Voedings- en dieetkunde op maat van volwassenen

Ben je geïnteresseerd in de relatie tussen voeding en gezondheid? Wil je alles weten over ziektegerelateerd voedingsadvies en dieetadvies? Hecht je belang aan een goede hygiëne? Ben je communicatief ingesteld? En wil je mensen coachen naar een gezonde levensstijl? Dan is de opleiding Voedings- en dieetkunde beslist iets voor jou.

Met Odisee Continue bieden wij een uitgebreid aanbod aan iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.

Odisee Continue opleiding volwassenen avondonderwijs Voedings- en dieetkunde diëtist

Een opleiding Voedings- en dieetkunde. Wat houdt dat nu juist in?

Wil je er je job van maken om mensen te coachen naar een gezonde levensstijl via voedings- en dieetadvies? Of doe je dat al maar heb je geen bachelordiploma dat daarbij aanleunt? Kies dan voor de opleiding Voedings- en dieetkunde in afstandsonderwijs. Je stippelt een persoonlijk traject uit op jouw maat, waardoor je de opleiding kunt combineren met je werk en je gezinsleven.

 • Persoonlijk studietraject
 • Combinatie mogelijk met je job en je gezin
 • Geen voorkennis vereist
 • Boeiende labo's en praktijkopdrachten

De opleiding Voedings- en dieetkunde bestaat uit vier domeinen. In het domein ‘Mens’ leer je het menselijk lichaam kennen, zowel lichamelijk als geestelijk en zowel in gezonde toestand als bij ziekte. ‘Voeding en dieet’ groepeert alle vakken rond voeding, gaande van gezonde voeding tot voeding bij specifieke doelgroepen. Bij ‘Professionele ontwikkeling’ word je voorbereid op de vaardigheden die je later nodig hebt om je job als diëtist te kunnen uitvoeren. In het derde jaar bestaat dat domein voornamelijk uit stage. In ‘Lifelong learning’ ten slotte ontwikkel je je onderzoeksvaardigheden en werk je via reflectie, monitoraten en congressen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Afstandsonderwijs

Als afstandsstudent volg je dezelfde vakken als dagstudenten maar volgens een persoonlijk studietraject.
Dat wil zeggen dat je de opleidingsonderdelen spreidt over een langere periode, zoals het jou het beste uitkomt. Elke afstandsstudent heeft dus een uniek programma. 

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten.

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Heb je al een hoger diploma of relevante werkervaring?

  Heb je al werkervaring in de sector? Dan heb je mogelijk recht op vrijstellingen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties of Competenties. Dat wordt bekeken bij het intakegesprek bij de start van het academiejaar. Zeker als je al een bachelor of master hebt behaald, is de kans groot dat je jouw traject kunt aanpassen en/of verkorten. Door de volgtijdelijkheid van de voedings- en dieetvakken zul je echter nooit minder dan drie jaar over de opleiding kunnen doen.

 • Duwtje in de rug

  De opleiding is erg wetenschappelijk. Zeker in het eerste jaar, omdat er veel chemie aan bod komt. Wil je jouw kennis van dat vak opfrissen? Neem dan zeker deel aan de instapcursus chemie voor de start van het academiejaar. Meer info vind je op instapcursussen.odisee.be.

 • Ondernemen

  Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

 • Voltijdse dagopleiding

  Als je werk- en privésituatie het toelaat, ben je als volwassene uiteraard ook welkom om samen met onze reguliere studenten een opleiding te volgen in voltijds dagonderwijs. De kans bestaat dat je recht hebt op vrijstellingen dankzij je eerder behaald diploma of je werkervaring. 

Iets voor jou?

Voedings- en dieetkunde, iets voor jou?

 • Je bent op alle vlakken geïnteresseerd in voeding.
 • Wetenschap boeit je, maar je bent ook communicatief ingesteld en werkt graag met mensen.
 • Je hebt aandacht voor het psychosociale welzijn van mensen.
 • Gezondheid is je stokpaardje.
 • Je vindt hygiëne belangrijk.
Meisje - nadenkend
De steun die je krijgt van je studietrajectbegeleider en de andere docenten bij Odisee heeft mij enorm verrast. Hoewel de opleiding deels uit zelfstudie bestaat, kun je toch steeds bij hen terecht met vragen. Ze tonen ook veel begrip voor het feit dat studenten in hoger afstandsonderwijs hun studie vaak met andere dingen zoals werk en/of een gezin combineren.
Michèle Daelemans
Studente Voedings- en dieetkunde
Voedings en dieetkunde volwassenen Michele Daelemans
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Begeleide zelfstudie

Theorievakken studeer je thuis, via zelfstudie. Dat betekent dat je hiervoor geen lessen moet bijwonen, al ben je steeds welkom om aan te sluiten bij de dagstudenten als je agenda dat toelaat. Je verwerft de leerstof aan de hand van cursusmateriaal, studiewijzers met tips en tricks en onze digitale leeromgeving Toledo. Via die leeromgeving hou je ook contact met medecursisten. Docenten zijn bovendien steeds bereikbaar per mail bij vragen of problemen.

Daarnaast voorzien we een aantal vaste contactmomenten waarop je vragen kunt stellen en uitleg kunt vragen aan de docenten. Die vinden ‘s avonds plaats en de data worden ruim op voorhand gecommuniceerd. De helft van de contactmomenten verloopt via MS Teams. De andere helft vindt plaats op Technologiecampus Gent. In bepaalde gevallen is aanwezigheid verplicht, omdat interactie deel uitmaakt van de leerdoelstellingen.

Hou er rekening mee dat je soms ook op andere avonden naar de campus zult moeten komen, bijvoorbeeld om naar gastsprekers te luisteren of om verplichte workshops mee te volgen.

Labo's en stage

Omdat je als specialist in de voedings- en dieetkunde ook praktische competenties moet verwerven, staan er naast de theorievakken een reeks verplichte labosessies op het programma. Dat betekent dat je elk semester één of twee avonden per week moet vrijmaken voor labo’s, van 17 tot maximum 22 uur. De data en uren worden gecommuniceerd bij de start van het academiejaar. Je komt voor de praktische sessies naar onze moderne Technologiecampus in Gent die is uitgerust met een volledig ingerichte keuken en laboratoria.

In het tweede deel van je opleiding loop je drie dagen stage in een grootkeuken. In het laatste deel staan 16 weken voltijdse stage gepland, die je eventueel kunt opsplitsen in twee stageperiodes van acht weken. In uitzondering en mits goedkeuring van de stagecoördinator en de stageplaats kun je ook deeltijds stage lopen. Ten minste een van de stageperiodes breng je door in een klinische omgeving. De andere kun je invullen naargelang je voorkeur, bijvoorbeeld in de preventieve gezondheidszorg, in de kwaliteitscontrole, binnen een bedrijf ... Stage bij de eigen werkgever wordt enkel per uitzondering toegestaan, in samenspraak met de stagecoördinator.

Examens

Als afstandsstudent leg je jouw examens af samen met de dagstudenten. Tijdens de kantooruren dus, in januari en in juni. Je houdt hiermee best rekening in je verlofplanning op het werk, al is het soms mogelijk om je examen af te leggen op een inhaaldag. Slaag je niet in eerste zit, dan is er een tweede examenkans in augustus. Labo’s worden doorheen het jaar geëvalueerd.

Voedings en dieetkunde handen uit de mouwen
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Na deze opleiding heb je een bachelordiploma Voedings- en dieetkunde. 

Waar kun je aan de slag?

 • In je eigen zelfstandige diëtistenpraktijk, in een groepspraktijk of als freelance diëtist
 • In ziekenhuizen of andere zorginstellingen
 • In de voedingsindustrie of een farmaceutisch bedrijf
 • In voedingszaken, dieetwinkels of cateringbedrijven
 • In sport- of afslankingscentra
 • Bij het Vlaams Instituut Gezond Leven
 • En nog veel meer!
Wat na je diploma volwassenen

Als bachelor in de Voedings- en dieetkunde kun je op de arbeidsmarkt verschillende kanten uit. Je kunt aan de slag als zelfstandige of in loondienst, bijvoorbeeld bij een ziekenhuis of andere zorginstelling, een afslankingscentrum, voedingszaak of instelling die werkt rond voeding. 

Wil je je kennis up-to-date houden of nog meer verbreden of verdiepen? Duik in het aanbod permanente vormingen, zoals Diabeteseducator, Sportvoeding, Postgraduaat Voeding en oncologie en Voeding van het jonge kind en de adolescent. 

Financiële steun

Ga je als volwassene (opnieuw) studeren, dan heb je in sommige gevallen recht op een vorm van financiële tegemoetkoming. Denk aan opleidingscheques, het Vlaams opleidingskrediet, KMO-portefeuille, een studietoelage van de Vlaamse overheid, een statuut als student-zelfstandige ... Je vindt alle uitleg, voorwaarden en de aanvraagprocedures via de onderstaande pagina's.

Meer tijd voor je studie

Afhankelijk van de plaats waar je werkt en de opleiding die je volgt, heb je mogelijk recht op Vlaams opleidingsverlof, betaald educatief verlof of vormingsverlof. Dat wil zeggen dat je soms afwezig mag zijn van het werk om naar de les te gaan of te studeren, met behoud van loon. Of misschien kom je wel in aanmerking voor tijdskrediet of Vlaams zorgkrediet.

Campus Gent

Kies je voor de bacheloropleiding Voedings- en dieetkunde bij Odisee, dan volg je les op de Technologiecampus in Gent, een gezellige campus midden in het groen. Je studeert aan de rand van de stad, op wandel- en fietsafstand van het centrum. De Technologiecampus is makkelijk bereikbaar: trams en bussen stoppen voor de campus en er is gratis parking. En vooral: je vindt er labo's en een moderne, volledig uitgeruste keuken. Hierdoor is de campus perfect afgestemd op de opleiding.

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Werken en studeren combineren is niet vanzelfsprekend. Maar maak je geen zorgen, bij Odisee sta je er niet alleen voor. Wij bieden werkende studenten een hele waaier aan extra voorzieningen. Ontdek waar wij je mee kunnen helpen! 

 

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?