Postgraduaat Palliatieve zorg
Palliatieve zorg betekent een intense zorg voor mensen in een onomkeerbaar stadium van hun ziekte. Als zorgverlener in een residentiƫle of thuissetting is het belangrijk om te kunnen bijdragen aan het comfort en de levenskwaliteit van een zorgvrager en zijn naasten in deze laatste levensfase.
In het postgraduaat Palliatieve zorg verwerf je de nodige inzichten en vaardigheden voor een vraaggestuurd en persoonsgericht palliatief zorgconcept. Dit gebeurt altijd met respect voor levensbeschouwingen, tradities of geloofsvisie en steeds vertrekkend vanuit de rechten van de patiƫnt.
Het postgraduaat van volgend academiejaar gaat van start op 26/09/2024. Wil je er zeker bij zijn, schrijf dan nu al in!
NIEUW!! Binnen dit postgraduaat organiseren we jaarlijks een aantal losse studiedagen waarvoor afzonderlijk kan ingeschreven worden. Onze eerstvolgende studiedag is gepland op 17 oktober, meer info verder op deze pagina.
Deze opleiding voor volwassenen maakt deel uit van Odisee Continue, hƩt aanbod voor iedereen die wil bijblijven, zich persoonlijk ontwikkelen of omscholen.
Ik schrijf me in!
- 26-9-2024: 1. Postgraduaat Palliatieve zorg - volledig
- 26-9-2024: 2. Postgraduaat Palliatieve zorg - basismodule - Palliatief Referent
- 16-1-2025: 3. Postgraduaat Palliatieve zorg - specialisatiemodule Palliatief deskundige
- 17-10-2024: 4. Studiedag 'Rouw en verlies' en 'zelfzorg en teamzorg'
- 17-10-2024: 5. Rouw en verlies (voormiddag)
- 17-10-2024: 6. Zelfzorg en teamzorg (namiddag)
Iets voor jou?
De opleiding richt zich tot alle beroepsgroepen in de gezondheidszorg. We willen je als zorgverlener bekwamen om zorg aan te bieden op maat voor alle patiƫnten. Een persoon prefereert een zorg in de lijn van zijn/haar visie op het leven, op ziekte, pijn en mogelijk nakend levenseinde. Het aannemen van een cultuursensitieve houding in de relatie met de zorgvrager is dan ook heel belangrijk. Je kan je inschrijven voor het postgraduaat als je een bachelor- of masterdiploma hebt binnen de zorgverlening. Ook als ASBO, 4de graad of HBO5-verpleegkundige kan je toegelaten worden, als je voldoende gemotiveerd bent. Je ontvangt dan een getuigschrift permanente vorming.
Programma
Het volledig postgraduaat Palliatieve Zorg telt 20 studiepunten (20 SP) en omvat twee modules.
1. Basismodule Palliatief referent (6 SP)
2. Specialisatiemodule Palliatief deskundige (14 SP)
Dit postgraduaat is ontwikkeld in samenwerking tussen Odisee Hogeschool, Erasmushogeschool en Forum Palliatieve zorg.
Bijzondere beroepsbekwaamheid (BBK)
Behaal je je getuigschrift, dan kan je de bijzondere beroepsbekwaamheid āVerpleegkundige met een bijzondere deskundigheid in de palliatieve zorgā aanvragen (afhankelijk van de setting waarin je werkt).
Inschrijven
Je kan inschrijven voor het volledig postgraduaat of voor elk van de modules afzonderlijk. Het getuigschrift van de basismodule is startvoorwaarde om in te schrijven voor de specialisatiemodule.
Aanpak
De opleiding is sterk wetenschappelijk onderbouwd, zeer praktijkgericht en zet vooral in op interactief werken en casuĆÆstiek. Er is veel aandacht voor individuele leervragen en per lesonderdeel worden praktijkgerichte casussen (vanuit medische, ethische, spirituele, psychologische ā¦ invalshoek) geĆÆntegreerd.
Basismodule palliatief referent - 6 SP
In acht volledige lesdagen maken we je wegwijs in de relevante wetgeving en in de (verdere) uitbouw van de visie en structuur van palliatieve zorg in de eigen organisatie. We bieden inzicht in symptomen en een praktische aanpak in functie van symptoombestrijding en comfortzorg.
De psychosociale, emotionele en spirituele impact op de palliatieve patiƫnt is enorm groot, hoe ga je daar op gepaste wijze mee om?
Gepaste communicatie en bespreekbaar maken en begeleiden van voorafgaande zorgplanning komen uitgebreid aan bod in deze module. Dit zowel met de zorgvrager als met de familie.
We belichten ook procedures voor palliatieve sedatie en euthanasie en het onderscheid tussen beide.
Tot slot hebben we ook ruim aandacht voor jou als zorgverlener. Hoe ga jij om met emoties, angsten, rouwen en hoe hou je jezelf staande zowel professioneel als persoonlijk?
Van jou als cursist verwachten we een actieve inbreng aan de hand van casussen uit je eigen dagdagelijkse praktijk en ervaringen.
Specialisatiemodule palliatief deskundige - 14 SP
De specialisatiemodule is verder opgesplitst in volgende 4 opleidingsonderdelen:
1. Pathologie en verpleegkundige zorg ā 4 SP
Fysiopathologie en verpleegkundige aandachtspunten bij specifieke problemen komen hier aan bod: ademhaling, urologische en gynaecologische problemen, vocht en voeding, leverstoornissen,ā¦
2. Ethiek, spiritualiteit en veerkracht ā 4 SP
We gaan dieper in op beslissingen bij het levenseinde, ethische reflecties en deontologie, spiritualiteit van de zorgverlener, levensmoeheid, medisch-psychosociale benadering van het lijden van de verzorgende, veerkracht verhogen, aromazorgā¦
3. Communicatie in de palliatieve zorg ā 3 SP
Je verwerft theoretische inzichten in het communicatieproces en krijgt training in gespreksvaardigheden.
4. Integratie ā 3 SP
In functie van de integratieopdracht leer je gebruik maken van wetenschappelijk literatuur en bespreken en analyseren van casussen.
Nieuw 2024: boeiende themadagen
Studiedag 1: 'Rouw en verlies' en 'zelfzorg en teamzorg' in palliatieve context
Datum: 17 oktober 2024 van 9 tot 16 uur
Locatie: Odisee - Campus Brussel
Programma: dit is een lesdag binnen de basismodule van het postgraduaat Palliatieve zorg.
9 - 12 uur: Rouw en verlies in palliatieve setting
Hoe kan een rouwproces er precies uitzien? Wat zeg je tegen iemand die geconfronteerd wordt met een (dreigend) verlies? Kan iedereen rouwzorg bieden of (wanneer) moet je hiervoor doorverwijzen naar gespecialiseerde ondersteuning?
Tijdens deze les bieden we een theoretisch kader rond verlies en rouw en geven we praktische handvatten om mensen die te maken krijgen met verlies te ondersteunen.
Docent: Annelien Tack is psychologe bij Forum Palliatieve Zorg en palliatieve thuisequipe Omega en heeft jarenlange ervaring in palliatieve zorg.
13 - 16 uur: Zelfzorg en teamzorg in de palliatieve zorg: workshop
Veerkracht is de kracht en de moed om het best mogelijke antwoord te bieden op de uitdagingen van elke dag met zorg en mildheid voor jezelf, met je waarden als kompas en in verbinding met de mensen die er voor jou toe doen.
Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar wat impact heeft op je veerkracht en nemen je mee doorheen de verschillende themaās van veerkracht: stilstaan & reflectie, waarden, kiezen, mildheid, zelfmeesterschap en verbinden.
Elk thema gaan we exploreren: op welke manier speelt het specifieke thema op dit moment in jouw leven en jouw werk mee? We nodigen uit tot zelfreflectie en tot uitwisseling.
Meer info rond veerkracht op www.stilvallengeeftveerkracht.be en in het boek āStilstaan in beweging. Inspiratie voor meer veerkracht (Damman, Sannen & Slots, 2023)ā
Docent: Caroline Damman, klinisch psychologe en gedragstherapeute, Odisee hogeschool
Je kan inschrijven voor de volledige dag of voor een halve dag.
Studiedag 2: programma volgt binnenkort
Praktische info op een rijtje
Hier vind je alle praktische info m.b.t. dit postgraduaat op een rijtje.
Contacteer ons!
Heb je nog een vraag of wens je een gesprek? Neem dan contact op met de programmacoƶrdinator.
Ann Jaques
Campus Brussel
ann.jaques@odisee.be
02/210 13 48
Overtuigd? Of blijf je graag op de hoogte?
Dit postgraduaat is echt iets voor mij!
Ben je ervan overtuigd dat dit het postgraduaat is dat je zoekt? Dan kan je meteen inschrijven.
Blijf je graag op de hoogte van onze navormingen?
Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!