Medische Beeldvorming en Radiotherapie

Hou je van splinternieuwe technologie maar werk je minstens even graag met mensen? Ben je op zoek naar een unieke opleiding? Dan is Medische beeldvorming en radiotherapie iets voor jou!

Bij Medische beeldvorming en radiotherapie maakt een technoloog medische beeldvorming (TMB’er) medische beelden van een patiënt. Op basis van die beelden stelt de arts een diagnose. De wereld van de medische beeldvorming kende de laatste dertig jaar (en nog steeds) een grote technologische evolutie. En ook onze opleiding Medische beeldvorming en radiotherapie staat niet stil. Maar geen paniek: we helpen je stap voor stap op weg.

Bachelor medische beeldvorming header

Zoveel vragen over het hoger onderwijs? Wij geven je alle antwoorden.

Een opleiding Medische beeldvorming en radiotherapie. Wat houdt dat nu juist in?

  • Toegankelijke docenten
  • Oefenen in skillslabs
  • Medische én technische vaardigheden
  • Veel stages

Veelzijdig specialist

Een medisch beeldvormer (TMB’er) is een allround specialist. In het eerste en tweede jaar van je opleiding krijg je de verschillende deelgebieden onder de knie. Je wordt ondergedompeld in de theorie en praktijk van projectieradiologie, computertomografie, magnetische resonantie, nucleaire beeldvorming, echografie, mammografie en radiotherapie. Naast de techniek leer je ook een aantal zorghandelingen. Die heb je nodig om een onderzoek of radiotherapeutische behandeling succesvol te laten verlopen.

Oefenen, oefenen, oefenen

In onze goed uitgeruste skillslabs oefen je onder leiding van je vakdocenten. Zo bereiden we je voor op je stages, waar je met echte situaties aan de slag gaat. De patiënt moet dan altijd op de eerste plaats komen. Dankzij rollenspelen en projecten leer je respectvol omgaan met patiënten. Doorheen je hele opleiding blijf je vaardigheden oefenen die je eerder aangeleerd kreeg. Zo beschik je aan het einde van je opleiding over een brede basis om veilig en verantwoord in het werkveld te duiken. Bovendien kun je zelfstandig nieuwe toepassingen leren gebruiken.

Technisch ondersteund mensenwerk

Je patiënten staan steeds centraal. Als TMB’er geef je een deskundig antwoord op hun vele vragen: Is het gevaarlijk? Doet het pijn? Duurt het lang? Waarom moet ik dit doen? Wanneer heb ik het resultaat? Wat moet ik meebrengen? Moet ik nuchter zijn? Je werk blijft dus mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk. TMB’ers hebben met andere woorden een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

  • Uniek in Vlaanderen

    De bacheloropleiding Medische beeldvorming en radiotherapie kun je in Vlaanderen enkel bij Odisee volgen. Na je studies heb je dus een uitzonderlijk en uiterst gewild diploma in handen, met gegarandeerde werkzekerheid.

  • Up-to-date skillslabs

    Kies je voor Medische beeldvorming en radiotherapie aan Odisee, dan studeer je op de unieke Campus Brussel-Terranoca. Hier volgen we elke ontwikkeling op het vlak van medische beeldvorming op de voet. We beschikken over projectieradiografietoestellen, een hot lab, een tweekopsgammacamera, een CT-scanner, alle software voor MRI en radiotherapie. In een gecontroleerde en veilige omgeving leer je stap voor stap de kneepjes van het vak. We werken ook nauw samen met de bedrijven die de gespecialiseerde toestellen maken en onderhouden.

  • Ondernemen

    Stroomt er ondernemersbloed in jou? Plannen om een eigen praktijk of organisatie te starten? Bij Odisee bieden we je het keuzevak ‘Entrepreneurial Skills’ — kortweg #ESKI — waarin je je businessplan kunt uitwerken. We organiseren ook EntrepreneursCaffees voor al je vragen over ondernemen. En we hebben een heel netwerk van docenten en experten voor advies op maat. Wil je al echt aan de slag tijdens je opleiding? Kies dan het statuut van student-ondernemer.

Iets voor jou?

Medische beeldvorming en radiotherapie, iets voor jou?

  • Je valt letterlijk op het innerlijke van een mens.
  • Bij de nieuwste technologische ontwikkelingen op medisch vlak wil je op de eerste rij staan.
  • Mensen geruststellen is een van je vele talenten.
  • Je vertaalt medische procedures in mensentaal.
  • Een beetje verantwoordelijkheidsgevoel is je niet vreemd.
Meisje - nadenkend
Medische beeldvorming is een combinatie van zorg en omgaan met mensen, met een tikkeltje technologie erbij. Die mix is erg interessant. In de praktijklessen komt de theorie echt tot leven. Na mijn opleiding wil ik met mijn verworven kennis graag aan de slag als medische beeldvormer bij Defensie of op een dienst radiologie in een gewoon ziekenhuis.
Celestine Leenknegt
Oud-studente Medische beeldvorming en radiotherapie
Medische beeldvorming en radiotherapie - Celestine Leenknegt
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Trek eropuit

Alles wat we hier op Campus Brussel-Terranova niet kunnen aanbieden, compenseren we via bedrijfs- en ziekenhuisbezoeken. Als student Medische beeldvorming en radiotherapie krijg je in een universitair ziekenhuis de kans om met MRI te oefenen. In je laatste jaar kan je ook kiezen voor een keuzestage. Dit kan een bedrijfsstage zijn of stage lopen op een heel specifieke dienst in het ziekenhuis, jij mag je voorkeur opgeven.  En de laatste trends in medische beeldvorming? Die ontdek je op het indrukwekkende Europese Congres voor Radiologen in Wenen. Voor veel studenten het hoogtepunt van de opleiding.

Kennis binnen en buiten de muren

We hechten veel belang aan praktische kennis. Daarom staan veel van onze docenten nog met één been in het werkveld of houden ze de vinger aan de pols in één van de universitaire centra. Zo leer je niet alleen over de praktijk, maar snuif je de praktijk ook regelmatig letterlijk op.

Grensoverschrijdend leren

Bereid je alvast voor op verschillende opleidingsoverschrijdende projecten binnen het studiegebied gezondheidszorg: getuigenissen van mensen met een beperking in het eerste jaar, een diversiteitsproject waarin je leert omgaan met ‘anders zijn’ en de kick-off van je buitenlandse stage in het tweede jaar, een interprofessioneel opleidingsproject in het derde. Samen met enkele studenten Gezondheidszorg, Health care management en Sociaal-agogisch werk behandel je een casus. Je vertrekt vanuit je eigen opleiding, maar ontdekt al snel dat de verschillende standpunten in elkaar vloeien. Zo scherp je je interdisciplinaire vaardigheden aan. En geloof ons, die zul je later zeker kunnen inzetten.

Partners

Omdat we je de best mogelijke opleiding willen bieden, werken we samen met veel verschillende partners uit het werkveld. Niet alleen met bedrijven die de nieuwste apparatuur en software op de markt brengen, maar ook met alle universitaire en regionale ziekenhuizen in Vlaanderen en zelfs met het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle) rond stralingsveiligheid. In Nederland sloten we een samenwerking af met drie hogescholen: Fontys Eindhoven, Hanzehogeschool Groningen en Inholland-Haarlem. 

Handen uit de mouwen 1
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Medische beeldvormers hebben een gevarieerd en dynamisch beroep met veel verantwoordelijkheden. Je werk blijft mensenwerk, maar wel technisch ondersteund mensenwerk. Je bent de rechterhand van de arts-radioloog en de arts-nuclearist. Een flink deel van de onderzoeken onder hun leiding voer je zelfstandig uit en je assisteert hen bij complexere onderzoeken en interventietechnieken.

Waar kun je aan de slag?

  • In ziekenhuizen op de diensten radiologie, nucleaire geneeskunde, radiotherapie, echocardiografie en hartcatheterisatie
  • In de bedrijfswereld, bijvoorbeeld als medisch vertegenwoordiger
  • Bij bedrijven die materiaal voor medische beeldvorming maken en verkopen
  • Op termijn ook als hoofdtechnoloog of onderzoeksverantwoordelijke
Wat na je diploma 2

Of wil je verder studeren?

Met je bachelordiploma in de Medische beeldvorming en radiotherapie heb je alle troeven in handen voor een geslaagde carrière. Maar je kunt ook verder studeren. Zo kun je kiezen voor een master in de Industriële wetenschappen nucleaire technologie, een master in het Management en het beleid van de gezondheidszorg of een master in de (Forensische) Criminologie.

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Ga internationaal

Ga internationaal en volg een buitenlandse stage. Odisee werkt samen met alle Europese scholen die Medische beeldvorming en radiotherapie als bachelor of master aanbieden. Veel van onze studenten kiezen voor Portugal, Ierland of Malta, maar ook buiten Europa liggen alle wegen voor je open. Wat dacht je van een stage in Zuid-Afrika of Canada? Doen!

Sterk in de praktijk

Skillslabs

Vanaf het begin van je opleiding oefen je in de skillslabs alle vaardigheden die je als technoloog nodig hebt. Je kunt er experimenteren en je mag fouten maken zonder dat die gevolgen hebben.

Stages

In het eerste jaar loop je een week mee in een ziekenhuis en maak je kennis met de verschillende deelgebieden van het vak. Vanaf het einde van je tweede jaar ga je zelf aan de slag met echte patiënten onder begeleiding van een ziekenhuismedewerker en een stagebegeleider van Odisee. Het derde jaar staat bijna uitsluitend in het teken van stages. Elke stageperiode duurt zes weken, zodat je zeker voldoende kansen krijgt. Om kennis te maken met de diversiteit van werksettings doe je in minstens drie verschillende ziekenhuizen ervaring op. 

Campus Brussel-Terranova

Kies je voor Medische beeldvorming en radiotherapie aan Odisee, dan studeer en oefen je op de unieke Campus Brussel-Terranova, vlak bij de Nieuwstraat. Hier bevindt zich een uniek skillslab met verschillende praktijk- en oefenlokalen waarin je alle technieken uit de medische en nucleaire beeldvorming en radiotherapie kunt uittesten op ultramoderne (simulatie)toestellen. In het skills lab train je alle vaardigheden die een technoloog medische beeldvorming moet beheersen.

Kwaliteitsvolle opleiding

Alle opleidingen doorlopen om de zes jaar een omvattende kwaliteitscyclus, waar alle aspecten van een doorleefde kwaliteitscultuur aan bod komen: cocreatie met interne en externe belanghebbenden, kritische reflectie op basis van feiten en cijfers, heldere verbeterdoelen en grondige opvolging, interne en externe transparantie over de borging en verbetering van de onderwijskwaliteit.

Studeren als werkzoekende

Deze opleiding is door VDAB erkend als OKOT-opleiding. Als je bij de VDAB bent ingeschreven als werkzoekende en je voldoet aan een aantal voorwaarden, kun je deze opleiding volgen met behoud van je werkloosheidsuitkering en zonder beschikbaar te moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De kosten voor de opleiding worden terugbetaald door VDAB.

  • 6
    Campussen
  • + 10.000
    Studenten
  • 25
    Bacheloropleidingen
  • 9
    Graduaatsopleidingen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts