Veel vragen over het hoger onderwijs? Wij beantwoorden ze voor jou!

Een opleiding Organisatie en Management - Business & Languages. Wat houdt dat nu juist in?

 • Je bent geen nummer
 • Persoonlijke begeleiding
 • Focus op je talent
 • Talenknobbel: check!

Onmisbaar in elke organisatie

Organisatie en Management is opgebouwd rond de vier rollen die je later vervult in een organisatie: co-manager, communicator, informatiebeheerder en organisator. Bedrijven staan te springen om starters met jouw vaardigheden. Bachelors in Organisatie en Management zijn veelzijdige duizendpoten met een gevarieerde job. De ene dag organiseer je een internationale videoconferentie, de volgende dag verbaas je je collega’s met een bedrijfsevenement. Afwisseling troef!

Jouw talent telt

Tijdens je opleiding werk je stap voor stap aan je talenten: ben je een organisatietalent en neem je gemakkelijk initiatief? Leg je vlot contacten of blijf je liever op de achtergrond? Communiceer je helder en aantrekkelijk of werk je liever planningen uit? Via keuzemodules, projecten, stages en buitenlandse ervaringen, vind je je eigen interesses. Want wie z’n sterke punten kent, vindt sneller de perfecte loopbaan.

Blended onderwijs

Je docenten hertekenden recentelijk de lessen, zodat het dagonderwijs nu bestaat uit een mix van lessen op afstand en vakken op de campus. Samen met jou zoeken we voortdurend naar onderwijsvormen die aansluiten op ieders leerstijl.

 

Wat zeggen onze studenten?

Laat je overtuigen door onze studenten

MEER WETEN

Op zoek naar het volledige studieprogramma?

Kenmerken

Wist je dat dit mogelijk was binnen een bacheloropleiding?

 • Hoger afstandsonderwijs

  Op Campus Aalst wordt Organisatie en Management ook aangeboden via hoger afstandsonderwijs (HAO). Dat is een systeem van begeleide zelfstudie. Aan de hand van studiemateriaal bereid je je zelfstandig voor op de examens. HAO wil vooral tegemoetkomen aan de behoeften van wie een job wil combineren met studeren. Het einddoel is hetzelfde als dat van onze bacheloropleiding in dagonderwijs, enkel de weg ernaartoe verschilt.

 • Persoonlijke begeleiding

  We zetten in de opleiding in op persoonlijke begeleiding, aan de hand van permanente evaluatiemomenten, kennismakingsactiviteiten en coachingsessies voor eerstejaars, feedbackgesprekken met persoonlijk advies, bedrijfsbezoeken, sollicitatietraining en rondetafelgesprekken. Heb je nood aan meer ondersteuning, dan ben je welkom in het monitoraat Frans/Engels voor meer tips en begeleiding door de vakdocent. 

 • Ondernemende student

  Ben je van plan om een eigen zaak uit de grond te stampen, dan kun je het traject voor ondernemende studenten volgen waarin je meer flexibiliteit krijgt dan bij het modeltraject.

 • Internationalisering@home

  Odisee zet talrijke projecten op met andere nationale en internationale onderwijsinstellingen. Internationalisering@home (Campus Aalst) is een internationaal project in samenwerking met de Haute Ecole de la Province de Namur. Campus Brussel organiseert het vak Event management samen met de Franstalige Haute Ecole Galilée (Ecsedi) en Internationale projecten met de Duitse Technische Hochschule Brandenburg. Bovendien kun je als Odisee-student Engelstalige keuzevakken volgen uit ons internationaal programma voor Erasmusstudenten.

Iets voor jou?

Business & Languages, iets voor jou?

 • Je houdt van talen leren, communiceren en onderhandelen.
 • Je kunt goed plannen en organiseren.
 • Je werkt graag aan de computer.
 • Je wil later werken in een kleine of grote organisatie, al dan niet met internationale uitstraling.
Meisje - nadenkend
Mijn droomjob is om als zelfstandige een marketingteam te begeleiden. Organisatie en Management is een uitstekende voorbereiding, omdat je doorheen de opleiding niet alleen cursussen leert, maar ook nuttige vaardigheden versterkt zoals communicatie, organisatie en time management.
Chloé De Cuyper
Studente Organisatie en Management
Organisatie en management Chloé De Cuyper
Wat moet je verwachten

Handen uit de mouwen en met de voeten in de praktijk

Leren in de praktijk

Al in het eerste jaar verken je het werkveld tijdens een sociale stage (Aalst) of een kijkstage (Brussel). In het tweede jaar ga je zeven tot acht weken zelf aan de slag in een bedrijf. Het derde jaar sluit je af met een stage van vijftien weken. Daarnaast leer je events plannen, organiseren en uitvoeren. Dat kan gaan van een fietstocht, een bouwbeurs, een duurzaamheidscongres, een vrijwilligersfeest tot een medisch symposium of een studiereis. Om je zo actief mogelijk te betrekken bij het werkveld, worden op regelmatige basis bedrijfsbezoeken bij partnerorganisaties georganiseerd.

Bekende partners uit het werkveld

We werken samen met bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, EY, Jan De Nul, BSH (Bosch, Siemens), Daikin, AMAB, BMAergonomics, Stibbe en SdWorx om je optimaal te laten proeven van je toekomstige werkterrein. Ook rekruteringsexperts en professionele carrièreplanners (zoals Bright Plus, Robert Half (Office Team), Rainbow Group, Excel Careers, Randstad) zijn onze vaste partners.

Lean management training

Als je afstudeert, ben je een kei in het implementeren van verbeterprocessen in een organisatie. Binnen de afstudeerrichting Business & Languages ligt de focus daarbij op de organisatorische context.

Ga 100% voor je eigen talent

We begeleiden je 100% op je weg naar zelfkennis. Samen met je docenten en medestudenten ontdek jij waar je sterk in bent. Verder brengen we je ook in contact met oud-studenten. Zo krijgt je toekomst geleidelijk vorm. Via het persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) leer je ook je eigen talenten en sterktes te benoemen. In de POP-sessies staan we stil bij de ‘lessons learnt’, zodat je ontdekt welke job en welke context optimaal aansluiten bij je profiel.

wat kan je verwachten
Na je diploma

En wat nadat je je diploma behaald hebt?

Als afgestudeerde bachelor Organisatie en Management kun je in heel veel sectoren terecht, van administratie, over sales, human resources, aankoop, toerisme tot de culturele sector... Je hebt bovendien de keuze uit een waaier aan functies. 

Je kunt aan de slag als

 • Office manager
 • Executive assistant
 • Customer service officer
 • Commercieel bediende
 • Sales support
 • Hr-medewerker
 • Recruitment officer
 • Accountmanager
 • Conversation manager
 • Projectmanager
Secundair onderwijs wat na

Of wil je verder studeren?

Met een diploma Organisatie en Management op zak kun je meteen aan de slag, maar je kunt ook verder studeren. Denk aan een schakelprogramma naar een academische master in talen (Meertalige communicatie, Vertalen, Tolken, Journalistiek, Communicatiewetenschappen,...), economie (Handelswetenschappen, Informatiemanagement, Bedrijfskunde) of zorg (Management en beleid van de gezondheidszorg). 

Een postgraduaat zoals Sales management, HRM, Digitale marketing of Zorgmanagement behoort eveneens tot de mogelijkheden. 

Wil je graag lesgeven, dan is de specifieke lerarenopleiding iets voor jou. 

Met een aantrekkelijk pakket aan vrijstellingen kan je in sneltempo – via een verkort traject – een aansluitende bacheloropleiding volgen. Dat kan in dagonderwijs, maar soms ook in avond- of afstandsonderwijs, wat perfect te combineren is met werk. Meer informatie vind je verder op de website bij odisee.be/vrijstellingen.

Jaarplanning

Elk semester heb je twaalf weken les en daarna zijn er examens. Ongeveer in het midden van de semesters is er een lesvrije week: de herfstvakantie en de krokusvakantie. In maart vervangen we een week les door andere groepsactiviteiten zoals een realistische casus, een bedrijfsspel, bedrijfsbezoeken of gesprekken met alumni. Als student kies je zelf wanneer je in het eerste jaar vier halve dagen kijkstage loopt (Brussel) of een sociale stage doet (Aalst).

Ga internationaal

Elk jaar verwelkomen we gaststudenten uit buitenlandse partneruniversiteiten. Tussen pot en pint oefen je met hen je vreemde talen. Buitenlandse gastdocenten verzorgen af en toe seminaries en colleges. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan een uitwisseling deelnemen. In het derde jaar krijg je de kans om een deel van je opleiding in het buitenland te volgen. Handig, want een internationale stage is een troef op je cv. 

Campus Aalst of Campus Brussel

We kiezen bewust niet voor één grote opleiding op één campus, maar voor twee (quasi dezelfde) opleidingen verspreid over twee campussen. Dat zorgt ervoor dat de docenten je kennen. Met je vragen kun je dus altijd bij hen terecht en omgekeerd  spreken ze je op je sterktes aan, want ze weten dat je in een muziekband speelt of dat je cursussen geeft bij het Rode Kruis. 

 • 6
  campussen
 • + 11.000
  studenten
 • 27
  bacheloropleidingen
 • 12
  graduaatsopleidingen
 • 1 op 4
  volgt een opleiding op maat van volwassenen
Meer dan een opleiding

Co staat voor samen, we pakken je studie samen aan!

Naast opleidingen biedt Odisee een hele waaier aan extra voorzieningen. Zoek je een kot? Doe je aan topsport? Leef je met een functiebeperking? Heb je het financieel wat moeilijker? ... Ontdek waar wij je mee kunnen helpen!

Overtuigd? Of toch nog iets meer info nodig?

Inschrijven

Ben je er helemaal klaar voor en zie je studeren helemaal zitten?

Jongen - Gele muts