBev, CIBG, Jan De Nul maar ook Inetum-Realdolmen, Accenture, Cronos, EY, Deloitte. ProSoccerData, B-Sprouts en Abstractive zijn start-ups waarmee we goede banden hebben.

Hackatons

We organiseren geregeld hackatons voor onze studenten. Vergis je niet: we zetten niet aan tot criminele hackopdrachten. Wat we wel doen: we gaan drie dagen actief aan de slag rond een project/probleem (bv. smart shopping center). Je krijgt vooraf de nodige training om een project tot een goed einde te brengen. Zodra de hackaton start, krijg je de opdracht/briefing. In team ga je brainstormen over hoe je het probleem wilt oplossen. Je wordt hierbij goed gecoacht. Aan het einde presenteer je in team je idee voor een jury. De winnaar krijgt een prijs. Ook bedrijven komen kijken naar de hackatons. Het is een vorm van scouting door gerenommeerde jury’s.

Buitenland lonkt

In het tweede jaar doe je buitenlandse ervaring op in de vorm van een project. We werken samen met 3 buitenlandse scholen (in Italië, Malta en Oostenrijk). Zo werkten studenten rond een project over banktransacties en het veilig digitaal versturen van overschrijvingen tussen twee partijen.

Handen uit de mouwen 2

Met een graduaatsdiploma starten aan de bachelor?

Heb jij succesvol jouw Graduaat in de informatica (Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer) behaald? Fijn zo! Bij ons kan je kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten om te groeien naar een diploma professionele Bachelor in de Toegepaste Informatica. Via een persoonlijke trajectbegeleiding bekijken we samen wat vrijgesteld kan worden en waarin je nog moet groeien. We streven ernaar jouw studietijd te beperken tot 1,5 jaar.

Bachelor elektronica-ICT-elektronica header
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

De Odisee-alumni die de opleiding Toegepaste informatica volgden, werden dankzij een heleboel praktijklessen opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring. De vraag naar informatici is en blijft groot dus tewerkstelling is zo goed als gegarandeerd.

In welke job kom je terecht?

 • Je wordt de schakel tussen business en IT.
 • Je kunt verder doorgroeien tot projectleider, consultant of expert in je gekozen beroepsprofielen.
 • Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer.
 • Je kunt o.a. aan de slag bij een IT-bedrijf, kmo, mediabedrijf, financiële instelling of in de wereld van e-commerce.
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Onze bacheloropleiding bereidt je ook goed voor op het behalen van een master of een postgraduaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Master in de Handelswetenschappen - optie Business information management, een Postgraduaat Information Systems Management of een Postgraduaat IT-organisatie en -management.

Van onze bachelorstudenten studeert bijna 10% verder voor een master. Dat kan zelfs op dezelfde campus in Brussel waar de KU Leuven masteropleidingen aanbiedt.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. We bundelden alle mogelijke vrijstellingspakketten bedrijfskunde in een handig overzicht. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Campus Brussel

Kies je voor Brussel als studentenstad, dan ga je voor een spannende mix tussen bedrijvigheid en ontspanning. En qua bedrijven zit het in onze hoofdstad wel snor. Campus Brussel is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op en rond de campus zijn er heel wat plaatsen waar je een broodje of snack kunt vinden. Voor een grotere honger kun je in studentenrestaurant De Mineen terecht.

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

 • 6
  Campussen
 • + 10.000
  Studenten
 • 25
  Bacheloropleidingen
 • 9
  Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts