Toegepaste Informatica
Google, Amazon, Netflix en Spotify: het internet bracht ons nieuwe en onmisbare bedrijven die tegen een razendsnel tempo groeien met onze data als grootste factor. Experts breken dagelijks hun hoofd om alles sneller, beter, toegankelijker en veiliger te maken. Kiezen voor onze opleiding in dit technologische domein maakt je automatisch erg gegeerd op de arbeidsmarkt.
Ontdek jouw talenten en groei uit tot een échte IT-specialist.

Een opleiding Toegepaste informatica. Wat houdt dat nu juist in?
-
Je docent = je coach
-
Jouw interesses staan centraal
-
Voeten in de praktijk
-
Futureproof skills
Focus op praktijk
Bij ons maak je oefeningen gebaseerd op reële contexten die je technisch stevig laten nadenken. Theorie krijg je niet in aula’s maar enkel ter ondersteuning, rechtstreeks in labo’s of online. Daarnaast verwerf je ook bedrijfskundige competenties en word je klaargestoomd om zelfstandig te functioneren in een bruisende businesswereld.
Stap voor stap naar de werkwereld
Tijdens praktijkgerichte projecten leer je plannen maken en in team werken. Naarmate de opleiding vordert, krijg je steeds meer kansen om werkveldervaring op te doen. In de tweede opleidingsfase doe je dat door een groepswerk gelinkt aan een bedrijfsopdracht, later in de opleiding door een semester stage in het binnen- of buitenland.
Interactief onderwijs
Hybride onderwijs is het nieuwe normaal. Wij geloven in een goed uitgewerkte mix van online en ‘on campus’ onderwijs. Op campus is dat in klasgroepen en ligt de focus op activerende werkvormen die je helpen de leerinhoud te verwerken, toe te passen en in te oefenen! Inhoud en opdrachten die online gegeven kunnen worden, brengen we in een zo reëel mogelijke context door te connecteren via ons online platform, met de webcams aan en de headsets op. Als eerstejaarsstudent breng je dus nog steeds meer dan de helft van jouw tijd door - in real life - op onze campus, no worries!
Alle nodige skills
We doen er alles aan om je op te leiden tot een polyvalente, open en proactieve informaticus. Aan het einde van de rit bezit je de bagage om een modern informaticaproject te realiseren en de nodige bedrijfskundige- en communicatievaardigheden om te kunnen samenwerken met opdrachtgevers, klanten en andere IT-professionals.
Kwaliteitsvol onderwijs? Daar staan we voor!
We evalueren onze opleidingen samen met studenten, personeel, het werkveld en externe peers om bij te sturen waar nodig. Echte cocreatie dus! Ben je benieuwd wat de huidige studenten vinden van deze opleiding? Of wil je meer weten over de sterktes en aandachtspunten van deze opleiding volgens onderwijskundigen en mensen uit het werkveld?
Laat je overtuigen door onze studenten.


Stel jouw studie-shake samen
Samen met het werkveld ontwikkelden we een uniek, nieuw curriculum dat je de kans geeft zelf te kiezen welk IT-profiel het sterkst bij jou aansluit en je daarin te verdiepen. Concreet is het programma van de opleiding Toegepaste informatica opgebouwd rond zeven beroepsprofielen. Na een stevige basis in het eerste jaar, kies je er drie beroepsprofielen uit. We begeleiden je daarbij aan de hand van meerdere coachingsgesprekken. De drie beroepsprofielen die je kiest vormen de fundamenten van je toekomstige professionele carrière. Duidelijk kiezen bezorgt je nog steeds een brede waaier aan jobmogelijkheden.
Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?
Toegepaste informatica, iets voor jou?
-
Je bent gepassioneerd door digitale communicatie en informatie.
-
Voor innovatieve ICT-toepassingen die de wereld kunnen verbeteren, mogen ze je inschakelen.
-
Je staat niet toe te kijken aan de zijlijn maar bent ondernemend en steekt de handen uit de mouwen.
-
Problemen? Die zijn er om op te lossen. Dat andere hun taken daardoor beter kunnen uitvoeren, is mooi meegenomen.
-
Je bent niet bang van een uitdaging en toont veel inzet.

Oorspronkelijk wou ik later vooral apps en websites gaan ontwikkelen. Intussen weet ik dat ik veel meer richtingen uit kan na mijn opleiding. Nu wil ik digital consultant worden: een professional die advies geeft aan klanten over hun digitale projecten en die erna uitvoert.

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk
No-nonsense IT
Alles wat je in de opleiding meekrijgt, is nodig om uit te groeien tot een professional: veel praktijk, teamwerk en haalbare uitdagingen.
Partners
Door haar ligging in de bedrijvige hoofdstad is Campus Brussel een ideale uitvalsbasis. We werken samen met heel wat partners uit het werkveld. Niet-IT-bedrijven waarmee we o.a. in contact staan zijn AB InBev, CIBG, Jan De Nul maar ook Inetum-Realdolmen, Accenture, Cronos, EY, Deloitte. ProSoccerData, B-Sprouts en Abstractive zijn start-ups waarmee we goede banden hebben.
Hackatons
We organiseren geregeld hackatons voor onze studenten. Vergis je niet: we zetten niet aan tot criminele hackopdrachten. Wat we wel doen: we gaan drie dagen actief aan de slag rond een project/probleem (bv. smart shopping center). Je krijgt vooraf de nodige training om een project tot een goed einde te brengen. Zodra de hackaton start, krijg je de opdracht/briefing. In team ga je brainstormen over hoe je het probleem wilt oplossen. Je wordt hierbij goed gecoacht. Aan het einde presenteer je in team je idee voor een jury. De winnaar krijgt een prijs. Ook bedrijven komen kijken naar de hackatons. Het is een vorm van scouting door gerenommeerde jury’s.
Buitenland lonkt
In het tweede jaar doe je buitenlandse ervaring op in de vorm van een project. We werken samen met 3 buitenlandse scholen (in Italië, Malta en Oostenrijk). Zo werkten studenten rond een project over banktransacties en het veilig digitaal versturen van overschrijvingen tussen twee partijen.

Met een graduaatsdiploma starten aan de bachelor?
Heb jij succesvol jouw Graduaat in de informatica (Programmeren of Systeem- en Netwerkbeheer) behaald? Fijn zo! Bij ons kan je kiezen voor een vervolgtraject van 90 studiepunten om te groeien naar een diploma professionele Bachelor in de Toegepaste Informatica. Via een persoonlijke trajectbegeleiding bekijken we samen wat vrijgesteld kan worden en waarin je nog moet groeien. We streven ernaar jouw studietijd te beperken tot 1,5 jaar.

En wat nadat je je diploma behaald hebt?
De Odisee-alumni die de opleiding Toegepaste informatica volgden, werden dankzij een heleboel praktijklessen opgeleid tot professionals met een stevige portie knowhow en ervaring. De vraag naar informatici is en blijft groot dus tewerkstelling is zo goed als gegarandeerd.
In welke job kom je terecht?
-
Je wordt de schakel tussen business en IT.
-
Je kunt verder doorgroeien tot projectleider, consultant of expert in je gekozen beroepsprofielen.
-
Je analyseert de behoeften, maakt een ontwerp, ontwikkelt toepassingen, beheert de gegevens en regelt het netwerkverkeer.
-
Je kunt o.a. aan de slag bij een IT-bedrijf, kmo, mediabedrijf, financiële instelling of in de wereld van e-commerce.

Of wil je verder studeren?
Onze bacheloropleiding bereidt je ook goed voor op het behalen van een master of een postgraduaat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een Master in de Handelswetenschappen - optie Business information management, een Postgraduaat Information Systems Management of een Postgraduaat IT-organisatie en -management.
Van onze bachelorstudenten studeert bijna 10% verder voor een master. Dat kan zelfs op dezelfde campus in Brussel waar de KU Leuven masteropleidingen aanbiedt.
Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.
Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?
Coaches staan klaar
Toch nog niet helemaal overtuigd? Stel je vraag aan één van onze coaches of download je brochure.
